‘Zomerregen’

Interessant, Zwitserland spreekt zich wel ondubbelzinnig uit tegen het optreden van Israel in de Gazastrook. Het Ministerie voor Buitenlandse Zaken van Zwitserland heeft verklaard dat Israel op twee manieren de Conventies van Geneve heeft overtreden, door de disproportionaliteit waarmee verwoestingen worden aangericht die vooral de burgerbevolking treffen, en door de collectieve bestraffing, die altijd verboden is. Het bombarderen van de electriciteitscentrale, en het oppakken en opsluiten van parlementariers is tegen het internationale recht.

Kofi Annan noemde het verwoesten van gebouwen van het Palestijnse Gzag ‘niet aan te raden’, de VS hebben opgeroepen om ‘onnodige verwoesting van eigendommen en infrastructuur te vermijden’, De Europese Unie riep beide partijen op om af te zien van acties die een schending zijn van het internationaal recht. (Volgens artikel 8/b/ii van het Statuut van Rome, dat aan de basis ligt van het Internationaal gerechtshof in den Haag, is het ‘moedwillig aanvallen van burgerdoelen’ een oorlogsmisdaad.)

De commandant van de Israelische luchtmacht, Eliezer Shkedy, heeft ondertussen laten weten trots te zijn op het optreden van het leger, dat is zonder precedenten, zegt hij. ‘Ik ben trots op onze waarden’. ‘Wij zijn de pioniers in het bestrijden van terreur vanuit de lucht’, zei Shkedy. Behalve dat het evident niet helpt, natuurlijk.

De Israelische ambassadeur in Zwitserland, Aviv Shir-On, vindt de uitspraak van het Zwisterse ministerie maar niks, ‘en dat terwijl wij ons nog zo inhouden’, zei hij tegen de pers.

Vannacht is er weer flink gebombardeerd in Gaza. Meer om nog meer te verwoesten en om mensen uit hun slaap te houden, dan om doel te treffen – en welk doel zou dat dan ook moeten zijn? De Islamitische Universiteit heeft een paar voltreffers te pakken. Ja, dat is een brandhaard van Hamas militanten, zegt Israel. Nu gaan die militanten natuurlijk wel even ergens anders studeren, als hun leslokalen zijn verwoest. Het is ook nog steeds dat naieve idee, of wil Israel dat wij dat geloven, dat je een beweging uit kunt schakelen door de ‘brandhaarden’ plat te bormbarderen, alsof het mierennesten zijn. Hamas aanhangers zijn door de gehele bevolking heen te vinden, in vele families zijn er wel een of twee, het is een idiote gedachte dat je die zou kunnen isoleren en uitroeien. Nog afgezien van het feit dat elke dode aanzet tot nieuw verzet. En is de vrijlating van die soldaat dichterbij gekomen door al dat grove geweld? Geen millimeter. We mogen alleen hopen dat die bombardementen niet per ongeluk zo dichtbij komen dat de soldaat in paniek wordt gedood.

6 gedachten over “‘Zomerregen’

  1. Goed zo Zwitserland, nu Minister Bot nog. wat een flauwe obligate reactie van Europa, zeg: “Jongens jongens, kan dat niet wat minder?” Doet me denken aan een neef van mijn vriend die op dezelfde manier zijn twee jonge kinderen vermaant. Die luisteren ook niet.

    Vanavond ga ik folderen voor de demonstratie in Dublin aanstaande zaterdag. Heel benieuwd hoe de Ier in de straat zal reageren…

  2. Is het niet de waan van de dag, vooral gepropageerd door de kliek rond Bush, die terrorisme denkt te kunnen bestrijden door alle terroristen uit te roeien in plaats van te onderzoeken wat de oorzaak van het terrorisme is.
    Het resultaat zien we in Irak en Afghanistan. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voordat de conclusie getrokken wordt dat men bezig is met een onmogelijke taak?

    Natuurlijk weet ik dat het Palestijnse verzet niet onder de term terrorisme valt maar zo ziet Israel het wel zolang het vrije westen dat accepteert.
    En als de VS en Europa zo laks blijft toekijken als nu zou het inderdaad kunnen dat tenslotte alle Palestijnen gedwongen worden te vertrekken als ze willen overleven. Of dat voor Israel ooit vrede op zou leveren is een andere zaak.
    De enige hoop die we hebben is dat er nieuwe leiders opstaan in de wereld die wèl oog hebben voor rechtvaardigheid en menselijkheid. Leiders van het type Mandela bijvoorbeeld.
    Nu heerst alleen het recht van de sterkste.

  3. Hi Anja misschien ken je dit artikel al, maar mij trof het bijzonder vanwege de vergelijking met het verleden.

    http://zope.gush-shalom.org/home/en/channels/avnery/1151794314

    En dit artikel vond ik ook erg interessant over het feit ( mij onbekend) dat de muur gebouwd tussen de bezette gebieden en Israel niet de enige muren zijn die gebouwd zijn en worden . Ook in Israel zelf neemt de apartheid steeds verder toe. Hoe kunnen mensen volhouden dat Israel een democratie is.

    Misschien wil je het plaatsen en anders ook goed.

    http://electronicintifada.net/v2/article4816.shtml

    Groeten Ina , voorheen fien

  4. Dank je, Ina. Het stuk van Uri Avnery verscheen vanochtend in vertaling in Trouw.
    En ja, er worden nog veel meer muren gebouwd. Dus ook in Israel zelf. Een tijd geleden zeiden we nog: het gaat steeds meer op een apartheidsstaat lijken. Nu kunnen we, goedgedocumenteerd, zeggen: het is een apartheidsstaat. Er is kort geleden een wet aangenomen die het formeel onmogelijk maakt voor niet-joden, lees Palestijnen die Israelisch staatsburgerschap hebben, om met een partner die niet uit Israel afkomstig is samen te leven in Israel. Voor niet-joden is dus het recht op gezinshereniging afgeschaft. Dat betekent dat iemand die met iemand trouwt van de Westoever of niet samen kan leven, of zelf naar de Westoever moet en het Israelisch staatsburgerschap kwijt raakt. Dat is dus (alweer) tegen de mensenrechten. En het is ook steeds duidelijker dat er onderscheid wordt gemaakt tussen staatsburgers op grond van etniciteit.

  5. het is nog erger dan hier staat. Een collega van mij is al 8 jaar getrouwd met een palestijn van de westbankze wonen hier. Ze hebben 2 kinderen van 6 en 2, en ze kunnen ieder moment de politie verwachten die hem op kom halen en eruit zet, over de muur naar de westbank. Sterker nog, hem halen ze weg, en zij kan veroordeeld worde voor het onderdak verlenen aan een illegaal. En daar staat ongeveer 3 jaar gevangenisstraf op en een hoge boete. Zij kan niet met hem in de Westbank wonen, want ze heeft een Israelisch paspoort, en Israeliers (ook de niet Joodse) mogen niet op de westbank komen. het enige wat ze kan doen is dit paspoort vrijwillig opgeven, daarmee geef ze het recht op terugkeer ook op, haar baan, haar familie , haar huis, alles.
    Zij is er een van velen die ik ken. deze mensen ehbben geen recht op gezondheidszorg binne israel. geen recht op werk, op niks.Een andere vriendin van mij, zelfde verhaal, zij komt uit de westbank, hij is van hier. Zij is al meermalen opgepakt door de politie, tijdens het winkelen, of gewoon uit haa rhuis gesleurd, maar ze komt steeds weer terug, en leeft altijd in angst.
    Ik wil niet eens meer praten over mensenrechten. Dat woord kennen ze hier in Israel niet, alleen als het om Joden gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *