Roma

En voordat we in alle heftige debatten over moslims en niet-moslims dreigen te vergeten dat er nog andere groepen mensen in Nederland wonen: ook op 18 mei, ’s avonds, ook in de Balie, is een avond gepland over Roma.



In Nederland, ik was zelf bij de discussie in de Eerste Kamer, is de wet voor de bescherming van minderheden alleen van toepassing op de Friezen. Zelfs de meest zuinige landen hebben Sinti en Roma op lijst gezet van minderheden die bescherming behoeven, maar Verdonk wou niet. Die vindt dat geen nationale minderheid. Waarmee weer eens blijkt dat er een verborgen agenda in haar denken zit, want Roma en Sinti kunnen dan al eeuwen in Europa wonen, ze blijven ‘buitenstaanders’ die niet beschermd moeten worden maar moeten ‘integreren’.

Ga voor meer informatie over Roma in Europa naar www.spolu.nl

4 gedachten over “Roma

  1. Sinti en Roma behoren nog steeds tot de meest gediscrimineerde bevolkingsgroepen. Daarin heeft de Tweede Wereekdoorlog, hoewel ook zij tot de groepen behoorden die het naziregiem poogde uit te roeien, helaas weinig verandering gebracht.
    Racismebestrijding wordt extra bemoeilijkt doordat de Europese landen op heel verschillende wijze gegevens op dit gebied verzamelen, aldus het Europese Waarnemingscentrum voor Racisme en Vreemdelingenhaat (EUMC) in zijn jaarverslag 2004. “Geen twee landen beschikken over gegevens die te vergelijken zijn.” Racisme richt zich vooral tegen illegale migranten, joden, moslims, Noord-Afrikanen, asielzoekers en…zigeuners. Niet verrassend is: de daders zijn meestal jonge mannen en leden van rechts-extremistische groeperingen. Kijk, op dit gebied zou échte Europese samenwerking nu eens vruchtbaar kunnen zijn! Hierop zou nu eens écht beleid moeten worden gevoerd. Voor Verdonk blijkbaar, helaas, een ver-van-haar-bed-show……

  2. Uhmmm Friezen als nationale minderheid? Sorrie hoor, maar ik vind dat er wel heel erg raar met Friesland en haar inwoners wordt omgegaan.
    Neem nou de provincienaam. Vroeger heette dat nog gewoon Friesland, en door de gewone burger wordt het nog steeds zo genoemd, maar officieel hoor je Fryslàn te zeggen. Ik vind dat prima in het Fries, maar als je gewoon Nederlands spreekt mag het van mij wel gewoon Friesland heten. Je zegt toch ook gewoon Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië in het Nederlands, en niet Deutschland, La France en Great Brittain?

    En waarom hebben Friezen een andere status als Groningers? Het Gronings heeft de status van dialect, het Fries (sorrie, Frysk) de status van taal. Groningen heeft een even rijke cultuur als Friesland, maar omdat het Friese cultuurgoed op de één of andere manier boven andere regio/provincieculturen wordt geplaatst, hobbelen die harder achteruit dan de Friese. Waarom wordt een Fries beschermd, en een Groninger, Drent, Tukker of Limburger niet? En nog maar te zwijgen over de door jou genoemde Roma en Sinti.

    Natuurlijk, het is een goede zaak dat de Friezen bescherming krijgen; maar er zijn anderen die ook die bescherming van hun cultuur verdienen. En ik vind het bijzonder stuitend dat er maar één groep is die culturele bescherming krijgt, terwijl Nederland bloesemt van inheemse en uitheemse culturen waar we best trots op mogen zijn met z’n allen. Het is jammer dat mevrouw Verdonk er anders over denkt…

  3. Ik begrijp gedeeltelijk jullie frustraties, maar voor wat betreft de erkenning van de Friezen zullen jullie toch wat meer de historie in moeten.

    1. De Friezen zijn al meer als 2700 jaar een etniteit.
    2. Groningers zijn Friezen behalve de stad.
    3. Nederland betekend laagland en is een verzamelnaam van bevolkingsgroepen.
    4. Het Wilhelmus is kwa woord keuze geen volkslied.
    5. Ik ben een Nederlandse Staatsburger maar als Nationaliteit een Fries (formeel na deze erkenning)

    succes met de Log,

    mei freonlike groetnis,
    Siwert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *