KORT

KORT vandaag:
Benzakour op 4 mei, Amsterdam
Fisk over Palestina, Clingendael
IKV over Jeruzalem, Den Haag
Demonstratie Stop de Herkeuringen, Den Haag
Debat Dijkstal en Scheffer, Amsterdam
Plant een olijfboom, actie
Palestijns Festival, Amsterdam

KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.
————————————————————————————
Aan de vooravond van de dodenherdenking en de viering van 5 mei zal Mohammed Benzakour een lezing geven over het thema De andere vrijheid. Wij leven in een wereld waarin elke lokale gebeurtenis mondiale gevolgen kan hebben, zoals laatst weer bleek uit de cartoonaffaire. Vanuit de overheid worden nu allerlei (veiligheids)voorschriften doorgevoerd die de bewegingsruimte in de publieke ruimte en de communicatievrijheid in minder en meerdere mate vastleggen.

Waar liggen de grenzen van onze bewegingsvrijheid in het publieke domein? Kan men bepaalde radicale uitingen in de media en internet aan banden leggen, zoals men in CDA-kring wil? Kan Rotterdam een code opstellen met gedragsregels die vooral is gericht op de niet-westerse allochtonen en moslims? Kan er censuur worden toegepast op zoekmachines als Yahoo en Google zoals de Chinese overheid dat onlangs eiste? Is hier dan niet juist sprake van de inperking van het vrije woord? Hoe kan internet nog als vrije informatieruimte functioneren als daar officiële en onofficiële visies op belangrijke sociale en politieke thema’s met elkaar botsen? Wat te doen met radicalisering op internet? Hoever kan een overheid gaan in het reguleren van zaken? En wat is de rol van de burger daarin?

Benzakour (Marokko, 1972) is columnist en publicist en noemt zichzelf ‘de enige Reviaan van Marokkaanse origine’. In zijn geschriften maakt hij zich al jaren druk over de teloorgang van belangrijke burgerlijke vrijheden onder het mom van ‘veiligheid’. Door velen wordt hij of verguisd óf bejubeld – een positie waar hij trots op is. Met zijn boek Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter? (2004) bracht hij op indringende wijze in kaart hoe tendentieus in Nederland en België met het politieke fenomeen Dyab Abou Jahjah is omgesprongen. In mei 2005 verscheen Osama’s Grot – een sprankelende bundel beschouwingen en columns op het breukvlak van twee culturen. Zijn publicaties leverden hem o.a. De Amsterdamse Media Prijs en de Zilveren Zebra 2001 op. In juni 2005 werd hij door het Humanistisch Vredesberaad i.s.m. het Huis van Erasmus bekroond met de prijs Journalist voor de Vrede 2005/2006.

De Andere Vrijheid – do 4 mei, 17.00u, Felix Meritis, A’dam
———————————————————————————-

Op vrijdag 19 mei zal Robert Fisk een lezing geven met als titel ‘ The Israeli-Palestinian conflict and the role of the Western public opinion’.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Instituut Clingendael, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Dick Scherpenzeel Stichting.

Namens het bestuur van de Dick Scherpenzeel Stichting stuur ik u hierbij een uitnodiging voor deze lezing.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich voor deze lezing aanmelden door voor 12 mei een email te sturen aan chave@clingendael.nl
———————————————————————————
Seminar: Jeruzalem, twistappel of vredesstad?
Dinsdag 16 mei, Kloosterkerk, Den Haag

Op dinsdag 16 mei van 13.00 uur tot 18.00 uur organiseert het IKV het seminar ‘Jeruzalem, twistappel of vredesstad’ in de Kloosterkerk, Lange Voorhout 2 in Den Haag.
Tijdens dit seminar staan twee vragen centraal: Wat is de betekenis – zowel religieus, cultureel als politiek – van Jeruzalem voor Israëliërs en Palestijnen? En hoe kan Jeruzalem, in plaats van twistappel te zijn, bijdragen aan een oplossing van het conflict. Bij dit laatste gaat het om de huidige politieke situatie, maar vooral ook om die inwoners van Jeruzalem die ook in deze situatie blijven streven naar een ‘open stad’ waar gewerkt wordt aan een politieke oplossing van het conflict. Hoe zien zij de toekomst van Jeruzalem en welke steun vragen zij van ons om de toekomst open te houden?

Voor het seminar zijn sprekers uit Israël en de Palestijnse gebieden uitgenodigd als Danny Seideman, gespecialiseerd in juridische issues die met Jeruzalem te maken hebben, dr. Moshe Amirav, voormalig adviseur van Barak en professor aan de Universiteit van Jeruzalem, mr. Hanna Siniora, hoofd van IPCRI, het Israëlisch Palestijnse Centrum voor Studie en Informatie en Jeruzalem-specialist en Walid Salem, vredesactivist en directeur Panorama Jeruzalem. De spreektaal tijdens het seminar is Engels.

Meldt u voor 10 mei aan bij het IKV, via telefoon, e-mail (jkuik@ikv.nl) of schriftelijk. U ontvangt dan tijdig de inhoudelijke informatie over het seminar.

Dit seminar is de eerste van discussies over ‘The Final Status Issues’: drie seminars over de conflictpunten tussen Israël en de Palestijnen. De volgende seminars gaan over grenzen (8 september 2006) en vluchtelingen (17 november 2006). Het IKV organiseert deze reeks ‘The Final Status Issues’ omdat, nu vredesonderhandelingen verder weg lijken dan ooit, de aandacht voor de echte conflictpunten die alleen in onderhandelingen zijn op te lossen, niet mag verdwijnen.

————————————————————————————-
Actiecomité “Stop de Herkeuringen” opgericht

Demonstratie 17 mei 12.00 tot 14.00 Den Haag
Om de stilte rond de herbeoordelingen van WAO-ers te doorbreken en te
wijzen op de financiële slachting onder WAO-ers, is door een groot
aantal landelijke belangenbehartigers het actiecomité “Stop de
Herkeuringen” opgericht.

Van ruim 46.000 WAO-ers is na de herbeoordeling de uitkering verlaagd
of ingetrokken. Dat is de helft van het aantal mensen dat tot nu toe
de herbeoordeling heeft ondergaan. De groep die nu zonder
WAO-uitkering zit is tweemaal zo groot als de groep met een verlaagde
uitkering.

Deze mensen zijn radeloos. De regering stelt werk boven een uitkering.
De werkelijkheid is dat van de herbeoordeelden slechts 3400 mensen een baan hebben gevonden.

Het overgrote deel van de WAO-ers zou dolgraag willen werken, maar hun gezondheidstoestand moet dat wel toelaten en werkgevers moeten bereid zijn om ze aan te nemen. Dat is niet zo. Daarom leiden de
herbeoordelingen alleen maar tot slachtoffers. De onrechtvaardige en onmenselijke herkeuringen moeten daarom stoppen.

Het actiecomité roept op tot een demonstratie op 17 mei van 12.00 tot
14.00 in Den Haag, zie voor info: www.waotrefpunt.com

Aan de kamerleden zal een petitie worden aangeboden.

Omdat niet alleen de WAO-ers de dupe zijn van het beleid van het
kabinet, maar ook de mensen die nu of in de toekomst aanspraak willen
gaan maken op de per 1 januari 2006 aangenomen Wet WIA, roept het
actiecomité ook gezond Nederland op mee te gaan. De gezonde van
vandaag kan de zieke van morgen zijn!
Aanmelden om mee te gaan op de actiedag op 17 Mei in Den Haag via
emailadres: proheadlimburg@gmail.com

Paul Ulenbelt
Sociale Zaken
SP Tweede Kamerfractie
Postbus 20018, 2500 EA
Den Haag
——————————————————————————–
Verdraagzaamheid
In gesprek met Hans Dijkstal en Paul Scheffer
Dinsdag 9 mei 2006, 19.30 uur

Eerste bijeenkomst in de serie Nieuw Leiderschap 2006. Het begrip verdraagzaamheid is de leidraad voor gesprekken met Hans Dijkstal, oud-partijleider van de VVD en medeopsteller van het manifest Eén land, één samenleving, en Paul Scheffer, publicist. Interviews: Fred Bakker, ex-hoofdredacteur Het Financieele Dagblad.
Discussie met de zaal: Harry Starren, directeur de Baak Management Centrum VNO-NCW.

Onder de kop Eén land, één samenleving hebben oud-politici een manifest geschreven, waarin zij pleiten voor een herwaardering van het unieke Hollandse model van tolerantie en overleg. Zij constateren een snelle polarisatie en verharding van verhoudingen in de samenleving en in het beleid van de overheid. Nederland heeft daarmee volgens de opstellers van het manifest zijn onschuld, respect en rol als gidsland verloren.

Hoeveel verschillen kan een samenleving dragen en waar wordt de eenheid gevonden? Hoe verdraagt een cultuur zich die niet door de Verlichting is gevormd, met een cultuur die daar wel door is bepaald? Zijn tolerantie en integratie begrippen die voortkomen uit een goed gastheerschap, waarbij gelijkwaardigheid centraal staat? Of moeten deze begrippen begrepen worden uit een goed gekozen eigenbelang, waarbij de gast de cultuur overneemt van de gastheer?

Datum: Dinsdag 9 mei 2006
Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: € 10,-
Reserveren: Bij De Rode Hoed op werkdagen van 8.30 uur tot 17.30 uur
via telefoonnummer (020) 638 56 06 en via de website www.rodehoed.nl
———————————————————————————–
“Houd hoop levend – Plant een olijfboom!”

Sinds het begin van de tweede Intifada (volksopstand) in oktober 2000 heeft het Israëlische leger in de bezette Palestijnse gebieden duizenden hectaren landbouwgrond en honderdduizenden olijfbomen vernield.

De vernielingen gaan tot op de dag van vandaag door. Olijfbomen worden vaak gekapt om plaats te maken voor de uitbreiding van nederzettingen en de bouw van de ‘Muur’. Dit beleid van Israël is door de internationale gemeenschap ondubbelzinnig veroordeeld als illegaal en staat vrede in de weg. Regelmatig worden olijfbomen vernield door kolonisten die in de illegale nederzettingen wonen.

De gevolgen van de vernielingen zijn ernstig, omdat veel Palestijnse boeren en hun gezinnen van de opbrengsten van olijfbomen afhankelijk zijn. Toch koesteren de meeste van hen nog hoop op een vreedzame toekomst. U kunt hen helpen om deze hoop levend te houden. Sponsor een olijfboom in Palestina!

www.plant-een-olijfboom.nl/
———————————————————————————–
Het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit is zeer verheugd u te mogen uitnodigen voor het tweede Palestina Festival.

De Palestijnen hebben het erg zwaar en ditmaal zijn niet alleen de Israëliërs de oorzaak hiervan maar zeker ook de Internationale gemeenschap.
In deze barre tijden willen wij in Nederland mensen bij elkaar brengen die de Palestijnen, wel willen blijven steunen!! Mensen die een mening durven te hebben!

Voldoet u aan dit profiel of wilt u aan dit profiel voldoen, dan zult u op deze dag in de gelegenheid worden gesteld op allerlei manieren uw steun te uiten aan deze onderdrukte en benadeelde bevolking. Tevens zult u kunnen genieten van het optreden van een fantastische zanggroep die speciaal voor deze gelegenheid uit Palestina is overgekomen!

Er zullen vele andere festiviteiten zijn in het verlengde van de Palestijnse zaak. Zo zullen er verschillende voordrachten en presentaties zijn, een benefietdeel waarin u concreet een project in Palestina kunt helpen financieren en u kunt producten kopen die uit Palestina zijn geïmporteerd.

Vergeet dus vooral niet te pinnen voor uw komst!!
Al met al, een dag om niet te missen.

Datum: 21/05/2006
Tijd: 12:00 – 19:00
Locatie: Meervaart
Rode Zaal
Meer en vaart 300, 1068 LE Amsterdam.
Voor meer informatie en reserveringen, zie de bijlage of bel meteen naar;070-4262198 of 06-13644444

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *