Sofia en Redouane (1)

Marokkaans meisje (8) afgetuigd
Bron: NPS

In het Limburgse Venray is een meisje van acht jaar van Marokkaanse
afkomst eind februari mishandeld en uitgescholden door drie jongeren
met rechts-extremistische sympathieën. Dat kwam naar voren tijdens een
uitzending van Premtime. Tevens werd ze door het drietal bedreigd met
de dood indien ze het verder zou vertellen.

Het meisje, Sofia, is de dochter van de voorzitter van het Marokkaanse
moskeebestuur, Hassan Najja. Uit een eerdere aflevering van Premtime
werden spanningen tussen rechts-extremistische jongeren en de moskee
getoond. De vader van Sofia wierp zich toen op als bruggenbouwer om de
kloof tussen de jongeren en de moskeegangers te dichten.

Het aftuigen van het meisje bleek niet het enige incident van die dag.
Zo werd een Marokkaans jochie mishandeld door jongeren toen hij van
zijn basisschool naar huis ging. Presentator Prem Radhakishun sprak
tijdens de aflevering met enkele jongeren. Eén van hen gaf aan er niet
wakker van te liggen dat het meisje werd afgetuigd omdat ze
buitenlands is.

De vader van Sofia wijt de spanningen in Venray deels aan het beleid
van politici. Hij noemde onder andere minister Verdonk van
Vreemdelingenzaken en Integratie.

Venray staat bekend om haar spanningen. In januari haalde het
‘Lonsdale Leo’ het nieuws na het weigeren Prem Radhakishun een hand te
geven. In november raakte een grote groep autochtonen en allochtonen
met elkaar slaags. Eerder werd al een aanslag op de Marokkaanse moskee
verijdeld.

9 gedachten over “Sofia en Redouane (1)

  1. Een gruweldaad die mij ronduit misselijk maakt. Mijn schaamte voor mijn blanke huidskleur en mijn aangeboren Nederlanderschap zijn nu tot ongekende hoogte gestegen. Ik kan er niet met mijn hoofd bij dat ik ooit trots was over de niet uitbundige maar wel oprechte gastvrijheid van dit land. Is alles wat ik ooit aan Nederland waardeerde dan één grote farce?

  2. Elke keer als ik in aanrakinging kom met haat tegen buitenlanders schrik ik zoals in het verhaal over het afgetuigde
    Marokkaans meisje (8). Afgelopen week maakte ikzelf ook iets dergelijks mee. Ik was op een managementcursus in Brabant. Tijdens het eten haalt de cursusleider uit tegen buitenlanders en mensen die in de AOW zitten (allemaal profiteurs). Geen enkel argument mijnerzijds komt bij hem binnen. Deze cursusleider traint medewerkers van grote bedrijven en istellingen in organisatie verandering. Een enkele medecursist steunt mij in mijn tegenspraak. Andere cursisten weten ook hele erge dingen rond seksuele intimidatie. Met deze verhalen ondersteunen ze de cursusleider in zijn opvatting dat er erg veel schorum in Nederland is.
    Geert Mak constateert in zijn pamflet ‘Gedoemd tot kwetsbaarheid’ dat discriminatie en racisme tot nieuwe grondwaarden worden verheven. Ik zie het om heen gebeuren.

  3. Staan wij aan de vooravond van een nieuwe oorlog? Ik kan me niet herinneren (okee, ik ben pas 23) dat dit land ooit zo verdeeld was.
    Net als Evelien Polter zie ik discriminatie en racisme “opbloeien” als grondwaarden. Verschrikkelijk.

  4. Het maakt mij ook misselijk. Overigens heb ik respect voor die kleine meid die niet bang werd en haar ouders verteld hebben van het hele voorval. Dit kunnen we toch niet toestaan in dit land? Het maakt me bang en onzeker, en ik ben niet de enige.

  5. Geschokt en verbaasd ben ik dat ik dit berichtje lees. Zo gelukkig als ik ben dat wij in een vrije, democratische staat leven, zo droevig ben ik dat dit zo te grabbel wordt gegooid.
    Verschillen van mening, van welke aard dan ook, mogen nooit door middel van geweld beslecht worden. Zo groepen echt zo overtuigt zijn dat ze ervoor willen vechten, laat dan kinderen met rust.
    Hoewel ik de problemen die er zijn met kleine delen van de allochtone jeugd niet wil veroordelen, vind ik dit een gelegenheid om te onderstrepen dat ook Nederlanders allemaal heus niet geweldig zijn. Hoewel ik vind dat terroristen aangepakt moeten worden, vind ik plegers van een daad als deze laag, beneden elk peil. Pathetisch en een dialoog niet waard.
    Ik wens het goede en alle kracht aan de heer Najja, en zijn goede pogingen en werk voor eendracht, en aan de moeder en verdere naasten.
    Natuurlijk gaat mijn grootste medeleven en bewondering voor haar dapperheid naar de kleine Sofia, weinigen zouden durven wat zij heeft gedurfd. Al het beste!!!

  6. http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/index.php?p=829

    Geachte mevrouw Meulebelt,

    Ten eerste wil ik mijn diepste afschuw uitspreken over
    racistisch geweld, en vooral als dit gericht is tegen kinderen. Zij zijn de meest kwetsbare in de samenleving. Kinderen zijn vaak een afspiegeling van onze samenleving. Kinderen worden geíndoctrineerd met een verleden, waarvan ze de minste grijn van essentie begrijpen wat dit inhoudt. Haat word overal gezaaid.

    Voor mij en mijn vriendin en vrienden, bestaat er niet zoiets als racisme. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid en word als mens gezien. Sinds één jaar ben ik actief in Keer het Tij Parkstad ( Een samenwerkingsverband van Amnesty International/ SP/ Groen-Links/ Raad van Kerken enz. ) We zijn vooral gericht op de 26.000 gezichten van Minister Verdonk.

    Onlangs heb ik een brief geschreven over de schandalige situatie waarin, ouderen ( Asielzoekers) worden gehuisvest en er word geen rekening gehouden met ziektes of leeftijd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, wikt en beschikt naar eigen believen, hoe ze mensen huisvest. ( Hetgeen, zij ook kunnen doen doordat ze een Zbo zijn. (Zelfstandig Bestuursorgaan) ). Mensen wachten al 11 jaar op een uitspraak. Vaak eerst nog geplaatst na 5 of 7 jaar in “ gewone”” huisvesting om vervolgens weer in kleine kamertjes te stoppen. Deze mensen zijn geen gelukzoekers. Slachtoffers van racisme en vervolging in hun vaderland, en in Nederland is opeens de solidariteit zoek.

    Ik schaam me diep dat ze ouderen en kinderen in dit land niet met rust laten. Ik vind het sterk dat Hassan vertelt over deze aanval. Ik word bang en kwaad tegelijk als ik deze verhalen hoor. Ik zal aandacht besteden aan dit voorval ook op de Goede Vrijdag viering in Heerlen, of mensen er op attenderen dat jullie niet alleen mogen staan in deze waanzin.

    Ik zal mijn bezorgdheid ook kenbaar maken aan de politie in Noord-Limburg. Racisme kan en mag niet meer in onze maatschappij en politie & justitie & politiek moet hier op reageren. We moeten blijven ageren tegen extremisme en haat.

    Maurice Meyers
    Kerkrade

  7. Ik ben woedend! Ik las zonet pas het bericht over het mishandelde meisje Sofia. Veel werk aan de winkel mensen. We laten ons niet intimideren door dat extreem rechtse tuig, maar we moeten nu wel de handen ineen slaan en een keiharde vuist vormen tegen Racisme. Te lang is racisme een taboe onderwerp geweest en wordt het gebagataliseert. Hoe lang wordt er nog ontkent dat er racisme bestaat in Nederland? Afgelopen zaterdag was ik aanwezig op de demonstratie tegen racisme op de westermarkt. Een politieagente van Turkse afkomst sprak mij aan over de tekst op mijn bord.”Islam is niet de vijand, Haat is niet de oplossing” Samen tegen racisme. Ze begreep niet waarom ik de Islam erbij betrok. Wat heeft dat met Racisme te maken? Ik legde haar uit dat er sprake is van toenemende Islamofobie en dat dat ook een vorm van racisme is. Was ze helemaal niet mee eens in eerste instantie. Haar “autochtone”collega gaf mij daarin wel gelijk en vertelde dat een “autochtone” vriend van haar bekeerd was tot de Islam, maar weinig problemen op straat ondervond, omdat hij natuurlijk niet Islamitisch lijkt. Ja, precies dacht ik, Islamitisch lijken. Wat is dat? Bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek of Arabisch ogen. Voldoe je daaraan, dan kom je echt niet zo makkelijk aan werk of een stageplek hoor. Bepaalde uiterlijke kenmerken worden gelinkt aan een bepaald geloof en op basis daarvan wordt je uit(buiten)gesloten. Is Islamofobie geen Racisme? Die politieagente had niks meer te zeggen na afloop. Maar ik wil mijn tijd niet besteden aan discussies met politieagenten. Bouwen aan een anti-racimse beweging in Nederland, daar ga ik voor. Mensen als Anja Meulenbelt, die kleur bekenen en duidelijk NEE zeggen tegen Racisme, moeten zich organiseren. Wacht er niet te lang mee!

  8. Beste Hassan, Sofie, moeder van Sofia en eventuele broers en zusters,

    Wat een afschuwelijke ervaring is Sofia en daarmee haar ouders en naaste familie overkomen. Ik ben er beroerd van en schaam mij heel erg diep voor dit in Nederland mogelijk is. Voor jullie ziet de wereld er altijd anders uit. Een eerder gevoel van vertrouwen is weg en komt misschien, dan wens ik jullie natuurlijk toe, ooit weer met kleine stapjes een beetje terug. Het is zo makkelijk opgeschreven dat jullie vooral door moeten blijven gaan, niet moet gaan vluchten op jezelf gaan opsluiten. Makkelijk is ook om jullie te zeggen dat bijna iedereen in Nederland dit trieste gebeuren ernstig afkeurt en jullie veel moed en wijsheid toewensen of een hart onder de riem steken. Ook ik doe dat vanuit de grond van m’n hart. Het is zo jammer dat die rechts extremistische jongeren zich er niet van bewust zijn dat ze eigenlijk bang zijn; bang voor zichzelf, bang om ooit het onderspit te delven. Het is ook erg jammer dat zij zich er (nog) niet van bewust zijn dat als je elkaar zou proberen te begrijpen door veel en goed met elkaar te praten onbegrip en daarmee de angst en onzekerheid kan wegnemen. Een bekend Nederlands gezegde luidt: “onbekend maakt onbemind”. Heel veel conflicten, heel veel spanningen, zijn in het verleden ontstaan uit onwetendheid, uit de vrees voor het onbekende, uit de angst je identiteit te zullen verliezen. Later bleek dit altijd weer mee te vallen of zelfs nieuwe mogelijkheden in zich te dragen. Door veel van elkaar te weten, door te zoeken naar gemeenschappelijke waarden en normen, door daadwerkelijk bruggen te slaan, bleken er niet zelden nieuwe perspectieven te ontstaan. Ook voor mij geldt dat ik nog te weinig bruggen heb geslagen, dat ik te weinig intenties heb omgezet in daden en dat ik dus (altijd) meeverantwoordelijk ben voor wat er in Nederland gebeurt. Het is uit dit diepe gevoelen, uit dit diepe gevoel van willen delen, dat ik jullie dit emailtje wil schrijven. Heel veel sterkte voor jullie allemaal! Jij Sofia, jij speciaal heel veel sterkte, veel liefdevolle berichten, veel warmte, veel beschermende gevoelens, veel vriendschap, veel hernieuwd vertrouwen, veel vasthoudendheid, veel geduld, veel stabiliteit, veel vrede, veel begrip en veel veiligheid toegewenst!

    Lieve groeten,

    Peter van der Slikke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *