Rondom tien

Gisteren keek ik naar Rondom 10. Live uitzending met Balkenende. Onderwerp: de problemen na 2 november. Het was een aardige poging. Maar ook nu weer, wat werd er slecht geluisterd. Een paar mensen benadrukten dat er sindsdien ook veel goede burgerinitiatieven op gang waren gekomen, en dat in sommige buurten mensen elkaar meer opzoeken dan voorheen. Wat ik kan beamen. Maar er was ook een vrouw, met hoofddoek, die vooral de vijandigheid benadrukte waar ze mee te maken heeft en die is toegenomen. Die dag had een man haar nog toegebeten dat ze haar hoofddoek af moest doen. Die vrouw was niet erg te spreken over de acties van Hirsi Ali, en vreesde wat er nu weer zou gaan komen wanneer Hirsi Ali met nieuwe acties zou komen, een nieuw boek, een film. Niemand van de aanwezigen had daar een antwoord op, ook Balkenende niet, anders dan nee, natuurlijk kunnen we Hirsi Ali de mond niet snoeren, u moet het debat maar aangaan.

Dat is een erge dooddoener, en een erge afmaker, want het zal geen moslimburger zijn ontgaan dat er een gigantisch machtsverschil is in de mate waarin mensen toegang hebben tot de media. Hirsi Ali hoeft maar met haar vingers te knippen, en tvcamera’s en journalisten komen toegesneld. Daarentegen moest deze ene vrouw die dan doorgedrongen is tot een tvuitzending nog vreselijk haar best doen om überhaupt gehoord te worden en antwoord te krijgen. Dat Balkenende geen antwoord geeft op de vraag wat hij er aan bij denkt te dragen dat het anti-islamisme ook wordt bestreden heeft tot effect dat de moslimbevolking nog meer beseft dat ze er in principe alleen voor staan. Dat zal de organisatiegraad onder de moslims wel verhogen, of het debat er vriendelijker van wordt is de vraag.

Als het gaat om de dreiging van radicalisering onder de moslimjongeren is het debat niet zo moeilijk, daar worden (gematigde) autochtonen, (gematigde) allochtonen en de regering het redelijk snel met elkaar over eens: daar moet meer aan worden gedaan. Daar ligt de tegenstelling niet, want ook het overgrote deel van de moslims voelt zich bedreigd door dat radicalisme. Maar Balkenende heeft geen enkel antwoord op de vraag wat de regering denkt te doen aan de toegenomen anti-moslimstemming onder een groot deel van de autochtone bevolking. Dat is niet raar, want de regering maakt onderdeel uit van die stemming. Met name minister Verdonk heeft daar veel aan bijgedragen met uitspraken als “de moslims hebben een te laag incasseringsvermogen”, “in Nederland worden geen minderheden bedreigd”, en een integratiebeleid waarbij vooral de nadruk wordt gelegd op wat er met allochtonen allemaal mis is en wat die moeten doen om er bij te mogen horen.

Balkenende is anders dan sommige van zijn collega’s niet van plan om een uitspraak te doen over de acties van parlementariërs als Wilders en Hirsi Ali. Die maken onderdeel uit van het democratische proces en ze gaan hun gang maar. Wie zich daar tegen wil weren moet maar zorgen dat hij of zij zich de middelen verschaft om gehoord te worden. Precies daar wringt de schoen. Hoe en waar wordt er werkelijk naar de moslimbevolking geluisterd? Nu is er sprake van de oprichting van een Moslim Democratische Partij. Ik begrijp de behoefte aan een duidelijke spreekbuis en een werkelijke voet tussen de deur van het parlementaire proces heel goed. Tegelijk maakt het duidelijk dat geen van de bestaande partijen tot nu toe in staat is geweest of bereid is geweest om de belangen van een grote minderheidsgroep in Nederland op zich te nemen (in die mate waarin ze in in principe passen in het partijprogramma) en dat dat er aan bij draagt dat de moslimbevolking nu zoekt naar eigen middelen om voor hun belangen op te komen, eigen organisaties en partijen, al of niet vanuit een oppositie. En nog duidelijker is dat het overgrote deel van de moslimbevolking zich niet herkent in en zich niet erkend voelt door het regeringsbeleid. Ook Balkenende krijgt een koekje van eigen deeg als zich nu een moslimoppositie gaat vormen tegen het anti-islamisme van rechts en tegen het regeringsbeleid. Wie geen deel is van de oplossing is deel van het probleem, zei Eldridge Cleaver al.

13 gedachten over “Rondom tien

  1. Ik wordt zo zoetjes aan steeds meer voorstander van het idee dat Imad eens opperde om “Een ander islamistish geluid” op te richten.

  2. Ik heb de uitzending ook gezien. Eerlijk gezegd vond ik het al een stuk beter dan andere uitzendingen van Rondom Tien die dit onderwerp behandelden. Ik denk dat het voornaamste probleem is en blijft dat er een meningsverschil is over de vrijheid van meningsuiting. Mijns inziens is vrijheid van meningsuiting iets anders dan vrijheid van beledigen. Helaas zien veel politici en opinieleiders dat verschil nauwelijks.
    De moslimgemeenschap in Nederland is inmiddels de grootste minderheidsgroep die volop groeit. Niet alleen bekeren jaarlijks ongeveer 2000 autochtonen zich tot de islam, de moslimgemeenschap is relatief gezien vruchtbaarder en vermenigvuldigt zich in rap tempo. Er is dus een absolute noodzaak om deze groep niet verder van je af te schoppen, maar zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvorming, debat en discussie. Uiteraard dienen pijnpunten besproken te worden, maar wel met deze groep.

  3. Ik keek gisteren ook met oprechte belangstelling en een open verwachting naar Rondom tien en kon het eerlijk gezegd geen aardige poging vinden. Daarvoor vond ik ‘het panel’ te onevenwichtig samengesteld en ik vond dat presentator Grimbergen het gesprek onnodig stuurde in de richting die Hiek ook noemt: boodschappen zenden naar de moslimgemeenschap in plaats van nou eens echt naar hun boodschappen te luisteren. Dat leverde een hoop tevreden geglimlach en bevestigend geknik op in een-tweetjes tussen bijvoorbeeld Weltink en Balkenende, dus die zullen wel dik tevreden zijn over het rendement van hun optreden.

    Het lag natuurlijk voor een deel al besloten in de vraagstelling (ik citeer): De vraag is: hoe moet Nederland verder? Hoe maken we ons land weer veilig en tolerant? Wat verwachten Nederlanders van de minister-president en wat ziet hij als belangrijkste opdracht voor mensen hier?

    Aan het einde van het gesprek werd de mevrouw uit Uden onnodig en m.i. onterecht het woord ontnomen, omdat Grimbergen de gevestigde orde het laatste woord wilde geven. Daar keek ze niet erg blij van en ik voelde geheel met haar mee.

    Gelukkig vinden vele deelnemers aan het forum op internet dit ook: http://forums.ncrv.nl/rondom10/viewforum.php?f=58

    Vanmiddag om 13:45 uur wordt het programma overigens herhaald.

    Waar ik wel eens een discussie over zou willen, is wat nou precies wordt bedoeld met de eeuwige bezwering van onze minister-president: “met z’n allen”. Hoe haalbaar en hoe realistisch is het, voortdurend te suggereren dat een volk bestaat uit “met z’n allen”? Vooral als daarbij impliciet wordt gezegd, dat met “met z’n allen” bedoeld wordt “wij”?

    “Zo gaan wij in dit land niet met elkaar om.”

  4. Vlak voor het einde kwam die mevrouw met de hoofddoek nog aan het woord.
    Ze had een zin half geformuleerd en toen werd ze afgebroken, je hoorde haar nog protesteren en terecht, want Balkellende moest toch wel het laatste woord hebben.

    Wat draagt een programma dat op deze wijze manipuleert bij aan een fatsoenlijk debat?

    Roelf

  5. Nou, nou, nou, ik ben even op het internetforum van de NCRV gaan kijken (link hierboven bij het commentaar van Claar) en ik werd er even echt beroerd van. Voor wie nog niet wil geloven dat we werkelijk met een bijna racistische golf anti-islamisme te maken hebben, kijk zelf. Behalve uiteraard de mensen die daar zelf onder vallen en het niet herkennen als racisme en die daar naar hartelust te keer kunnen gaan. En dit is waar Balkenende absoluut geen enkel weerwoord op heeft behalve ga maar in het debat. Wat voor een troep je krijgt als je mensen maar op elkaar los laat kun je op die website zien. Helemaal niet leuk, wel de realiteit en leerzaam (Ben ik even blij dat ik al voor 2 november heb besloten om niet meer alle reacties op mijn weblog toe te laten)

  6. Erg triest allemaal. Ik heb de reacties ook gelezen op die NCRV site. En ben weer eens bevestigd in mijn vooroordeel dat vrijheid van meningsuiting, vrijheid van beledigen betekent.

  7. Ik heb gisteren met open mond zitten kijken. ‘Wat zegt hij nu?!’ Hoe hij over de vrouw uit Uden heen walste, maar ook over de schooldirectrice naar aanleiding van de identificatieplicht. Het leek wel een buikspreekpop met een voorgeprogrammeerd praatje. Een begrijpend knikje, een glimlachje (wat je amper ziet door die plofkop, sorry zal me niet laten gaan), goh wat een oppoetserij. Bleh!

    En dat forum… nou mijn net opgeknapte maag draait zich weer faliekant om. Jaja, we zijn dichter bijeen gekomen. Het wordt echt tijd dat het racisme, het anti-islamisme eens publiekelijk wordt tegengesproken.

    Extremisme is voor mij nog een term die het racisme ook inkapseld, voor de meesten in ‘onze’ samenleving is extremisme een ander woord voor moslim. Dat kan niet. En er zijn echt genoeg mensen die het niet vinden, waarom horen we die geluiden niet zo vaak?

  8. Heel verstandig, Anja, om er een filtertje tussen te zetten.
    Je wil echt niet weten welke akelige ideeen rond gaan.

    Het discussieniveau op de Ned. TV bevalt mij trouwens niet meer.
    Al dat opgefokte hoog emotioneele uitgewissel van meningen.
    Wat al die ezels uitbalken, daar wordt je wanhopig van.

    Op Belgie, Duitsland en Frankrijk gaat het er over dezelfde
    kwesties een stuk beschaafder toe. Men zit minder op elkaar
    gepropt, laat elkaar aan het woord en zelfs gewoon uitspreken.

    Hier op TV is het een soort voetbalachtig volksvermaak geworden.
    Het enige dat hier telt is elkaar vliegen afvangen en de ogen uitsteken. Want dat zorgt weer voor kijkcijfers, broodnodig
    voor de te verkopen advertentie-zendtijd daaromheen.

    Ik heb onlangs moeten aanzien dat 2e Kam.lid MW Mr Lea.Griffith
    aan een tafeltje bij Knevel of Barend en v. Dorp niet aan het
    woord gelaten werd. Ze zat met rechts van haar een of ander CDA
    christelijk type en links een Marokaansachtige moslim die gewoon doorratelde en haar negeerde terwijl ik verwachtte dat
    ze toch eens eindelijk de kans kreeg iets zinnigs te zeggen.
    Nou niet dus en dan denk ik weer te weten hoe laat het is.
    Diezelfde Ahmed Marcouch mag ook weer als ervaringsdeskundige
    met premier Balkenende op tv omdat hij zo gematigd overkomt.

    De Udense Selma Metin die na de brand in de moslimschool aldaar
    Balkenende sommeerde Hirsi Ali de mond te snoeren mag ook op tv
    behoofddoekt en wel.

    Na 30 jaar gericht beleid en 16 miljard euro verstookt aan integratie wordt nog steeds niet geluisterd naar moslims dus richten ze hun eigen partij de MDP op.
    Toch wel triest dat ze zich door de huidige partijen niet
    vertegenwoordigd voelen.

    Zoals Imad in zijn reactie #2 hierboven aangeeft zal de strijd
    tussen de beschavingen demografisch worden opgelost.
    2000 bekeerde westerlingen per jaar en nu bijna 1 miljoen moslims in Nederland geeft in 20 jaar een verdubbeling naar
    2 miljoen in het jaar 2025. Want Iran is in 25 jaar verdubbeld en de orthodoxen in Israel doen daar 15 jaar over.

    Op zich zou dat geen probleem zijn doch het is in Europa vanwege
    de dumping uit China steeds moeilijker om aan de kost te komen.
    Er is gewoon minder werk te verdelen. Nu al leggen de 3 miljoen niet westerlingen van de 1e & 2e generatie ( allochtonen ) vanwege geringere arbeidsparticipatie een onevenredig beslag
    op verminderde staatsinkomsten. De handel raakt in het klad* en dus lopen de belastingen terug. Het verenigd Europa is duur en
    de militaire machinerie ook. * van Kladeredatzjitz zie Marx.
    Er is gewoon amper meerwaarde te verzinnen. Personeelskosten zijn niet meer op te brengen.
    Moslims zijn misschien het makkelijkst te herkennen en eerste
    slachtoffer van de economische terugval.

    De gevolgen zijn wel merkbaar voor de autochtonen doordat aan
    alle kanten fors bezuinigd wordt. Weg met de kinderopvang, huren
    vrijgeven, stijging ziektekostenpremies en ga zo maar door.
    Het tekort aan geld moet toch ergens vandaan komen.
    Bevordering van het eigen huizen bezit is geen prioriteit meer
    want dat scheelt in belastingopbrengsten van woningcooperaties dus weg met de hypotheekrenteaftrek.

    Vooruit maar. De duurzaam opgebouwde verworvenheden verdwijnen.
    Afbraak van de verzorgingsstaat, veramerikanisering van de
    samenleving, creatie van een kansarme onderklasse, ghettovorming
    radikalisering van anti-kapitalistische islamitische groepen,
    extremisme bij anti-westerse moslim stromingen en zo voorts.
    De invoering van de Sharia in het Wereld Kalifaat is niet ver.

    Op al die maatschappelijk economische onrust heeft de politiek geen pasklaar antwoord. Neen, dat is het domein van de eigen
    verantwoordelijkheid en de zelfredzaamheid van de calculerende
    burger. Men heeft slechts elke vier jaar een electoraat nodig.

    Het na ons de zondvloed, links lullen maar rechts vullen en de Jan Salie geest heerst in politiek Den Haag. Uitgekiende
    promotiekansen naar Brussel lonken. Hoog scoren in de citatenindex en publish or perish. Mensen maken organisaties,
    organisaties maken de mensen. Zie het verfijnde mechanisme aan het werk.

  9. Of het nu de aanslag in Madrid is, of de moord op de kinderen van Beslan, of de onthoofding van werknemers van westerse bedrijven in Irak, of de moord op van Gogh, het zijn allemaal misdaden gepleegd met een verwijzing naar de islam. Is het dan zo vreemd dat Nederlanders een anti-islamitische houding aannemen ? De hier woonachtige moslims kunnen daar niets aan doen, dat is waar, maar zo werkt beeldvorming nu eenmaal.

  10. Nou, Henk, ‘nou eenmaal’ komt in mijn woordenboek niet voor. Beeldvorming is mensenwerk, en daar kun je je tegen verzetten, je kunt het bekritiseren, je kunt er betere informatie tegenover zetten, dus om te roepen dat het nu eenmaal zo is lijkt mij wel erg fatalistisch.

  11. Beste Paul,

    Je schreef:
    ‘Zoals Imad in zijn reactie #2 hierboven aangeeft zal de strijd
    tussen de beschavingen demografisch worden opgelost.
    2000 bekeerde westerlingen per jaar en nu bijna 1 miljoen moslims in Nederland geeft in 20 jaar een verdubbeling naar
    2 miljoen in het jaar 2025. Want Iran is in 25 jaar verdubbeld en de orthodoxen in Israel doen daar 15 jaar over.’

    Waarom verwacht je dat twee totaal verschillende groepen op twee totaal verschillende tijden op twee totaal verschillende locaties hetzelfde zullen reageren?
    Khomeini riep de Iraanse bevolking destijds op zich vooral zo veel mogelijk voort te planten zodat er meer arbeiders en soldaten voor het land zouden zijn. Deze groep wordt algemeen gezien als de grootste bedreiging voor de door hem opgerichte theocratie, omdat de miljoenen jongeren passen voor het door hun ouders geschapen ‘ideaal.’
    Ik verwacht persoonlijk dat met de toename van hooggeschoolde moslims een afname van het aantal kinderen in het gezin zal plaatsvinden, zoals dat ook in de gezinnen van onze (?) ouders is gebeurd. Zelfs als de toename van de groep een soortgelijke exponentiële afname zal laten zien als dat van de autochtone bevolking, zullen zij sterker blijven groeien.

  12. Beste Henk,

    Misschien zou het goed zijn als Nederlanders zouden beseffen dat veel moslims met nog meer afschuw naar soortgelijke praktijken kijken dan niet-moslims. Nog meer? Ja, want naast de natuurlijke menselijke reactie voelen zij afkeer omdat mensen dergelijke praktijken uitvoeren uit naam van een religie die zij zelf juist als zeer vredelievend zien.

  13. Misschien handig om te weten als je ooit mee gaat doen met rondom 10. Als de redactie jouw mening niet denderend vindt dan draaien ze je microfoon dicht.

    Kijkend naar deze genoemde aflevering..is dat vaak gedaan bij bepaalde personen..hoezo vrijheids van meningsuiting.

    Oh ja die lerares van Amsterdam-Oost: verschrikkelijk dat zij zo minderwaardig deed over haar leerlingen. En dat zij tegen balkende zei dat hij maar bitchering moet worden..nou we hebben al genoeg bitchen in de volksvertegenwoordiging…dus niet meer please….
    Sorry anja voor de woorden, moest me even laten gaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *