Confrontatie en verzoening

Te gast: Esther Langen.

Het artikel “Confrontatie, geen verzoening” van Ayaan Hirsi Ali, dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant stond, maakte mij kwaad toen ik het las. In het artikel reageert zij op het manifest “Eén land, één bevolking” van Anja Meulenbelt, Mohammed Rabbae e.a.. Dat Hirsi Ali zich verzet tegen de onderdrukking en de bedreiging die uitgaat van de radicale islam, dat is goed. Maar daarbij scheert zij de radicale islam over één kam met de islam als geheel, en zij past haar visie toe op het Nederlandse integratievraagstuk in het algemeen, en daarmee richt haar gedachtegoed veel schade aan m.b.t. de kansen in Nederland voor de verschillende bevolkingsgroepen om vreedzaam samen te leven.

Woede en angst voor een radicale totalitaire en gewelddadige variant van de Islam maakt soms dat mensen irrationeel gaan denken, dat ze niet meer open en neutraal naar de wereld kijken maar dat zij zich laten verblinden door hun angst en woede. Dat is volgens mij wat er met Ayaan Hirsi Ali gebeurt is en wat duidelijk blijkt uit de manier waarop zij dat artikel heeft geschreven. Woede en angst leidt tot overdrijving, het geweld en totalitaire denken dat alleen onderdeel uitmaakt van de radicale islam, wordt geprojecteerd op de Islam als geheel.

Hirsi Ali schrijft:
“Het grootse verschil van mening tussen de beide denkrichtingen ligt in de opvatting over wat een mensenleven waard is. Westerlingen zien een leven als een heilig doel op zich, een op individuele autonomie gestoelde vrijheid waar je niet mag aankomen.”

Dit is een generalisatie, er kan onmogelijk van alle westerlingen gezegd worden dat zij een mensenleven als een heilig doel op zich zien, anders zou er geen doodstraf zijn in de VS en zouden er niet zoveel moorden worden gepleegd.

“Binnen de islam is alleen de gelovige, de moslim, een mens en zelfs diens leven is alleen heilig als de persoon in kwestie zich aan alle regels heeft gehouden. Het leven van afvalligen is wel heel onheilig, zij mogen, nee moeten zelfs worden gedood.”

Ook dit is een generalisatie / overdrijving. Moslims die vinden dat afvalligen gedood mogen / moeten worden, zijn een kleine minderheid in de wereld. Hier heeft Hirsi Ali het niet over de radicale islam maar over de islam in het algemeen.

“Het westen wordt bedreigd door een zeer gevaarlijke, internationale ideologie die zijn wortels heeft in de radicale islam.”

Uit deze zin blijkt duidelijk een angst voor de radicale islam. En die angst leidt tot overdrijving, het leidt ertoe dat de feiten uit het oog verloren worden en problemen worden opgeblazen tot ongekende grootte. De kern van het probleem is dat Ayaan Hirsi Ali geen onderscheid maakt tussen verschillende kanten van de islam, tussen enerzijds de radicale islam en anderzijds de oorspronkelijke leer van de islam zoals die in de koran is verwoord, en de manier waarop moslims geloven overal over de wereld, waar nogal grote verschillen tussen bestaan.

“Intussen worden overal waar moslims hun geloof serieus nemen de westerse vrijheden bedreigd.”

Wat een grote overdrijving! Op wat voor manier worden westerse vrijheden altijd en overal bedreigd waar mensen hun geloof serieus nemen? Wanneer mensen vijf keer per dag bidden is dat een teken dat zij hun geloof serieus nemen. Op wat voor manier wordt het westen daardoor bedreigd?

“De totalitaire islam bereidt zijn volgelingen voor op een jihad, een heilige oorlog. Demografisch gezien is het nog maar een kwestie van tijd tot de volgelingen van het enige ware geloof ook hier de overhand krijgen.”

Eerst gaat het over de “totalitaire islam”, dan gaat het over “de volgelingen van de islam”, dus in het algemeen, dus ze haalt die twee weer door elkaar.

“Het aantal moslims ligt volgens sussende officiële schattingen op 15 miljoen, maar dat aantal wordt allang betwist door critici van wie sommigen zeggen dat het inmiddels om 40 miljoen gaat.”

Waarom heeft Hirsi Ali het over “sussende schattingen”? Waarom zou het een geruststellende gedachte zijn dat er weinig moslims zijn in Europa? Het gaat hier om alle moslims, niet om alleen extremisten, de meerderheid die gematigd is en gewone burgers in Europa zijn die een geloof aanhangen, daarvan is het toch helemaal niet erg als er meer van zijn dan 15 miljoen?
En hoeveel is dat nu eigenlijk, 15 miljoen of 40 miljoen, in verhouding tot de totale Europese bevolking? De totale bevolking is ruim 700 miljoen, 40 miljoen is daarvan een percentage van 5,7 procent (en dat is dan dus de “niet-sussende” en misschien ook niet kloppende schatting). En dat zijn alle moslims, waarvan de extremistische / totalitaire slechts een heel klein percentage vormen (ongeveer 150 echt gevaarlijke extremisten in Nederland, misschien is hun aantal inmiddels iets toegenomen, maar het blijft een hele kleine minderheid).
Demografisch is het volgens Hirsi Ali een kwestie van tijd tot de totalitaire moslims in Europa de overhand hebben gekregen. Dat kan best slechts een kwestie van tijd zijn, maar dan wel van een ongelooflijk lange tijd, ze moet heel wat eeuwen geduld hebben voordat radicale moslims in Europa de meerderheid van de bevolking zullen vormen. Toch voorziet zij deze situatie zelf al in 2030.

“Als dit scenario tot uitvoering komt, heeft dat grote gevolgen voor joden, homo’s, vrouwen, afvalligen en atheïsten. Christenen zullen dan moeten leven als dhimmi’s, een stille minderheid die extra belasting betaalt en uitgesloten is van bepaalde beroepen.”

Hirsi Ali ziet het al helemaal voor zich. Dit is een vorm van doemdenken die heel ver gaat. Haar denken gaat uit van een groot aantal aannames die niet kloppen. Ten eerste dus dat het moslim aandeel van de Europese bevolking zo snel zal groeien, ten tweede dat de meerderheid van gematigde moslims zich direct zal aansluiten bij de minderheid van extremisten, ten derde dat de huidige Europese machthebbers zich direct massaal gewonnen zullen geven onder het mom van democratie en ten vierde dat als Europa Islamitisch zou worden het meteen de allerergste variant zou worden die op dit moment in de wereld te vinden is.

“In de reactie op de radicale islam tekenen zich in de politiek, maar ook onder journalisten, publicisten, wetenschappers en burgers twee benaderingen af: de verzoeningsgerichte (zie bijvoorbeeld het pamflet van Mohammed Rabbae en anderen op Forum, 4 april) en de confrontatiezoekende.”

Wacht even, wat zegt Hirsi Ali hier? Ze zegt dat de verzoenende benadering een reactie is op de opkomst van de radicale islam. Dus dat radicale moslims dreigen met geweld en dat de verzoeners zeggen: laten we vrede met jullie sluiten (Hirsi Ali spreekt letterlijk van een duivels verbond tussen de verzoeners en de radicale islam). Maar is dat wel de bedoeling van de verzoeners, om vrede te sluiten met gewelddadige extremisten? Nee, de schrijvers van het pamflet hebben het over een heel ander onderwerp, zij hebben het over groeiende tegenstellingen in de Nederlandse samenleving tussen autochtonen en allochtonen. Dat is iets anders dan tussen enkele islamitische extremisten en de rest van Nederland. Vervolgens maakt Hirsi Ali een fijne vergelijking tussen de “verzoeners” en de overlopers naar de nazi’s in de tweede wereldoorlog (beschouwt zij deze politici werkelijk als overlopers naar een fascistische ideologie?). Over de meelopers in de tweede wereldoorlog zegt Hirsi Ali: “door steeds meer toe te geven dachten zij Hitler en Mussolini tevreden te stellen”. Wat een walgelijke vergelijking, alsof Anja Meulenbelt en Mohammed Rabbae willen toegeven aan Mohammed B om hem tevreden te stellen. De vergelijking loopt op alle fronten spaak, de situatie is totaal niet vergelijkbaar. Een belangrijk verschil tussen de islam en nazisme is dat nazisme als geheel een verdorven ideologie is die van het begin af aan gericht was op onmenselijke racistische uitroeiing. De Islam is een wereldreligie, net als christendom en jodendom, die gericht is op het uitdragen van een geloof. Normaal gesproken, in het overgrote deel van de wereld, gebeurt er niets anders dan dat moslims gewoon hun persoonlijke geloof belijden. Daar is niets mis mee. De islam is een appel die een rotte plek heeft: de radicale islam. Nazisme is een appel die in zijn geheel verrot is. Wat doe je met een rotte plek in een appel? Die probeer je eruit te snijden, zodat de rest van de appel weer goed is. Verzoenen doe je met de rest van de appel, niet met de rotte plek. Als de hele appel rot is dan moet je daar in zijn geheel van af zien te komen. Met de islam is dat niet het geval. En de verzoeners hebben het dus niet speciaal over de islam, zij hebben het net zo goed over niet-moslims. De tegenstellingen worden groter in Nederland, de angst en haat neemt toe. Dat is slecht voor ons land, op die manier kunnen we niet constructief met elkaar samenleven. Hirsi Ali pleit voor confrontatie, geen verzoening. Confrontatie met de radicale islam is prima, laten we er alles aan doen om extremisme en terrorisme tegen te gaan. Maar met de niet-radicale moslims en de allochtonen die geen moslim zijn, daarmee is verzoening heel hard nodig. Hirsi Ali’s simplistische haatzaaierij richt veel te veel schade aan.

En aan het einde maakt ze ook nog even een onsmakelijke grap: “Churchill noemde verzoeners ‘schapen in schaapskleren’ en iedereen weet wat islamieten met schapen doen.” Hier blijkt de haat uit, als ze zich niet had laten verblinden door haar gefrustreerde emoties dan had ze een neutrale feitelijke tekst geschreven met respect voor normale islamieten, dan zou ze dit soort gore grappen niet maken.

12 gedachten over “Confrontatie en verzoening

  1. Beter had Hirsi Ali het niet kunnen zeggen. Ik sta volledig achter haar en ze geeft haarscherp weer wat de problemen met de Islam zijn. Zeker de vergelijking met de overlopers naar een fascistische ideologie is volledig waar. De orthodoxe Islam is gewoon fascistisch. En we weten ook dat 80 % in Nederland tot die stroming behoord. En wat is er goor aan de grap met Churchill. Het is toch ook zo dat de orthodoxen afwachten totdat men veilig elke andersdenkende over de kling kan jagen.

  2. Je weet niets van moslims in Nederland, Klaas en kennelijk wil je dat ook niet weten. Het is politiek volstrekte onzin om orthodoxe moslims te vergelijken met fascisten, en het is nog onzinniger om zonder daar verder iets over te weten maar te beweren dat 80% van de Nederlandse moslims orthodox zijn. Je noemt dus het merendeel van de in Nederland levende moslims fascisten, en je gaat er van uit dat ze zitten te wachten om alle ‘andersdenkenden’ over de kling te jagen. Toon dat maar aan, Klaas, en kom anders hier maar niet meer terug met die smerige en racistische laster.

  3. Goh, wat heb ik een geluk gehad in mijn leven! Zo veel moslims ontmoet die hun geloof serieus nemen, maar nog nooit door hen met de dood bedreigd! Zelfs niet onlangs in de Beyazit-moskee in Istanbul, waar ik, duidelijk als enige buitenlander en niet-moslim aanwezig tijdens het vrijdaggebed, door enkele aanwezigen achteraf werd bedankt voor mijn belangstelling, informatie kreeg aangeboden (zonder opdringerigheid of bekeringsdrang), en met één van hen nog die middag verder heb doorgebracht.

    Hirsi Ali kan de wereld om haar heen kennelijk alleen nog maar zien door de bril van een fanatieke Islam-haatster. (Ironisch genoeg lijkt juist dit soort gedrag nogal veel op dat van fascisten en nazi’s).

    Een adept van haar, Peter Breedveld, beweert dat ik denk “dat het Hirsi Ali alleen maar zou gaan om de vrijheid Allah een pedofiel te noemen”, welke onzin hij als een autistische automaat blijft herhalen. (Zie het weblog van Jan Marijnissen, onder “Cartoons gezocht” van 3 april jl.). Maar het is toch wel duidelijk dat het Hirsi Ali om veel meer gaat, helaas?

  4. Aanvulling op de vorige posting:

    Breedveld beweerde eigenlijk zelfs dat ik zou denken “dat het Hirsi Ali alleen maar zou gaan om de vrijheid Allah een geitenneuker te noemen”! Pas helemaal aan het eind van de “discussie” wijzigde hij dat in “pedofiel”.

  5. Als je met Breedveld in discussie wilt moet je naar zijn website, Olav. Wie daar even heeft rondgekeken weet meteen waarom hij er hier al een hele tijd niet meer opkomt. En dus ook nu niet.

  6. Ik huiver erbij stil te staan wat er met de Imam zou gebeuren die zo’n tekst zou schrijven en alle verwijzingen naar ‘Islam’ en Islamieten zou vervangen door Christendom en Christenen. Hij zou letterlijk vertrapt worden door de politiek, 2 weken lang op NOVA een hot-item zijn, een eindeloze reeks aan optredens veroorzaken door politici in de diverse media, en uiteindelijk door de nieuwe Anti-Terreur wetgeving (die het aanhangen van extremistisch gedachtengoed straafbaar stelt) de derde week het land worden uitgezet…

    Dat is het meten met twee maten dat zorgt voor de dreigende definitieve splitsing tussen allochtoon en autochtoon. Echter, mensen als Rabbae, Dijkstal en de prachtige Anja Meulenbelt, zij zijn het die hoop bieden in Hirsi Ali’s grauwe toekomst met hun acties.

  7. Hirsi Ali komt over als een verstandelijk denkend mens. Waar een paar jaar geleden problemen rond de islam onbespreekbaar waren, lijken ze helaas nu alleen maar beschreeuwbaar te zijn geworden.
    Echter, tegen het licht van haar achtergrond gezien zijn haar uitspraken wel te begrijpen. Een paar maanden geleden zag ik op België een reportage over besnijdenis van Somalische meisjes. Het gegil van die kinderen kan ik nu nog horen als ik aan dat programma denk. Het is dit soort uitwassen waartegen Hirsi Ali wil waarschuwen.
    Alleen heb ik het idee dat ze verder op bestuurlijk niveau niet veel teweegbrengt in de politiek.

  8. Edward schrijft: Echter, tegen het licht van haar achtergrond gezien zijn haar uitspraken wel te begrijpen.

    Edward, de achtergrond van (de uitspraken van) Ayaan Hirsi Ali is niet dat zij persoonlijk zielig is, maar dat zij volksvertegenwoordiger is.

    En dan geef ik je weer helemaal gelijk: Alleen heb ik het idee dat ze verder op bestuurlijk niveau niet veel teweegbrengt in de politiek.

  9. Tegen het licht van Hirsi Ali’s traumatische ervaringen zijn haar uitspraken inderdaad te begrijpen. Daar moet ze mee naar de psychiater, niet naar het parlement. HA vereenzelvigt meisjesbesnijdenis en politiek geweld met het denken van alle moslims en kan moslims slechts accepteren nadat ze de islam hebben afgezworen, want “ook de liberale moslims zullen op een dag de ‘ware islam’ ontdekken” om vervolgens naar de wapens te grijpen. Dat soort denken is levensgevaarlijk, want het rechtvaardigt in zijn uiterste consequentie het nemen van ‘preventieve’ maatregelen tegen mensen die niets strafbaars gedaan hebben. Het deporteren van moslims kan daar een gevolg van zijn.

  10. Zoals gewoonlijk komt Hiri Ali weer met de bekende haat en agressie tegen Moslims ( uiteindelijk tegen een ieder die niet denkt als haar ,Wiegel b.v.) Voor mij is haar doel duidelijk. Samen met de andere Moslim-haters wilt ze een oorlog beginnen met de Moslims en mensen met een andere mening dan de hare. Ze heeft van de Islam geen kaas gegeten. Haar persoonlijke frustratie is politiekbeleid. (Tijdens WO2 was ook zo iemand met in de verte een Joodse voorouder in Duitsland aan de macht gekomen met zijn persoonlijke frustratie.)

    Vrouwenbesnijdenis is niet Islamitisch. In Afrika komt het ook bij Christenen en aniamitische volkeren voor. Het is een volkstraditie. De meeste Moslims doen niet aan vrouwen- besnijdenis.

    Nog een vraag aan de Koningin en regering:
    Willen jullie het hele Nederlandse volk vertegenwoordigen, of aleen maar de blanke autotochtone Nederlander met hun meelopers?
    Zo ja, dan geen uitsluitong van een deel van het Nederlandse volk met bv Islamitische achtergrond.

  11. citaat:”Een belangrijk verschil tussen de islam en nazisme is dat nazisme als geheel een verdorven ideologie is die van het begin af aan gericht was op onmenselijke racistische uitroeiing. De Islam is een wereldreligie, net als christendom en jodendom, die gericht is op het uitdragen van een geloof”

    Hm, ik vind ‘uitdragen van geloof’ wel een heel softe omschrijving van wat de islam wil. Islam betekent letterlijk onderwerping (aan god), zie hoe ze op hun knieen liggen, en dat wordt uiteindelijk verwacht van de hele wereldbevolking. Niet een ideologie waar ik vrolijk van word. En wat betreft radicale islam: daar is de vergelijking met facisme gewoon terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *