Uri Avnery, zondag

Kent Europa de waarheid over het Israelisch-Palestijnse conflict?

Uri Avnery – de bekende Israelische politiek publicist, voormalig Knessetlid en voorman van de actieve vredesbeweging Gush Shalom – zal op zondag 5 juni om 14.00 uur in de Amsterdamse Amstelkerk een lezing houden onder het motto: Peace in Israel: Facts and Fiction.

Eén van de uitgangspunten van zijn lezing zal zijn: Kent Europa de waarheid over het Israelisch-Palestijnse conflict? Uri Avnery wil aantonen dat het conflict wordt omgeven door mythes en misverstanden, die het voor ons in Europa zeer moeilijk maken de oorzaken en achtergronden van het conflict op juiste waarde te schatten. Dit maakt het vrijwel onmogelijk ons kritisch op te stellen t.o.v. de Israelische bezettingspolitiek en de gevolgen daarvan. Hij illustreert dit o.a. met het misverstand dat bestaat rond de Zesdaagse Oorlog van 1967 die op 5 juni begon, de dag waarop hij in Nederland zal spreken. In zijn artikel ‘Death of a Myth’ van 14 mei 2005 toont Avnery aan dat, in tegenstelling tot wat wij over het algemeen denken, Israel in 1967 nooit echt in gevaar is geweest en dat de drie aan Israel grenzende landen niet aan wilden vallen maar bluften. Ook was de overwinning van Israel geen mirakel, maar was dit het resultaat van minutieuze voorbereidingen. Zijn slotconclusie is dat de mythe van het kleine en weerloze Israel tot op de dag van vandaag voortleeft, maar niet reëel is.

Wat zegt dit over de actualiteit?
Israel staat aan de vooravond van de terugtrekking uit de Gazastrook. Te makkelijk wordt er vanuit gegaan dat dit een belangrijke stap richting een definitieve vredesregeling met de Palestijnen zou betekenen. Uri Avnery stelt dat dit een misverstand is en dat Israel met de terugtrekking uit Gaza in feite een rookgordijn legt. Feit is namelijk dat Israel tegelijkertijd zijn greep op de Westelijke Jordaanoever alleen maar verder verstevigt door de uitbreiding van grote nederzettingenblokken aldaar. Op deze manier maakt Israel een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk en is een nieuwe mythe van het genereuze aanbod van premier Sharon geboren.

Wij bieden u aan de 81-jarige Uri Avnery te ontmoeten, één van de oudste nog levende ooggetuigen van de Israelisch moderne geschiedenis. Wij garanderen dat hij u een andere kijk op het conflict kan bieden, die u gewoonlijk niet aantreft en die ook voor uw kijkers, luisteraars en lezers zeer verhelderend kan werken. Al vanaf 1948 heeft Avnery herhaaldelijk bewezen iemand te zijn met een scherpe en voorspellende blik, die het ons makkelijker maakt de complexiteit van het Israelisch-Palestijnse conflict beter te doorgronden.

Algemene info:
Steuncomité Israelische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties
Tel/fax: 020 – 67 58 925, E-mail: sivmo@xs4all.nl, www.xs4all.nl/~sivmo

Een Ander Joods Geluid
Tel: 020 – 67 95 850, E-mail: eajg@xs4all.nl, www.eajg.nl

Contactpersoon voor interviews:
Niels Nouwen: 06 – 40 28 33 98

Stichting SIVMO
(Steuncomité Israelische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisaties)
Postbus 15823
1001 NH Amsterdam
Tel: 020 – 67 58 925
E-mail: sivmo@xs4all.nl
www.xs4all.nl\~sivmo

SIVMO foundation
(Supportcommittee Israeli Peacegroups and Human rights Organisations)
PO Box 15823
1001 NH Amsterdam
The Netherlands
Tel: ++-31 – (0)20 – 67 58 925
E-mail: sivmo@xs4all.nl

2 gedachten over “Uri Avnery, zondag

  1. Hoi Anja,

    Ik ben er zondag! Samen met een lieve gast uit Zuid-Afrika. Ik verheug me erop, al die fijne mensen weer te ontmoeten.

    Ans

  2. Attentie!
    gezien de interesse is het verstandig dat men bij SIVMO of EAJG reserveert als men op 5 juni naar Uri Avnery wilt komen, het kan wel eens erg druk worden. Voor de afscheidsborrel met mij, daarna, hoeft niet worden gereserveerd.
    Anneke Mouthaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *