Brief van Ramadan

Lieve Anja,

Dit is wat er gebeurde toen ik met Dalia bezig was plannen te maken voor de verjaardag van Mohammed.

Mijn zoon, Mohammed, wordt op 8 oktober 2004 drie jaar oud. He heeft een nieuwe les geleerd in zijn derde levensjaar, en deze les gaat over de nieuwsberichten. De hele dag staat hier overal de radio aan met berichten over wat er gebeurt in het noorden van Gaza. Mohammed is al een expert in het ontcijferen van alle soorten nieuwsbulletins op het nieuwskanaal van Al Jazeera. Zelfs Mohammed begrijpt heel goed wanneer het over Irak gaat en wanneer over Gaza. Het enige probleem is dat Mohammed een vraag heeft die ik niet kan beantwoorden en dat is wat het verschil is tussen de soldaten in Gaza en de soldaten in Irak.
Mohammed kent ook het verschil heel goed tussen de gevechtshelicopters en personenvliegtuigen. Op een moment hoorden we een bombardement heel dichtbij en hij kroop op mijn schoot en hij zei dat is Irak dus hoef ik niet bang te zijn. Hij zei doe de televisie aan, dan kunnen we zien dat het in Irak is en hij trilde helemaal. Hij zei, als ik nou lieg tegen de Israëli’s en zeg dat ik ze lief vind houden ze dan op met bombarderen en doodmaken? Ook wil hij weten of ze hem ook dood konden komen maken als hij thuis is. Dat waren zijn laatste vragen voordat hij ging slapen.

Ik sliep die nacht niet omdat ik nadenk over de antwoorden die ik Mohammed moet geven. Hij wil een machinegeweer als kadootje voor zijn verjaardag zodat hij zichzelf en zijn kleine broertje kan verdedigen. Ik denk na over de les die hij heeft geleerd en hoe ik zijn perspectief kan veranderen. Weet je wel hoe moeilijk het is om het perspectief van een kind te veranderen en hem af te leiden van het dagelijks leven? Zo is het voor veel ouders in Gaza. Het gaat maar door en er is geen einde in zicht. De discussies zijn net zo eindeloos als de gevechten. Wat moet ik Mohammed de volgende ochtend vertellen? Kan ik plannen maken voor zijn volgende verjaardag? Zal ik er wel zijn om hem iets te leren, zal hij er wel zijn om van mij te leren? Ik weet het niet, niemand weet het. Is er iemand in de beschaafde wereld die weet hoe we dit dilemma op moeten lossen?

Dank je wel

Ramadan.

36 gedachten over “Brief van Ramadan

  1. M’n beste Mohammed,weet je wat mijn kleinzoontje van drie het liefste wil voor zijn verjaardag?Poppetjes van :Olifantjes,neushoorntjes,nijlpaardjes en allerlei andere diertjes die hij op de tv ziet.Hij houdt ook heel veel van Junglebook.
    Het is toch heerlijk om je (klein)kind af en toe ‘ns te laten verpozen met filmpjes zónder oorlogsgeweld,of hebben jullie die daar niet?Dat is dan vreselijk triest.Ik vind het ontzettend knap van jouw omgeving dat je een kind dat nog 3 jaar moet worden al duidelijk hebt kunnen maken dat hij een machinegeweer moet hebben om zijn nóg kleinere broertje te verdedigen.Is dát de manier hoe je kinderen moet opvoeden?Ik begrijp dat je met een groot dilemma zit.Moet ik mijn kind,van nog geen drie,verder laten indoctrineren om Strijder voor het Geloof te worden,of wil ik hem proberen op te voeden zonder dat soort fanatisme in zijn kleine hoofdje te pompen.Ik weet,dat vergt een harde confrontatie met jouw omgeving,je krijgt meteen het stigma van landverrader,en ik vrees dat Anja je daar niet in zal steunen,zij heeft ándere politieke belangen.

  2. mr jan, hij verstaat hoogswaarschijnlijk geen nederlands !!!

    en jij hebt het over strijder van het geloof??

    je bedoeld strijder van zn land!!maar hij zal de 10e jaar heus niet halen, hij zal door het israelishe leger worden gedood tijdens protesten of op weg naar school!!

  3. en nee die kleintjes kunnen daar geen filmpjes kijken, weet je waarom?? het is zelfs 2 jaar geleden op nova uitgezonden, dat het israelishe leger en staat de palestijnse televisie alleen maar met porno films tot beschikking had!!

    dus als je een palestijn was en je deed de tv aan, kon je niet eens kijken!! en wat berijkt israel daarmee behalve haat en nog meer haat??of is dat de palestijnse terroristen die in palestina wonen te pesten? volgens mij herrinert anja zich nog?

  4. De reactie van Jan is zo erg, zo beledigend voor Ramadan en Mohammed dat ik eigenlijk zou willen dat zij wordt verwijdert. Die kleine jongen kijkt vast graag naar tierenfilmpjes. Maar als hij de deur uitgaat ziet hij de oorlog voor zijn neus gebeuren en moet nog blij zijn dat hij niet geraakt wordt – als hij niet geraakt wordt. De brief van Jan heeft alle kenmerken van een fanaat: niet luisteren, niet lezen, alleen maar je gif spuien ook als het nergens op slaat.

  5. Agnes ik ben het niet met je eens. Jan slaat de spijker op zijn kop. Het is geen gif, het is nuchterheid en Jan heeft het beste met het kind voor. Sorry hoor, maar waarom nemen deze mensen eigenlijk kinderen als ze WETEN hoe de situatie is? Ik heb dat nooit begrepen. Praat me niet over het RECHT hebben op een kind. Het kind heeft recht op een leven!

  6. Annelies, vertel dat tegen Sharon, dat palesitjnse kinderen ook recht op een leven hebben, net zoals joodse kinderen. Moet je neit tegen maohammed zeggen. it jullie reactie blijkt wel dat je geen barst begrijpt van de situatie in gaza en in de Westbank. Kunnen jullie je nog herinneren dat en 2 jaar gelden 5 jongetjes doodgeschoten zijn, toen ze aan het voetballen waren. Ik was zelf een tijd geleden in een vluchtelingenkamp op de westbank. na dagen binnengezeten te hebben, werd de curfew opgeheven, de inwoners kregen een uur de tijd om boodschappen te doen. Ik liep daar ops traat, waar jochies van 5/6 jaar aan eht spelen waren. Komt er opeens een tank voorbij,De soldaten boven op die tank gaan die jochies uitschelden en die jochies pakken een handvol grind om naar die tank te gooien. Er was een afstand van zo’n 60/70 meter. Opeens zie ik dat een jochie, 3 meter van mij vandaan, neervalt met een kogel in zijn maag en een tweede met een kogel in zijn schouder. Moeders komen naar buiten rennen, en beginnen nog eens tegen hun kinderen tekeergegaan, zo van “ik had jullie nog zo gezegd ok neit op straat te spelen. na 5 minuten komt te tank terug rijden, tergend langzaam, ze waren zeker op zoek naar nog meer slachtoffers, de helden. De statistieken zeggen dat er de afgelopen 4 jaar meer dan 500 Palestijnse kinderen onder de 12 jaar omgekomen zijn. hadden deze kinderen dan geenr echt op een beetje gelukkig leven?

  7. Annelies,

    wat heb je toch een bekrompen geest door te stellen dat mensen als Ramadan en Dalia geen kinderen zouden mogen krijgen. Blijf jij maar lekker vanuit je luie stoel bepalen wat goed is voor een ander. Ik hoop dat je dit soort vuilspuiterij in het vervolg op je eigen weblog gaat zetten (als die er ooit komt)
    Wat een verschrikking om met mensen als jij te moeten communiceren, je schaamt je er haast voor om met medelander te zijn. Je mag dan misschien wat theoretische kennis hebben maar je weet totaal niet wat voor denigrerende onzin je loopt te verkondigen.
    Dit maakt me dus echt heel kwaad, ookal zal dat de intentie wel zijn van personen als rudy, jij, jan etc.
    Ik heb het wat dat betreft met jullie kwetsende gedachten gehad
    Start snel je eigen log en ga de discussie maar in over mannenbesnijdenis, weet je vast ook heel veel van, kunnen jullie weer pagina’s volschrijven over hoe pijnlijk het was voor aha

  8. Beste Agnes, ja, ik vind sommige reacties ook meer dan stuitend. Het lijkt wel of het altijd de mensen zijn die er het minste van weten met de grootste bek en de grootste oordelen. En natuurlijk nooit luisteren naar de mensen die er van heel nabij wel veel van weten. Maar, nee, ik haal die reacties er niet af. Laat die lui maar zien wie ze zijn, laten ze hun ware gezicht maar tonen.
    Lieve Trees, er zijn mensen die het niet willen snappen en niet willen weten. Die er nooit zijn geweest en toch denken dat ze jou en mij kunnen vertellen het echt zit. Mijn respect voor zulke mensen is bij mij ver beneden nul gezakt. Dus mijn advies, Trees. Laat zitten. Vertel je verhaal, je hebt veel te vertellen, maar doe dat voor de mensen die willen horen wat je te zeggen hebt. Verspil je energie niet aan mensen die toch niet luisteren. Je kunt dus op anderen reageren, jouw verhaal er tegenover zetten, maar je kunt het ook naar me mailen, dan zet ik je als gast in mijn weblog, net als Ramadan.

  9. Moet ik nu een traantje wegpinken om dit verhaal? Wat lachwekkend dat een kind van drie zou weten wat er in Irak gebeurt. Om te beginnen kan het geweld in Gaza eindigen als er geen raketten naar Israëlische dorpen worden afgeschoten. Ook daar zijn 2 kinderen door Palestijnse raketten gedood. Het misbruik van kinderen voor deze islamo-hysterische haatprogaganda is meer dan stuitend. Als Palestijnen werkelijk zo van hun kinderen houden, dan moeten ze ze niet opvoeden als (zelf)moordenaar, maar als mensen met een creatieve en onafhankelijke geest. Als ik zie hoe in zogenaamde jeugdkampen kinderen van nog geen 10 worden opgeleid als strijders van het geloof met alle nazi-achtige symboliek is pas stuitend en liefdeloos. Net als Hitler gebruiken de islamisten kinderen gewoon als goedkoop strijd- en propagandawapen. Net als bij Iran die in de strijd met Irak vele duizende kinderen de dood in joegen door ze met een sleuteltje om de nek voor het zogenaamde paradijs, als mijnenveger in te zetten. Laat men in de islamitische wereld eerst maar eens ophouden met dit soort kindermisbruik.

  10. Nog tragischer is, is dat de goed gewapende strijders zich tussen de kinderen verschuilen en daar vandaan schieten.

    Dat heeft 2 voordelen:
    1) Je speculeert op het Israëlsiche fatsoen dat je niet zo maar gericht op kinderen mag schieten, een fatsoensnorm, die je zelf als islamitische jihadstrijder natuurlijk volledig aan je laars lapt als je een Israëlisch gezin afknalt of opblaast met kinderen en al. Zoals kleuters die in hun bedje liggen te slapen en die je bij een overval gewoon afschiet. Moedig, hoor, en maar klagen over de Israëli’s. Als Israël zwak reageert op het schieten vanwege de kinderen, heb je het voordeel dat de jij wel volop onder dekking van kinderen kunt schieten.

    2) Als de Israëli’s niet meer terughoudend zijn en het vuur volop beantwoorden, dan sterven er kinderen die je als jihad-strijder als schild gebruikt, door kogels van Israël’s of Palestijnen, dan heb je meteen een paar mooie propagandapunten die je kunt gebruiken in de hysterische haatcampagne naar Israël en voor de internationale islamitische Jihad tegen de ongelovigen wereldwijd. En als de Israëli’s niet schieten, dan knal je gewoon zelf een kind af, zoals het icoon van de 2de intifada, Mohammed Dura, die door Palestijnen is neergeschoten en niet door Israëli’s, een feit dat wordt ontkend. Vreemd dat het juist de Palestijnen en Syrië zijn die niet wilden meewerken aan het onderzoek naar de toedracht.

  11. “Wat moet ik Mohammed de volgende ochtend vertellen?”
    Dat het schieten van raketten niet een oplossing is. En daarbij zou ik die propaganda radio en TV maar eens uit zetten als het kind meeluisterd. Ik laat mijn drie-jarige ook niet naar het journaal kijken.
    Als er één kans is dan is het wel dat je als ouder de verantwoordelijkheid moet nemen en de volgende generatie niet moet laten hersenspoelen door haat gedreven facisten.
    Maar nee, de terroristen hebben geen enkele schroom om welk middel dan ook te gebruiken.
    De arme Mohammed lijkt al lekker mee te moeten doen.

  12. Tijdens lezingen, debatten en/of face-to-face gesprekken met mensen als de heer Landman zeg ik altijd dat het onmogelijk om als Palestijn in Gaza je kind te beschermen tegen haatgevoelens als het kind allereerst dagelijks te maken heeft met een bezettingsmacht en soldaten doordat ze letterlijk voor de deur staan van het ouderlijke huis, dat het lastig is om ook een kind van drie uit te leggen dat het normaal is dat papa in elkaar gemept wordt door Israelische soldaten, dat het nog lastiger is om aan een kind van drie te vertellen dat het geen haat mag voelen als hij met mama naar de markt gaat en daar ziet hoe zijn moeder door israelische soldaten geduwt en geslagen wordt als plotseling een uitgaansverbod wordt uitgevaardigd. Los van het gegeven dat ik het lastig zou vinden om een kind van drie te beschermen tegen haatgevoelens jegens de bezetter als het huis van zijn vriendje met de grond gelijk is gemaakt en het vriendje ook niet meer is…. Maar goed heer Landman, het ligt uiteraard aan de Palestijnen dat zij zo haatdragend zijn, een akelig volk niet waar? Draait u het gaskraantje open?

  13. Imad,

    Demagogisch over dat gaskraantje. Trouwens de politieke islam zou maar wat graag het gaskraantje opendraaien om iedereen die anders denkt te vernietigen.

    Juist als de “bezetting” zo erg is, dan is het reden te meer om er voor te zorgen dat de terreur op Israëlische burgers stopt, zodat de Israëli’s zich terug kunnen trekken. Waarom juist nu zo veel raketten afschieten als Israël zich juist uit Gaza wil terugtrekken? Daarmee lok je juist legeroptreden uit. Nee, het gaat gewoon om het bestaan van Israël zelf.

    Daarnaast zal menig kind ook getraumatiseerd zijn door de opvoeding als jihad-strijder, zoals baby’s die voor de lol met gordels met explosieven op de foto worden gezet. Zeer traumatiserend. Ook traumatiserend zijn de buitengerechtelijke executies midden op straat door de Palestijnse militias zelf. Zonder enige vorm van rechtsspraak worden mensen neergeschoten door Palestijnse doodseskaders.

  14. En hoe misdadig is het niet als kinderen en geestelijk gehandicapten met explosieven op pad worden gestuurd, wat regelmatig gebeurt. Schieten de Israëli’s zo’n kind neer, dan is de verontwaardiging natuurlijk groot en wordt er propagandistisch misbruik van gemaakt, want dan zijn het kindermoordenaars, maar werkelijke moordenaars zijn zij die de explosieven op het kind aanbrengen en op pad sturen.

  15. Vandaag vermoord door israelische veilighseidtroepen, Iman Al Hams. 13 jarig schoolmeisje, was in haar schooluniform op weg naar school, daarbij passeerde ze op afstand een groep Israelische soldaten. Die soldaten dachten dat ze explosieven in haar tas had, renden naar haar toe, Iman rende in paniek weg en liet daarbij haar schooltas vallen. De soldaten begonnen direct op haar te schieten en op haar tas. het kind had 20 kogels in haar lichaam, er zijn geen explosieven in haar tas gevonden.
    Allah Yarhama Iman.

  16. vreselijk verhaal Trees, helaas maar al teveel realiteit.
    Waanzin is het, kinderen. En dan de opinie dat iedere palestijn zijn explosieven op deze manier aan de man probeert te brengen.
    Walgelijk.
    Ik snap werkelijk niet dat individuen als Rudy zich zo durven uitlaten, maar in tegenstelling tot zijn e-mail alias ik denk is de quote van Marijke ‘ik wil niet denken” zeker op zijn plaats.

  17. Alleen zou Marijke wat meer aan haar Latijn moeten doen, want ze ontkent het dubbel en dan is het weer positief. Ook onze Eelco is niet slim genoeg om dit te hebben gezien, net zo goed als hij het punt mist dat het misdadig is om kinderen in de strijd te gebruiken, waardoor Israëlische soldaten er niet zonder meer van uit kunnen gaan dat er geen bom in zit, want bij al die anderen keren was wel het zo. De reactie van Eelco is precies de beoogde standaardreactie, niet de Hamas beschuldigen van kindermisbruik, maar de schuld verleggen. Het is nog niets eens zeker dat het Israëli’s waren, het kunnen ook Palestijnen geweest zijn. Er werd over een weer geschoten.

  18. Zou het niet eens verstandig zijn om te streven naar een haalbare vrede i.p.v. een rechtvaardige vrede. Ook ik vind de manier waarop de staat Israel in het verleden gevormd is geen gelukkige zet, maar beschouw het inmiddels wel als een realiteit die je niet meer ongedaan kunt maken zonder een nieuwe humanitaire catastrofe te veroorzaken.
    De Palestijnen zijn duidelijk de onderliggende partij en hebben militair niets in te brengen tegen Israel. Wellicht moet je dat accepteren en inzien dat het stoppen van de terreur tegen Israelische burgers brede internationale steun voor het Palestijnse standpunt kan bewerkstelligen.
    Een ding is zeker, geweld heeft de Palestijnen niets gebracht; stoppen met geweld kan er in ieder geval voor zorgen dat er en nieuwe generatie kan opgroeien die niet om de haverklap met tanks, geweren en gevechtsheli’s worden geconfronteerd. Lijkt me, gezien bovenstaand verhaal een goede zaak.
    Als Israel dit initiatief niet neemt, neem het zelf dan !
    Overigens moet mij van het hart dat ik de indruk heb dat de Palestijse strijd “gekaapt”is door religieus geïnspireerde terroristen, die geen enkele belangstelling hebben voor de werkelijke belangen van het Palestijnse volk, maar slechts de zaak verder willen doen laten escaleren.
    Sterker nog, ik heb het gevoel dat de Palestijnse burgers geen grip op deze groepen strijders hebben. Tsja en dan ben je erg ver van huis.

    Zie ik het nu echt zo fout ?

  19. Nee, Henk je ziet het heel goed.

    Daarom ter verduidelijking herhaal ik hier het antwoord aan Amir, waarin de reden zit van deze religeueze verdwazing:

    Iemand die moord en brand schreeuwt over het onrecht van de Palestijnen veegt de Koerdische culturele en poltieke verlangens keihard van tafel.
    Ten eerste de Koerden. Je weet helemaal niets van de Koerdische zaak en eigenlijk gedraag je je nu als een echte Arabische racist of als je dat liever hebt als een westerse racist en imperialist. En waarom interesseert je de slachting door de Arabieren op de zwarte Soedanezen niets? Die islamitische obsessie met Israël heeft helemaal niets met de mate van onderdrukking te maken, want 100.000 vermoorde Soedanzen, tienduizende vermoorde Koerden doen je niets, maar 2500 Palestijnse slachtoffers, waarvan groot deel strijders, wel. Weet je wat de reden is, religieuze obsessie, islamieten beschouwen Israël als islamitisch gebied en dat moet hoe dan ook weer islamitisch worden. Waren de Israëli’s gewoon moslims geweest en de Palestijnen ook moslims dan interesseerde je die hele strijd geen ruk. Maar altijd daar waar de strijd tegen niet-moslims gevoerd wordt, krijg je die obsessionele hysterie. Ik vind het eerlijk gezegd triest dat je zo bent gehersenspoeld en dat dit gepaard gaat met zo veel hardvochtigheid naar al die andere moslims en niet-moslims wier belangen even niet passen in de propaganda van de politieke islam. Ik vind je uitermate hardvochtig naar je medemoslims Koerden dat je het vrijheidsstreven van de Koerden zo van tafel veegt. Maar ik weet zeker dat als de Turken geen moslims waren, maar Hindoe’s, Joden, die vervloekte westerlingen, Boedisten of voor mij part Mars- of holbewoners dan had je op een hysterische wijze je steun uitgesproken voor de Koerden, net zoals je ook zult doen voor Tsjetenen, Kasmiri, (strijdend tegen niet-moslimse Russen en Indiers) maar niet voor de zwarte Soedanezen, niet voor de Koerden, niet voor de mensen van de Spaanse Sahara en niet voor de vertrapte andersdenkenden in Arabische landen.

  20. is je achterban niet te bereiken rudy? je valt inderdaad in herhaling. Aleen de feiten kloppen niet, voor jou dus ook tijd om de boeken weer in te duiken.

  21. Go Rudy go!

    Volgens prof. Shalhoub-Kevorkian, criminoloog aan de Uni van Jerusalem worden in de palestijnse gebieden jaarlijks meer dan 400 meisjes vermoord door hun ouders of broers. Kun je je voorstellen, palestijnse vaders en moeders zijn gevaarlijker voor hun kinderen dan de soldaten van Sharon. Als Ramadan zijn neigingen een beetje weet je beheersen komt het vast wel goed met Mohammed.

    Overigens wil ik palestijnen en sympathisanten condoleren met het verscheiden van de heldhaftige verzetsstrijder Bashir al-Dabbash, vandaag te vroeg gestorven aan de complicaties van een israelische raket-aanval. Moge hij in het paradijs rust vinden in de armen van Rachel Corrie.

  22. Eigenlijk zou niemand nog moeten ingaan op het vuil dat lieden als Rudy hier spuiten. Annelies die vind dat Palestijnen beter maar geen kinderen kunnen nemen lijkt mij een beetje onnozel.
    Maar de reactie van Dhimmi overtreft alles. Zo laag is de aanhang van Sharon blijkbaar gezonken.
    Nee, Rudy vergeet maar dat je onze aandacht kunt afleiden van wat Israel aan misdaden pleegt. Jouw superintelligente soortgenoten in Israel gaan in hun hoogmoed zover te denken dat ze verheven zijn boven alle andere mensen op aarde en zelf kunnen uitmaken wat recht en onrecht is.
    Er is in Nederland een spreekwoord dat zegt: “Hoogmoed komt voor de val”. Het zou niet de eerste keer zijn in de geschiedenis van het joodse volk, zoals ook te lezen is in de bijbel waarop zij zich zo graag beroepen als dat in hun kraam te pas komt.
    Maar voorlopig hebben de vuilspuiters hier het genoegen te kunnen constateren dat er helaas voor de Palestijnse mensen geen enkele toekomst bestaat. Daarvoor zullen types als Sharon, Bush en Cheney wel zorgen. En de de rest van de wereld laat het bij woorden of probeert de ogen te sluiten voor het grofste onrecht van onze tijd.
    Aan mensen als Anja om te zorgen dat we niet vergeten.

  23. Anja,
    je moet er geweest zijn om ergens over te kunnen oordelen.
    Die dooddoener heb ik vroeger uit divers politiek gekleurde kelen horen roepen.In casu de voormalige boeren-en arbeidersheilstaten:uit de mond van gestaalde Partijleden;in het geval van Zuid-Afrika hoorde je die kreet regelmatig uit de raszuiver gevooisde keeltjes van verdedigers van het apartheidsregime.
    En bij zo’n uitspraak werd er braaf boe geroepen als dat in ’t divers politiek gekleurde verkeerde keelgat schoot.
    Nooit gedacht dat er zó fanatiek gereageerd zou worden op mijn reactie,die kennellijk te schunnig was voor woorden.
    Ik zal wat verduidelijken ,rectificeren voor de pro-palestijnen en pro-israeli’s en wéldenkenden onder deelnemers aan jouw weblog.
    Dat de psyche van (zéér jonge) kinderen onherstelbare schade wordt aangericht door het van zeer nabij meemaken van oorlogsgeweld binnenshuis,voor de deur,in de straat,in de wijk,in het naastbijgelegen kamp,dorp,kibboets,nederzetting,bushalte etc.,op de radio,tv,videobanden,dvd’s, is voor eenieder wéldenkend mens,zélfs voor mij,evident.
    Om even niet te spreken over de trauma’s die kinderen aangedaan worden door de geestelijke terreur van een aantal fanatieke religieuze stromingen(daar horen ook Partijen bij) die op diverse plekken van deez’ aardkloot uit naam van hun Opperwezen denken superieur,onderdrukt,aangevallen,geminacht,miskend, te zijn.
    Zelfs een “gifzaaier”als ik maak mij daar kwaad over.
    We kunnen natuurlijk het wereldrecord lijken tellen proberen te verbeteren op deze discussieplaats,maar of dát peutertjes,die niet met machinegeweertjes horen te spelen,een gelukkig leven zal geven?
    Géén wéldenkend mens zal zoiets durven beweren,zélfs degenen in deze discussie die zich afvragen wie de gaskraan open zal draaien,en of de Noordzee,de Middellandse zee dichtbij genoeg is.
    En dan dit:
    Het geeft geen pas om mensen het recht om,al of niet,kindjes te maken te ontzeggen,om wat voor ideologisch waanidee dan ook!
    En dan nog effe dit:
    Ik zou een ieder aanraden de bijdrage van Henk nog eens te lezen.Zijn betoog is een sieraad voor deze discussie.
    Rudy heeft,sowieso,keihard het misbruik van kinderen door waanzinnige ideologiën aan de kaak gesteld.
    Ik lees net vuilspuiters?
    Johan U.kunt er ook wat van.

  24. ik heb effe een vraagje aan rudy!!

    jij gelooft werkelijk dat joden vrede willen met de palestijnen??

    ben je president rabin al vergeten?? hij had vrede voor altijd met de palestijnen gesloten door de westelijke jordaan oever palestina te noemen met een eigen democratish gekozen regering ie dan zouden gaan plaatsvinden, de palestijnen hadden eindelijk zicht in hoop en vrede, maar wat gebeurde er?/ er kwam een jood en die schoot zn eigen president neer alleen omdat hij vrede sloot met de palestijnen,

    jij kan dit vast wel goedpraten rudi met je anti-realiteits verhalen!!

  25. De meerderheid van de Israeli’s wil vrede op basis van een TWEE-statenoplossing. Ook na de moord op Rabin was dat zo. Het vredesproces maakte ook daarna nog goede vorderingen, maar de religieuze haatcampagnes bij de Palestijen stopten niet en iedere keer als de Palestijnen een stap met Israël voor vrede wilde zetten, waren er belangrijke Arabische landen op tegen. Hamas met steun uit de Arabische wereld besloot om te beginnen met de zelfmoordaanslagen en juist in de periode 1995-1996 toen de Israëli’s grote concessies aan de Palestijnen deden en ze ook zelfbestuur kregen en een eerste begin met een palestijnse staat werd gemaakt, pleegde de Hamas gruwelijke aanslagen, want ook de Hamas wilde geen vrede. Deze aanslagen leidden tot het instellen van wegblokkades. Deze constante stroom van aanslagen versterkte het rechtse kamp in Israël en deden de Vrede Nu-beweging in Israël verdampen. De arabieren hebben de 2de intifada gestart in de hoop alsnog Israël door middel van geweld tot concessies te dwingen, maar het leidde tot verrechtsing en verharding in Israël. Maar ook nu nog wil de meerderheid terugtrekking uit de “bezette gebieden”, maar wel met stopzetting van terreur. Vreemd dat er bij de Palestijnen nooit eens mensen zijn die opstaan tegen de zelfmoordterreur, terwijl je in Israël wel oppositie kunt voeren. Tragisch dat de palstijnen net als al die andere arabische staten niet in staat zijn om een normale democratie te scheppen en al hun energie steken in de vernietiging. Ook de Palestijnen moeten een TWEE-staten-oplossing accepteren en Israël als Joodse staat erkennen. Geen terugkeer van miljoenen afstammelingen van “vluchtelingen” naar Israël en twee gescheiden staten. De hysterische islamitische droom van herovering van islamitisch land dient opgegeven te worden. Daarnaast hebben de islamieten het ook weer veroverd op christenen en daarvoor bestond er al een staat Israël.

    Met het gemak waarmee Amir de Koerden al hun rechten ontzegt, zou ik met hetzelfde gemak of zelfs nog gemakkelijker de Palestijnen hun rechten kunnen ontzeggen. Koerden spreken tenminste nog een eigen taal en dat doen de Palestijnen (Arabieren) niet.

  26. We zien de beelden van dagelijkse verwoestingen en misdaden in Israel en op de Gazastrook op tv. Ver van ons bed.
    Dankzij het wonder dat internet heet, schrijft een palestijnse vader een wanhopige brief op het weblog van een goede vriendin in een ver land. Hoe moet hij in vredesnaam zijn kind grootbrengen in deze puinhoop, vraagt hij haar en de bezoekers van het weblog. Niet meer en niet minder.
    Dankzij het wonder dat internet heet, krijgt hij van wildvreemden bemoedigende antwoorden in de trant van ‘had je maar geen kinderen moeten nemen’, of ‘houden jullie eerst maar eens op je eigen kinderen te verkrachten’, of ‘maar jullie fotograferen je babies toch ook met explosieven om hun middel’ en nog onbeschofter. Waarna niemand meer naar de palestijnse vader omkijkt, omdat de eigen mening over een politiek conflict waar de briefschrijvers part noch deel aan hebben, immers belangrijker is.
    Het wonder van internet heeft een hoge prijs.

  27. raar dat er hier figuren reageren .die het liefst met hun hakken tegen elkaar en hun rechterarm in een hoek van 45 graden omhoog hier zich zo thuis voelen .israel bezet onrecht matig de palastijnse gebieden en onderdrukt de bevolking daar .klaar uit

  28. Beste Claar, beste Henk, lieve Trees en Imad, beste nog een paar. Het gaat hier op dit weblog ook veranderen. Ik heb lang het principe hoog gehouden dat iedereen ongecensureerd moest kunnen reageren, en dat het beter was om iedereen aan het woord te laten ook als ik het faliekant met de meningen oneens was, maar mijn grens is bereikt. Inderdaad, met de manier waarop er op Ramadan is gereageerd door het bekende stelletje. Ramadan is te gast op mijn weblog. Als er nou iets is wat al die superieure westerlingen zouden kunnen leren van Arabieren is dat je respectvol omgaat met een gast, zelfs al zou je een andere mening hebben. Ik vind het stuitend en onacceptabel hoe er op Ramadan is gereageerd, ik heb hem mijn excuses al aangeboden dat dat via mijn weblog is gebeurd want hij snapte werkelijk niet wat hij had gedaan om zulke reacties te verdienen en terecht niet. En dan mag ik nog blij zijn dat hij geen Nederlands leest, en dat een aantal inloggers zo onbeschoft was om maar in het Nederlands over hem door te gaan op zijn Engelse track. Ook dat heb ik te lang getolereerd. Ik wil niet langer dat ik met mijn weblog, waar ik tenslotte persoonlijk voor verantwoordelijk ben, meehelp aan het verspreiden van dergelijk vuil. Er zijn genoeg weblogs en sites waar je rotzooi kunt vinden, maar voortaan niet meer op mijn weblog.
    Het gaat dus veranderen, hier. Helaas, dat mijn principe van openheid moet wijken tegenover deze overmacht van een klein clubje mensen dat niet weet hoe ze zich als gast moeten gedragen en hoe je je fatsoen houdt ook als je een andere mening hebt.

  29. @ Anja: gewoon een ip-ban er tegen aan gooien; dat werkt het beste. In elke discussie dienen mensen respect voor elkander te hebben, anders is het einde zoek.

  30. Ha Anja,

    Dat lijkt me een goed plan, alhoewel ik het wel interessant vind om te zien hoe krom en oneerlijk vele mensen zijn tov Palestina en tov de multiculturele samenleving. Het valt me op dat veel mensen als Rudy en Annelies gewoon niet bereid te zijn om ook te geven en te nemen in een webdiscussie. Ze blijven je alleen maar bombarderen met hun argumenten en hun ervaringen en staan absoluut niet open voor andere argementen en/of ervaring want kennelijk is het veels te eng om hun mening bij te schaven. Dan houdt het inderdaad wel op. Zeker als je alleen maar met modder gooit.

  31. Hallo Imad, het nieuwe ‘respectfilter’ zit er op.
    Voortaan gelden andere regels.
    Inderdaad, al die kromme redenaties zul je moeten missen, maar ja daar staan andere weblogs en sites nog vol mee.

  32. Lieve wereldburgers,
    Er wordt weer gegooid en gesmeten met allerlei stellingen en zogeheten geloven,ik zou graag zien dat een ieder zijn geloof goed beleid want in ieder geschrift staat “hebt uw naaste lief als u zelf”ik krijg de indruk dat de meeste mensen die reageren hun zelf niet lief hebben.
    Een aloud spreekwoord zegt niet voor niets “verander de wereld,begin bij jezelf.
    Ik zal denk ik wel commetaar hierop krijg maar een ding hou ik mij zelf voor,ik probeer het tenminste.
    Of ik verstand van alle geloven heb,nee zeker niet,ik weet wel dat veel oorlogen uit naam van het “geloof”zijn gebeurd en als men dit door de geschiedenis bepaalde goed overdenkt misschien ja heel misschien zijn er dan minder oorlogen en dan kan ieder kind van welk geloof dan ook vrij buiten spelen,maar zolang er nog machtbluste mensen zijn die het “geloof”misbruiken komt er nooit een eind aan.
    Overdenk ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *