Theedrinken met terroristen

Interessant interview met Alistair Crooke, voormalig politiek rapporteur van de britse inlichtingendienst in Vrij Nederland. Het WRR rapport heeft gelijk. Met Hezbollah en Hamas moet wel gepraat worden.

Een stuk er uit:

Het is van het grootste belang om onderscheid te maken tussen extremistische groepen als Al Qaeda, die het hele westerse systeem wil vernietigen om de islamitische staat op te bouwen, en groepen als Hamas en Hezbollah, die brede steun hebben in hun eigen gemeenschap, en die proberen hun samenleving te hervormen van onderaf. Ze willen een eind maken aan corruptie, ze willen een rechtvaardig bestuur, en voor alles willen ze vrije verkiezingen.

Om vervolgens de democratie af te schaffen?

Nee, daar is geen sprake van. Hamas is een vurig voorstander van vrije verkiezingen, net als de overgrote meerderheid in de moslimwereld. Het is van het grootste belang dat we die groepen steunen, want als we dat niet doen worden ze overvleugeld door extremisten. De leiders van Hezbollah en Hamas staan zelf op de dodenlijsten van radicale salafistische groepen omdat ze bereid zijn met het Westen te praten en de democratische structuren te erkennen die door ons worden gesteund. We denken dat het allemaal om ons in het Westen draait, maar de echte strijd wordt binnen de islamitische bewegingen gestreden. (..) We zouden zulke groepen juist toe moeten laten tot de politieke sfeer. Want dat is waar het om gaat: ze haten niet de westerse waarden, maar het westerse beleid. De overgrote meerderheid van de moslims steunt vrije verkiezingen. Groepen als Hamas en Hezbollah lopen daarin voorop, net als Jamaat-i-Islami in Pakistan en de Moslim Broederschap in Egypte. In het Westen bestaat het idee dat dat reactionaire bewegingen zijn, die terug willen naar de zevende eeuw. Maar dat is een fundamenteel foute benadering. Hamas en Hezbollah zijn in de eerste plaats moderne, politieke bewegingen. Ze geloven alleen dat de vooruitgang niet in hoeft te houden dat ze precies zo worden als het Westen. Veel van hun waarden zijn identieik aan de onze.

Toch weigert de EU ieder contact met Hamas. De Nederlandse minister van Buitenlandze Zaken zegt dat hij niet praat met groepen die weigeren geweld af te zweren.

We moeten niet vergeten dat Hamas zelf een wapenstilstand heeft afgekondigd, en zich daar al sinds 2003 aan houdt. Juist Hamas biedt een uitweg uit het geweld. Maar dat kan alleen op basis van wederkerigheid. Het Westen roept nu dat hamas eerst het geweld moet afzweren. Maar het idee dat je eenzijdig, en ook nog eens in een volstrekt assymetrische politieke situatie, ontwapening kan eisen voor er gepraat wordt, is volstrekt ineffectief, en heef tgeen enkele historische parallel. De Amerikane onderhandelden in 1973 met de Vietcong terwijl de gevechten nog aan de gang waren. In Noord-Ierland was de ontwapening de laatste stap in het vredesproces.

Volgens critici betekent praten met Hamas en Hezbollah dat je terrorisme legitimeert. Bent u het daarmee eens?

Nee. Integendeel: door ze te demoniseren, door niet met ze te praten, door ze te isoleren, neemt het geweld juist toe.

Lees het hele interview.
Alistair Crooke spreekt op 14 mei op de Bazaar in de Melkweg in Amsterdam. Zie: www.democratiseringinhetmiddenoosten.nl

Eén gedachte over “Theedrinken met terroristen

  1. De nieuwe gouverneur van Uruzgan in democratisch Afghanistan staat op de VN terroristenlijst, dus alleen maar met terroristen praten lijkt me in dit licht geen enkel probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *