Zieken gaan gezonden betalen

Vorige keer was u zo vriendelijk tegen me, sputterde minister Hoogervorst. Tineke Slagter d’r dag in de Eerste Kamer. Het debat over de No Claim regeling, waarvan we al weten dat de SP daar faliekant tegen is.

Jan Troost, Hanny van Leeuwen
(Jan Troost, Tineke Slagter, Hanny van Leeuwen)

’s Ochtends voor de zitting kwam Jan Troost van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad een petitie aanbieden namens een hele lijst van organisaties die zich tegen de No Claim regeling verzetten. De regeling houdt in dat de ziekefondspremie wordt verhoogd met 63 euro per jaar, en dat ziekenfondsverzekerden die geen of weinig gebruik hebben gemaakt van de zorg een bedrag tot maximaal 250 euro terugkrijgen. Er is al besloten om de huisartsen uit deze regeling te halen.

Tineke Slagter noemde deze wet met stip de allerslechtste wet die we op het gebied van het zorgstelsel aangeboden kregen, “volstekt onlogisch, oneerlijk, hij zal averechts uitpakken en kost waarschijnlijk meer dan hij oplevert”. En wilde de minister wel nomineren voor de titel van miserie-minister van het jaar.

Wat is er tegen? Dat zieke mensen betalen voor de gezonde. Waarom moet je iemand belonen voor het feit dat hij of zij gezond is, is dat speciaal een verdienste? En verder: de No Claim regeling moet 175 miljoen aan besparing opleveren. Maar als mensen vanwege het geld af zien van medische behandeling, dan krijg je gezondheidsschade die op den duur groter is en dus meer kost. Zoals een vrouw met een knobbeltje in haar borst die te lang wacht met naar de huisarts gaan. We hebben ook gezien dat het afschaffing van de vergoeding voor medicijnen uit de zelfzorg er toe leidde dat er meer duurdere medicijnen werden voorgeschreven die wel werden vergoed. Daarom is die maatregel weer grotendeels teruggedraaid. Dat is het lot van wetgeving die in de studeerkamer is bedacht, vindt Tineke Slagter. Veel beter is het om de eigen bijdrage in de gezondheidszorg inkomensafhankelijk te maken.

Senator Dupuis van de VVD vond het daarentegen een prachtige regeling. 90% van de specialistenhulp is toch niet nodig, zei ze. Diabeten kunnen zelf ook wel een testje doen, en veel ziektes gaan vanzelf over. Door de No Claim regerling zal ongepast gebruik afnemen, wist ze zeker. Hoe ze dat wist, artsen in haar omgeving hadden dat allemaal bevestigd.

Daar was Hanny van Leeuwen van de CDA even stil van. Wat heeft u een merkwaardige vriendenkring dan, flapte ze er uit. Zoals wel vaker komt van Leeuwen op voor de chronisch zieken en gehandicapten, speciaal de laagstbetaalden. De gezonden moeten solidair zijn met de zieken en gehandicapten, niet andersom. Wij weten uit het verleden nog dat boeren en zelfstandigen vanwege de financiën de laat naar de arts gingen, waardoor ze later ergere klachten hadden. Je kunt beter een keer te veel naar de arts dan een keer te weinig. En het onnodig gebruik van huisartsen is al afgenomen. Maar toen het op stemmen aankwam wilde ze toch niet van de nieuwe wet afzien – we kunnen niet elk jaar een nieuw stelsel aanvaarden.

Van Leeuwen drong aan dat de minister op korte termijn met een concreet compensatievoorstel via de zorgtoeslag komt. Voor het CDA was dat voldoende om toch voor de slechtste wet van het jaar te stemmen, met VVD en D66. De rest van de Kamer stemde tegen. Erg jammer dat de wet werd aangenomen, hoewel de nu goedgekeurde regeling uiteindelijk maar voor één jaar is, en de strijd voor een eerlijker regeling dus nog niet is afgelopen.

3 gedachten over “Zieken gaan gezonden betalen

  1. Het aannemen van deze wet is niet “erg jammer”, Anja, maar een schande! En, zoals je terecht opmerkt: de strijd hiertegen is nog lang niet afgelopen! Net zoals vroeger met de eigen bijdrage voor medicijnen is gebeurd, zal na een jaar wel weer blijken dat de no claim-regeling niet alleen uiterst onrechtvaardig is, maar ook nog disfunctioneel, bureaucratisch en kostbaar.

  2. Beste Anja,
    Ik weet niet waar jou schijnbare bewondering voor de CDA-politica, van Leeuwen vandaan komt. Ik raak in elk geval niet onder de indruk van haar poging om een volstrekt halsstarrige minister te bewegen tot iets wat hij van nature niet op kan brengen. Oók politiek is er geen drang om een meer menselijk beleid te voeren. Wij zien dus een quasi aangedaan CDA meestemmen met de rest van de coalitie. Maarja, het is voorlopig maar voor één jaar hopelijk en dan maar vergeten hoelang een jaar kan duren als je al te kort komt en een groot deel van het jaar aangewezen ben op specialistische hulp. Het is niet om te katten dat ik dit commentaar schrijf maar ik bespeur in het artikel een ondertoon die mij ongerust maakt. Ik vind dat de stem van de SP best wat meer beroering zou mogen opwekken.
    Groetjes, H. Kemper

  3. Beste Anja,
    De uitslag van de opiniepeiling werd door de minister wel erg krom vertaald, en moest terecht door Tineke gecorrigeert worden, met de mededeling dat slechts 15% voorstander van dit voorstel was. Ondanks deze opinie van “het volk”, toch deze zaak doordrijven is toch wel erg strijdig met het idee “democratie”. Hetgeen weer eens bewijst, dat dit kabinet alleen zijn eigen belang dient en niet die van hen, die zij vertegenwoordigen.
    Amita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *