CIDI

Israel kan zich op de borst kloppen, het propaganda apparaat heeft uitstekend gewerkt. De mededeling van Sharon naar de eigen achterban was dat er niets wezenlijks aan zijn beleid zou veranderen met de ontruiming van de Gazastrook, en dat er tegelijk gewerkt zou worden aan de uitbreiding van de nederzettingen en de voltooiing van de muur. Daar waren alleen de kolonisten het niet mee eens, die hun mooie huizen en lucratieve bedrijven in Gaza niet op wilden geven. En naar de buitenwereld kwam een andere boodschap: Israel heeft nu een geweldige concessie gedaan aan de Palestijnen, en nu is het aan hun om de volgende stap in het vredesproces te nemen door terrorisme en opruiing te bestrijden en beeindigen. Het opinie instituut van Maurice de Hond heeft in augustus een peiling gedaan, en 62% van de Nederlanders gelooft het, en beaamt dat de Palestijnen nu de volgende stap moeten zetten. Zegt het Cidi, in de IsraelNieuwsbrief van 2 september. Dat is dus knap gedaan. Al blijkt er ook een behoorlijk grote groep te zijn die het kennelijk niet gelooft. Vooral bij links. Onderverdeeld naar de politieke partijen zitten Wilders, VVD, LPF en CDA boven de 70% die geloven dat de Palestijnen de volgende stap moeten zetten, en D66, PvdA, SP en GroenLinks blijven onder de 50%

Het is ook interessant om te kijken hoe de Nederlanders over andere zaken betreffende Palestina/Israel denken, en vooral hoe dat verschilt per partij.

Ik heb het hier vaker gehad over de verschillende paradigma’s waarmee mensen naar het conflict kijken. Ik herhaal ze nog eens:

Paradigma 1: Israël is een klein land, een toevluchtsoord voor de joden, overlevenden van de holocaust en overal ter wereld vervolgd, een klein land dat zich staande moet houden in een vijandige, Arabische wereld.
Paradigma 2: Joodse Israëli’s en Palestijnen vechten alletwee om hetzelfde stukje land en zijn beide niet bereid tot compromissen.
Paradigma 3: Israël is een bezettende mogendheid die de Palestijnen bij de stichting van de staat heeft onteigend en verdreven en daar nog steeds mee doorgaat.

Daar kunnen we nu cijfers achter plaatsen.
Een krappe meerderheid (51%) vindt dat Israel en de Palestijnen in gelijke mate schuldig zijn aan het conflict, dat is dus paradigma 2.
15% geeft de Palestijnen de grootste schuld, dat is paradigma 1.
En 20% geeft Israel de grootste schuld, en dat is paradigma 3.
We hebben geen cijfers hoe dat vroeger lag, maar in ieder geval is te zien dat allang niet meer een meerderheid van de Nederlandse bevolking kritiekloos achter Israel staat – zoals eens. Maar ook valt te constateren dat de grote middenmoot nog steeds gelooft in dat Hollandse spreekwoord: waar er twee vechten hebben er twee schuld.

Wanneer we de paradigma 3 aanhangers per partij bekijken – Israel heeft de grootste schuld, dan volgen de cijfers niet precies maar wel grofweg de rechts-links as.
Wilders 25%
LPF 17%
VVD 20%
CDA 19%
D66 39%
PvdA 24%
GroenLinks 27%
SP 63%

En bij de schuldtoewijzing aan de Palestijnen, paradigma 1, het omgekeerde rijtje:
Wilders 24%
LPF 20%
VVD 18%
CDA 16%
D66 6%
PvdA 8%
SP 4%
GroenLinks 0%

Verontrustend is dat er een groep is die steun geeft aan de verdrijving van de Joodse bevolking uit het conflictgebied zegt het Cidi. Dat loopt van GroenLinks 3% tot SP 17%. Nu wilde ik de vraagstelling wel even zien, zijn dit de woorden van het Cidi of van de Hond? Want wat wordt er bedoeld met het conflictgebied – zijn dat de bezette gebieden of is dat heel Israel? En stond er echt verdrijving of is dat een interpretatie van het Cidi?

Ik heb het gevonden, dit was de vraag, en die luidt toch wel een beetje anders dan het Cidi die formuleert: De Joden moeten het gebied verlaten en terugkeren naar de landen waar ze vandaan komen, en het wordt gepresenteerd als een van de mogelijke oplossing, naast ‘het zo laten’, de tweestaatsoplossing of de binationale staat.

5 gedachten over “CIDI

  1. Wouter’s toespeling lijkt me terecht. Want was dat niet waar het CIDI op uit was? Om lezers te herinneren aan dat oude verhaal dat ‘de’ Arabieren of een Arabier (Nasser) met dat in de zee drijven had(den) gedreigd?

    Het is bekend dat niemand ooit de 5000 pond sterling kon toucheren die het Britse parlementslid Christopher Mayhew, de latere Baron Mayhew, had uitgeloofd voor het bewijs dat Nasser dat inderdaad had gezegd.

    Maar de mythe had toen zijn werk al gedaan. Het CIDI tracht echter kennelijk, met dat geladen woord verdrijving, er nog wat meer uit te persen.

    Overigens meent William James Martin dat hij de werkelijke oorsprong van dat zogenaamde dreigement gevonden heeft. Naar zijn mening is die te vinden in een speech van Ben Goerion. Op 11 oktober 1961 zei Ben Goerion in de Knesset onder meer het volgende:

    “De uittocht van de Arabieren uit Palestina …uit de voor de Joodse staat bestemde gebieden begon onmiddellijk na de VN Resolutie. En we hebben expliciete documenten die getuigen dat zij in het verlaten van Palestina de aanwijzingen van de Arabische leiders, met de Moefti aan het hoofd, volgden in het geloof dat, na afloop van de Mandaatperiode, de invasie van de Arabische legers de Joodse staat zou vernietigen en al de Joden, dood of levend, in de zee zou drijven…”

    “It is a highly emotive phrase”, zegt Martin terecht, “invoking images of the Holocaust, though adapted to a Mediterranean setting.”

    Daarom ook moest de Moefti er worden bijgehaald…

    Arie Brand

  2. Lieve Anja,

    Het CIDI, volgens eigen zeggen altijd bijzonder gematigd, is nooit naar buiten gekomen met het werkelijke verhaal van wat er rond 1948 door de Joodse strijdgroepen als Haganah, Irgun, Stern-gang is aangericht.
    Het zijn deze groepen geweest, die samen de latere Israeli Defense Force hebben gevormd, die Palestijnen de zee in hebben gejaagd. Letterlijk dus. (zie -apart gemailde- foto’s uit mei 1948 van de inname van Jaffa door deze strijdgroepen).

    Het vluchtelingenstroom is voormalig Palestina is voornamelijk tot stand gekomen door de acties van deze strijdgroepen. De bevolking van Ramla en Lydda zijn door de overleden vredesduif Rabin verdreven en in deze periode en is vooral door dit soort acties en de massamoord in Deir Yasin veroorzaakt.
    De bevolking van ruim 400 dorpen zijn (voornamelijk) verdreven en de huizen grotendeels verwoest zodat er niets zou zijn om naar terug te komen. En een groot deel daarvan al voor 15 mei 1948

    De verdrijving van Palestijnen uit het voormalige Palestina als de huidige bezette gebieden, is bewust beleid geweest om een Joodse staat te kunnen creëren met een Joodse meerderheid.
    Het negeren van de huidige Israëlische Arabieren, het weigeren van bouwvergunningen aan Israëlische Arabieren, het omsingelen van Oost Jeruzalem en andere Palestijnse steden met Jewish settlements en het op allerlei mogelijke manieren annexen van land was en is beleid: “Create facts on the ground”. Gedane zaken nemen geen keer.

    Palestijnen en liefst ook de Israëlisch arabieren worden steeds verder teruggedrongen in een paar, zo mogelijk van elkaar gescheiden reservaten.

    En het CIDI blijft sprookjes vertellen: Israël wil vrede!

    Leo de Kam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *