En een woensdag. Heerenveen

’s Ochtends de bijeenkomst met de Koerdische delegatie die zich op onze uitnodiging kwam oriënteren op het democratische proces. Marga van Broekhoven hield een inleiding over de partij, hoe we omgaan met leden, hoe we aan ons geld komen: lage contributie, de afdracht van de raadsleden en parlementariërs. Hans van Leeuwen vertelde over de scholing. Hoe krijg je de neuzen van al die nieuwe leden een beetje één kant op. Noses? Ik deed een praatje over de omgang in Nederland met minderheden en wat de partij daar over denkt en mee wil doen.

Koerden01

Koerden02

Koerden04

Koerden05

Koerden06

Koerden13

Koerden10

Leuke vragen. Hoe zit het met jullie centraal committee en het politbureau? Hebben we niet. Hans tekende het schema van onze partij voor ze. Leden kiezen vertegenwoordigers, partijraad, partijbestuur, fracties, regio’s, het congres.
Er werd wat met het hoofd geschud over al die vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is een luxe die je je alleen kunt veroorloven als mensen op wat voor manier dan ook een gegarandeerd minimuminkomen hebben.
Het aantal leden steeg ter plekke van 44299 naar 44300 toen de Koerdisch-Nederlandse tolk Kandal lid werd.

Koerden12

Met de trein van Den Haag naar Amsterdam om bij de presentatie van het Marokkaanse manifest te zijn. Dikke pech. Ongeluk. Stroom van de kabel, en de trein bleef staan midden in een weiland. Drie uur later, jawel, drie uur later kwam er een eerste miezerig busje om een deel van de passagiers te ‘evacueren’ en naar Schiphol te brengen. Iedereen werd uit de trein gehesen. Ik blij dat ik altijd dwangneurotisch mijn tas vol leeswerk heb voor het geval van je weet maar nooit. Veel gelezen. Veel naar buiten gekeken.

Naar buiten kijken

Treinstop01

Treinstop03

Nog net op tijd voor het deel van de presentatie waar de vertegenwoordigers van de politieke partijen bij aanwezig zouden zijn, met de mededeling dat ik een half uur later al weer moest vertrekken voor de volgende afspraak. Ik leek wel een politica die ook altijd snel binnen komen rennen, hun woordje doen om dan weer weg te benen. Achter de tafel: Marijke Vos voor Groen Links, Ali Lazrak voor Lazrak, Khadija Arib voor de PvdA en ik voor de SP.

Manifest01

Manifest

De inhoud van het manifest zet ik ook op mijn weblog, ik sta er van harte achter.

Alsof het hele openbare vervoer me in de stress wilde hebben. Trams zaten vast. Rennen naar het station. Hijgend de trein gehaald. Trein vertraging vanwege een stukkend sein. Gelukkig de aansluiting niet gemist want die volgende trein ook vertraging. Alsof er niks aan de hand was op tijd in Heerenveen.

Heerenveen01

Heerenveen02

Daar was het zoals wel vaker in de afdelingen heel leuk. Ik hield mijn inleiding over integratie en moslims, kon de aanwezige Friezen feliciteren met het feit dat ze voor Verdonk de enige Nederlandse minderheid zijn die bescherming verdienen. Goeie eerlijke vragen achteraf. Het blijkt wel dat veel Nederlanders best nog wat voorlichting kunnen gebruiken over wat er nu wel en wat niet ‘islam’ is en wanneer het wel en niet zinnig is om het over ‘moslims’ te hebben inplaats van, bijvoorbeeld, over migranten. Door een grote groep Nederlanders stelselmatig als moslims samen te vatten suggereer je voortdurend dat het hun godsdienst is die hun belangrijkste eigenschap is, en als het gaat om problemen haast impliciet dat die door de religie worden veroorzaakt, in plaats van zovele andere mogelijke factoren, sociaal-economische omstandigheden, migratie, kloof tussen generaties, traditie versus moderniteit, noem maar op.

Heerenveen04

Heerenveen03

Mooie bos bloemen. Trein terug deed het gewoon. En vanochtend weer vroeg op.

2 gedachten over “En een woensdag. Heerenveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *