Wake Zestienhoven

Elke eerste zondag van de maand: wake bij uitzendcentrum Zestienhoven, bij Rotterdam. Een kleine honderd mensen. Christelijk. SP. Jongeren. Grijze dames. Zomaar gewone mensen met een geweten die het niet verdragen hoe vreemdelingen in Nederland worden opgesloten. Hoe er met ze wordt omgegaan in onze naam.

Een gebouw dat aan de buitenkant al deprimerend is. Afgesloten van de buitenwereld, geen ramen. Je kunt de kooien zien waar de mensen af en toe in gelucht worden, ook nog gescheiden van elkaar. Hebben ze nog mazzel, op de boten hebben ze zelfs dat niet. We zien ze niet. We weten niet of ze ons horen kunnen als we zingen. De bloemen die voor ze waren meegenomen mogen niet naar binnen. Het regime wordt steeds strenger. Soms, bij andere wakes was het nog mogelijk door de kieren heen de mensen te zien, hoorde je ze ook zingen, of kon je bloemen naar binnen gooien. Nu heeft de bewaking er voor gezorgd dat er geen enkel contact meer mogelijk is. Er zitten negen kinderen opgesloten in dit centrum.

De mensen staan in een kring om een fakkel heen. Sprekers. Liedjes. Middeleeuwse muziek. Toen de organisatie hoorde dat ik met mijn Rotterdamse vrienden mee zou komen werd me gevraagd of ik ook wat wou zeggen. Graag. Ik had het over Pinksteren, en de Heilige Geest, die de stem is van ons geweten. En de vraag: waarom er nog mensen zijn die die stem niet meer kunnen horen. Ik vroeg me af waarom we hier stonden, boos, verdrietig, machteloos, beschaamd dat dit kan gebeuren in ons land, en dat we nog steeds niet bij machte zijn om het tegen te houden. Ondanks alle acties, die nu steeds meer opkomen. En ik vertelde dat oude joodse verhaal van die man die jaar in jaar uit met een bord door de straten liep: redt de wereld. En toen iemand hem vroeg of dat nou hielp, had hij de wereld veranderd? zei hij: misschien heb ik niet de wereld veranderd, maar als ik er mee ophoudt verandert de wereld mij.

Zo stonden we daar. Koppig. Omdat we het niet verdragen. Meer sprekers. Lot, die de een van de bezoekers is. Is niet simpel. De predikant moet het goedvinden, en dan heb je een kwartiertje. Vroeger kon je nog iets voor iemand meenemen, shampoo, wat lekkers, een cadeautje voor een jarig kind, een nieuw T-shirt. Dat mag niet meer. Je kunt hoogstens nog eens een briefje smokkelen. En je moet zo uitkijken. Want teveel verzet van buiten af, maakt dat de bewaking en de regels alleen maar strenger worden.

We steken de rozen in het hek. Weer een lied. En dan worden een paar van de namen van de inmiddels 6800 geregistreerde vluchtelingen die de dood hebben gevonden voorgelezen. Zelfmoord hebben gepleegd uit wanhoop toen ze waren opgesloten om uitgezet te worden. Bevroren weggekropen onder een vliegtuig. De elf van Schphol. Stilte.

Ja, dat is goed om te doen. Ook al weet je niet of het wat uithaalt. Laat deze harde wereld ons niet veranderen en verharden.

Er zijn elke maand wakes bij de uitzendcentra in Nederland.

15 gedachten over “Wake Zestienhoven

  1. Ja, want als ik ophoud, verandert de wereld mij!
    Daarom organiseer ik een manifestatie in mijn regio, omdat ook hier het draagvlak voor een korrekt asielbeleid vergroot en in stand gehouden moet worden. Want ik wil niet veranderen; ik weiger om zelf te verharden.
    Manifestatie
    in Twente: Almelo, Stadhuisplein
    datum: zaterdagmiddag 17 juni a.s.
    Tijd: 13.30 – 15.15 uur
    Sprekers o.a.: Mw. P. Poyande uit Den Haag en Dhr. Jan de Wit (tweede kamerlid)

    Ieders aanwezigheid is een bevestiging van besef van menswaardigheid en van solidariteit.

    Reactie:bertmaathuis@tomaatnet.nl

  2. Mooi verhaal over de wake op Zestienhoven, Anja. Ik verwijs ernaar op de mailinglist van het Zwols Platform voor Humaan Asielbeleid. Groet, Ellen

  3. Als mensen die dit lezen anderen opmerkzaam willen maken waar en wanneer er een wake plaats vindt, ga vooral je gang.

  4. Anja, bedankt dat je dit doet en zoveel andere dingen waar ik van harte achter sta.
    Ik ga er maar van uit dat je ook mij vertegenwoordigd want zelf aanwezig zijn is een stap te ver voor mij.

  5. Het is altijd ’s avonds en ik ga niet graag ’s avonds de deur uit en toch is het hier maar 20 minuten fietsen vandaan, waar ik woon. Ik zie mijn bovenbuurvrouw van 3 hoog (ik zit op 1) hierbij staan. Ze is de violiste. Inge heet ze. Zij gaat er wel uit dus. Misschien moet ik het toch eens durven…?

  6. Het is van 7 tot 8, dan is het nog licht en ik denk vast wel dat je met iemand mee kunt fietsen of rijden.

  7. Deze wake laat nog eens zien dat empathie nog geen uitgestorven eigenschap is, en opgebracht kan worden door mensen uit alle geledingen en vanuit heel verschillende orientaties; godlozen, zoekenden en gelovenden reiken elkaar hier de hand, dezelfde zuiverheid puttend uit heel verschillende bronnen.

  8. De meerderheid van de nederlandse bevolking staat achter het asielbeleid van Verdonk. Die op democratische wijze minister geworden is. Diezelfde bevoling staat niet voor niets in een onderzoek ineens als racistisch te boek. De vraag is natuurlijk hoe dat zou komen. Fortuyn zei het al een generaal pardon voor asiel zoekers. Maar daarna de grenzen dicht en lossen we eerst de de interne problemen op. Beide zaken zijn niet gebeurd.
    Immigratie is prima maar met zulke aantallen van de laatste decenia kan je daar niet meer over praten. Dat is meer een volksverhuizing. En zoals we uit de geschiedenis kunnen leren geven volksverhuzingen altijd problemen met de oorspronkelijke bevolking.
    Niet voor niets is de emmigratie van nederlanders aan het steigen. Het is gewoon niet verstandig om ongebreideld asielzoekers toe te laten. Er zijn er gewoon te veel. Het staat niet meer naar verhouding. Zeker niet in nederland waar naar verhouding veel mensen niet van autochtone herkomst zijn.
    Om een voorbeeld te geven. Italie kent op 50 miljoen inwoners 1 miljoen moslims. Nederland zels meer op 16 miljoen inwoners.
    Dat is vragen om problemen en die hebben we dan ook gekregen.

  9. Lydia kan wel met ons meerijden, als ze wil
    we komen van Voorne-Putten en zijn er elke maand. Moet ze maar even een mailtje via jou sturen. Jij hebt ons e-mailadres

  10. Ik wil graag weten of de volgende wake in zestienhoven zondag 02-07-06 om 19.00 -20.00 plaats vindt.Groetjes Silvie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *