In de Mevlana moskee

Publiek

Gisteren was er een bijeenkomst van Stop de hetze in Rotterdam. Heel passend vond die bijeenkomst, op uitnodiging van de voorzitter van het bestuur Omar Altay plaats in de mooie Mevlana moskee.

Omar Altay
(voorzitter Omar Altay)

Publiek

Herman en Ineke

Het was weer een interessant gemengd publiek, naar leeftijd, enticiteit, religie en sekse. Voorzitter Altay heette ons welkom. In het panel ook dominee Visser en Miryam Aouragh van de Internationale Socialisten – voorzitter Salih Kilic. Visser hield een interessant betoog over de houding van het westen over de islam, die een hele lange historie kent. Het is niet nu pas dat er een anti-islam stemming is ontstaan, is zijn betoog, het is een integraal onderdeel van onze Europese geschiedenis. (Zie zijn verhaal hieronder). Een van de deelnemers stond bij de discussie op en zei: ik ben niet gelovig, maar als er zoveel onzin over de islam wordt gezegd, dan heb ik het gevoel dat ik die wel moet verdedigen.

Het panel

Myriam
(Miriyam Aouragh)

Publiek

Ineke Palm

Voor mij was het een mooie gelegenheid om even rond te kijken in de moskee waar ik nog nooit was geweest. En te zien dat het veel meer is dan een gebedshuis, dat er cursussen gegeven worden voor jongeren – ik zag een ruimte vol computers, dat er veel voorlichting wordt gegeven, dat de moskee ook een ontmoetingsplaats is waar niet-moslims welkom zijn. Het is een aanrader: er worden regelmatig rondleidingen gehouden. Ook is het mogelijk om een korte crusus te volgen over de islam. Lijkt mij een goed idee, dan weten we tenminste waar we het over hebben. Ik vroeg of dergelijke cursussen ook in Amsterdam gehouden worden. Waarschijnlijk wel. Als ik daar meer over weet zal ik dat laten weten, het moet toch niet moeilijk zijn om een groepje niet-moslims bij elkaar te krijgen met echte belangstelling waar de islam over gaat, en wat er waar is van alle beeldvorming.

de moskee

En daarna nog de nakwaak in de kroeg. Ik was laat thuis.

Kroeg

Herman in kroeg

5 gedachten over “In de Mevlana moskee

  1. Ik wist niet dat het was…..anders was ik ook gekomen…..nu was ik bij het afscheid van Leontien in een overvol Zesdaagse Ahoy…..zie je wel een volgend keer in “ons Rotterdam”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *