Alweer Hirsi Ali

Knorrend van ongenoegen achter mijn PC, ingezonden brief voor de Volkskrant, alsof ik niks anders te doen heb.
Er is niks mis met het buitenparlementaire anti-islamitische activisme van Hirsi Ali, zegt Couwenberg, en vindt het raar dat Hirsi Ali niet wordt ondersteund door Nederlandse feministen. Nou, wel door Opzij, die haar naar voren heeft geschoven als de aanvoerster van de derde feministische golf die de allochtone vrouwen moet bevrijden, met voorbijgaan van al die vrouwen die daar al vele jaren aan werken. Maar niet door mij, dat klopt. Maar de redenen slaat Couwenberg gemakshalve maar helemaal over. Dus moest er maar weer een ingezonden brief. Deze:

Ingezonden brief Volkskrant, 14-01-05

Couwenberg verbaast zich er over dat Hirsi Ali weinig steun ondervindt van feministen en noemt daarbij mijn naam. Afgezien van het feit dat ik nooit Dolle Mina ben geweest laat Couwenberg achterwege wat mijn belangrijkste kritiekpunten zijn op Hirsi Ali. Die liggen er zeker niet in dat ze provoceert, maar in het feit dat ze zegt de moslimvrouwen te willen bevrijden, en dat doet door de islam zelf aan te vallen. Het gevolg is dat ze onder de moslimvrouwen in Nederland vrijwel geen aanhang heeft. Op die honderdduizenden vrouwen zijn er nauwelijks tien te vinden die achter Hirsi Ali staan, en dat geldt zowel voor behoudende moslims als voor liberale. Couwenberg zegt dat haar aanhang onder ‘die vrouwen’ groeit, maar toont dat niet aan. Naar mijn inschatting bestaat die aanhang voornamelijk uit autochtonen die toch al kritisch tegenover de islam stonden.
Bealve dat je geen vrouwenemancipatie kunt beoefenen zonder de vrouwen zelf, is het andere belangrijke kritiekpunt dat Hirsi Ali bijdraagt aan het groeiende anti-islamisme in Nederland. Zonder dat zou de mening van Hirsi Ali nooit de ophef veroorzaken die het nu doet. Couwenberg doet de islamkritiek af als ‘dat moet kunnen’. Dan ben je wel tamelijk blind voor de schade die een toenemende polarisatie in onze samenleving veroorzaakt. Het schaadt de positie van de moslimbevolking (mannen en vrouwen) in Nederland, en draagt bij aan de radicalisering waar we allemaal bang voor zijn. Vandaar dat ik als feministe geen aanhanger ben van Hirsi Ali’s kruistocht. Voor vrouwenbevrijding zijn betere methoden.

Anja Meulenbelt
Eerste Kamerlid SP

9 gedachten over “Alweer Hirsi Ali

  1. De kritiek op Hirsi Ali zwelt de laatste tijd flink aan, nu ook vanuit de hoek die altijd kritiekloos achter haar stond. Hirsi Ali’s gewoonte om schepen achter zich te verbranden en ongevoelig te zijn voor kritiek zal zich in de toekomst wreken, zodat het er op begint te lijken dat zij straks mogelijk alleen nog boeken en films kan maken. Zodra de Islamofobische golf is overgewaaid (geduld jongens) ben ik bang dat zij ook op dat gebied niet meer aan de bak zal komen. Behalve bij Opzij natuurlijk, Cisca heeft tegen die tijd vast nog wel een plekje vrij op de redactie. 😉

  2. Hirsi Ali formuleert uitsluitend kritiek en geen werkbare alternatieven, dat gaat haar nu opbreken. Ook onder haar aanhang.

  3. Alweer over AHA?
    Vanmiddag in her radioprogramma van Thedoor Holman:
    Als je in de bus tijdens ramadan in Jordanië een broodje eet kun je in de gevangenis belanden.
    De regels van de Islam worden zowel in Jordanië als in de Palestijnse gebieden aan iedereen opgedrongen.Alles wat fout gaat wordt aan Israël verweten.
    Vrijheid van meningsuiting bestaat er niet
    Ik zou er niet graag wonen.

  4. Anja,

    Is ie geplaatst? Ik schrijf geen ingezonden brieven meer, weet je. Doorgaans verloren energie. Tegenwoordig zet ik m’n ideeën meteen op internet. Maar goed, dat doe jij nu ook.

    Mazzel & broge, Evert

  5. Beste Nico, wil jij alsjeblieft niet zulke vreselijke onzin beweren? Ik werk al tien jaar in Palestina, in de Gazastrook, waar de meeste mensen moslim zijn. Daar is het net als hier, je hebt mensen die zwaar gelovig zijn en mensen die nooit bidden of naar de moskee gaan. Dus laat je die kul toch niet aanpraten.
    En openlijk broodjes eten tijdens ramadan, dat is ook tamelijk misselijk. In Gaza gaan mensen die ondanks ramadan willen roken, koffie willen drinken of wat willen eten naar de keuken en doen dat niet onder de neus van mensen die de hele dag vasten. Dat wordt gezien als onnodig gepest en weinig eerbied voor de gewoontes van anderen, en terecht.
    Wanneer wij vinden dat mensen zich hier aan moeten passen aan de gangbare gewoontes, dan is het ook niet raar om van buitenlanders in moslimlanden te verwachten dat ze niet in het openbaar gaan zitten eten tijdens ramadan, of halfbloot een moskee binnen stappen. Een beetje respect kost helemaal niks.
    En verder: Palestijnen leven onder een zware militaire bezetting door het Israëlische leger. Dat ze dus Israël het een en ander verwijten is dus helemaal terecht en heeft helemaal niets met de islam te maken.

  6. Nico , klopt niet wat je zeg. Dus gewoon niet meelullen als je er niets van weet. Kijk naar het commentaar hierboven.

  7. Dit heeft niets met omgang in de Sp te maken Nico. Jij verkondigt iets, waarvan ik zeker weet dat dat niet waar is. En het irriteert me inderdaad dat jij dit zomaar lukraak aanneemt. Anja vertelt je iets vanuit haar eigen ervaringen en ook ik woon al jaren tussen die moslims, die zogenaamd iedereen de Ramadan opleggen. Ik heb gewoon andere ervaringen van pak hem beet 13 jaar Ramadan. En het klopt niet.punt. Zo luister ik veel via internet naar nederlandse radioprogrammas en de onzin die ik vaak hoor, en dan de reacties van nederlanders die dit gelijk voor waar aannemen, en niet luisteren naar mensen die vanuit eigen ervaring daar iets heel anders over vertellen, Nico dat klopt niet.
    Mijn ervaringen van ramadan met de Palestijnen zijn dat als ike rgens op bezoek ga, dat men voor mij alleen een pot koffie zet, omdat men weet dat ik niet vast. Ik weiger dit meestal,ook eet, drink, rook ik niet als ik weet dat mensen vasten, dat zou van weinig respect getuigen. maar thuis en op mijn werk doe ik alles wat ik wil, en niemand die daar wat van zegt.
    En het is zoals Anja zegt, je heb van alles tussen de moslims zitten. zeer religieus, minder en helemaal niet religieus. het zijn net normale mensen.
    Ook ervaar ik die Ramadan vaak als iets leuks, gezelligs. Zo tegen vieren ruik je overal etensgeuren omdat iedereen aan het koken is, en zogauw de zon onder is, dan zie je geen mens op straat, want iedereen zit te eten. na het eten gaat iedereen de straat op, je gaat lekkere dingen kopen, je eet samen, ik vind het iedere keer weer een hele belevenis.
    Ik vergelijk het een beetje met de opwinding die nederlanders hebben voor de kerst. je gaat lekkere dingen in huis halen, je gaa tnieuwe kleren kopen, cadeaus voor de kinderen. je gaat naar de nachtmis(hier dus de moskee), het heeft iets vreselijks gezellig, en niemand dwingt mij om te vasten.Ik heb twee dochters , de ene heeft de laatste keer niet gevast, ze zet zich een beetje af tegen alles wat religieus is, geen probleem, de ander heeft wel gevast, omdat een paar van haar vriendinnen dat ook deden, ze maakten er een wedstrijdje van wie het het langst vol kon houden. En savonds at ze als een bouwvakker. wat ik hiermee wil zeggen is dat het vaak neit zo serieus genomen word. ook zieken hoeven niet te vasten of vrouwen die menstrueren. he tis allemaal neit zo heftig zoasls jij eht ziet. ik ben een keer in marokko geweest tijdens de Ramadan en ook daar was het niet zo heftig, onze marokaanse gastheer at gewoon thuis.En ook wij kregen overdag te eten.
    Ik hoop dat je deze informatie ook meeneemt in het vormen van je mening.
    En als je wil kan ik er nog veel meer over schrijven.
    groet, Trees

  8. Nico, dit is het persoonlijk weblog van Anja…
    Daarnaast doet ze gelukkig ‘ook-nog-iets’ voor de SP!!

    Misschien dat Theodoor Holman een eigen weblog heeft ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *