Dagboek 29 juni 2006

Ik hield het bij Anneke vol tot drie uur. Hoewel ik voortdurend op haar bank in slaap viel. Thuis keek ik nog even om half vijf. Nog niet klaar. Vanochtend het nieuws. D66 heeft een motie van afkeuring tegen minister Verdonk gesteund, en daarmee is de kous dus nog niet af, want nu zijn er twee mogelijkheden, Verdonk treedt af, of D66 trekt zich terug uit de regeringscoalitie. En dat moet vandaag gebeuren, want dit is de laatste dag voor het reces.

Kan ik zeggen dat het gedraai me nog verbaasde? Niet meer. Ook niet dat Verdonk het niet op kon brengen om maar een keer te zeggen dat ze een fout had gemaakt, maar daar met een malle verklaring nog probeerde Hirsi Ali voor op te laten draaien, die maar heeft getekend omdat ze nu haar paspoort wil. En had Verdonk echt gedacht dat die supereigenwijze Hirsi Ali daar verder haar mond over zou houden?

De rariteiten: eerst besluit Verdonk zowat in haar eentje dat regels regels zijn en dat opeens, terwijl ze het al jaren wist, Hirsi Ali het Nederlanderschap ontnomen moest worden omdat die had gelogen. Viel zowat de hele Tweede Kamer over haar heen. Toen had ze haar rug recht kunnen houden en zeggen: toch houd ik me aan de regels. Of op kunnen stappen. Deed ze niet.

Vervolgens ging ze zogenaamd opnieuw kijken naar de feiten. Dat deed ze niet, want de uitkomst was al duidelijk, Verdonk kon alleen haar huid redden wanneer de uitkomst van dat onderzoek al vast stond. Wat ze deed was een juridische sluipweg vinden om op haar aanvankelijke besluit terug te kunnen komen, zonder het zo te noemen, uiteraard. Die vond ze. Volgens het Somalische recht zou Hirsi Ali zich wel naar haar grootvader hebben mogen noemen, en ze had dus gelogen dat ze had gelogen. En dan deed haar valse geboortedatum er ook niet meer toe. Wat het allemaal nog onfrisser maakt is dat op vingers en tenen uit is gerekend hoe je met een nieuwe beslissing om Hirsi Ali toch maar Nederlander te laten blijven zo min mogelijk precedenten zou scheppen. Over regels zijn regels gesproken.
Dat Hirsi Ali willens en wetens een andere naam opgaf en dat ze toen helemaal niet zei dat is de naam van mijn opa en dat mag dus, is al helemaal niet meer aan de orde. Ook niet dat ze zelf toegaf dat ze loog om te liegen om er in te komen en niet omdat ze zo dol was op haar opa.

Meer rariteiten, dat de getuigenis van familieleden nu opeens wel gelden als bewijsmateriaal. Dat Verdonk Hirsi Ali een soort schuldbekentenis laat tekenen dat het haar, Verdonks, schuld allemaal niet geweest is, alsof het halve Nederlandse volk niet met hun neus bovenop haar zes uur lange gedraai om er onderuit te komen getuige is geweest. Kan iemand nu nog wijsgemaakt worden dat ze geen fout heeft gemaakt? Of toen, of nu?

Voor de SP en ander links was het wel duidelijk: dit hoort helemaal niet alleen te gaan over Hirsi Ali, maar over het toelatingsbeleid. Als er voor Hirsi Ali met kunst en vliegwerk een uitzondering voor elkaar wordt verzonnen, dan hebben vele andere mensen daar ook recht op. Tja, daar was Verdonk terecht bang voor. En daarom heeft ze niet een werkelijk nieuw onderzoek gedaan naar de feiten, ze heeft niet toegegeven dat de tijd die ze daar voor had genomen te kort was geweest en dat het stom was om even snel die beslissing te nemen zonder daar haar collega’s in te kennen, ze heeft gewoon gezocht naar de makkelijkste sluipweg om onder haar eigen beslissing uit te komen. Het is allemaal niet verheffend, maar wie verwachtte dat nog? Recht door zee? Rechte rug? Regels zijn regels?

Lees de inbreng van Jan de Wit, die ook niet ondersteboven was van Verdonks geweldige integriteit. We volgen hoe het vandaag verder gaat.

Ondertussen zijn mijn gedachten veel meer bij Gaza dan bij deze poldersoap. Op de Westoever zijn zo’n zestig parlementariers van Hamas door het leger gearresteerd. Dat helpt Hamas, waarvan de populariteit de laatste tijd ernstig was gedaald, weer een heel eind verder. Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem wijst de wereld er op dat de bevolking electriciteit en water ontnemen tegen de mensenrechtenverdragen is. Saeb Erekat, een van de Palestijnse woordvoerders van Fatah wijst ons er op dat er een overeenkomst was tussen Europa en Israel om de electriciteit buiten de oorlogshandelingen te houden. Europa zou dus nu op moeten treden. Dat zal wel weer niet gebeuren.

Na de invasie in het zuiden is er nu ook een voorspelbare invasie in het noorden begonnen. Ook zijn de geluidsbombardementen weer hervat. Die hebben vooral tot doel de bevolking uit hun slaap te houden, de kinderen verder te verzenuwen die in hun angst niet meer weten waar ze het zoeken moeten en de ramen die er net weer in zaten opnieuw te laten sneuvelen. Ik ben benieuwd of de nieuwe badkamerruit van onze flat het deze keer houdt. Je hoeft maar een heel klein beetje psycholoog te zijn om te weten dat met deze nieuwe aanval, inclusief de collectieve straffen die tegen de Conventies van Geneve zijn, de vastberadenheid onder de Palestijnse bevolking om vol te houden alleen maar groter wordt. Zoals onze collega Ramadan hieronder schrijft: eergisteren waren nog veel Palestijnen voor het vrijlaten van die ontvoerde soldaat. Maar gaan er weer Palestijnse burgers gedood worden, dan is het de vraag of die jonge man het gaat overleven.

Gush Shalom, die met een handjevol mensen heeft staan demonstreren, ook hieronder te zien, heeft het al vaker gezegd. Met de voortdurende ingezette overkill speelt Israel niet alleen met Palestijnse levens maar ook met Israelische.

Geen journalist met zulke scherpe kritiek op de Nederlandse media als Stan van Houcke. Vandaag over de NOS die het heeft over ‘gearresteerde’ Hamasleiders. Kan het Engelse leger Balkenende komen arresteren? Dat noem je dus kidnapping. Zegt Stan. Ook kritiek op Oscar Garshagen van het NRC, die ik nog redelijk af vind steken bij de Volkskrant, bijvoorbeeld. En op Trouw, ik noemde het al. En meer actueel en alternatief nieuws. Ga naar Stan’s weblog, scroll voor het NRC terug naar Oscar Garshagen van de NRC, en voor Trouw naar Trouw, misschien wel.

14 gedachten over “Dagboek 29 juni 2006

  1. Ik ben vast een hele goede staatsburger want ik heb de rit vannacht HELEMAAL uitgezeten. Als Balkenende zich zo voelt als ik nu (keer twee, ik ben geen MP in moeilijkheden) liet’ie alleen al uit puur verlangen naar een lekker bed zijn hele kabinet ter plekke vallen. En dan heeeeeel lang slapen.

    Naar ik heb begrepen heeft dit debat (ik noem het voor mezelf De AliKruik Gaat Net Zolang Te Water Tot’ie Barst) een ander debat van de agenda verdrongen: het door de PvdA aangevraagde debat over een motie over asielverzoekerskinderen in detentie. Dat debat wordt nu dus over de zomer getild en ik vind dat onacceptabel.

    Wat (weer) in Gaza gebeurt, Anja, is rampzalig. Schrijf allen een bezorgde protestbrief aan uw afgevaardigden in nationaal en Europees parlement. Laat horen dat dit, afgezien van Midden-Oosten problematiek, om humanitaire alleen al niet meer mag worden geaccepteerd.
    adressen:
    http://www.parlement.com/

  2. Solidair met Israel! Ze laten de Arabieren goed weten dat met het leven van JOODSE burgers niet te spotten valt. Shalom!

  3. Wat overigens niet wegneemt dat ook ik meen dat het aantal Palestijnse burgerslachtoffers zoveel mogelijk beperkt moet worden bij deze operatie. Het is triest dat dit konflikt zich op deze manier ontwikkelt, en dat de Palestijnen Hamas tot hun leiders heeft gekozen. Ook ik vind het erg als ik zie dat het Israelische leger burgerslachtoffers maak, maar het gaat mij erom dat de terroristen keihard aangepakt moeten worden: het leger moet op ze jagen tot de dood er op volgt, want wie dit soort zieke dingen doet (onschuldige burgers ontvoeren etc) verdient niet beter. En het ergste is nog dat de islamitische leiders zo hypocriet zijn als de pest: anderen mogen de zelfmoordaanslagen plegen en worden daar stevig toe aangemoedigd maar hun eigen kinderen ho maar – die worden ontzien. Israel heeft de plicht zorg te dragen voor de veiligheid haar burgers en deze militaire operatie levert daar een bijdrage aan. Dat bedoelde ik met mijn vorige reaktie (die toen ik het teruglas extremer overkwam dan dat ik hem bedoeld had). Excuses als ik mensen gekwetst mocht hebben ermee. Shalom!

  4. Ik geloof niet dat je er hier in slaagt iemand te kwetsen, Benjamin. Daarvoor is het veel te duidelijk: door dik en dun solidair met Israel, niet waar, ook al schenden die aan de lopende band mensenrechten, oorlogsrecht, VN resoluties en Conventies van Geneve. Daar zou je je voor moeten schamen in plaats van daar solidair mee zijn.
    Het is vooral we interessant wat je zegt: die Arabieren komen nu te weten dat er met het leven van JOODSE burgers niet te spotten valt? Zo? Met burgers mag je wel spotten, maar niet als het joden zijn, Benjamin? Is er iets speciaals aan joden dat hen boven de wet verheft, Benjamin?
    En je ziet nog iets over het hoofd. Het gaat hier over soldaten, niet over burgers. En je kunt niet elk verzet tegen een bezetting afdoen als terrorisme, Benjamin. Dat probeert Israel ons wel te laten geloven, maar ik vermoed dat je daar op dit weblog niet veel handen voor op elkaar krijgt, want de meeste bezoekers hier zijn langzamerhand beter van de feiten op de hoogte. Israel heeft zeker de plicht om zorg te dragen voor de veiligheid van de eigen burgers. Het zou mooi zijn als ze daar eens mee begonnen.

  5. Ik zit niet in de jury, Thea. Ik vermoed ook Stan niet, al hebben we alletwee die prijs al een keer gehad.

  6. Hoi Anja, ja hoor weet ik, daarom verwijs ik naar hun website, daar is het te lezen, dacht dat jullie als eerdere winnaars in de jury zaten, want dan heeft Garschagen geen schijn van kans
    (wat Stan van Houcke betreft dan) 🙂

  7. Beste Anja,
    Aan ene kant ben ik blij dat dit nachtmerrie’s verzorgende kabinet weg is en aan andere kant ben ik heel erg gefrustreerd over de vragen die dagelijks door mijn hoofd spoken: Wat er in godsnaam eigenlijk aan de hand is met dit land. Waarom is er zoveel haat ontstaan tussen de allochtonen en autochtonen? Waarom kunnen wij niet meer dit land met elkaar delen? Wie is in werkelijkheid Ayaan Hirsi Ali? Hoe kon zij samen met een paar andere populisten dit land zo erg in de war brengen dat basisfundamenten van een democratie niets meer betekenen. Ik ervaar ook in mijn dagelijkse leven dat discriminatie steeds dichterbij komt; op de school van mijn dochter, op mijn werk, op de straat, noem maar op. Ik ben erg verdrietig, en zoek naar de oplossingen om uit deze nachtmerrie te komen, ik mis en verlang naar rechtstaat en naar de harmonie in de samenleving, en ik zie het maar dat dag in dag uit erger word. Ik probeer dagelijks in mijn contacten en via mijn activiteiten mensen bij elkaar te brengen, een positieve bijdrage te leveren zodat mensen om mijn heen, maar ik ook niet verbitterd raken… hoe kunnen wij weer met elkaar goed omgaan, ik heb het hoop allang opgegeven dat er ooit in middenoosten rust en rechtvaardigheid gaat plaatsvinden want zolang er een duivel, namelijk VS, het westen met agressie, leugens en met dreiging aan zijn kant mag houden komt in zoveel plaatsen van de wereld nooit rust en rechtvaardigheid. Maar in dit klein land met democratie van 400 jaar moeten wij toch een rechtvaardige oplossing kunnen vinden om met elkaar dit land te kunnen delen, ben ik een naieve persoon die nog in harmonie gelooft of ben ik dromerig?
    Anja, ik waardeer zeer jou activiteiten om de samenleving in goede staat te houden, en ik vraag je hierbij wat kan ik nog doen en wat kunnen wij doen zodat wij in vieze spelletjes van al dat populisten niet intrappen, maar zorgen voor een democratie waar iedereen van dit land zichzelf mag blijven en waar democratie regeert, niet de leugens en populisme? Het klinkt misschien emotioneel, maar toch zal ik het mijn reactie daarmee beindigen: ik hou van jou en ben bereid om alles te doen om uit deze nachtmerrie te kunnen stappen, wat kunnen wij doen?
    Ik ben echt vermoeid voor al deze nachtmerrie’s, verdonk en ayaan kloppen niet, en ik stel voor om voortaan het woord alletonen te gebruiken i.p.v. allochtonen en autochtonen. Dit land is nu eenmaal van alletonen.
    groetjes.
    Hatice Onat

  8. Een tunnel graven van 300 meter !! Ik word al moe als ik er aan denk !! En dat alleen om twee militairen dood te schieten en er een te ontvoeren.

    En , jongens , stop even met graven , hoe denk je dat overmachtig Israel zal reageren ? Dus wat levert het dan op ?

    Totaal geweldloos verzet , sit-ins ,stille tochten, op de weg gaan liggen,vooral niets geweldadigs terug doen uit principe, dus a la Ghandi, King , Mandela en vooral ook de visie die ze vertegenwoordigen, en dat aan de wereld laten weten etc., is hier volgens mij de enige manier om iets te bereiken.

  9. Benjamin, je schrijft verstandig. Maar zie je zelf niet dat je door je opstelling die nu al tientallen jaren geen jota is veranderd het conflict mede in stand houdt? Een conflict waarvan eindeloos grote aantallen burgers aan beide zijden het slachtoffer blijven?

    Is er in jou geen verlangen die denkwijze te verlaten, in plaats van je er zo in te verschansen?

  10. Voor Stan van Houcke moet een standbeeld worden opgericht. “Even” scrollen? Tjonge, wat een lappen indringende tekst en verpletterende foto’s.

    Ik kwantificeer graag. De kwestie Gaza zou voor ons parlement toch minstens 1000 keer belangrijker moeten zijn dan het paspoort van AHA. Waarom wordt hierover geen interpellatiedebat aangevraagd? Niemand hoeft mij uit te leggen waarom CDA en VVD daar niet om staan te springen. Die zijn verstrikt in machtspolitieke spelletjes. Maar waarom hoor ik niets van de SP? Die hoort dat toch aan de kaak te stellen?

    Ik voel mij in de SP steeds minder thuis en hoor overal om mij heen dezelfde geluiden. Er komt steeds duidelijker ruimte voor een partij links van de SP. Laat Jan Marijnissen dan maar mee gaan doen met die machtspolitieke spelletjes waar hij kennelijk aan toe is. Dit is geen pleidooi voor meer polarisatie maar voor het behoud van ruimte voor oppositie. Wat ik mij afvraag, Anja, is waar jij staat. Ik vermoed pragmatisch, binnen de “meest linkse” partij zo veel mogelijk proberen te bereiken. Ik snap ook wel dat een nieuwe politieke partij beginnen niet eenvoudig is. Maar ik hoor ook te weinig van oppositionele geluiden binnen de SP. Of mis ik iets?

  11. Ik zit niet in de meest linkse partij om alleen maar radicale geluiden te laten horen, Hermie, daar kun je gelijk in hebben. Dat kun je net zo goed, of beter, daarbuiten. Zie de Internationale Socialisten, bijvoorbeeld, of het NSF. De keuze blijft altijd of je als activist buiten het parlementaire systeem wilt werken, en weinig invloed wilt hebben maar reuze gelijk, of dat je probeert wat je binnen het parlementaire systeem voor elkaar kunt krijgen. Maar dan heb je niet veel aan alleen maar \’oppositionele geluiden\’ want dat is, zoals je zelf al zegt, voornamelijk geluid. Ik heb de indruk dat jij nog denkt dat je je gelijk wel krijgt als je maar gelijk hebt. Dat denken wel meer activisten die buiten het politieke bedrijf willen blijven. De vraag is inderdaad wat je daar dan mee bereikt – behalve tevreden te zijn over je gelijk en je radicale slogans.
    Richt vooral een nieuwe partij op, als je met de SP niet meer tevreden bent, Hermie. Je zult dezelfde ontdekking doen. Gelijk hebben is makkelijk. Werkelijk iets bereiken, vanuit de opppsitie, is niet simpel. Je zult namelijk voor elke verandering toch hoe je het ook wendt of keert een meerderheid moeten vinden, bondgenoten moeten vinden, samen moeten werken. Je hebt gezien wat een hijs het alleen al was om eindelijk Verdonk eens weg te krijgen. En ik vind dat de SP, zie het verhaal van Jan de Wit, daar een prima rol in heeft gespeeld. Het was alleen wel duidelijk, het hing niet van ons af maar van D66.
    Het is zonder meer frustrerend, dat je nu eenmaal een meerderheid nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen, maar een snellere manier zie ik niet. Misschien jij wel. Massale actie zou ook helpen, maar wat Palestina betreft zie ik dat in Nederland ook niet gebeuren. Ook het radicalere activisme buiten het parlementaire werk is het tot op heden niet gelukt om echt massaprotest te mobiliseren.

  12. Jammer dat Benjamin geen antwoord geeft.

    Anja, je blijft met bewonderenswaardige ijver al die mannen (het valt me op dat de meesten mannen zijn) uitleggen wat er werkelijk gaande is in het Midden-Oosten.

    Maar het punt is, dat zelfs hier op dit weblog van jou blijkt, hoe enorm verstard de standpunten zijn. Het zijn bijna fossielen. Al eeuwenoud.

    Dat mensen in Israël en Palestina die dagelijks bang zijn voor elkaar moeite hebben hun eigen standpunt te verlaten, kan ik nog enigszins begrijpen.

    Maar dat hier in het vrije Westen velen (die immers niet persoonlijk dagelijks onder de dreiging moeten leven) niet in staat blijken, oplossingsgericht te gaan denken en zo mee te helpen aan een internationale en zeer noodzakelijke cultuuromslag, dat verbijstert me en houdt me heel erg bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *