Partijraad


(Met Renske Leyten, DB)

Een extra interessante partijraad, deze keer. Alle afdelingen aanwezig, en om de afdelingen ging het bij de gemeenteraadsverkiezingen. Terugkijken en de vraag hoe gaan we verder. Iedereen tevreden, natuurlijk, maar zoals de SP is, meteen weer aan het werk.


(Jan Marijnissen)


(Hans van Heijningen)

Hans van Heijningen, de partijsecretaris die voor het eerst in die functie de verkiezingen inging: meeregeren is geen doel op zich. Voor sommige afdelingen is het belangrijker om ervaring op te doen in de raad dan om meteen de winst te willen innen en in het college te gaan zitten. Maar daar zijn ook uitzonderingen op mogelijk: als een afdeling als Vught in een keer 22,9 procent van de stemmen krijgt, dan heb je gene tijd om te oefenen, dan moet je misschien maar meteen in het diepe.

Alle afdelingen die hebben meegedaan hebben van te voren een traject doorgemaakt van bijscholing, ze zijn gescreend of ze het wel aankonden, of er genoeg kader aanwezig was. Nu zijn ze zelfstandig, en gaan ook zelfstandig de onderhandelingen in over de collegevorming. De SP is gteen centralistische club, maar van onderaf opgebouwd. Dat betekent dat de afdelingen zelf het beste weten met wie ze coalities willen vormen, en dat kan locaal erg verschillen. Er zijn zelfs plaatselijk goede samenwerkingen geweest met de VVD.


(Pieter Elbers, Haarlem)

Reacties en vragen van de afdelingen. Evaluaties, wat is er goed gegaan, wat kon beter. Er is nog hier en daar wat gemor over de nieuwe huisstijl. Tegelijk is duidelijk: het heeft het goed gedaan. Pieter Elbers, van Haarlem, kijkt terug op de verkiezing van 2002, toen ze het niet zo goed gedaan hebben. Kwam Jan M. langs en ze kregen goed op hun donder. Terug de wijken in. Dat hebben ze gedaan. En stegen nu van 2 naar 7 zetels. Dat lukte ze ook door eigenwijs hun eigen beslissingen te nemen. Toen Hilde van der Molen door het Haarlems Dagblad werd uitgeroepen als het beste Haarlemse gemeenteraadslid werden er bliksemsnel affiches gedrukt met haar (leuke) gezicht er op, dwars tegen de SP huisstijl in die deze keer geheel uit belettering bestond. En dat deed het dus prima.


(Herman Beekers)

Herman Beekers vertelde iets over de website, en alle locale daarmee verbonden sites, hoeveel werk het was geweest om in alle stress ook nog even de nieuwe huisstijl door te voeren. Maar ook weer een groot succes: meer dan een miljoen visits afgelopen maand. De server ging bijna onderuit. (En Herman ook bijna, zei zijn vrouw achter mij) De meeste bezoeken kwamen net na de verkiezingen. Dat kan ik beamen, ook op mijn weblogje steeg het aantal bezoekers de dagen na de verkiezingen plotseling naar dik meer dan vierduizend per dag.


(Jan de Wit)

Jan de Wit, ons enige kamerlid dat consequent een das draagt met een beschouwing waar de SP de verdubbeling van het aantal zetels aan te danken heeft. Vooral door de mensen die het gevoel hebben door deze regering belazerd te zijn. Geen achteruitgang met de euro, was ze beloofd. Geen achteruitgang door het nieuwe sociale stelsel en het nieuwe zorgstelsel. Dat bleek dus een leugen, en dat kunnen mensen direct zien in hun portemonnaie. Vele kategorieen gingen er flink op achteruit. Alleenstaanden, alleenopvoedende ouders, gepensioneerden, maar ook de twee- en anderhalf verdieners. De SP meldlijn was regelmatig roodgloeiend van de mensen die precies aan konden geven hoeveel ze achteruit waren gegaan. En het eind is nog steeds niet in zicht, want volgend jaar worden de zorgpremies verhoogd.


(Ineke Palm, Rotterdam)

Ineke Palm, voorzitter van de SP Rotterdam, gaf nog een andere reden aan voor de winst van links. Ook de migranten zijn boos op Leefbaar en op Balkenende. Die stemmen gingen voornamelijk naar de PvdA. Kennelijk weten veel migranten nog niet dat ze bij de SP moeten zijn, en daar moeten de afdelingen meer aan gaan doen. Dus nodigde Ineke Jan Marijnissen uit om na de succesvolle toer door Nederland nu een ronde te maken langs de migrantenorganisaties en de moskeeen. Wij weten inmiddels dat we daar hartelijk welkom zijn.


(Tiny Kox en Bernd Ihme)

´s Middags was er een discussie met Bernd Ihme, uit Duitsland, zelf uit de voormalige DDR, over links in Duitsland en Europa. Tiny Kox stond hem bij. Want ook links in Europa gaat voor de SP een belangrijk punt worden.


(Riet de Wit, DB)


(Marga van Broekhoven, DB)


(Rosita van Gijlswijk, DB)

Jan Marijnissen, bij de slotbeschouwing. In de peiling staan we nu op 18 zetels voor het parlement. De kunst is nu natuurlijk om die te houden. De partij zelf groeit als kool. In de vier dagen na de verkiezing melden zich 700 nieuwe leden aan, en het eind is nog niet in zicht.

Het interessante aan de SP is dat er sprake is van een gestadige doorgroei, dwars door alle zwalkingen van andere partijen heen. Alleen de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 lieten een ander beeld zien: eenderde van de afdelingen verloren, eenderde wonnen, eenderde bleef gelijk. Maar over de hele linie heeft de SP alle stormen doorstaan, ze hebben Paars overleefd, Leefbaar overleefd, en Balkenende overleefd. Terwijl de meeste andere partijen in verwarring zijn heeft de SP altijd de eigen lijn vastgehouden en is daarvoor beloond. De SP is stabiel en consequent, het socialisme is een levenshouding meer dan een belofte voor een paradijs achter de horizon. En die stabiliteit en consistentie wordt gewaardeerd. Er zijn zelden opzeggingen geweest tijdens de politieke crises, zoals de andere partijen wel meemaken.

Natuurlijk is die doorgroei tegelijk ook het zwakke punt waar op gelet moet worden. Ook al is er heel veel gedaan aan scholing, er moet kader bijgekweekt worden. Er is nog veel te winnen, want er zijn veel mensen die klaagden dat ze in hun afdeling niet op de SP konden stemmen. Maar een afdeling moet ook rijp zijn om aan de verkiezingen deel te nemen. Een afdeling die er niet aan toe is, en brokken maakt, doet meer schade dan een afdeling die nog even afwacht en werkt aan de versterking van het kader en aan voldoende achterban om de campagne te kunnen tillen en om effectief in de raad te gaan werken. De toverformule is nog steeds: de wijken in, de markten op, naar de mensen toe. De campagne voor 2010 is dus vandaag gestart, zegt Jan. We zullen afgerekend worden op elke fout die we maken. Maar nu is ook de tijd om verder te gaan. Het neoliberalisme is bezig zichzelf op te heffen. Mensen hebben nu gezien wat de consequenties zijn. Het politieke tij is ons goedgezind. Nu verder. We scoren nog te weinig bij de jongeren. En bij de migranten, vult kamerlid Ewoud Irrgang hem vanuit de zaal aan.

De nakwaak. Ik praat met Jasper, van Amsterdam, wat we nog meer kunnen doen om de migranten in de stad te bereiken. Er zijn afdelingen die al veel doen op dat vlak, ik spreek met ze, Utrecht, Hengelo, Haarlem. Ik hoor dat opgemerkt is dat de kandidaten onderaan de lijst, met een ´allochtone´ naam veel voorkeursstemmen hebben gehad. Dat betekent dat er behoefte is aan SPers die voor de belangen van migranten opkomen. Migranten bovenaan de lijst zetten alleen om stemmen te winnen is niet een goed idee. Maar het zegt wel dat er meer kontakt moet komen, bijscholing voor kandidaten met goede relaties met migrantenorganisaties, het vinden van mensen die goed passen binnen de SP en die kader kunnen vormen. Het is absoluut te doen. Nu de migranten in zo groten getale zelf het voortouw hebben genomen om hun stem te laten horen is de tijd er meer dan rijp voor. We horen tenslotte ook heel goed dat veel migranten in feite dezelfde klachten hebben als de autochtonen, het gaat om betaalbare huren, om werk. De armoedebestrijding staat ook hoog op de prioriteitenlijst van vele migranten. Dus dat ze (ook) bij ons moeten zijn, het is aan de SP, landelijk en de afdelingen, om dat duidelijk te maken.
Gaan we doen.
Inspirerende dag. Ik zag veel SPers die er echt zin in hebben.

6 gedachten over “Partijraad

  1. Prima gedaan SP! Ik ben benieuwd of dit succes ook tijdens de landelijke verkiezingen vastgehouden kan worden. Het lijkt me van wel als er voldoende geinvesteerd wordt in de ’tone-of-voice’ van de campagne. De PvdA heeft het slim aangepakt, werd niet schreeuwerig, deed zelf een beetje bedeesd. Zelfs nu. De SP zou zich duidelijk moeten opstellen als de partij die armoede wil bestrijden en als de partij die discriminatie keihard aanpakt (dat miste ik nog in de PvdA campagne) en achterstanden van leerlingen op school wil weghalen door middel van te investeren in de relatie school-ouders, etc. De partij heeft inmiddels genoeg geluisterd naar de zwakkeren in de samenleving, dus het is zaak om nu te laten zien dat je ze ook goed gehoord hebt, begrepen hebt. En de SP moet zich ook profileren als de partij die doet wat zij beloofd heeft. En net zoals de PvdA na de tweede kamerverkiezing ineens niet meer anti de oorlog in Irak was.
    Ik wens jullie veel succes daarmee.

  2. Het is winst dat allochtonen ineens veel meer politiek bewust geworden zijn, dat ze begrepen hebben dat ze hun stem moeten laten horen willen hun problemen serieus genomen worden. Ik denk dat we dat vooral te danken hebben aan het afbraak- en polarisatiebeleid van rechts, en daar ben ik rechts oprecht dankbaar voor. Het is fijn dat veel allochtonen op de PvdA hebben gestemd, en niet op CDA of VVD. Maar de PvdA is onbetrouwbaar gebleken, dat is kennelijk nog niet voldoende doorgedrongen.

    Hoe benader je allochtonen? De SP is een echte actiepartij. Ik denk dat daaraan een imago kleeft waar veel allo’s wat voor terugschrikken. Wanneer ik voor mijn eigen ‘achterban’ (Indonesische moslims) spreek, dan past daar een cultuur bij van veel en lang praten, uitgebreide inleidingen, beschouwingen en beleefdheden voordat terzake gekomen wordt. Ook wordt het beestje vaak niet direct bij de naam genoemd, maar worden suggesties gedaan en hints gegeven. In ‘gemengde’ vergaderingen merk ik dat ze dichtslaan wanneer er directe vragen gesteld worden. Als er naar problemen gevraagd wordt, heeft niemand problemen, want je legt je kaarten nu eenmaal niet op tafel. Voor Indonesiërs is dit extreem, maar ik denk dat iets dergelijks ook voor andere groepen geldt. Anja kan daar inmiddels wel over meepraten denk ik. In sommige culturen moet er ook altijd gegeten worden. Een bakje koffie en een klef cakeje volstaan daar niet. Wanneer de ambiance niet goed is, komt men niet los. Dat is iets wat in het achterhoofd gehouden moet worden bij het actief benaderen van nieuwe Nederlanders.

  3. Ik hoop tegelijker tijd dat de PvdA zijn verantwoordelijkheid neemt en echt voor migranten gaat opkomen. (ik ben een beetje bang dat in R’am de PvdA toch naar Leefbaar gaat lonken) Als de partij hen nu laat vallen, stemmen ze nooit meer en is de SP ze ook voorgoed kwijt.

  4. Ik ben al jaren lid van de sp,de vele mensen die ik spreek
    de meeste daar van vinden de ideeen van de sp goed, in de peilingen scooren we hoog.
    Maar wat blijk telkens weer, dat als de landelijke verkiezingen
    zijn geweest we die zetels weer kwijt raken aan b.v. p.v.d.a
    Laten al die mensen die als het er op aan komt niet op de sp stemmen deze partij een kans geven.
    Ik ben er van overtuigd als de sp mee mag regeren, de sollidairiteit weer zal zegen vieren.
    Zeker met de mensen als Jan,Agnes,e.a.
    De gemeenteraad verkiezingen waren top,nu nog de kamer verkiezingen.
    Groeten Leo

  5. Het succes voor SP met de gemeenteraadsverkiezing is de partij van harte gegund.
    Ook omdat vele nieuwe Nederlanders op deze partij gestemd hebben, waardoor de partij een brede groep mensen aanspreekt.
    Alleen bij landelijke verkiezingen is een probleem, dat vele nieuwe Nederlanders niet mogen stemmen, omdat daarvoor voor hen nog geen kiesrecht is. Dus landelijk kan het minder goed uitpakken, dan verwacht. Dat betekent dus wel een brede strategie, waarbij de belangen van de nieuwe Nederlanders ook mee genomen wordt, maar niet los gezien kan worden van alle andere onderwerpen voor beleid.

  6. Ik ben zo’n zwever tussen de Sp en de p.v.d.a. ik hoop echt op een links kabinet. Samen met de linkse partijen eventueel aangevuld met christenunie. Samen kunnen wij dit land beter en socialer maken voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *