Hanan Ashrawi

Hanan Ashrawi is een belangrijke en inspirerende Palestijnse vrouw. Democraat in hart en nieren, eens maakte ze deel uit van de onderhandelingsdelegatie in Madrid, tot bleek dat Arafat achter de rug van de delegatie om geheime onderhandelingen voerde in Oslo. Een tijd minister geweest, altijd kritisch ten opzichte van het ondemocratische handelen van Arafat, koos ze uiteindelijk voor de onafhankelijkheid. Ze komt in juni naar Nederland. Laar je de gelegenheid niet ontgaan om met haar kennis te maken.




(Ashrawi in 2003, toen we haar met de vrouwendelegatie van UCP, United Civilians for Peace in Ramallah bezochten)

Op donderdag 2 juni spreekt Hanan Ashrawi aan de VU op uitnodiging van SDI, Society for International Development. De publieksbijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam en duurt van 17.30-20.30 u.

Meer informatie op www.sid-nl.org

9 gedachten over “Hanan Ashrawi

  1. Inderdaad een geweldige, indrukwekkende vrouw, Anja! Ze komt altijd recht-door-zee en to-the-point over. Als het even kan ga ik erheen.

  2. Ze was enige tijd geleden in Australie, Anja, om de Vredesprijs van de Sydney Peace Foundation in ontvangst te nemen.

    De Premier van New South Wales, Bob Carr, had zich bereid verklaard die prijs persoonlijk uit te reiken. Dit veroorzaakte een hele rel want verschillende Joodse organisaties verzetten zich hier tegen met hand en tand.

    Het eindigde allemaal met een ‘public relations disaster’ voor hen want in plaats van een publiek debat over de kwestie of Mevrouw Ashrawi die prijs waardig was werd het een debat over de ‘bullying tactics’ van de pro-Israel lobby.

    Je kunt, als het je interesseert, het allemaal nalezen in de laatste aflevering van Australian Jewish News (online).

    Ondertussen slaagde men er ook in Bob Carr, die niet voor die druk door de knieen ging, tegen zich in het harnas te jagen. En dit terwijl hij bekend staat als een ‘groot vriend van Israel’.

    Overigens wil vrijwel elke politicus die hier een vooraanstaande positie heeft die reputatie hebben, want de Australische Joodse gemeenschap, die ongeveer 100.000 zielen telt, is buitengewoon invloedrijk. Verkiezingsdeskundigen kunnen dit feit niet goed analyseren en komen met geen betere verklaring uit de bus dan dat het wel iets met donaties aan diverse politieke partijen te maken zal hebben. De enkele Labour-politici die in het parlement tegen de Israelische bezetting durfden protesteren werd prompt door partijleiders de mond gesnoerd.

    Australie was, naast de V.S. en Israel (en enkele van de V.S. afhankelijke Pacific mini-staatjes), het enige land dat stemde tegen de recente V.N. resolutie betreffende de Apartheidsmuur.

  3. Al die jaren dook in het nieuws uit Palestina steeds één vrouw op die bij me bleef hangen. Van wie ik van meet af aan de naam onthield (voor mij heel bijzonder, ik kan ontzettend slecht namen onthouden). Van wie ik me dikwijls afvroeg, als ze een tijd niet in beeld was geweest, hoe het met haar was en hoe zij over de situatie dacht.

    Hanan Ashrawi.

    Ik kan niet, 2 juni. En dat spijt me erg. Want zij is iemand die ik nou echt graag zou ontmoeten.

  4. Ze is taalwetenschapper. Ze heeft engelse taal en letterkunde gestudeerd in Beirut. Ze heeft vervolgens lesgegeven aan een van de universiteiten in Israel.

    Ze woont in Ramallah en is o.a. actief op de volgende website: http://www.miftah.org.

  5. Ik heb haar ooit heel kort ontmoet op het station in Utrecht, misschien wel 10 jaar geleden inmiddels. Na een voorzichtige vraag van mijn kant, kreeg ik in drie zinnen een heldere uiteenzetting van de politieke situatie in Palestina op dat moment. Ik was toen vooral onder de indruk van haar zakelijkheid, zonder theatraal cynisme. Ik zou graag eens langer naar haar luisteren/met haar spreken, dus ik probeer haar zeker te ontmoetenen juni.

  6. Hoi Anja,
    Ik hoorde van dat ze heeft afgezegd (jammergenoeg). Wel kreeg ik nog de tip dat Mustafa Bargouti volgende week donderdag een lezing geeft in Den Haag (zie de website van ISS)
    groetjes,
    Barbara

  7. Ter informatie: de lezing van 2 juni gaat niet door!

    Met vriendelijke groet,

    Annet de Raadt
    Project Coördinator Nederland
    Society for International Development (SID)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *