Dagboek 13 maart 2006

Gisteren was het nog steeds een beetje Internationale Vrouwendag.
Tenminste voor de Koerdische vrouwen die een feest organiseerden in Den Haag. Ik was gevraagd om te komen spreken. Ik had al eens eerder gesproken voor de International Free Women´s Foundation, en toen bleken het hoogopgeleide vrouwen te zijn. Dus nu had ik een echte lezing voorbereid. En nu bleek het een fantastisch buurtfeest te zijn, een massa vrouwen die al hun kinderen hadden meegenomen die gezellig door de zaal heen renden, allerlei vrouwen door elkaar, oudere, met en zonder hoofddoek, jongere, met een zonder, eerste, tweede, derde generatie migranten, vluchtelingen, Koerdische activisten en intellectuelen. Ook een paar vrouwen van de Iraanse demonstratie zag ik weer terug.

Er was veel muziek en vooral werd er veel spontaan gevolksdanst. Een Hindoestaanse dansgroep trad op, meiden uit de buurt, een mooie vorm van fusion, tussen klassiek Indiaas en Bollywood – met Nederlandse navelpiercing. Een ernstige groep dansende Koerdische jongeren. De mannen kwamen lekker een hapje eten, want ook daarvoor was gezorgd. Het was veel te lawaaiig en vol en druk voor een echte discussie. Ik stopte mijn lezing dus maar weer in mijn tas, in Gaza heb ik geleerd erg flexibel te zijn, en deed alleen een hele korte speech. En kom nog eens terug voor een echte discussie, over geweld, vrouwenbeweging, dat soort thema´s.

Ook kwam ik er Varina Tjon A Ten tegen, van de Tweede Kamer, PvdA. Zij kwam net terug uit Bangladesh en was nog helemaal ondersteboven van wat ze daar had aangetroffen, vrouwen die verbrand waren door hun man, echte zware onderdrukking. Moeten we daar niet wat aan doen? Wat kunnen we er aan doen? Morgen heb ik ene afspraak met haar. Misschien een mooi samenwerkingsprojectje voor vrouwen van de linkse partijen, in ieder geval om er ruchtbaarheid aan te geven.

Viel ´s avonds in Premtime. Over eerwraak. Maar nu ging het eens over een jonge man die er slachtoffer van werd, zo bedreigd door de familie van het meisje waar hij verliefd op was dat hij in Nederland niet meer veilig is. En dan blijken de woorden van de regering dat ze eerwraak serieus nemen niet veel in te houden. Want er is wel opvang voor vrouwen die slachtoffer worden, maar niet voor mannen. De politie gaf het maar gewoon toe: we kunnen niets voor je doen. Prem sprak er over met Khadija Arib, ook Tweede Kamerlid, ook PvdA. Ja, daar moet absoluut iets aan gedaan worden.

In de Volksksrant vanochtend het derde Tweede Kamerlid van de PvdA, Nebahat Albayrak. (Toch niet helemaal toevallig dat de PvdA zoveel stemmen van allochtonen hebben gehad) Wie zijn die mensen die ´in het woord allochtoon opgesloten zitten´?

Allereerst zijn het de mensen die het hardst getroffen zijn door de sociale misère in het land. Veel oudere migranten, vaak met een onvolledige AOW, vingen net als autochtone lotgenoten de klappen van het kabinet net iets te vaak op. Zij praten niet over de zorgpremie, de bezuinigingen op huursubsidie en de gestegen energieprijzen, nee, zij voelen het. Ook de kinderen van migranten die na generaties hard werken tot de middeninkomens behoren, hebben het zwaar te verduren. de beloofde, maar nooit gekomen compensatie was voor hen geen extra vakantiecentje maar bittere noodzaak. De kosten van de kinderopvang, de studiekosten van de kinderen – de lijst is lang. De onrechtvaardige hardheid van het kabinetsbeleid is aan velen niet voorbijgegaan, evenmin aan allochtone Nederlanders.

En er is meer. Migranten, ook succesvolle, en hun inmiddels Nederlandse kinderen zijn door het kabinet gedegradeerd. Het tot een islamdebat gedecimeerde integratiedebat heeft hen in een hoek gezet waar niemand wil zitten. Aangekeken, aangesproken, beoordeeld, veroordeeld. Van Turk tot moslim (lees radicaal, lees gevaarlijk), van Marokkaan tot moslim en sterker nog, van Antilliaan, Surinamer, Kaapverdiaan tot jawel, moslim. Want geen enkele etniciteit is onbesmet gebleven in het land van wij en zij. Lange tenen? Welnee. Het is de keiharde realiteit van veel Nederlanders die hun neus keer op keer stoten bij sollicitaties en de discodeur. Deze Nederlanders zien ineens dat hun Nederlandse paspoort en hun diploma´s minder waard zijn dan die van Nederlanders met blond haar en minder ingewikkelde namen.

De gevolgen blijven niet uit, zegt Albayrak. Hoogopgeleide jonge Nederlanders van Turkse afkomst kiezen vaker voor een toekomst in Turkije. Dat zijn dus Nederlanders die hun land verlaten. Hun antwoord is niet radicalisering, maar zorgen om de ingezette polarisatie. Zij zien sommige moslims in Nederland fundamentalistischer wordenm, niet ondanks maar dankzij dit kabinet. Maar ook dankzij de politici en columnisten die de emancipatiestrijd hebben gemaakt tot een strijd tussen culturen en religies.

Dit zijn de mensen die af willen van de groeiende kloof. In tegenstelling tot de veel kleinere groep van antiwesterse en potentieel gevaarlijke radicalen die juist gebaat zijn bij het groeien van de kloof. Maar die hebben geen PvdA gestemd, zegt Albayrak. De verwijdering tussen allochtoon en autochtoon speelt hen in de kaart, en daar verzetten de ´allochtonen´ die op de PvdA stemmen zich tegen. Met de autochtonen die de kloof ook niet willen.

10 gedachten over “Dagboek 13 maart 2006

  1. Toevallig viel ik gisteravond ook in het programma PremTime. Schokkend, hoe machteloos die jongen was tegenover redeloze (dreiging met) geweld, zodat hij zich gedwongen zag uit Nederland te vluchten!

    Nebahat Albayrak heeft volkomen gelijk. Het kabinet en de anti-Islam en -moslimhetzers drijven met hun polariserend gedoe goed opgeleide en geïntegreerde jongeren van buitenlandse herkomst het land uit, terwijl juist die groep heel belangrijk is voor de toekomst van Nederland. En ze spelen daarmee de extremisten in de kaart. Wat een kortzichtigheid!

  2. Anja,

    Waar, o waar blijft de rubriek “KORT”?

    Aankondiging in dat kader:

    Als onderdeel van demonstraties overal in de wereld: anti-oorlogsdemonstratie op 18 maart a.s. om 13.00 uur op het Museumplein te Amsterdam.

    Tegen de oorlogvoering in Irak en Afghanistan, en tegen de dreigende oorlogvoering in Iran!

  3. Tijd, Olav. Pas vroeg iemand het telefoonnummer van mijn secretariaat. Dat heb ik niet. Ik heb geen secretaris, geen huisvrouw die de was voor me in de machine stopt, of de blikjes poes even haalt. Als ik weinig tijd heb schiet KORT er bij in. Is er toevallig nog iemand regio Amsterdam die een halve dag per week personal assistant wil zijn voor mij en voor Stichting Kifaia, onbezoldigd en voor het goeie doel? Goed kunnende communiceren en beter met de computer om kunnende gaan dan ik? Dan beloof ik een regelmatige KORT rubriek.

  4. Ik hoor vaak drie redenen waarom leden van etnische minderheden in Nederland niet (meer) SP stemmen:

    1) De SP was jarenlang voorstaander van “inburgering in het buitenland”.
    2) Het “spreidingsbeleid” van de SP.
    3) De toon waarop sommige SP politici zich hebben uitgelaten over “de integratie”. Hier is, denk ik, voor een deel van miscommunicatie sprake, maar feit is dat men zich niet bij de SP (als geheel) thuisvoelt.

    Ook speelt hierbij dat veel migranten gewoon zeer matige mensen zijn en de SP nog steeds “een beetje radicaal” vinden.

    De inburgerings/assimilatie tests van “Iron Rita” Verdonk ontvangen overigens nu zelfs kritiek uit het verre Australië (The Australian is nota bene Rupert Murdoch’s “flagship” krant in Australië).

    The Australian: Gay Film to Test Dutch Migrants

  5. @ Charles (5):

    Je hebt gelijk.
    “Inburgering in het buitenland” was een fout standpunt van de SP. Heb ik bekritiseerd (o.a. bij een stelling hierover van Agnes Kant, een tijdje geleden).

    En wat betreft “spreidingsbeleid” en ïntegratie” is het ook zaak dat de SP nog zorgvuldiger en genuanceerder is in de communicatie.

    Kritiek van “The Australian! Kan je nagaan hoe diep we zijn gezonken, Charles.

  6. @ Olav

    Helemaal naar down under.
    Maar een moeder die haar dichter laat overnachten in een politiecel omdat die iets roept tijdens het eten wat haar niet welgevallig is, slaat volgens mij alles.

    De moeder: .. Rita Verdonk.

  7. @ Ard Olsthoorn (7):

    Heeft Rita Verdonk dan ook al een privé-dichter? Om lofzangen op haar te maken? Het moet niet gekker worden!
    Dit is dus een geval van blaming the messenger! 🙂

    P.S.: ik begrijp je boodschap wel, hoor.

  8. @Allen.

    Een tiepfouterig dichterlijk vrijheidje.
    Daar moest staan dochter, in plaats van dichter.

    Sorry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *