Campagne in Rotterdam

Al ben ik een Amsterdammer, ik kom graag in Rotterdam en gisteren liep ik mee om de SP ploegen even te helpen met de laatste loodjes van de campagne. Trein. Sneeuw.

Terwijl Jan Marijnissen Crooswijk aandeed, ging ik naar het hoofdkwartier van de SP aan de Vijverberglaan waar vrijwilligers de inlegvellen in het Turks en Arabisch in de folders zaten te plakken. Ineke Palm was druk bezig om de stapels in dozen te verpakken, op te letten in welke dozen de Arabische en in welke de Turkse zaten, de SP hesjes te distribueren, de lijst met namen na te gaan en iedereen nog even te bellen waar ze zijn moesten. Vrijdag, dus de dag om na het middaggebed met folders bij de moskeeen van Rotterdam te staan.

Tien moskeeen, zes Turks, vier Marokkaans. Ik werd ingedeeld bij de Otmaan moskee, een kleine. Met Ineke en met Sidi Boutabi, die nummer 12 staat op de lijst. Sidi ging zelf ook nog even bidden. Toen kwam de stroom mannen naar buiten en ernaast een kleine groep vrouwen. Ik ben altijd een beetje verlegen als ik mensen folders moet aanbieden, maar ik keek de kunst af bij Ineke die meteen maar vrolijk riep kies SP, hou de Leefbaren uit het stadhuis. Ik was wat voorzichtiger. U gaat toch wel stemmen, vroeg ik. Ja hoor, zeiden de meesten. We moeten. De SP is de partij van Jan Marijnissen? Goede man, zei een van de mensen.


(Sidi Boutaibi)

En u kunt ook op Sidi stemmen, zei ik, op hem wijzend. Sidi moest er erg om lachen, maar hij verwikkelde zich ook in ernstige gesprekken. Het viel mij op hoe vriendelijk bijna iedereen een folder aanpakte en ook echt meenam. Normaal als je op de markt staat te flyeren zie je later de folders op straat liggen die meteen zijn weggegooid. Twee jonge mannen stonden op straat te lezen en met elkaar te discussieren. Als dit maar enigszins maatgevend is dan gaat allochtoon Rotterdam wel degelijk stemmen.

We waren al onze folders kwijt. Terug naar de Vijverhofstraat. Ook de andere ploegen waren door hun folders heen. Mee met Ineke naar een overleg met Lot en Bedia Okcu van DIDF – Bedia gaat het gesprek leiden zondag, als er een bijeenkomst is met Harry van Bommel en Theo Cornelissen over het buitenlandbeleid van de SP, of Turkije lid moet worden van de EU, over de rol van Amerika in Irak, over Afghanistan en over Israel – Palestina. (Odeon, 16.00)


(Bedia Okcu)

Leuke vrouw, Bedia. Ik kende haar nog niet, maar binnen vijf minuten zaten we te praten over hoe zij werkt met Turkse vrouwen, haar enthousiasme herkende ik zo van onze eerste jaren vrouwenbeweging, hoe ontzettend inspirerend het is als je vrouwen ziet groeien en in beweging komen.

Misschien ga ik zondag wel weer naar Rotterdam, en loop ik eerst mee om folders uit te delen bij de koffie- en theehuizen. De SP Rotterdam maakt er serieus werk van om meer migranten aan te sporen politiek van zich te laten horen.

Nog even een glaasje wijn in de White Elephant met Lot en Ineke. Verrassing, ik hoor daar dat Dyab Abu Jahjah net een persconferentie heeft gegeven met een stemadvies namens de AEL. De PvdA is niet meer het bastion van multicultureel Nederland maar bezig om naar rechts op te schuiven, heeft hij gezegd. Zijn organisatie pleit voor een terugkeer van het multiculturalisme, integratie met behoud van eigen cultuur, bestrijding van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van achterstandswijken waar veel kansarme migranten wonen. En dus is zijn stemadvies: de SP. Dat wil zeggen, landelijk geeft hij de voorkeur aan de SP, ook al is hij het niet eens met het vroegere standpunt over de spreiding van allochtonen, lokaal is het zeker SP voor Amsterdam en Rotterdam en andere plaatsen, de laatste stad vooral om een tegenwicht te bieden tegen de Leefbaren en de verrechtsing, met een afwijkend stemadvies voor Utrecht: Groen Links en Den Haag: de Islam Democraten, een nieuwe locale partij. Ben Abu Jahjah even een hand gaan geven, want die zat met zijn mensen in het cafe boven. Maandag spreekt hij in een debat met Jan Willem Duyvendak over de stad. Dat wordt weer Rotterdam. Fijn dat ik van de partij een OV jaarkaart heb, want ik zit wat in treinen, deze dagen.

Vandaag wordt het flyeren in Amsterdam. Nog drie dagen.

Voor wie wil reageren en de spelregels nog niet heeft gelezen, doe dat even eerst.

24 gedachten over “Campagne in Rotterdam

  1. Dank je Amna, ik heb het meteen veranderd. Ik had het oude ding via Google. Vond al dat ze niet zo actueel waren.

  2. ja, de SP is goed bezig in Rotterdam. Ik ben eerlijk gezegd nog steeds een beetje zwevende. Stem ik met m’n hart, dan stem ik SP. Stem ik met m’n hoofd, dus strategisch, dan wordt het PvdA, want groot, dat biedt het meest tegenwicht aan “Leefbaar” Rotterdam. “Leefbaar” moet écht van het pluche, want zolang zij het in R’dam voor het zeggen hebben, is Rotterdam mijn stad niet meer…Mag ik argumenten horen waarom ik wel/niet op de SP moet stemmen?

  3. Ik vind dat je zelf moet weten wat je stemt. Alleen zou ik wel stemmen op de partij die je het meest aanspreekt: anders zouden die partijen ook nooit groter kunnen worden. Als iedereen meer zijn hoofd dan zijn hart blijft stemmen dan wordt je stad / het land over een paar generaties nogsteeds bestuurd door partijen die we eigenlijk niet meer willen, maar stemmen krijgen omdat ze nu eenmaal groot zijn.

  4. Beste Thea K.,

    Als je wilt dat de PvdA tegenwicht gaat bieden aan Leefbaar, dan heb je een sterke SP nodig die de PvdA én Leefbaar wakker schudt.

    Jessica

  5. Wat mij betreft: SP om de PvdA links(er) te houden, om een tegenwicht te bieden tegen het neoliberalisme van ´eigen verantwoordelijkheid´ wat gewoon zeggen wil zoekt u het zelf maar uit mevrouw, omdat de SP niet hoeft te zeggen dat ze meer contact met de burgers moeten zoeken omdat ze die al hebben, omdat ze consequent zijn in de sociaal-economische maatregelen die er nodig zijn, banen, betaalbare woningen, omdat ze consequent opkomen voor de minima, bewoners van buurten met veel problemen, nu ook steeds meer voor migranten, en voor een solidair systeem van sociale zekerheid en van zorg zijn. Omdat je ouderen en gehandicapten niet laat stikken. Omdat solidariteit geen kreet is maar voor de SP realiteit. Omdat er geen andere partij is die zoveel mensen ´van onderop´ in de eigen gelederen heeft. Ik ken bij de PvdA en bij Groen Links zeker mensen die ik op hun eigen gebied of hun locatie volledig vertrouw, en waar ik graag mee samen werk, (sommige van mijn beste vrienden enzovoorts) maar als partij vind ik geen partij zo consequent als de SP. Tot in het feit dat we een deel van onze inkomsten in de partijkas storten. En het feit dat we heel gemotiveerde leden hebben die ´hun ding´ doen ook als ze wit zijn, en niet alleen in verkiezingstijd. Genoeg, Thea?

    PS en ga even naar het weblog van Theo Cornelissen om te lezen hoe de PvdA Rotterdam de Crooswijkers laat zakken.

  6. Dag Anja,

    Ik lees dat je uit Amsterdam komt, en je daar voor de sp werkt?
    Ik was afgelopen week op bezoek in Amsterdam, en hoorde er zodoende op het lokale nieuws een huilende mevrouw zeggen dat ze met haar manege met ponnies, waar zieke kinderen op rijden, en ze verzorgen ook. Moet verdwijnen voor een of ander uitbreidingsplan…..

    Mijn vraag is; kan de sp niet iets voor die mevrouw, ponnies en vooral die kinderen doen??

  7. Thea, ik heb de afgelopen weken veel gepraat met mensen die om dezelfde reden als jij “zweven”. Ben het met jou en met die mensen eens dat het heel belangrijk is om op 7 maart zoveel mogelijk tegenwicht te bieden aan Leefbaar. Het allerbelangrijkste daarbij is dat de meerderheid in de raad van Leefbaar, VVD en CDA een – liefst zo klein mogelijke – minderheid wordt. Alle Rotterdammers die SP stemmen dragen daar volop aan bij. Als de SP, de PvdA en GroenLinks samen op 7 maart meer dan 50% van de stemmen halen – en daar ziet het wel naar uit – dan kan leefbaar een volgende bestuursperiode vergeten. Tenzij Peter van Heemst het op een akkoordje gooit met Marco Pastors. Maar in beide gevallen – de PvdA kiest voor links of de PvdA zwaait naar rechts – is een zo sterk mogelijke SP van het allergrootste belang. Het is juist heel strategisch om juist nu SP te stemmen. Ik ben er van overtuigd dat een groot deel van de mensen die nu maar PvdA stemt om de redenen die jij noemt, daar in de weken na 7 maart weer spijt van krijgt.

  8. Dank jullie wel! op het moment dat ik schreef dat mn hart uitging naar de SP, wist ik voor mezelf al genoeg, maar een zetje kan nooit kwaad. Bovendien vertrouw ik de PvdA niet helemaal. Op het moment dat Van Heemst onverwachts een microfoon onder zn neus kreeg op de Rotterdamse markt, schurkte hij al tegen Pastors aan….Dus: ik weet het al en zweef niet meer….

  9. De Socialistische partij in de naam van Anja Meulenbelt geeft de leider van een partij als de AEL een hand en waardeert deze partij? Schandalig dat men zo openlijk heult met een partij die uit is op de vernietiging van de staat Israel en haar ingezetenen wil verdrijven uit het Midden-Oosten. Een genante vertoning mijns inziens en derhalve een schandalig voorval.

    Karel jan.

  10. Karel Jan, doe eens de moeite om je te verdiepen in wat Abu Jahjah werkelijk zegt. Jij praat anderen na. Je weet kennelijk helemaal niet waar de AEL voor staat. Daar kun je het dan nog steeds mee oneens zijn, maar dan weet je tenminste waar je het mee oneens bent in plaats van maar wat te beweren.

  11. Gerrit, ga naar de SP afdeling in Amsterdam waar die manege onder valt. Ik zit in de Eerste Kamer, vandaaruit kan ik niets doen.

  12. Ik kom uit Drenthe Anja, niet dat het bezwaarlijk is natuurlijk. Maar ik weet zodoende niet waar ik moet zijn. Eigenlijk is het best vreemd dat je niets kunt doen he! Je bent overal actief, iets wat te prijzen is natuurlijk, maar dit lukt dan weer niet.

    Kun je vanuit jouw positie ook niet de gemeenteraad aanspreken dan???

  13. Gerrit, ik weet toch niet over welke manege jij het hebt, en jij wel, dus ga jij even naar het website van de SP Amsterdam, of bel ze, kom in actie! Het is niet de bedoeling dat de mensen die al voor de partij werken alle acties op zich nemen, we werken ons al het schompes, het is de bedoeling dat andere burgers ook wat gaan doen als ze zien of horen dat er iets niet deugt. En inderdaad, ik ben al overal actief en zoals ik al zei, ik kan maar vijf dingen tegelijk. Nou jij.

  14. Heb ik inmiddels allemaal gedaan Anja :)Ik weet daarom sinds vanmiddag dat er een tijdelijke oplossing is, en nog verder wordt gezocht ook.. Het ging om de Jolly Jumper (was ik ook even kwijt) je zou hun site eens moeten bekijken, dan begrijp je meteen de ernst, en de drama van de situatie…

    Ps, ik kan maar een ding tegelijk..

  15. Hartstikke goed, Gerrit! Geef even de site van Jolly Jumper door dan kijken we er allemaal naar.

  16. Abu Jahjah heeft gezegd dat hij het niet op homos heeft. Zou ik eens moeten zeggen dat ik het niet op Marokkanen heb; nou dan wordt de SP’er pas echt giftig!

  17. Toon dat eerst maar eens aan, Koen. Waar staat dat?
    Ten tweede: al zou iemand iets zeggen waar jij het helemaal niet mee eens bent, dan nog ben jij geheel verantwoordelijk voor wat jij zegt. Je kunt je niet achter een ander verschuilen.

  18. in Rotterdam de SP van 1 naar 3 zetels! en de PvdA 18 zetels, heeft de Leefbaren met 14 zetels verslagen! Nog een cijfer 50% van de allochtonen (?)- wie checkt dat en hoe gebeurt dat? – heeft gestemd, van wie 80% op de PvdA En nu de coalitie. Hou het in de gaten….

  19. De verkiezings-campagne heeft goede resultaat gehad voor SP in Rotterdam. Gefeliciteerd ermee!!! Nu Leefbaar Rotterdam en VVD en CDA kleiner zijn geworden, zie je dat ze niet erg sportief gedragen. Heer Pastors noemt Rotterdammers, die PVDA kiezen, foute Rotterdammers. Dit was te horen bij debat op TV Rijnmond gisteravond.
    Rotterdam krijgt het erg moeilijk, omdat Leefbaar Rotterdam en VVD hun frustratie af gaan reageren op de nieuwe kiezers, de “allochtonen”. Zij zullen er alles aan doen om iedere negatieve gebeurtenis toe te gaan schrijven aan allochtonen om zo revance kunnen nemen. Als zij3″allochtonen” geen stemrecht hadden, dan waren zij LR, VVD en CDA nog in het gemeente bestuur. Wees dus erg waakzaam!!

  20. Helemaal niet, Koen. Jij beschuldigt, dus jij maakt waar en als je dat niet kunt hou je je mond maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *