Radicaal Anders

Radicaal Anders: Een intrigerend integratiedebat

Datum: 19-05-2005
Locatie: ‘s-middags: Islamitische Universiteit Rotterdam, Bergsingel 135, Rotterdam; ’s avonds: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam
Tijd: 13:00-16:30 uur en 19:00-21:30 uur
Entree: gratis

Over islam en integratie mag iedereen zeggen wat hij denkt. Toch voorziet het debat hierover vooral in een therapeutische behoefte en is de nuance meestal ver te zoeken. Om culturele spanningen te overwinnen, is stoom afblazen niet genoeg.

Het Portaal en Ettaouhid willen samen met u terug naar de nuance en organiseren daartoe het debatprogramma Radicaal Anders. Die titel is gekozen omdat we het integratiedebat op een radicaal andere leest willen schoeien. U bent van harte welkom. Niet om uw hart te luchten, maar om samen te zoeken naar argumenten waar we concreet mee verder kunnen. Uw mening telt!

De afzijdige en ongeïnteresseerde houding die vaak wordt verkocht als ‘tolerant gedrag’ heeft ons niet verder geholpen. Nu schieten mensen door in overmatige betrokkenheid en willen zij controleren, ingrijpen en – zo nodig – aan banden leggen. Die betrokkenheid is op zichzelf te prijzen, maar het zou beter zijn als zoveel daadkracht werd ingegeven door een positiever beeld van de medemens. Verwijten over en weer lossen niks op.

Radicaal Anders is geen debat om het debat. We willen komen tot nieuwe initiatieven en de resultaten agenderen bij personen en organisaties die concreet iets kunnen doen. In vier workshops zetten professionals en deskundigen daarom hun kennis en ervaring in om een stap voorwaarts te maken in het integratiedebat. De uitkomsten van deze workshopdiscussies worden bevraagd en uitgediept tijdens het publieksdebat.

Middagprogramma

13.00 uur Ontvangst met koffie en thee

13.30 uur Opening middagprogramma en welkomswoord door Zakaria Hamidi (lid Raad van Advies vereniging Ettaouhid) en dagvoorzitter Pieter Hilhorst (journalist)

13.45 uur Keynote speech van Ineke van der Valk (Marokko-deskundige en freelance onderzoeker, docent en adviseur inzake diversiteit en interculturalisatie)

14.00 uur Aanvang workshops met vier verschillende thema´s:

1. Maatschappij en media: over beleving en beeldvorming
2. Naar een preventieve aanpak van radicalisering
3. Vrijheid en veiligheid in een risicosamenleving
4. Advies en overleg in een diverse stad

De workshops worden voorgezeten door respectievelijk Kees Brants (hoogleraar Communicatiewetenschap, Universiteit van Amsterdam), Herman Meijer (partijvoorzitter GroenLinks), Paul Aarts (docent Politieke Islam, Universiteit van Amsterdam) en Hassan Al-Ghazi (oud- algemeen secretaris van de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad Den Haag)

15.30 uur Pauze

16.00 uur Terugkoppeling van de uitkomsten door de voorzitters van de workshops en aansluitend een plenaire discussie, onder leiding van Pieter Hilhorst

16.30 uur “De Luistervink”: reflecties van Ineke van der Valk en conclusies

Avondprogramma

19.00 uur Ontvangst met koffie en thee

19.15 uur Opening avondprogramma door voorzitter Pieter Hilhorst en welkomstwoord door Zakaria Hamidi

19.30 uur Keynote speech van Dominic Schrijer (portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Beheer & Wijkzaken, deelgemeente Rotterdam Charlois) over de sociaal-economische uitdagingen van een diverse stad

19.45 uur Interview met “luistervink” Ineke van der Valk door Pieter Hilhorst over de lezing van Dominic Schrijer

19.55 uur Publieksdebat

20.15 uur Muzikaal intermezzo door Rotterdams kinderkoor Al Wahda

20.30 uur Pauze

20.45 uur Presentatie van de initiatieven op basis van het middagprogramma en voortzetting publieksdebat

21.30 uur Conclusies en afsluiting avondprogramma

Voor deelname aan het middagprogramma is reservering noodzakelijk.
Klik hier om te reserveren. Voor het avondprogramma is reserveren niet nodig.

Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met Ettaouhid. Ettaouhid levert een wezenlijke bijdrage leveren aan de emancipatie van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Daartoe stimuleert zij een cultuur van dialoog, verdraagzaamheid en tolerantie. Ook promoot de vereniging het actieve burgerschap.

4 gedachten over “Radicaal Anders

  1. Wie heeft er toch tijd om naar dit soort dingen te gaan? Of ben ik de enigste in Nederland die 6 dagen per week werkt?

  2. Hoi anja, fijn dat je er was. ik ben van de organisatie en ben wel benieuwd wat je ervan vond. Jeroen (het portaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *