Voor de vrouwen in Iran

Internationale Vrouwendag gisteren. Ik heb het daar niet zo mee. Zoals de Russische mannen dat opvatten: neem een bloemetje mee voor moeder de vrouw. Daar schiet je niet veel mee op. Maar vooruit, het is altijd een gelegenheid om de aandacht op onrecht te vestigen. Ik was uitgenodigd om voor de demonstratie voor Iraanse vrouwen te komen spreken, en ging graag, en liet er een interessante bijeenkomst in de Balie voor schieten.

Absoluut rotweer. Een doordringende koude regen. De demonstratie zou van Malieveld naar de Iraanse ambassade lopen, en vandaaruit naar het Vredespaleis, waar de slotmanifestatie was gepland. Ik dacht, er komt vast niemand. Ik had niet gerekend op de grote vastberadenheid van de vluchtelingenvrouwen hier en in andere landen, er kwamen mensen uit Duitsland, Zweden en zelfs iemand uit de VS. En er waren niet alleen vrouwen en mannen van Iraanse afkomst, maar ook uit Afghanistan, Irak, het tentje met koffie en thee werd bemand door Koerdische vrouwen. En tussen al het donkere ook wat blonds. Solidaire Nederlanders, en Duitsers, gelukkig.


(Ahmed Pouri)

Ik stond de stoet op te wachten op het pleintje voor het Vredespaleis, ofwel, het Internationaal Gerechtshof. Daar kwamen ze. Aangrijpend en ontroerend, een stoet mensen met spandoeken en borden, en veel paraplu´s. Ahmed Pouri, van PRIME die het had georganiseerd zei dat er zeshonderd waren gekomen. Speeches, ik mocht de spits afbijten. Een paar woorden over internationale solidariteit, de vrouwenbeweging heeft altijd een internationaal karakter gehad, ook dertig jaar geleden al. Over mijn plezier dat er zoveel mannen bij de demonstratie waren. Dat het overal gaat om dezelfde zaken, vrijheid van keuze, zelfbeschikking over je leven, je lichaam, je seksualiteit, de keuze voor een partner of geen partner, de keuze voor kinderen of geen kinderen, en vrij te zijn van geweld, zowel het staatsgeweld als van geweld binnenshuis, van familie en echtgenoot. Vrouwenrechten zijn mensenrechten en die zijn voor iedereen.

Vooral de Iraanse vrouwen die spraken waren vol vuur. Het gaat ook niet om niks, om een beetje meer betaling of een beetjr rechtvaardiger verdeling van werk en zorg, of wat meer vrouwen aan de top. Het gaat om leven en dood, vaak letterlijk. Het gaat om vrijheid van meningsuiting en ook vrouwen die worden gemarteld. Om lijfstraffen, soms de doodstraf. Om het recht te reizen, te scheiden, het recht om geen hoofddoek te dragen, te studeren, te werken, om je kinderen niet kwijt te raken. Om bij overspel niet gestenigd of geslagen te worden.

Krista van Velzen sprak. (Zie SP bericht) Dat het er ook om gaat dat er geen vluchtelingen terug gestuurd worden naar Iran, geen vrouwen, geen homo´s, geen christenen zolang het regime daar nog zo repressief is. Myra ter Meulen sprak, over Verdonk, die weggefloten werd toen de ze een bijeenkomst van Internationale Vrouwendag wilde openen. Maar vooral de vrouwen van Iraanse afkomst waren indrukwekkend. Vurig en woedend. Liederen, gedichten, een spel, waarbij vrouwen zich symbolisch van sluiers en ketenen ontdeden. Om het weer helemaal warm van te krijgen. Dat was een welbestede Vrouwendag.

12 gedachten over “Voor de vrouwen in Iran

  1. Obviously you haven´t read what I wrote on sharia, Leela, or you wouldn´t say so. I have always been a fighter for women´s rights, for self determination, and always will be.

  2. Als man mag je eigenlijk niets zeggen over vrouwendag in Nederland, maar ik wel even de aandacht vestigen op de oppositie van Iraanse vrouwen hier tegen de Iraanse regering.
    Is er ook nagedacht over de regeringen van Irak en Afghanistan? Deze regeringen, voormalige asielzoekers, samen met andere asielzoekers/sters hebben mede de huidige situatie in Irak en Afghanistan gecreëerd. Ze staan zij aan zij met de coalitie troepen van Bush tegen hun eigen families daar. Het lijkt me interessant om eens na te gaan wat hun haat tegenover hun oorspronkelijke land tot gevolg heeft? Zijn zij zich bewust van hun aandeel in deze oorlog? En wat gaan ze doen ter voorkoming van het bombarderen van Iran, hun families, verwanten?
    Dat zijn vele vragen, waar weinigen oog voor hebben en/ of niet willen zien? Wat doen we hiermee?

  3. Je mag je als man best mengen in discussies over vrouwendag, Harry, zoals ik zei tijdens de demonstratie was ik blij dat er zoveel mannen bij waren. Maar het onderwerp is de positie van Iraanse vrouwen. En jij komt nu met een heel ander onderwerp aanzetten. Dat is dus in newspeak, off-topic. En ik weet daar te weinig van en ga daar op dit moment niet induiken.

  4. Ik geef toe dat het niet direct met positie van vrouwen te maken heeft, maar ik reageerde op sommige teksten die op de foto’s getoond worden.
    Het onderwerp blijft wel actueel. Misschien komt het terug bij een ander gelegenheid.
    Alsnog gefeliciteerd met 8 maart!!

  5. Een vreedzame betoging voor seksegelijkheid in Iran is woensdag beëindigd middels hard optreden van de politie. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gisteren gemeld. Camera’s van aanwezige fotografen werden in beslag genomen en de over het algemeen vrouwelijke betogers zouden met wapenstokken zijn geslagen. De betoging werd gehouden in het kader van de Internationale Vrouwendag. Volgens het Iraanse ministerie van binnenlandse zaken is er geen toestemming verleend voor de demonstratie.

  6. Valt de sharia te combineren met vrouwenemancipatie? Ik dacht dat de sharia niet zo vrouwvriendelijk was maar ik kan me vergissen.

  7. Anja, bedankt voor het artikel. Heel informatief! Het misverstand bij Leela Chatterjee ontstaat misschien doordat zij denkt dat jij de mensen met een conservatieve interpretatie van de sharia steunt en ook degenen die die conservatieve vorm van de sharia willen invoeren.

  8. Ook hier wordt de sharia aangehaald als een punt van discussie. Wat me opvalt is dat er weinig deskundigen over de sharia geraadpleegd worden. De sharia is een zeer ingewikkeld rechtssysteem, dat alleen t.a.v. Moslimburgers toegepast kan worden. Maar voordat er uitspraken door rechters gedaan worden, is bewijsvoering een moeizaam proces. Vele getuigen, vele bewijsstukken zijn nodig om een uitspraak te kunnen krijgen. Zovel dat een uispraak vaak niet geleverd kan worden.
    Sommige zeggen de sharia toe te passen, maar ze zijn zelf niet ingevoerd in het ingewikkelde rechtssysteem. Dat geeft dan een bizar of een verkeerde interpretatie.

    En hoe is het in Nederland? Als men een gedachte heeft, dat mogelijk kan leiden tot een terroristische aanslag is men al veroordeeld ( zie zogenaamde Hofstadgroep) Waar zijn de werkelijke bewijzen voor direkte aanslagen? Hier geldt preventieve opsluiting zonder werkelijke bewijzen als een manier om van Moslims af te komen.
    Ook na een nieuwe linkse lente, zal voor Moslims weinig tot niets veranderen

  9. Hallo, op de uni’s van Iran zitten meer meisjes/vrouwen dan jongens/ mannen, dus met dat onderwijs voor vrouwen zit dat wel snor. Er zijn zelfs legerdivisies voor vrouwen, terwijl in het westen vrouwen in de gemende legereenheden nog uit moeten vinden of ze ‘hoer’ of ‘bitch’ moeten zijn. (naar het boek van een USA soldate).
    Weg met mollahs? Een groot deel Iraniers die vluchten naar NL gaan helemaal los hier, Hollandse meisjes zwanger maken en er dan vandoor gaan, vieze disco’s organiseren, zo ken ik er wel meer! Het is maar goed dat er nog zederegels zijn in Iran. Maar hoe leg je dat uit aan mensen die God noch gebod accepteren, die zelf willen weten of ze wel of niet gekleed gaan, gemengde zakelijke contacten hebben enz. Ik ken mensen die gevlucht zijn uit Iran en met de dood worden bedreigd, maar wel ieder jaar op vakantie gaan naar Iran… Van hen hoorde ik ook dat het wel meevalt met die studentenprotesten, waarover hier nogal wordt opgeschept.Triest, om te zien hoe jullie de Regering Bush in de kaart spelen…

    Ik was nog wel SP-lid! Heb mijn centen regelrecht naar de mujaheddin e khalq gestuurd.

    SP: NOOIT
    Zainab

  10. Pingback: NWO-INFO » Blog Archive » Vrouwen in Iran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *