Yes!!!

Wat een mooie krantenkop, vanochtend bij de koffie: Enorme winst voor PvdA en SP. En meteen op de tv: van Aartsen stapt op als fractievoorzitter van de VVD. Hoera.

We wisten wel dat de PvdA er goed voorstond. We wisten ook dat wij er goed voorstonden. Toch is het spannend, ook voor al die afdelingen die voor het eerst mee hebben gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen, voor de grote steden, hoe gaan de verhoudingen er uitzien, voor de kandidaten die net op de grens staan van er in of er niet in. Veel gespannen koppen gisteren in Artis, kijkend naar het scherm waar de uitslagen op moeten verschijnen.

Eerste gejuich, Hilversum. SP doet voor de eerste keer mee. Meteen vier zetels. En zo blijkt het door het hele land heen, praktisch overal waar de SP voor het eerst meedoet krijgen ze twee, drie, vier zetels: Veghel, Vught, Haarlemmermeer, Enschede, Almere, Schagen, Purmerend, Kerkrade. In veel afdelingen werd het aantal zetels verdubbeld of flink vermeerderd, Den Haag, Eindhoven, Utrecht, Breda, Heerlen, Weert. In Nijmegen, met een links college, een zetel erbij. Bij Oss vielen er een paar af, maar altijd nog de grootste partij met 11 zetels. Natuurlijk waren Amsterdam en Rotterdam spannend. Amsterdam kwam van vier op zes zetels. We konden Jasper, nummer 6, gaan zoenen want die zit er in. En met de PvdA die steeg van 15 naar 20, en groen Links die zich wist te handhaven op 6 zetels, wie weet? Links college?

Ook in Rotterdam, ruimschoots de lastigste stad, won de PvdA, van 11 naar 18, en liet Pastors, met Leefbaar, tot gisteren nog de grootste partij, achter zich, van 17 naar 14. En de SP ging van 1 zetel naar 3. Gefeliciteerd, Theo, Ineke, iedereen daar. Ook daar gaat het nog spannend worden, want Pastors heeft al aangekondigd zeker niet met de PvdA in een college te willen. Rotterdam wordt weer gewoon de linkse stad die het altijd al was.

Zo te zien is het tijdperk Fortuyn en volgelingen op zijn retour. Wilders zou, als het landelijke verkiezingen waren, nu op 5 zetels staan. De rechtervleugel in de VVD zal goed na moeten gaan denken. Integratie is niet langer het grootste thema, dat wil zeggen, niet op de negatieve manier waarop dat de laatste jaren het geval was. Verdonk mag bij rechts dan nog populair zijn, dit kabinet heeft zijn tijd gehad. Nu kunnen we aan de integratie verder werken zoals het hoort, geen problemen ontkennen, praktische oplossingen, maar geen geschetter over het is allemaal mislukt. En geen verdere polarisatie. De grote thema´s zijn armoede en werkgelegenheid, de thema´s waar allochtoon en autochtoon elkaar op kunnen vinden. Dus: weer terug naar de werkelijke, sociaal-economischer problemen. En het is duidelijk, de meerderheid van de kiezers ziet weinig in het neo-liberalisme en heeft geen vertrouwen in de gigantische ombouwingen van het zorgstelsel en de sociale zekerheid richting marktwerking.

De ´allochtonen´ hebben gestemd. Meer dan vorige keer. En ze stemden massaal links, 81% op de PvdA. Groen Links en de SP kwamen er bekaaider af, met respectievelijk 7 en 5 procent. Deels kwam dat doordat veel kiezers dachten dat het vooral de grote partij PvdA was die het tegenwicht moest bieden tegen het antimigrantenbeleid van de regering en van Leefbaar en consorten. Nu is het een mooie taak voor de SP om te laten zien dat de thema´s waar we altijd al sterk op waren, betaalbare woningen, werk, armoedebestrijding, er ook voor de migranten zijn. We hebben nog anderhalf jaar voor de landelijke verkiezingen. En we kunnen het op lokaal niveau al meer laten zien dan voorheen. Er zijn nog bergen werk te verzetten en er is nog een wereld te winnen. De SP is toch nooit een partij geweest die lang op de lauweren bleef rusten, dus aan het werk!

33 gedachten over “Yes!!!

  1. anja, zoals eerder gezegd: gefeliciteerd. Verdiende overwinning.

    een ding: het thema multiculturalisme is geen ‘vals’ thema, mijns inziens. Sociaal-economische rechten blijven de belangrijkste motor om maatschappelijke polarisatie weg te werken, maar evenzeer de collectieve aanvaarding van pluralisme en eigen identiteit van de verschillende gemeenschappen. Ik hoop dat de SP zich op deze weg verder blijft profileren, en deze dubbele strijd blijft voeren (anti-racisme én sociaal beleid), want dat is tot dusver juist haar sterkte voor mij geweest.

  2. Kun je wat mij betreft helemaal van opaan, Nadia. Maar ik vind ook dat het samen moet gaan met een wezenlijk sociaal-economisch beleid, zonder werk en dergelijke kun je het met de mooie multiculturaliteit ook wel schudden. En ik vind dat de bestaande problemen met migratie en gelijke kansen te veel op ´cultuur´ is gegooid, alsof dat het probleem zou zijn. Maar ik ga absoluut door om te knokken voor acceptatie van pluraliteit en eigen identiteit, reken er op.

  3. Van harte met de prachtige uitslag. Op de SP site zag ik ook een aantal gemeenten de van nu ineens op twee of meer zetels uitkwamen. Geweldig!

    Ik had natuurlijk liever dat allochtonen massaal SP hadden gestemd, maar ik ben al blij dat niet-stemmers (waar weinig partijen zich verantwoordelijk voor voelen) stemmers zijn geworden en dat de voorkeur voor links duidelijk is. Ze zijn nu in ieder geval iemands electoraat en een factor geworden waar de politiek rekening mee moet houden. Om hun stemmen te behouden (PvdA) maar ook om te winnen (SP).

    En natuurlijk zijn armoede, werkloosheid, onderwijs huisvesting enzovoort onderwerpen die ons allemaal raken, maar met deze ontwikkeling ben ik in ieder geval erg blij.

  4. Anja,

    Amsterdam wordt volgens mij een testcase voor de werkelijke bereidheid van de PvdA om een links beleid vorm te geven (met SP en GL).

    En Leefbaar Utrecht is zowat weggevaagd, gelukkig! (Van veertien terug naar drie zetels). Ook in Utrecht is een links College nu mogelijk.

  5. Mooi verslag. Ik wil alleen nog wel even opmerken dat de SP ergens in de jaren ’70 al wel in Hilversum in de raad heeft gezeten. Het was dus zelfs een van de eerste SP-fracties ooit. Helaas was het geen succes en bleef het – tot gisteren – slechts bij die ene periode.

  6. Rotterdam. Nog een cijfer. Daar heeft 50% van de ‘allochtonen’ (??)- wie checkt dat en hoe gebeurt dat? – gestemd, van wie 80% op de PvdA. En nu de coalitie. Hou het in de gaten…De heren zaten gisteren al lief naast elkaar op een rijtje: Van Heemst, Cornelissen en Geluk…Wie weet?

  7. Jammer dat ik er niet bij was, bij dat feest in Amsterdam, het moet geweldig geweest zijn. Maar feest vieren met onze eigen Biltse leden, voelen hoe mensen weer vertrouwen krijgen in dat het anders kan, zien hoe de sfeer verandert, hoe er weer hoop komt op een minder (pardon the pun)zuur beleid, dat had ik voor geen goud willen missen!

  8. Ook mijn felicitaties. Er moet inderdaad de komende 14 maanden nog wel het een en ander aan de beeldvorming veranderen: veel van mijn (allochtone) kennissen denken dat alleen grote partijen uiteindelijk iets te vertellen hebben en stemden ondanks voorkeur voor (onder andere) SP op de PvdA. Dat hebben we deze week eerder gehoord en komt best vaak terug. Wat dat betreft is er werk aan de winkel. Maar ik heb sowieso een positief gevoel: rechts levert in, zou het dan toch weer leuk kunnen worden in Nederland?

  9. He Anja,

    Enorm gefeliciteerd met de verkiezingswinst. Heel mooi dat de SP nu in meer gemeenten sterker mee doet. Met de winst van PvdA erbij komt een links progressief Nederland echt dichterbij, wellicht wordt een links huwelijk – na alle aanzoeken van onze kant – nog eens realiteit. Amsterdam wordt de testcase, ben heel benieuwd wat daar gaat gebeuren!

    groeten,

    Naima Azough

  10. Gefeliciterd en nu aan het werk. Er moet heelwat gecorrigeerd worden, waardoor in de steden, dorpen en in het land weer voor iedereen ( dus ook voor de nieuwe Nederlanders) aangenaam vertoeven is.
    Samen met links aan de macht voor een respectvolle en vreedzame samenleving!! Succes ermee!!

    (P.S. Op een ander onderdeel “Campagne in Rotterdam nr.21” heb ik een aandachtspunt benoemd om over de huidige situatie na te denken en dit mee te nemen in de volgende periode.)

  11. Van een Groen Linkser: Van harte SP! Een daverende overwinning. We hebben braaf de stemmen aan jullie teruggegeven in al die steden waar SPers vier jaar geleden nog niet op jullie konden stemmen en tijdelijk bij GroenLinks parkeerden. En toch heeft GroenLinks zich weten te handhaven. Een feest voor links dus.
    Eindelijk weer ademen 🙂

  12. lieve Anja, wat hebben velen hun stem letterlijk verheven, geweldig! Tegen de mufheid, de voortdurende verdachtmakingen, de benepenheid, tegen het gedram over assimilatie in plaats van hartelijk ruimte willen maken voor de ander, tegen de harteloosheid, tegen het steile hardnekkige geloof in de werking van regels terwijl iedereen probeert te roepen dat ze niet werken, tegen het geloof in zoet (dat nooit voor de goede mensen komt). Ik feliciteer de SP van harte!
    En mijzelf als PvdA’er ook maar meteen, als het van jullie mag, hahahhaha.

    Laten we laten zien dat het anders kan. Dat we een leuk land zijn met prettige mensen.
    Laten we van elkaar weer wat ruimer mogen denken, ik snak ernaar.

  13. Claar, jij ook, jij ook, ik zag dat de PvdA in Etten-Leur ook lekker was gestegen, dus jij hebt het ook niet voor nisk gedaan. Het begint nu pas een beetje door te dringen. Wat een verademing, zeg. Naima, ook jij. Ik ben natuurlijk blij voor al die hard ploeterende mensen van mijn eigen partij, maar het grote plezier is voor de grote overwinning van geheel links. Misschien ga ik het in dit land weer leuk vinden!

  14. In Rotterdam heeft 80% van de allochtonen op de PvdA gestemd. De helft van de bevolking in Rotterdam bestaat uit allochtonen, bij een gelijke opkomst zou dat betekenen dat deze groep dus de volledige 37.9% van de PvdA voor haar rekening heeft genomen en geen enkele autochtoon op de PvdA heeft gestemd.
    Het opkomstpercentage onder allochtonen ligt wat lager dan onder autochtonen, maar de conclusie dat onder autochtonen Leefbaar de grote winnaar is kunnen we zeker trekken. Deze uitslag maakt pijnlijk duidelijk welke tweedeling er is in Rotterdam: Leefbaar voor de autochtoon en PvdA voor de allochtoon.

  15. Thea, de naam staat op de oproepkaart en die moet je toch inleveren? Kunnen ze het daar niet van weten, hoeveel er gestemd hebben?

  16. De Sp heeft gewonnen in de plaatsen waar ze niet in het college zaten of nog niet meededen. De geboortestad van de SP, Oss waar de SP deel uitmaakt van het college heeft de SP 4 zetels verloren.
    Zo ook in Schijndel.
    Jammer, dat de plaatselijke verkiezingen zo worden overschaduwd door de reclame campagne uit Den Haag.
    Politiek dichter bij de burgers is toch iets waar de SP voor strijd, de gemeente politiek is kennelijk niet belangrijk voor Den Haag. Daar worden deze verkiezingen gezien als een ordinaire enquette.

  17. Niet zeuren, Harry. Natuurlijk gaan er weer zuurpruimen meteen op zoek naar iets om te bekritiseren, maar het blijft een onomstotelijk feit: het aantal SP zetels is meer dan verdubbeld. In Oss heeft de SP vier zetels verlies geleden, waarschijnlijk doordat het niet gelukt is het ziekenhuis in Oss te houden, maar ze zijn daar met 11 zetels nog steeds ruimschoots de grootste. In Schijndel zijn ze 2 zetels kwijtgeraakt maar hebben er nog 3. En in Nijmegen, waar ze ook in het college zitten hebben ze er een bij. Goede reden voor de afdelingen om na te denken wat er is gebeurd, geen reden om het feest te gaan bederven.

  18. @Integendeel: integendeel zou ik zeggen, het glas kan ook half vol zijn: Rotterdammers die het beleid van de ‘Leefbaren’ niet waarderen hebben of strategisch (PvdA) of linkser gestemd. Pastors heeft duidelijk vantevoren laten weten dat hij geen coalitie wil vormen met de PvdA. Dus: tel uit je winst! Maar wat doet Van Heemst tot mijn grote schrik: hij wil een formateur om te kijken of er een coaltie mogelijk is met de ‘Leefbaren’. Misschien kan je dan nog beter een ‘Pastors’hebben die duidelijke taal spreekt, dan een angsthaas en draaikont als Van Heemst. Als er een coalitie met de ‘Leefbaren’ komt, degradeert hij de kiezer tot de factor 0 en maakt hij volstrekt belachelijk wat de keizer heeft willen aantonen. Wat een arrogantie zeg…..
    En Lydia wat ik me al eerder afvroeg, wie telt de ‘allochtone’ stem? en wanneer ben je dat? van je naam is dat niet altijd af te lezen. Lijkt me trouwens ook een inbreuk op je privacy! Gisteren las ik een Marokkaanse man zeggen dat hij stemt als Amsterdammmer en niet als Marokkaan, en zo hoort het ook volgens mij. Je stemt als burger en niet als Kaap Verdiaan, Turk, Marokkaan, Mongool of Tsjech. Dus mensen, laten we een keer ophouden met wel/niet allochtoon.

  19. Thea, zo is het zoals jij het ons verteld. Je stemt als burger, dat gelul over allochtonen, migranten of weet ik het wat moet inderdaad maar eens afgelopen zijn. En al die stemgerechtigde burgers hebben zeer sociaal gestemd. Een heerlijke verademing!!! Proost!

  20. Het is een mooi idealistisch standpunt, Thea, en Leo, om het er maar niet meer over te hebben wie er migrant cq allochtoon zijn en wie niet. Maar daarmee verdwijnt de reeele ongelijkheid niet. We hebben diezelfde discussie ook eindeloos in de vrouwenbeweging gehad. Kregen we ruzie over met links die vond dat wij splijtzwammen waren omdat we ons als vrouwen organiseerden. Zeiden ze: voor ons maakt het niks uit man of vrouw. Nou dankjewel, zeiden wij. Maar zolang wij worden onderbetaald, gediscrimineerd en geslagen helpt je ons niet om te doen of er geen verschil is. Nu ook de migranten. Als die niet voor zichzelf opkomen, en wij niet voor hen als bondgenoten, blijft de ongelijkheid onzichtbaar onder de slogan: wij maken geen verschil, dus is het verschil er niet.
    Je organiseren op eigen noemer en het benoemen van het verschil is een noodzakelijke fase in elke emancipatiebeweging. Als de gelijkheid er is kun je er weer mee ophouden om onderscheid te benoemen. Niet eerder.

  21. Anja, ik onderschrijf wat je zegt. Waar het mij omgaat is dat er ook onder ‘allochtonen’ zogenaamde rechtse en linkse tendenzen zijn te bespeuren. ‘Allochtoon’ staat niet automatisch voor links. Of je je verwant voelt met TANS of met ‘Samen tegen Racisme’, maakt m.i. nogal uit. Dat de overwinning van de PvdA in Rotterdam alleen maar te danken is aan allochtonen, daar geloof ik nix van. Er zijn ook ‘wiitten’ die de ingezette koers van streepjespak en de zijnen zat waren….En, dat is mijn zorg, ik blijf het eng vinden dat je mensen op grond van hun etniciteit classificeert en kwantificeert.

  22. Wat blijkt, is dat de tweedeling in Rotterdam niet is opgelost door de ‘overwinning’ van de PvdA. Als Leefbaar en PvdA niet tot samenwerking komen in een college dan lijkt me dat geen goede zaak voor de dialoog die we nodig hebben.
    Een ‘links’ college is in dat kader zeker geen stap vooruit.

  23. ps: ik zeg niet dat ‘allochtonen’ zichzelf niet moeten organisereren en dat solidariteit en bondgenootschap niet nodig zijn …..wat Jahjah bv. doet: zijn achterban mobiliseren om te stemmen, juich ik alleen maar toe. Echter de emancipatie van de vrouwenbeweging maakte geen etnische scheidingen. Daar was geen sprake van een duivels dilemma, want je was/bent vrouw of niet…..

  24. Een dikke zoen voor iedereen van de SP. Anja ik wilde je een mooie foto terugsturen maar dat gaat niet op dit format. Dus je houdt hem te goed.
    Wat een links college in Amsterdam betreft: Marijke Vos heeft op 3 maart in Amsterdam bij het verkiezingsdebat voor ouderen, waar bijna alle partijen aanwezig waren gezegd dat ze voor een links college gaat. Dus dat zit daar in Amsterdam nu gebakken.
    Overigens, wat mobliseren en organiseren betreft: iedereen die denkt dat er werk is aan de winkel, moet zich met medestanders organiseren. Migranten dus ook, ook binnen een partij. Dat alles heeft niets met gebrek aan solidariteit in de samenleving of met kans op splijtzwammen in een partij te maken.
    Alleen bereik je nu eenmaal niet veel, ook niet in een partij, maar wel met een groep. Ook kan je als groep meer werk verrichten dan in je eentje. Het is gewoon praktischer om je als groep te organiseren als je iets wil bereiken.
    Elisabeth Spaan.

  25. Is niet helemaal waar, Thea. Juist in de vrouwenbeweging heb ik geleerd dat verschillen er toe doen en dat je ze moet benoemen juist als je uiteindelijk wilt dat ze er niet meer toe doen. Dus we hadden het over zwart en wit, over joods en niet-joods, over lesbo en hetero, over klasseverschillen. Etniciteit was een heel belangrijk punt in dat deel van de vrouwenbeweging waar ik bij hoorde, het deel dat voor diversiteit en pluriformiteit stond. Wat dat betreft maakt het niet uit of het om mannen/vrouwen, zwart/wit, klasse, enz. gaat. Het gaat om maatschappelijke verschillen waar je wat aan wilt doen, en het gaat er om welke van de groepen geprivilegieerd en dominant zijn ten op zichte van een andere. En wat je moet doen om dat meer gelijk te trekken. Dus niks duivelse dilemma´s. Maatschappelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen zit niet vast aan onze biologie. Het gaat gewoon om maatschappelijke strijd voor meer gelijkheid op verschillende fronten.

  26. Beste Anja, beste Thea, ik ben voorstander van “verschillen noemen”, of verschil aangeven. Maar waar het mij om gaat in deze is dat wij een stem uitgebracht hebben op, bijvoorbeeld, de SP. Dan kunnen daar best Italiaanse Amsterdammers, Marokaanse Amsterdammers etc. onder zitten. Maar wat is de waarde dit steeds maar te herhalen en foutief te noemen? Vooral dat foutief stoort mij enorm.

    Door juist de polarisatie tegenwicht te geven in “wij” hebben SP (of VVD of weet ik welke partij) gestemd krijg je een sociaal maatschappelijk statement. Juist de diversiteiten vinden schijnbaar hun waarde binnen politieke ordes. Dat is een groot goed om te koesteren c.q. na te streven. Genuanceerde omgang hiermee is dus belangrijk, in die zin onderstreep ik je slotzin Anja, “…Het gaat gewoon om maatschappelijke strijd voor meer gelijkheid op verschillende fronten…”

    Dan mag je in mijn ogen rustig zeggen dat de Amsterdamse burgerij progressief links heeft gestemd zonder dit verder in een hokje te stoppen. Immers, de burgerij stopt zich zelf in het (geautomatiseerde) hokje. Dat is geen idealistisch standpunt Anja, zoals je aangeeft, maar een werkelijkheid waar we (!) gewoon trots op mogen zijn.

  27. Dat is heel mooi, Leo, maar ik wil nog steeds wel weten waar migranten op stemmen en waarom. Dus ik ben blij met de onderzoeken daarover.

    Ik wil bijvoorbeeld het argument in handen hebben dat de overgrote meerderheid van de migranten links gestemd heeft als weer eens wordt beweerd dat Marokkanen en Turken allemaal conservatief zijn want moslim.

    Ik wil ook kunnen checken hoe onze partijen het doen. Ik denk dat nu veel migranten op de PvdA hebben gestemd omdat ze doe partij niet alleen goed vinden maar ook zien als een belangrijk machtsblok tegen de regering en tegen rechts. Ik wil onder andere mijn eigen partij kunnen checken of we langzamerhand meer migranten krijgen die SP stemmen, dat is nu verdubbeld en dat is goed maar het kan nog beter.

    Ik zie ook dat de politieke partijen nu zeer waarschijnlijk migranten meer serieus gaan nemen nu ze weten dat links daar in ieder geval een deel van de winst aan te danken heeft. Het is ook een belangrijk argument als mensen weer eens zeggen dat het niet goed gaat met de integratie. Stemmen is een belangrijke stap voorwaarts, evenredig gerepresenteerd worden is een belangrijk doel van integratie.

    Ik wil ook, met Jean Tillie, weten wat we er meer aan kunnen doen om migranten te stimuleren hun stem te laten horen en politiek actief te worden. Het blijkt bijvoorbeeld dat een zekere mate van zelforganisatie op etniciteit een gunstige voorwaarde is voor migranten om van daar uit politiek actiever te worden. Dat betekent dat je dus niet de subsidie voor eigen culturele organisaties moet schrappen, omdat die zoals veel mensen denken de integratie tegen zouden houden. Dat zou ik niet weten wanneer daar geen onderzoek naar gedaan werd.

    Ik vind het ook opmerkelijk dat het vaker de nieuwe migranten zijn die hebben gestemd dan de oude. Daar maak ik uit op dat het vooral de Marokkanen en Turken zijn die zich verzetten tegen dit regeringsbeleid, en terecht. Er werd verondersteld dat migranten meer gespreid zouden stemmen, dus vaker ook op het CDA en op de VVD. Dat blijkt op dit moment in ieder geval niet zo te zijn. Dat zegt vooral iets over de mate waarin migranten last hebben van het rechts politieke klimaat. Dat is dus een belangrijk signaal, en dat wil ik horen. Wat we kunnen voorspellen is dat migranten, als ze eenmaal werkelijk gelijke rechten hebben gekregen, op andere belangen zullen gaan stemmen dan op hun belang als migrant. Zoals (helaas) vroeger de homo- en vrouwenbeweging grotendeels links waren en na de verdergaande emancipatie al een stuk minder. Dat wil ik dus allemaal weten.

    Dus jij blijft maar gewoon trots, ben ik ook, en ik blijf ondertussen onderzoeken hoe het staat met migranten en met autochtonen en waar ze op stemmen en waarom. Dat hoort gewoon bij het kennen van het politieke landschap en van je werk goed doen. Dat is, als je nu kunt begrijpen waar het mij om gaat, geen zaak van polarisatie maar van het tegendeel.

  28. Eens! En…ga zo door
    (hoeft niet geplaatst te worden, mag wel)
    groetjes
    Leo
    (wij-zij is een typisch media, en rechts, verschijnsel, zeer kwalijk, “wij links” moeten -vind ik- juist dat kwalijke wij-zij verhaal opzij zien te schuiven, zonder elkaar tekort te doen in achtergrond, geloof etc. juist dat is wie je bent, en dus belangrijk)

  29. @ Anja met duivels dilemma, bedoel ik dat je geregistreerd staat als ‘allochtoon’, wie bepaalt die registratie, wanneer ben je ‘allochtoon’ af en wat gebeurt er met die gegevens? Nu doet Tillie onderzoek, dus dat zal wel goed zitten. Maar, ik blijf erbij: ik vind die registratie eng (zowel in de betekenis van klein als griezelig). Je kunt geïntregeerd zijn tot op je bot, toch krijg je het etiketje ‘allochtoon’. Dat je vrouw bent is een feit. Maatschappelijke ongelijkheid en uitsluiting moet je benoemen, daarmee ben ik het volledig met je eens. Maar ajb. niet met het stickertje ‘allochtoon’. Mede door mijn Rotterdamse ervaringen ben ik daarvoor wat allergisch geworden.

  30. Het belangrijkste is niet de termen migranten of allochtonen. Je kan ze ook als geuzennamen gaan gebruiken.
    Het gaat erom dat de samenleving niet een grote universele soep is. Migranten hebben op dit moment andere grote problemen dan wij, autochtonen. Ze behoren voor het grootste deel tot de laagste inkomensklasse, en ze worden gediscrimineerd.
    Wij, autochtonen doen maar alsof migranten alleen maar ons voorbeeld hoeven te volgen om uit deze problemen te komen. Goede schoolopleiding en Nederlandse taal, dan komen ze al een heel eind, zeggen wij. Maar is dat zo?
    Als wij een samenleving hebben waarin het economische systeem winnaars en verliezers genereert, zullen degenen die nu tot de laagste inkomensgroep behoren bij extreme uitzondering winnaar worden, de rest blijft verliezen, met of zonder discriminatie. De sociale geleide markteconomie na de 2e wereldoorlog heeft de autochtone mens met het dubbeltje, op een kwartje gebracht. Dat was voor ons autochtoon prachtig. Wij genieten nog daarvan. Dus migranten weet wat je te doen staat. Wij kwartjesautochtoon helpen wel.
    Elisabeth S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *