Dagboek 28 oktober 2005

Elf doden. Ontzettend akelig bericht als je je dat voorstelt, mensen die waren opgesloten, geen kant opkonden. Ik hoorde het pas toen ik thuis kwam. SP Amsterdam deed mee aan een spontane solidariteitsactie van de vluchtelingensolidariteitsgroepen. Ik was daarvoor te laat. Donner en Verdonk ter plekke. Verdonk wist het meteen zeker: er was adequaat gereageerd. Verdonk heeft nooit een onderzoek nodig, die weet het altijd meteen. Zo wist ze ook zeker dat er in Nederland niet werd gediscrimineerd tot de rapporten op haar bureau belandden. Zo weet ze ook zeker dat ze Antilliaanse jongeren uit mag zetten, tot juristen haar vertellen dat dat helemaal niet kan. Ze weet ook heel zeker dat alle landen waar mensen naar uitgezet worden veilig zijn. Tot het tegendeel blijkt, uiteraard. Het is haar handelsmerk: zeker weten tot het niet waar blijkt te zijn. Dat krijg je van zo’n rechte rug.

Ene Daniel vindt het gepast dat ik in een aparte aflevering van dit weblog een verklaring af leg over de anti-Israelische uitspraken van Ahmedinejad van Iran. Ik ben geen staatshoofd, Daniel. Wat ik denk over Israel/Palestina is uitgebreid te vinden op dit weblog. Daar heb je geen mening aangetroffen dat Israel vernietigd zou moeten worden. Wel de mening dat Israel bezig is zichzelf te vernietigen, in ieder geval als fatsoenlijke democratie die de mensenrechten en het internationale recht respecteert.

Hoe er in het Midden Oosten over Israel wordt gedacht is bekend en niet nieuw. Het lijkt mij erg veel belangrijker om ons bezig te houden met wat Israel doet dan wat de Arabische en andere landen in het MO zeggen. Saeb Erekat, de woordvoerder van de Palestijnen, heeft zich overigens van de uitspraken van Ahmedinejad gedistantieerd.

En ondertussen is Israel weer op volle toeren bezig met de illegale targetted killings. Standrechtelijke executies. Doden. Gewonden. Uiteraard zegt Israel dan dat de doden verdachte Jihad of Hamas mensen waren, hoewel het erg onduidelijk is wat die mensen in hermetisch afgesloten Gaza voor gevaar opleveren. Zo doe je dat: je sluit de mensen eerst op in een grote gevangenis (illegaal) en je schiet er dan om de haverklap een stelletje dood (illegaal). Daarmee ondermijn je uiteraard het gezag van de president, die probeert zijn volk van een burgeroorlog te behoeden, en die er net in slaagt om de meest opstandige groeperingen in het gelid te krijgen om deel te nemen aan de verkiezingen, en het gebruik van geweld in te ruilen voor politieke macht. Uiteraard, en dat weet Sharon ook heel goed, zullen er na de doden die zijn gevallen weer heethoofden zijn die van die lullige raketjes over de grens heen schieten waar in al die jaren zegge en schrijve een dode door is gevallen. Of je krijgt weer een zelfmoordaanslag in Israel zelf. En dan heeft Sharon weer een excuus om luchtaanvallen in te zetten tegen de burgerbevolking, als vergelding. Collectieve straffen: net zo illegaal als zelfmoordaanslagen. Het effect, en kennelijk de bedoeling, is om er voor te zorgen dat de verkiezingen gaan mislukken. Nu al is Israel bezig om Palestijnse leiders, ook mensen die in de verte niets met gewelddadig verzet te maken hebben op te pakken en zonder proces op te sluiten. Ook illegaal. Sharon had eerst een ander plan: om te verklaren dat hij uiteraard niet kan onderhandelen met een Palestijnse regering waarbij in de (legale) verkiezingen Hamas in is verkozen. Daarvoor werd hij enigszins op de vingers getikt door Amerika. Want als je zo op democratie staat, dan moet je ook accepteren dat een volk zijn eigen vertegenwoordigers kiest. Dan maar zo: zorg dat president Abbas niet meer in staat is om de opstand in te dammen en roep dan later: ja maar met mensen die niet eens in staat zijn om in hun eigen land orde op zaken te stellen kunnen wij natuurlijk niet onderhandelen. Sharon zorgt er wel voor dat hij zelfs voor de vorm niet aan de onderhandelingstafel hoeft te gaan zitten. Die heeft zijn eigen plannen, en onderhandelen hoort daar niet bij.

Hallas! (Genoeg) Ik dacht weer eens met wat luchthartigs en lichtvoetigs te komen maar daar is vandaag geen goede dag voor. Ik moet weer aan de WIA. En dan door naar Nijmegen voor een bijeenkomst over Palestina-Israel en de media, en dan door naar Utrecht voor een uitnodiging van een groep vrouwen om deel te nemen aan hun iftar maaltijd. Kan ik in de trein bedenken wat ik ga zeggen.

8 gedachten over “Dagboek 28 oktober 2005

  1. goh adequaat,… is dat niet dat woord dat staat voor “ik weet van niks, al weet ik het eigenlijk wel, maar ik doe vooral of ik van niks weet en nergens schuldig aan ben, waarbij dan achteraf blijkt dat het verkeerd is aangepakt en men alleen maar een ongemeende excuses hoeft te maken…
    Politiek en hulpverlening lijkt echt op mekaar,.. ze doen et op precies dezelfde wijze…

    have fun in nijmegen anja, en als je er toch bent.. en je komt toevallig langs het ggz, kun je daar ook is navragen wat het woord adequaat ook al weer betekend… 😕

  2. Verdonk en haar ministerie hebben pertinent niet adequaat gehandeld. Het is niet de eerst brand op het cellencomplex en de Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding constateerde dat het complex niet aan de brandveiligheidseisen voldeed. Kennelik voldeed het centrum nog steeds niet. Alleen al wegens dat feit zou de tweede kamer haar nu ter verantwoording moeten roepen.

    Ik vind het raar dat de media nog steeds herhaalt dat er “vooral bolletjesslikkers zitten”. In het gedeelte waar het brand woede zaten drugskoeries blijkbaar niet, maar dat wordt wel een beetje gesuggereerd. Ook het feit dat iemand zonder de nodige papieren in Nederland verblijft, of Nederland niet in mag, betekent niet dat ze minder recht hebben op bescherming.

    Waarom weten wij nog steeds niet wie daar precies zaten en waarom de slachtoffers opgesloten waren. Vreest de Nederlandse staat forse schadeclaims? Ik hoop dat een organisatie de belangen van de nabestaanden gaat behartigen. Vaak weten familieleden in het buitenland helemaal niet wat de juridische mogelijkheden in Nederland zijn.

    Aan Verdonk heb ik alleen de boodschap: vertrek zelf!

  3. Anja, de brand en de gevolgen ervan voor mensen die levend zijn verbrand. Mensen die geen misdaad hebben begaan, maar toch onterecht als boeven worden behandeld. ik ben er lijfelijk onpasselijk van geworden. Ik was ook niet thuis toen de oproep kwam om te gaan demonstreren. Ik hoorde dat het een waardige demonstratie geworden is van ongeveer 60 mensen, veel pers, maar weinig verslag op de t.v.
    Wat kunnen we als medeburger van dit klote land doen, naast de politieke partijen, die zich allang hebben geroerd over dit onderwerp, volop te steunen? naast de steun aan de NGO’s , die zich dag en nacht voor die stemloze vluchtelingen inspannen.
    (Zoals bijv.beeld ASKV/vluchtelingen Steunpunt Vluchtelingen.)
    ik voel me opnieuw zo machteloos!
    Anneke

  4. Over Verdonk: Ik hou er niet van om op de man/vrouw te spelen, maar ik denk echt dat het asiel- en integratiebeleid zonder haar stukken beter af is. Slechte ministers waren er altijd al (Borst, voorheen van Volksgezondheid had er ook een handje van om verantwoordeijkheden direct af te schuiven en erg laks te zijn ten aanzien van zaken die ze van de Kamer moést doen), maar zelden sloeg er zo’n kilte van een bewindspersoon af.

    Ik zag op het journaal dat ze heeft toegegeven dat er wellicht inderdaad informatie over ex-asielzoekers is doorgespeeld naar de autoriteiten in Congo. Is dit een nieuwe aanleiding voor Links om nogmaals haar aftreden te eisen?

  5. Waar ik me met betrekking tot de brand in Schiphol Oost nog aan geërgerd heb is het bericht dat er een aantal gedetineerden was ontsnapt en dat de politie de meeste weer heeft opgepakt. Stel het je even voor: de tijdelijke woonruimte waar je tegen je zin in bent opgesloten staat in lichterlaaie. Er wordt je niets anders aangerekend dan dat je (nog) geen verblijfsstatus in Nederland hebt. Natuurlijk ren je voor je leven als dat kan. De media hadden natuurlijk moeten schrijven: ‘enkele bewoners van het brandende complex hebben geprobeerd zichzelf in veiligheid te brengen. De politie heeft een aantal van hen daarbij kunnen helpen’.

  6. 11 doden en dan toch nog adequaat gehandeld??!!!
    Dat we in dit ´beschaafde´ land zo met mensen omgaan!
    In het cellencomplex kunnen de cellen niet met een druk op de knop geopend worden. Daar is in Schiphol niet voor gekozen , want dan zouden bij elk brandalarm de gedetineerden meteen uit hun cel kunnen. “Dat systeem heeft teveel nadelen”, aldus Donner.
    Ik mag toch hopen dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht en dat Donner en Verdonk eindelijk eens op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken en die ook nemen; opstappen dus!

  7. Geschokt door de brand in de gevangenis op schiphol. Ooit zat mijn man in het vroegere grenshospitium, de voorloper van deze gevangenis. Het is niet voor te stellen hoe die mensen aan hun eind zijn gekomen. Wat Israel en Iran en de uitlatingen van van diverse presidenten sluit ik me geheel bij Anja aan. Het is om depressief van te worden.

  8. De manier waarop dit kabinet regeert en het beleid een gezicht geeft, ik snak naar een andere toonzetting. Ik herken me volstrekt niet meer in hun woorden, houding en activiteiten. We hebben ontegenzeggelijk te maken met internationale ontwikkelingen die bepaald geen kattenpis zijn, maar ik vertrouw evenmin op de reacties op deze ontwikkelingen van het kabinet. Vrijheden inleveren om ze te beschermen, polarisatie aanwakkeren om hem tegen te gaan, de solidariteit afbreken om de zorg voor elkaar te versterken – het is in mijn ogen allemaal even ongeloofwaardig, contraproductief en technisch geconstrueerd. En bovendien gebaseerd op aannamen waarin ik niet geloof. Marktwerking, consumentenkeuze, eigen verantwoordelijkheid.

    Ik luister naar Balkenende en snak naar menselijkheid, naar woorden die me weten te raken in plaats van die zak knikkers die er elke keer na een druk op het knopje uit komt rollen en die alle kanten opstuiteren op de marmeren vloer.

    Ik schaam me zo om de schandelijk om het leven gekomen Elf van Schiphol. Ik schaam me om het uitzetbeleid, om het woord gedetineerden voor mensen die hier alleen niet mochten zijn, om de onverschilligheid die spreekt uit de woorden vreemdeling en illegaal. Ik schaam me om te lezen wat VluchtelingenWerk erover zegt. http://www.vluchtelingenwerk.nl/ Ik wil niet dat wij zo zijn, zo weinig menslievend, zo bot, zo Verdonk.

    Toch is het niet alleen het kabinetsbeleid dat in dit specifieke geval heeft veroorzaakt dat er te snel is gebouwd, uit geldgebrek slordig is omgesprongen met personele bezetting, nonchalance optrad over veiligheid van de mensen in die hokken op de luchthaven. Ik herinner me maar al te goed het enorme tumult in de Tweede Kamer, toen bleek dat mensen met weinig drugs op zak gewoon werden doorgelaten. Het land was te klein. Korthals moest er onmiddellijk iets aan doen. Cellen moesten er komen, dit kon niet getolereerd worden!!!! Voor wie het niet helder meer voor ogen heeft: http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2002/04/index.shtml

    Er zijn alternatieven, dat houd ik mezelf steeds voor ogen. De mensen die zeggen dat het een keuze is voor dit beleid of voor grenzeloze naïviteit hebben ongelijk. Er is volop reden voor bezorgdheid en angst, maar er zijn talloze manieren waarop je daarmee om kunt gaan. Niet meer op deze, wat mij betreft. Met deze elf onnodig omgekomen mensen die over de grens moesten worden gezet, heeft het kabinet mijn grens overschreden.

    Overigens krijgt het woord ‘uitzendkracht’ in deze context een geheel nieuwe en zelfs adequate lading.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *