Dagboek 24 november 2005

Ben aan het lezen, in Hutspot Nederland. Interview met Femke Halsema. Als wel vaker ben ik het voor het overgrote deel erg met haar eens. Wat me niet zo verbaast: ik sta of zit het afgelopen jaar zo vaak naast Groen Linksers als het gaat om debatten over de huidige tijd, over islam, over racisme, over het uitzetbeleid, over vluchtelingen. Dan kom ik Marijke Vos weer tegen, of Naima Azough – puike vrouwen.

Ook met de Groen Linksers binnen de Eerste Kamer kan ik het uitstekend vinden. Jammer dat Sam Pormes zo stom is geweest om niet veel eerder openheid te geven over wat hij in het verleden allemaal gedaan heeft, een linkse partij kan het zich wel veroorloven dat er mensen in zitten die vroeger behoorlijk radicaal zijn geweest. Maar niet dat diezelfde mensen daar niet openlijk over praten, en als ze het nodig vinden om zich ergens van te distantieren dat dan ook ruiterlijk doen. Zoals Farah Karimi dat doet in haar boek, ze maakt voor mij geheel aannemelijk dat ze destijds lid was van de Mujaheddeen, maar ook begrijpelijk hoe ze er weer afstand van nam. Jammer van Sam, dus. Ik ken hem nog als docent van de opleiding waar ik jarenlang les gaf, en ik bij de vrouwengroep zat, hij bij de zwarte groep. We vonden elkaar toen op de bestrijding van racisme, zoals wij ook na de moord op Van Gogh hoofdschuddend en aangeslagen naast elkaar zaten: dit gaat weer een golf van anti-gevoelens tegen migranten opleveren. Ik had hem graag in de Eerste Kamer willen houden. Daar is het toch al tamelijk wit, op twee leden van de PvdA na.

Terug naar het stuk van Halsema. Goed stuk. Doordacht, geheel bij de tijd, principieel maar niet dogmatisch. Kritiek op Verdonk en Hirsi Ali deel ik. Ook over emancipatie van islamitische vrouwen. Op alle hot-issues zoals moeten eerwraak en vrouwenbesnijdenis apart in het wetboek, of moeten importhuwelijken worden tegengegaan een doortimmerd antwoord. Een uitgangspunt dat ik kan onderschrijven: mensenrechten gaan altijd boven respect voor het andere van een cultuur, maar de werkelijke strijd wat betreft het opnemen van migranten gaat niet over religie of cultuur, maar over sociaal-economische voorwaarden. Goed socialistisch standpunt, dacht ik zo.

Dus dan jammer, echt jammer, dat Halsema het zo nodig vindt om zich tegen de SP af te zetten. In haar beschrijving dacht ik soms is er misschien nog een andere SP dan die waar ik in zit? Of gaat dit meer over vroeger, de SP van voor mijn tijd? Ik merk wel vaker dat de linkserds onderling nog ouwe onvereffende rekeningen hebben zitten waar ik geen benul van heb omdat ik toen met mijn neus richting buitenland zat en ik de politiek hier te saai vond om me over op te winden. Of is het nog ouwe rivaliteit, die mij ook geheel onproductief lijkt onder de huidige omstandigheden? Of ergernis, dat de SP meer is gegroeid dan Groen Links?

Er staan echt rare dingen in tenminste, als het over de SP gaat. Zoals dat GL de enige partij was die positief oordeelde over het rapport van de Commissie-Blok. Is niet waar. De SP ook, nota bene de initiatiefnemer, en Fenna Vergeer zat ook in de commissie. Nog een raardere over spreiding: ja, daar zijn we voor. Maar dan dit: “Wat we wel onaanvaardbaar vinden, in tegenstelling tot de SP, is dat mensen alleen nog maar toegang tot Rotterdam krijgen als ze werk hebben.” Dat is niet waar, Femke! We hebben nota bene tegen de Rotterdamwet gestemd en zullen dat in de EK weer doen. Want uiteraard staan we niet achter een spreidingsbeleid dat de mensen met lage inkomens gaat weren uit de binnenstadsbuurten, zonder dat er gegarandeerde goede huisvesting voor hen komt, hoe kom je erbij? Jammer dus, deze missers. Want verder lezenswaardig genoeg, en wat mij betreft eerder een bevestiging van de gedachte dat de SP en GL dichter bij elkaar zitten dan GL bij de VVD. Je moet er toch even helemaal niet aan denken, GL samen met de VVD in de volgende regering? Dat gaat geheid veel leden opleveren voor de SP.

Op het weblog van Femke lees ik dat ze nu ook gaat modereren, selecteren, hoe je het wilt noemen. Ik lees dat zonder gevoel van triomf, of van dat had ik toch gezegd, want net als Femke vind ik het eigenlijk een afgang dat het nodig is. Ze houdt daarbij de spelregels aan van GeenStijl. Had ik nog niet gelezen. Geestig. Zit ik nog keer op keer mijn best te doen om me grondig en ernstig te verantwoorden, zeggen die lui zeggen gewoon dat ze ‘vervelio’s’ en ‘herhalio’s’ er ook afknikkeren. Goed idee. Ondertussen loopt het met de procedure op Femke’s weblog zelf nog niet geweldig, zo te zien. Nog steeds erg veel infantiele troep. En dus nog steeds nauwelijks de discussie waar de inhoud van het weblog zelf wel veel aanleiding toe geeft. Het zal ook niet simpel zijn om met zo’n stoet reacties een goede selectie te maken. Ik blijf het volgen.

Dat was een Femke-special deze keer, dames en heren, er valt nog wel meer te babbelen, maar ik moet weer naar mijn andere werk.

5 gedachten over “Dagboek 24 november 2005

  1. Groen Links is de laatste tijd raar aan het schuiven, met die omarming van “sociaal liberalisme”. Dat lijkt me toch niet zo geweldig voor een partij die pretendeert aan de linkerflank van het politieke spectrum te staan.
    Anja, je schrijft: “…een bevestiging van de gedachte dat de SP en GL dichter bij elkaar zitten dan GL bij de VVD.” Is het niet veelzeggend en alarmerend dat dit überhaupt geschreven wordt?

  2. Ik vind dat ook alarmerend, Olav. Zelfs al noemt Halsema als aardig VVD voorbeeld Dijkstal, die ik persoonlijk ook hoog heb zitten. Daar moet vast een diepere strategische gedachte onderzitten die voor mij niet te volgen is. De VVD is puur slecht voor iedereen onderaan de maatschappij, daar ga je toch niet mee flirten vanwege die mooie liberale vrijheid? Dus ik vraag me ook erg af wat deze nieuwe stellingnames gaan betekenen binnen Groen Links. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat iedereen hier gelukkig mee is.

  3. Groen Links zijn “Sociaal Liberalen”? Ik dacht dat het “Liberaal Socialisten” waren. Nee, dit is niet een kwestie van what’s in an name. Er zit nogal verschil tussen, als je liberaal bent met sociale aspecten erin verweven, of omgekeerd. Hoe dan ook, socialisme en (neo)liberalisme bijten elkaar en vroeg of laat zul je toch moeten kiezen – of jezelf vrijwaren van alle ideologie…

  4. Hallo Anja,
    Naar aanleiding hiervan heb ik een mail naar Femke Halsema gestuurd om mijn teleurstelling te laten blijken over het afzetten tegen de SP. Ik kreeg van één van haar medewerkers het volgende antwoord:

    Geachte mevrouw Van Dijken,

    Bedankt voor uw e-mail van 24 november 2005. Ik heb uw e-mail met belangstelling gelezen. Dagelijks ontvang ik meer dan honderd mailtjes en brieven. Daarom is het voor mij niet mogelijk alle mail persoonlijk te beantwoorden. Ik hoop dat u hiervoor begrip heeft. Ik heb aan mijn medewerker gevraagd u een reactie te sturen, zie hieronder.

    Met vriendelijke groet,
    Femke Halsema.

    Geachte mevrouw Van Dijk,

    Het is jammer dat u teleurgesteld bent in de houding van Femke jegens de SP zoals wordt verwoord door Anja Meulenbelt op haar weblog. Natuurlijk is het niet de bedoeling geweest een kloof te graven tussen GroenLinks en de SP. Hoewel er verschillen zijn tussen SP en GroenLinks, en dat het goed en belangrijk is deze te bespreken, zijn wij allezins overtuigd hoe belangrijk de SP is als partner in deze koude rechtse winter. het ingaan op de SP is juist een teken datr de Sp heel serieus wordt genomen, nu al wrdt afgetast en wat balletje opgeworpen.
    Niet voor niets stelt mevrouw Meulenbelt dat ze het met het meeste dat femke zegt eens is. Sp en GL zijn het voornamelijk eens. En onze gezamelijke strijd tegen dit kabinet hoeft niet te betekenen dat we niet ingaan op elkaar. Juist het wel durven benoemen, zijn de uitzondereingen die de regel bevestigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *