Voor nop naar Schiphol

Ik stond al op Schiphol – berichtje van Fatma. Khaled is tegengehouden in Cairo en terug gestuurd. Hadden we eindelijk alles in orde, visum, uitreisvergunning, de grenzen open, krijg je dat. De derde keer dat het niet lukt om onze collega hierheen te krijgen om nu eens grondig met de donororganisaties te kunnen confereren.
Okee, dan gaan wij wel weer naar Gaza.
We geven het niet op.

Op de weg naar Schiphol in de taxi een mooi gesprek met de chauffeur. Die wou eigenlijk niet stemmen, maar een Marokkaans joch op de sportschool die nog te jong was had hem gevraagd om voor hem vóór te gaan stemmen, want dat was goed voor de moslims. Nou, zei de chauffeur, volgens mij is het heel goed dat het nee is geworden, want ik geloof niet dat die grondwet de moslims geholpen zou hebben.

Over de situatie in Nederland – hij schudt zijn hoofd. Ik kijk maar zo min mogelijk naar het nieuws, zegt hij, ik word er niet goed van. Stond pas weer in de krant, die Peter de Vries met zijn nieuwe partij, begon weer over hoofddoekjes, ik denk, waar maak je je druk over man. Kijk, als ik naar Tunis ga zie ik bijna geen meiden met hoofddoeken. Kom ik hier in de Kinkerbuurt, allemaal. Hoe denk je dat dat komt? Omdat iedereen het er over heeft, dan wordt het een erezaak om er wel een te dragen. Heb je het er niet over, dan beslist iedereen zelf wat ie wil. De moskeeën zitten nu elke keer vol. En met jongeren. Wat wil je, als je je in een hoek gezet voelt, als niemand er voor jou is, dan keer je naar Allah, dat Allah er voor je is. Dat geeft je een gevoel van broederschap. Dat zoek je daar als je het nergens anders krijgt.

Mensen hier snappen er weinig van. De echte islam is goed, je weet dat je goed moet zijn voor andere mensen. Als je kwaad bent, als je onrecht wordt gedaan, dan vecht je met woorden, dat mag, maar iemand dood maken, dat mag alleen Allah, wie dat doet is helemaal geen goede moslim. Dat zijn jongens die totaal zijn doorgeslagen, dat is de islam niet meer. Maar hoe lang gaat het duren dat de mensen hier dat snappen?

4 gedachten over “Voor nop naar Schiphol

  1. Ik wil effe reageren over die vrouwen in Tunis, ik heb een tunesische vriendin, die een hoofddoek draagt en die is al meer dan een decennia niet naar Tunis gegaan, toen ik haar vroeg om de reden hiervoor, antwoordde ze mij dat het daar min of meer verboden is om een hoofddoek te dragen (door een jonge vrouw). Als ze daar dus toch met een hoofddoek naartoe zou gaan zou ze vele narigheden kunnen krijgen met de politie.

  2. @Salima
    Ik begrijp de angst van je vriendin. Ik woonde 11 jaar geleden in Tunesië en droeg ook toen een hoofddoek, maar heb zelf nooit problemen ondervonden. In die tijd zijn er veel verschillende incidenten geweest waarbij politieagenten gesluierde vrouwen meer dan alleen lastig vielen. De overheid heeft dit een paar jaar geleden verboden en de situatie is dan ook verbeterd. Gelukkig gaat het nu dus wat beter in Tunesië dan jij stelt, hoewel bij veel vrouwen de angst er nog goed in zit. Het minder vrouwen met hoofddoek in Tunis tegenkomen dan hier heeft dus inderdaad een andere oorsprong als de meneer in de taxi stelde. Nu zeg ik wel dat het beter gaat maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat er geen echte vrijheid is. Je kunt in Tunesië niet openlijk over religie of politiek discusieren en het is vrouwen in publieke functies en overheidsdienst niet toegestaan een hoofddoek te dragen. Ook een school of faculteit kom je niet in. Dit beperkt de vrijheid en de vrije keuze.

  3. Ik begin mijn buik een beetje vol te krijgen van die discussie over hoofddoekjes. In de jaren zeventig liep bijna niemand met hoofddoekjes. In de jaren tachtig kwamen de moskeen als paddestoelen uit de grond onder invloed van…………?
    De discussie rondom de hoofddoekjes begon ook of men geloofde of niet. Iedereen deed er aan mee. Als leerkracht basisonderwijs vond ik dat dat nog even kon wachten en ging de discussie met ouders niet uit de weg. Het lukte me om de ouders te over tugen totdat een directrice vond datdat niet mijn taak was. Nu zitten ze allemaal met hoofddoekjes in de klas in Den Haag. Ik heb niets tegen hoofddoekjes, ik vind dat alle kinderen recht hebben om kind te zijn en lekker te spelen zonder de belasting van volwassenen. En volgens mij zit het geloof niet verpakt in een virkante meter stof.Dus ik wou dat men eens ophield met deze onzinnige discussie.
    Groet, Havva

  4. Beste Havva,
    Ook ik vind dat geloof niet is verpakt in vierkante meters stof. En ik vind net als jij dat kinderen het recht hebben kind te zijn zonder belast te worden door volwassenen. Maar belast je een kind die een bepaald kledingstuk draagt niet ook onnodig als je er moeilijk over gaat doen? Of, nog erger, als je het verbiedt? Ik ben geen geboren moslim en ik weet nog goed dat ik vroeger op mijn moeder probeerde te lijken door haar schoenen te passen, make-up te gebruiken en te lopen en bewegen als haar. Ik zie mijn dochter hetzelfde doen, alleen lijkt ze op mij omdat zij ook een hoofddoek draagt (part-time). Dit is een eigen keus en ik leg haar niets op. Maar als ik haar niet verplicht hem om te doen vind ik in het kader van de vrijheid ook dat niemand het recht heeft haar te vragen hem af te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *