Gaza, maandag 11 juli

Alexandra’s dag. ‘s Ochtends de lessen over cerebral palsey, hersenbeschadiging, soms door zuurstofgebrek bij een moeilijke bevalling, soms door ongelukken of door de oorlog of een erfelijke aanleg. Soms is alleen de linker of rechterhelft van het lichaam verlamd, soms alleen de benen, soms alle ledenmaten en dan heb je ook nog spasticiteit, niet kunnen spreken. Daar is op zich niets meer aan te doen. Waar wel wat aan te doen is, is om de kwaliteit van leven te verhogen. Een kind dat zich niet zelfstandig kan bewegen en niet kan praten is nog steeds een kind. Je kunt er mee communiceren al moet je een beetje leren hoe, en – dat konden we gisteren zien en zullen we vanmiddag zien, dat kind kan tevreden en rustig zijn, misschien zelfs een beetje gelukkig, als je weet hoe je het vast moeten houden, aandacht kan geven, mee kan spelen.

’s Middags zijn er vijf kinderen naar het centrum gebracht, met vader, moeder, tante of oma. Er ligt een matras op de grond, en Alexandra gaat met ze aan het werk. Eerst contact, kind geruststellen dat in een vreemde omgeving is. Het ene kind, net volop in de eenkenningheidsfase, ziet er niets in. Een ander kind blijft vredig doorslapen. Een jongen van wie alleen de benen het niet doen is er helemaal bij, verlegen laat hij zien hoe hij zit, en Alexandra gaat achter hem zitten om hem te laten voelen hoe dat beter kan. Hij heeft al een hele reeks operaties achter de rug waarvan het de vraag is hoeveel nut die hebben. De strakke pezen die zijn doorgesneden. Nog een operatie, zegt Alexandra tegen het team, maar nog maar niet tegen de vader, en hij zakt helemaal in elkaar. Een ‘spina’, jongen geboren met een open rug, goed geopereerd, zoals zovaak met spina’s hartstikke slim en vrolijk joch. Er kan nog wel wat aan zijn lopen worden gedaan, zijn voeten staan scheef. Een verfrommeld jochie dat door zijn zorgzame vader is gebracht blijkt met liefde en geduld en een goede houding veel meer te reageren dan je op het eerste gezicht zou denken. Alexandra laat het zien, als je hem op zijn buik legt, steuntje onder zijn bovenlichaam, dan kan hij een speeltje net pakken zonder in een spasme terecht te komen. Iedereen krijgt les. Zorg dat je gezicht zo in zijn buurt is dat hij niet omhoog hoeft te kijken. Niet boven hem gaan staan, niet achter hem gaan staan. Het zijn hele simpele dingen. En heel ontroerend om te zien hoe de kinderen reageren.

De twee fysiotherapeuten, Yahya en Ramzy zijn vol lof. Hier leren ze een boel van. Ik was nog een beetje bang dat ze de lessen van Alexandra zouden ervaren als kritiek, als concurrentie. Maar ze hebben er plezier in.

We moeten nog even op huisbezoek bij het kindje dat het allemaal zo eng vond dat ze bleef huilen. Nog een les van Alexandra: het heeft geen zin om met een kind te werken dat niet wil, dat zich niet gerust laat stellen. Bij hem thuis is het al anders. Alexandra zingt een liedje voor hem zag twee beren, en opeens is dat kindje een en al aandacht. We zien ook waarom dat jongetje nerveus is, snel geirriteerd, zijn moeder houdt hem vast als een lappenpop, voortdurend knakt zijn hoofd die hij zelf niet omhoog kan houden naar achter, en in plaats van hem zachtjes te wiegen schudt ze hem veel te hard. Weer een les, hoe je hem met een paar kussens zo in een hoekje kunt nestelen dat hij zijn hoofd omhoog kan houden, zijn handjes kan gebruiken en niet in een spasme schiet.

Het jongetje is een neefje van Mohammed (de dunne). Dus ontkomen we er niet aan dat we daar ook te eten krijgen – we zijn voor een paar uur geschaakt, zo gaat dat hier. Dit is het nieuwe huis van Mohammed en zijn familie. Een nieuw hoog flatgebouw, op elke verdieping twee flats voor twee broers en hun families. Er zijn acht broers, waarvan zes al getrouwd. Nog steeds eet de hele familie met vader en moeder erbij elke dag met elkaar. Dat zijn dan wel vijf en dertig mensen. De vrouwen koken, onder leiding van moeder die beslist wat er gegeten wordt. Mohammed kookt ook wel eens, dingen die hij geleerd heeft toen hij in Oostenrijk woonde, goulash, vissoep – maar mijn moeder lust niet wat ik kook, zegt hij. Alleen mijn vrouw vindt het lekker.

Van heel dichtbij komt de oproep tot gebed. Ze wonen vlak bij een enorme nieuwe moskee. Hamas. Ik kom daar niet, zegt Mohammed, en ze moeten mij ook niet. Op het dak van het flatgebouw kun je de zee zien, en Beach camp, de nederzettingen in de verte, en om ons heen een zee van grijze betonnen blokken. Leven niet alleen in de straten maar ook op de daken, waar mensen de was op hebben gehangen, verkoeling zoeken, kinderen spelen, opa’s hun waterpijp zitten te roken, moeders op een matje met wat kussens een dutje doen.

Abu Mohammed komt ons halen om ons naar onze flat te brengen, in de oude duitse ambulance die hier nog goede dienst doet. Hij rijdt even om om ons een portret te laten zien dat op de muur is geschilderd, zoals je hier overal de portretten ziet van jonge mannen. Dat is Mohammed, zijn oudste zoon. Doodgeschoten aan het begin van de intifada. Maar volgende maand trouwt zijn tweede zoon. Dan komt er weer vreugde in zijn leven.

10 gedachten over “Gaza, maandag 11 juli

  1. Hai Anja,
    Wat wordt ik weer ontroert door het verhaal van al de personen die jullie helpen in Gaza. Wat ben ik ontzettend trots op jullie dat jullie er voor hun ZIJN.
    GA ZO DOOR

  2. We zijn uiteraard erg benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van “Aal” nadat er wat tijd verstreken is en alles op zijn plek is gekomen. Het blijft een beetje vreemd om na een eentje in de een Nederlands toprestaurant (De Moerbei) nog wat na te sudderen in de tuin in Oegstgeest en stil te staan bij het verblijf van Aexandra in de Gaza… Het is natuurlijk zo ver van ons bed… Blijf gezond, kom terug, praat ons bij, voed ons op.. Martin, Ria en Pieter

  3. Hoi alexandra, anja en joes,
    Indrukwekkend, deze beelden te zien van wat jullie allemaal
    doen !
    Alexandra ,het is op je lijf geschreven , zoveel te kunnen betekenen voor mensen in nood!!

    een goed verblijf en goede reis gewenst!
    Groet van, alie

  4. Dag Anja, dag Alexandra
    Mooi en sprekend de foto’s.
    en wat goed om te lezen dat je manier van werken met kinderen als waardevol wordt ervaren. Ik weet wat je er hier in geinvesteerd hebt en ken je gedrevenheid. En ik weet wat het voor kinderen kan betekenen. Mooi dat Anja je meegenomen heeft. Alle goeds en succes met jullie werk daar.
    tot gauw
    laura

  5. De foto’s en beschrijving van jullie wederwaardigheden in de GAZA geven aan dat jullie daar fantastisch werk doen! Als collega kinderfysiotherapeut spreekt me dit erg aan.Als de 2 fysiotherapeuten een keer naar Nederland willen komen zijn ze natuurlijk van harte welkom. Nu weet ik waarom ik Alexandra een week heb moeten missen op het werk in ons kinderziekenhuis(Op zich een prima week omdat Nederland meer in de ban is van het mooie weer)!Nog 2 goede dagen gewenst voor jullie. Joleen Boomgaart

  6. Leuk om al de reacties van collega’s van Alexandra te lezen, en te zien dat haar enthousiasme aanstekelijk is. Wij zijn erg blij met haar en de mensen hier ook. Het is een prachtige aanvulling op het werk dat we al deden, en het past precies.
    Het is een mooi idee om Yahya en Ramsy een keer naar Nederland te krijgen en een mooi programma aan te bieden. Het is alleen niet zo eenvoudig, niet alleen wat het kost (en bij alles wat we uitgeven moeten we bedenken wat we anders met dat geld hadden kunnen doen, maar ook het aanvragen van uitreisvergunningen en visa. De drie laatste keren dat we probeerden iemand uit Gaza naar Nederland te krijgen is het niet gelukt. Maar we geven het niet op.

  7. De foto’s geven een prachtig beeld van hoe waardevol jouw aanwezigheid daar is, Alexandra!
    Ik ben zeer benieuwd naar al jouw verhalen,bij terugkomst en hoop dat het spalken materiaal ook nog van nut is geweest!
    veel groetjes van je ex collega uit de revalidatie.

  8. if we really want, we can create a better world TOGETHER!!!
    Dat blijft een slogun die voor iedereen geldt, wat hij of zij ook doet in de wereld. Of dat nu is vlak om je heen of ver weg, alles heeft zijn waarde. Deze reportage geeft voor mij dan ook de echte waarde van het leven aan; mensen helpen en bijstaan waar nodig, leren, stimuleren en respecteren.
    Heel veel respect voor jullie allemaal , en vooral ben ik extra trots op ONZE kinder fysiotherapeut Alexandra
    Madelon Ruige , Kinderarts Juliana Kinderziekenhuis

  9. Hallo Alexandra,

    In een verloren uurtje de tijd genomen om jouw/ jullie verhaal eens goed te lezen. Wat indrukwekkend. Prachtig om te zien dat jouw kennis en kunde zo goed werd ontvangen en je de mensen daar geinspireerd hebt. Tja is je ook wel toevertrouwd….

    Als ik de foto’s bekijk en ik de herkenbare houdingen problemen zie die ook de (CP)kindjes daar hebben prijs ik me nogmaals gelukkig dat wij het hele jaar door van je ‘gebruik’ mogen maken.

    Met vriendelijke glimlach,

    Saskia Pontier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *