Straatspeeldag

Straatspeeldag, dus ook in mijn buurtje.
De oudere dames en heren van het buurtcentrum samen met de kotertjes, en veel erg ouderwetse spelletjes als sjoelbakken en kleurplaten kleuren die het even leuk deden als computerspelletjes had ik zo de indruk.

Ik herinner me dat we vroeger altijd op straat speelden en dat het knikkertijd was en ik alle knikkerputjes van de straat kende, of toltijd, of hinkeltijd, en toen, heel modern, hoelahoeptijd, en dat er touwtjes door de brievenbus hingen waarmee je de deur open kon trekken, en dat er bijna geen verkeer in de straat was, want de meeste mensen hadden nog geen auto. Andere tijden.

6 gedachten over “Straatspeeldag

  1. Zie je wel die leuke beige kindjes links op de eerste foto over het hoofd, ouwe rooms-katholieke haa.

  2. Of stoepranden of verstoppertje met héél veel broertjes en zusjes of badminton midden op straat … De kinderen van nu hebben erg weinig ruimte om lekker buiten te kunnen spelen.

  3. Ik had een hut op het grote speel- gras- bosjes- speeltuinveld (bestaat nog steeds, niet volgebouwd, hulde gemeente Etten-Leur) en een fietscrossbaan, dicht bij een veldje van een boer waar het spannend maiskolven-bietsen was.
    Rolschaatsen kon op de nieuwe stoepen van de groene jaren-70-wijk en met al dat groen was het ook goed bomen klimmen.
    Soms word ik droevig als ik hier kiddies op drie-hoog-achter op een balkon van 1.50 x 3 meter zie spelen.
    Wat zegt de cynicus: zie je wel dat je kinderen snel verkeersonderwijs moet geven op school.
    Ik zeg: autoluw die binnensteden en veel meer veldjes en pleintjes (ook voor de jongeren trouwens, niet alleen voor de allerkleinsten).

  4. Stel nou, Liesken, dat er een politieke partij is in Etten-Leur, die in haar verkiezingsprogramma wil opnemen dat er meer van die ‘landjes’ voor kinderen moeten blijven, waar ze lekker hun niet-voorgeprogrammeerde wilde gang kunnen gaan –
    dus niet nog meer van die wipkippen, maar gewoon meer van jouw vrije speelvelden –

    maar bezorgde mensen binnen diezelfde partij vinden dat een riskant voorstel, omdat het er nu wel eens te gevaarlijk zou kunnen zijn voor kinderen,

    hoe zou jij dan reageren? Welk advies had jij dan aan die politieke partij?
    Is het echt te gevaarlijk tegenwoordig, zulke landjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *