Prima donna

Gelukkig zijn er nog een paar journalisten die het wel aandurven om een kamerlid als Hirsi Ali kritisch te volgen in haar werk. Frank Poorthuis en Raoul du Pré. (Volkskrant van vandaag) Ze hebben het over het in de wandelgangen ook van haar VVD collega’s gehoorde gemopper: ‘dat moet je als gewoon Kamerlid eens proberen’, toen alles weer eens op zijn kop stond vanwege een spoed-fractievergadering met Hirsi Ali.

Van Aartsen had het nog zo tegen haar gezegd, toen ze terugkwam in de kamer: ‘Niet de islam aanvallen, wel op de bres staan voor de bevrijding van onderdrukte vrouwen, niet de hele tijd de coalitiepartners van het CDA afkatten’.

Maar wederom liet Hirsi Ali deze week zien dat ze niet past in de Nederlandse consensuspolitiek. Ze vertegenwoordigt een nieuwe stijl waar het moeilijk mee werken is, een stijl waarbij het doel altijd alle middelen heiligt.

Hirsi Ali maakt CDA minister van der Hoeven uit voor iemand die alleen pal staat voor haar eigen ‘christelijke dogmatische achterban’. Noemt in een adem door de gehele CDA een partij die stil zit. En uiteraard krijgt ze plotseling het plan in haar hoofd om een motie van treurnis in te dienen tegen minister Donner, de minister ‘uit het land van Ooit’ , zonder enige overleg. En blijft toch doordrammen over haar idee eerwraak net zo te behandelen als terrorisme terwijl ze daar niemand in mee krijgt, ook haar fractie niet, en terwijl van Aarten al had gezegd: niet doen. En dan moet van Aartsen weer koortsachtig aan damage control gaan doen.

Het is wel duidelijk, voeg ik er aan toe, waarom Hirsi Ali als politica uitgerekend in haar eigen partij zo weinig populair blijkt te zijn. Het is voor de VVD geen pretje om voortdurend bij hun coalitiepartners hun excuses aan te moeten bieden voor wat ze er nu weer heeft uitgeflapt. Haar antwoord op de kritiek vanuit haar eigen partij: ‘Ach, dat zijn allemaal grijze ouderwetse liberalen die de tijdgeest niet verstaan’.

Mark Rutte, helaas inmiddels staatssecretaris van Onderwijs (helaas, want ook al waren we het in de Eerste Kamer vaak oneens, het was wel prettig werken met hem toen hij nog op Sociale Zaken zat, je kon met die man tenminste praten) heeft het ondertussen wel gehad. Hirsi Ali wil, ook weer geheel in haar eentje bedacht, artikel 23 van de grondwet afschaffen, die gaat over het recht op vrijheid van onderwijs. Hirsi Ali ziet in de afschaffing daarvan de kortste weg om islamitische scholen te sluiten. Maar deze keer vindt ze geen zachtjes morrende collega’s op haar weg, maar een mede VVDer die bepaald geen grijze ouderwetse liberaal is en die dat niet zal laten gebeuren. Mark Rutte is 37, zeer competent, en een werkelijke liberaal die niet van plan is om zich het fundamentele liberale recht op vrijheid van onderwijs af te laten pakken. Dat kan dus nog spannend worden.

De VVD heeft het dus moeilijk, want intern hebben veel mensen erge spijt dat ze deze prima donna, deze zich als een superster gedragende vrouw die altijd haar zin wil hebben in de eigen gelederen opgenomen hebben. Maar na het grote echec met Wilders, die vertrok met medeneming van vele stemmen zal de VVD er niet snel toe komen om afscheid te nemen van alweer een onhandelbaar kamerlid met alle imagoschade die daar bij komt kijken. Hoewel het de vraag wordt hoeveel damage control er in de toekomst nog nodig is om de imago schade enigszins beperkt te houden als ze blijft.

Met de VVD heb ik niet zoveel medelijden. Ze hebben haar zelf triomfantelijk binnengehaald, zonder eens even kritisch te bekijken of ze wel in een liberale partij past, qua ideeën en qua werkwijze. Maar ik vind het vooral erg, ik heb nu zelf waar kunnen nemen hoe ze zich opstelt, voor de mensen waar het uiteindelijk om gaat. In dit geval zijn dat de mogelijke slachtoffers van eerwraak. En deze keer des te erger omdat er al sprake was van een vergaande consensus dat de zaak urgent is, en met een lijst van heel concrete maatregelen die genomen zouden moeten worden waar elk weldenkend mens zo achter kan staan. (Zie hierover de reactie van Ceylan Pektas-Weber bij het stukje hieronder over eerwraak) Maar in plaats van zich daar nu eens collegiaal bij aan te sluiten en genoegen te nemen met een wat bescheidener rol – in het belang van de zaak – moet ze zo nodig haar solo act op voeren, de boel onnodig op de spits drijven, alle deskundigen die al jaren hun werk doen in de wielen rijden, haar ellebogen gebruiken tegen de vrouwen in en buiten de kamer met wie ze zou moeten samenwerken – ik heb het gekat nu werkelijk zelf gehoord, en staat er vervolgens in het NRC dat het geheel aan Hirsi Ali te danken is dat de ministers een paar extra beloftes deden.
En is ze voor haar autochtone fanclub wederom de heldin.
Ergerlijk. Heel ergerlijk.

8 gedachten over “Prima donna

  1. Wat jammer dat u slechts heel erg op de vrouw kan spelen. Kritiek op haar stellingname lees ik hier niet. Ik ben het vaak ook oneens met Hirschi Ali, maar dan reageer ik slechts op haar standpunten.
    Maar misschien is uw reactie wel typisch voor “oude” politici, uit een tijd dat links altijd meende het gelijk aan haar zijde te hebben.
    Ik ben trouwens benieuwd of deze reactie ongecensureerd op uw site zal komen te staan.

  2. De VVD was blij met haar, maar heeft het paard van Yroje binnen gehaald. Ach ieder krijgt wat hij toekomt, maar met Ayaan Hirsi Ali is de politiek we leuker geworden. Dat ze telkens van Aartsen en andere in velegenheid brengt, het zij zo. Prima Donna? En blijft toch doordrammen over haar idee eerwraak net zo te behandelen als terrorisme. prima dommie om zo door te drammen, De VVD kan Neelie Smit alsnog bedanken voor het binnenhalen van Ayaan.

  3. Al vaker heb ik gezegd: het paradepaardje wordt het paard van Troje voor de VVD. (Eigen schuld, dikke bult, zeg ik dan met enig leedvermaak). Wel heel treurig voor de serieuze zaak, waarvoor ze staat -dat wil ik nog steeds wel aannemen-, en uiteindelijk ook voor haarzelf.

  4. Ayaan Hirsi Ali zou het toch ook zonder de VVD kunnen doen om zo haar eigen ‘plan’ en programma wat zij gerealiseerd zou willen zien in de komende jaren zonder enige belemmering te kunnen uitvoeren in een fractie die ze zelf leidt. Het aantal tegenstanders binnen de VVD zal eerder toenemen dan afnemen, juist door haar keuze om het debat telkens aan te gaan middels de directe confrontatie die weinig ruimte laat voor consensus, iets waar ook een partij als de VVD uiteindelijk niet zonder kan. Het is ook de vraag of de VVD zich wel de Alleingang van een politica binnen deze partij en het gekonkel binnen de fractie dat daar telkens op volgt, als de donder die volgt op de ontlading van een bliksem in een geladen atmosfeer, wel kan veroorloven. Een situatie van voortdurende onrust binnen deze partij zal immers alleen voor andere partijen dan de VVD voordelig kunnen uitpakken.

    Natuurlijk, de zaak van de positie van de in bepaalde culturen en leefgemeenschappen onderdrukte en niet (voldoende) geëmancipeerde vrouw is er een waar de meeste partijen voor staan, de SP evenzeer als de VVD. Vertwijfeling of juist bewondering van wie dan ook voor Ayaan Hirsi Ali die in ieder geval moed toont om het kabinet te durven aanspreken op zijn niet nagekomen uitvoering van eerdere moties, tegen het VVD-standpunt in, haar optreden zal ook de in toekomst wel controversiële gedachten en dubbele gevoelens losmaken. Tegelijkertijd zijn de meesten het er over eens (ook binnen de SP) dat juist de keuze van Hirsi Ali voor een harde, niet altijd even verfijnde en daarnaast ook confronterende aanpak contraproductief werkt voor het bereiken van het uiteindelijke doel, de emancipatie van de vrouw. Het is bovendien ook een apolitieke wijze van politiek voeren, van een politiek die door geen enkele partij (behalve dan de Groep Wilders) echt serieus wordt omarmd. Zelf uit de VVD stappen en een eigen fractie vormen (zonder daarbij te overwegen om opnieuw naar een andere partij over te stappen – want dat zou alleen maar de geboorte van een nieuwe tragedie betekenen) moet voor Hirsi Ali toch geen moeilijk besluit zijn.

  5. Pingback: Weblog Theo Cornelissen

  6. Tjonge jonge jonge, het is zwaar gesteld met die Meulenbelt.
    En maar zweefkezen, bidden en met hamas praten over
    vrede in de islamitische betekenis.
    En dan ook nog ziekelijk jaloers op de aandacht die zij nooit heeft gehad.
    Het muilkorven van een collega lid van de Staten Generaal, ze doet het
    allemaal, al is het niet zo fris.
    Wij moeten het tij gaan keren, en vrouwen moeten hun plaats weer leren.
    Feminisme moet wijken voor erewraak lijken.
    Voor de rest moeten we zwijgen, wie mag na Van Gogh het volgende
    islamitische presentie krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *