Handelaar in kansen

Hebben we net minister Remkes weer gehad. Doet weer een fantastische poging om de samenwerking tussen moslimorganisaties en de regering als het gaat om bestrijding van extremisme te verbeteren. Hoe doet hij dat, door in het openbaar en over hun hoofden heen standjes uit te delen: ze doen niet genoeg, zegt hij tijdens een lezing. Zijn alle islamofoben blij mee, zie je wel, de minister zegt het zelf, die moslims steken geen poot uit. Zelfs als er nog niet voldoende wordt samengewerkt, is dit de slimste manier om dat te verbeteren? Dacht het niet, minister Remkes. Zelfs als je op deze manier ‘samenwerking’ af zou kunnen dwingen, als je niet ophoudt met steeds maar weer de moslimorganisaties in het beklaagdenbankje te zetten, hoe waarachtig zal de samenwerking dan worden? Dan wordt het lippendienst aan de regering, om af te zijn van het gezeik. Geen enkele volwassen organisatie wenst in de hoek gezet te worden als een ongehoorzame kleuter. Geheel voorspelbaar reageren de opnieuw in het defensief gedrongen organisaties niet vriendelijk, het CMO en Ulamon wijzen op de acties die ze wel ondernemen – en de regering moet eens ophouden met steeds maar eenzijdig de moslims ter verantwoording te roepen, is de boodschap.
Nieuwe minister Pechtold zou het zo niet hebben gedaan. Vanochtend een interview met hem in Trouw. Een paar citaten:

Door te kakelen over islamitische terreur verbind je de een hele godsdienst aan criminaliteit. Zo laat je een miljoen mensen in Nederland dag in dag uit voelen dat ze er niet bij horen.

Ik wil de dreiging van terroristische aanslagen ook helemaal niet bagatelliseren. ongetwijfeld krijgen we er hier ook nog wel eens een te verwerken. Het antwoord daarop moet echter veel meer inhouden dan alleen het nemen van preventieve en repressieve maatregelen. Met een almaar verdergaande beperking van vrijheden van burgers dreigen we juist mee te werken aan wat de terroristen proberen te bereiken: een ontwrichting van onze economie, van onze open democratische samenleving.

De politici komen te snel in de verleiding om vrijheden in te perken. De burgers gaan daar te makkelijk in mee, omdat ze denken dat het nodig is voor hun veiligheid. Maar Pechtold vind dat in de veelgestelde vraag: “wil je veiligheid of privacy?” een valse tegenstelling zit. “Wat als je de Koran leent in de bibliotheek of je surft op een internetsite, omdat een bepaald onderwerp je belangstelling heeft? Komt dat dan straks ineens op tafel bij een sollicitatie? Het maakt ons angstig in eigen huis”.

In plaats van alleen maar de nadruk te leggen op alle gevaren die de samenleving bedreigen, en mensen te verbieden opruiende taal te uiten of er kennis van te nemen zou Nederland veel zelfbewuster de waarden van de democratische rechtsstaat moeten uitdrsgen. “Natuurlijk, zo nu en dan kan het handig zijn als je een imam het land uit kunt zetten. Maar wat ik veel liever wil is enthousiastmeren. Zo’n allochtone jongen in een buitenwijk moet je er van overtuigen dat wat wij hier doen veel leuker is dan wat enkele malloten die vaak ook nog afkomstig zijn uit dictaturen hem via de satellietschotel of internet vertellen. Ik ben liever een handelaar in kansen dan een handelaar in angst.

Misschien moeten Pechtold en Remkens eens met elkaar praten – bij een glaasje jenever.

6 gedachten over “Handelaar in kansen

 1. En nog twee citaten uit het interview:

  “Met een almaar verdergaande beperking van vrijheden van burgers dreigen we mee te werken aan wat terroristen juist proberen te bereiken: een ontwrichting van onze economie, van onze open democratische samenleving”, aldus Pechtold.

  en over veiligheid en privacy:

  “Wat als je de koran leent in de bibliotheek of je surft op het internet, omdat een bepaald onderwerp je belangstelling heeft. Komt dat dan straks ineens op tafel bij een sollicitatie? Het maakt ons angstig in ons eigen huis.”

  en dat voorgestelde glaasje? Pechtold liever dan ik 🙂

 2. Wat mij steeds verbaast is hoe anders de politiek in Duitsland met deze zaken omgaat.

  Ik was deze zomer op visite in Duitsland en het was echt een verademing. De Duitse kranten staan niet bol van discussie en stemmingmakerij over “de positie van de islam”, de “multiculturele samenleving”, enz. zoals dat in Nederland het geval is. In plaats daarvan wordt er veel aandacht aan de werkeloosheid, de vergrijzing en de toekomst van de sociale voorziengingen besteed. Zaken waarvoor Bondskanselier Schröder nu de rekening gepresenteerd krijgt.

  In de campagnes voor de aanstaande bondsdagverkiezingen spelen “multiculturele vraagstukken” ook geen rol van betekenis. Dit ondanks het feit dat Duitsland een zeer grote etnisch Turkse minderheid heeft, en de aanslagen van 11 september vanuit Hamburg voorbereid waren. Het woord “allochtoon” bestaat in het Duits niet eens.

  Soms vraag ik me af of er toch niet een politieke strategie zit (bewust of onbewust) achter de constante verwijten richting “allochtonen” in Nederland.

  Volgens de meeste “allochtonen” die ik ken (en die zijn niet alleen islamitisch) is de kern van het probleem discriminatie, discriminatie en nogmaals discriminatie.

  De constante houding van de regering van “zij doen niet genoeg”, “zij moeten inburgeren” en zo maar door, versterkt alleen maar de vervreemding en polarisatie. Deze verwijten leiden ook af van het politieke falen van dit kabinet, dat nu alleen door de islamofoben en xenofoben enthousiastisch ondersteund lijkt te worden.

 3. Verfrissend dat deze dingen eens worden gezegd door een minister IN FUNCTIE, en niet pas jaren daarna, zoals daar zijn de CDA-ers Van Agt, Lubbers en De Vries…..

 4. Goed geschreven Charles. Ik denk ook dat je je niets hoeft ‘af te vragen’. Je intuïtie is mijns inziens volkomen juist.
  Je gaat bijna denken dat Nederland ook een overstroming nodig heeft om de steenpuist van racisme te openen.

 5. Ik vond het zo leuk toen Remkes wilde uitleggen dat hij niet alle moslims stigmatiseerd door ze ons te vergelijken met hooligans. tjeeez.

  Altijd fijn als mensen hun ware aard tonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *