Vredesweekbijeenkomst ‘Samen Verder’

Ingezonden mededeling. Ineressante bijeenkomst. Maar helaas, helaas, waarom nou net op 17 september wanneer zowat iedereen die zich voor het onderstaande interesseert zich ook interesseert voor de grote demonstratie ‘genoeg is genoeg’?

Vredesweekbijeenkomst ‘Samen Verder’ voor het eerst samen met moslims en hindoes
Zaterdag 17 september 2005, 14.00 uur – 20.15 uur
in bijgebouwen van de Koçatepe moskee, Afrikaanderplein 40, Rotterdam

COS Rijnmond & Midden Holland, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), Veelkleurige Religies Rotterdam en de Koçatepe moskee organiseren samen met het IKV een bijeenkomst op de eerste zaterdag van de Vredesweek. Het is voor het eerst in de bijna 40 jarige traditie van de Vredesweek dat ook organisaties van moslims en hindoes medeorganisator zijn. Hoofdspreker van de dag is de heer Ed van Thijn, die de grote zorg over antisemitisme en moslimhaat in Nederland verwoord. Na 11 september 2001 en na 2 november 2004 zijn de spanningen in de Nederlandse samenleving toegenomen. Toch ontstonden er ook overal spontane acties om deze spanningen te verminderen. Kerken en moskeeën hebben samen met buurtorganisaties al heel wat ervaring met interetnische en interreligieuze samenwerking. Sommige vormen van dialoog worden als mislukt en soft aangeduid, maar anderen hebben wel degelijk meer samenhang bevorderd.

Tijdens de bijeenkomst zullen voorbeelden van dialoog in andere delen van Nederland de Rotterdamse ervaringen aanvullen. Ook zijn er gasten uit Macedonië en de Molukken aanwezig die hun kijk op de Nederlandse zoektocht naar dialoog zullen geven. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we samen verder zonder ons blind te staren op de problematiek in eigen stad, dorp en land?

De vredesweekbijeenkomst is bedoeld als inspiratie, voor wie zich betrokken weet bij dialoog en werk voor vrede in onze samenleving, als plaats om ideeën op te doen, en als een manifestatie van een alternatief.

De invulling van de workshops gebeurt met medewerking van de hindoestaanse mandir Ram, de Pakistaanse moskee Ghausya, de Rooms-Katholieke kerk Kruisvinding, de Marokkaanse organisatie voor participatie en enkele partners van het initiatief uit de ‘Dag van de Dialoog’.
De dag wordt afgesloten met een interreligieuze viering in de Koçatepe moskee, die wordt georganiseerd in samenwerking met de IKON.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie: www.vredesweek.nl , voor aanmeldingen voor journalisten bel 06 – 48 98 14 88 (IKV, Helma Maas)

Andere bijeenkomsten in de Vredesweek vinden plaats:
23 sept, 19.30 – 22.30: Amsterdam, Rode Hoed, Politieke islam in Marokko en Nederland, door IKV, Rode Hoed en fin steun van HIVOS- NCDO Cultuurfonds en Novib.
24 sept, 14.00: Utrecht, Moluks Historisch Museum, Verzoening door radio. Vox Populi en de vredesbeweging op de Molukken, door IKV en Moluks Historisch Museum.Vredesweekbijeenkomst zaterdag 17 september 2005

Programma:
13.30 – 14.00 Inloop

14.00 Woord van welkom door het bestuur van de Koçatepe en IKV

14.15 – 15.15 Plenair gedeelte met Ed van Thijn (bevestigd) o.l.v. Liesbeth van der Kruit (dagvoorzitter)

15.30 – 17.00 Diverse workshops op andere locaties en een paar in de aangrenzende zalen van de Koçatepe moskee

Workshop 1: Dag van de Dialoog en Taalontmoetingsgroepen (Bewonersorg. Afrikaanderswijk)
Workshop 2: Veelkleurige Religies in de Hindoe tempel
Workshop 3: Veelkleurige Religies in de katholieke kerk
Workshop 4: Ghausya Moskee vertelt
Workshop 5: Koçatepe Moskee vertelt
Workshop 6: Joods-Palestijnse Dialoog
Workshop 7: Dialoog over integratie van Marokkaanse vrouwen
Workshop 8: Sohbet –initiatief, ontmoeting van predikanten, pastors en imams (Zwolle-Almelo-Enschede-Veendam-Utrecht)
Workshop 9: Macedonië : hoe religie gebruikt wordt in het etnisch conflict

17.00 – 18.30 Eten in de theeruimte van de Koçatepe moskee

18.30 – 19.30 Plenair gedeelte met buitenlandse voorbeelden uit de Molukken (georganiseerd door Molukse gasten en Vrouwen voor Vrede in de Molukken)

19.30 – 20.15 Korte interreligieuze afsluiting met tekst, zang en gebed uit hindoe-, moslim- en christelijke traditie, m.m.v. Open Hof Cantorij.

IKV
Afdeling communicatie en publiciteit
Helma Maas: 06 48981488, email: hmaas@ikv.nl
Juul Muller: 06 24787919, email: jmuller@ikv.nl
Postbus 85893
2508 CN Den Haag
Algemeen telefoonnummer: 070 350 71 00
Fax: 070 354 26 11

Nb.: zie de website van het IKV: www.ikv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *