Dagboek 5 juli 2006

(Summary below)

060703 001.jpg

Reces! Gisteren laatste volle dag in de Eerste Kamer. Met diner en reces-speech. Op de foto het hoekje dat iedereen in de kranten heeft gezien, waar de fractievoorzitters wachtten op hun gesprek met formateur Lubbers. ’s Ochtends zitten daar meestal de dames van de koffie aan hun eigen koffie. We zagen Lubbers nog even langsrennen tijdens een van onze commissievergaderingen. Die heeft het voorlopig nog druk.

060703 003.jpg

060703 016.jpg

060703 0101.jpg

Ik deed een klein wetje. Een wetswijziging voor de langdurigheidstoeslag die mensen kunnen krijgen die vijf jaar of langer op een minimum zitten. Gaat om mensen die wel in die tijd een keer tijdelijk werk hebben gehad, en daarom formeel gezien niet in aanmerking kwamen voor de langdurigheidstoeslag. Daar is nu met deze wet wat aan gedaan. Maar zoals ik zei tegen de staatssecretaris, als wat er overblijft van de regering in de komende maanden toch nog wat zoets uit gaat delen vanwege al het zuur van de laatste jaren, kan het dan niet een beetje minder krenterig? Vijf jaar op een minimum zitten is te lang. Drie jaar is ook al nijpend genoeg als je weet hoe moeilijk het is om van de bijstand rond te komen en nooit eens de kinderen goed in de nieuwe kleren te steken of de koelkast te kunnen vervangen. Ook vonden PvdA, CDA en wij van de SP het een slecht idee dat eventuele schuldeisers beslag zouden kunnen leggen op die toeslag. Waarvoor zou je die dan aan gaan vragen, als je die toch niet kunt gebruiken waar het voor nodig is? Vond de staatssecretaris geen argument, dus het wetje werd aangenomen zonder toezeggingen dat er nog wat aan gedaan ging worden. Beter iets dan niets, dachten wij en stemden voor.

060703 009.jpg

060703 004.jpg

Meer ophef was er over de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Kim Putters, PvdA, had er gisterochtend nog een stuk over in de Volkskrant. Putters, Tineke Slagter en ook Hanny van Leeuwen van het CDA legden minister Hoogervorst het vuur na aan de schenen. Dat vond hij zo weinig leuk, dat hij wegliep zonder iedereen een hand te geven. Tegen de kameretiquette, die voorschrijft dat je beleefd met elkaar om blijft gaan, al ben je het nog zo oneens.

060703 034.jpg

060703 047.jpg

Het zou wel eens kunnen zijn dat we hier een staaltje kregen van een eerste kentering in het politieke klimaat in de kamers. Tot nu toe konden de ministers er bijna altijd comfortabel op rekenen dat de regeringspartijen met hen mee zouden stemmen, ondanks kritiek. Maar met name de CDA fractie, die vindt dat de partij meer haar sociale gezicht moet laten zien, en die er rekening mee houden dat het na de verkiezingen nog wel op regeren met de PvdA neer zou kunnen komen, is nu een stuk minder gedwee. Dat kan nog spannend worden. Als Tineke een stukje heeft gemaakt voor de website van de SP over de marktwerking en de gezondheidszorg zal ik er naar doorlinken. (Kan nu)

060703 043.jpg

060703 038.jpg

060703 035.jpg

060703 0491.jpg

Voorzitter Yvonne zei tijdens haar speech dat we het afgelopen jaar 212 wetten hebben behandeld, waarvan er 2 zijn afgewezen. Er zijn tien moties aangenomen, waarvan zes met algemene stemmen. De ministers en staatssecretarissen hebben de kamer 509 toezeggingen gedaan. ‘Is de Eerste Kamer lam of leeuw’, vroeg ze. Eigenlijk zou het werk in de Tweede Kamer zo goed moeten gebeuren dat het niet nodig is om van ons vetorecht gebruik te maken. Dat is uiteindelijk ook maar twee keer gebeurd. En dan hebben we ook nog veel representatieve taken vervuld in het ontvangen van buitenlanders, Poetin onder andere, en Kofi Annan. Nog een jaar, dan gaat ook de samenstelling van de Eerste Kamer weer veranderen. De commissies voor de kandidaten voor de volgende ronde zijn al aan het werk, ook die van de SP. Maar natuurlijk maken de meeste partijen zich zorgen of ze wel een goede kandidatenlijst rond kunnen krijgen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in november. De SP niet. We waren al hard aan het werk. In de peilingen staan we er stabiel en goed voor. Dat betekent een flinke bak nieuwe mensen.

060703 056.jpg

060703 0601.jpg

060703 059.jpg

Om elf uur ’s avonds zaten we met de fractie nog buiten bij een glaasje na te praten. Het worden nog spannende tijden. Hoe gaan de PvdA en Groen Links het doen? Gaat het CDA de sociale kant op of niet? In de zomer gaat het verkiezingsprogramma van de SP geschreven worden, dat dan in de partijraad besproken gaat worden. De aanpak en de stijl voor de verkiezingen liggen klaar. Voor een aantal SPers zit er weinig vakantie in, er moet doorgewerkt worden. Maar ik mag even afkicken.

Met Gaza gaat het niet goed. We hebben de reis voor de komende week af moeten zeggen.
En met de kleine Kobus gaat het ook nog niet goed. Die krijg ik nog niet mee naar huis, hij moet naar onze eigen dierenarts, met infuus en katheter. Ik ga hem zo halen.
En dan hoop ik met vriendin vanmiddag in de meisjessauna een beetje bij te komen.
Oef!

(Summary: this is the First Chamber of the States General, with all the senators. We had a busy day yesterday, the last meeting before the summer vacation, and many laws to be debated and passed. The meetings lasted from ten in the morning until midnight. There is a lot of excitement, because the government fell. There will be new elections for the parliament and the government in november. And there has to be a government for the months in between. For me it does not make much difference, the senators stay on another year, our new elections are seperate. But it might make a difference in the work, when the government will be different. We hope for a better one, for the support of Palestine and for the migrants and refugees in the Netherlands)

4 gedachten over “Dagboek 5 juli 2006

  1. Hoogervorst en manieren? Herinner je je zijn kokhalsbewging nog? Herinner je je zijn blik nog vol van afkeer naar mevrouw Verdonk tijdens het eerste AHA kamerdebat? (en ik ben allesbehalve een fan van Verdonk?. Herinner je zijn sprongetje van opluchting toen Verdonk geen lijsttrekker werd? Een puber in de schoobanken doet het hem niet na. Als wellevendheid iets zegt over de ingezette koers van Hoogervorst, dan voorspel ik sombere tijden…..

  2. Sterkte met Kobus! Als het echt een lijdensweg gaat worden, kan je dan aan om hem te laten inslapen en er bij te blijven? Ik hoop alleen dat het voorlopig niet nodig zal blijken te zijn. Voor Kobus sterkte en beterschap en voor jou sterkte.

    Dan die Langdurigheidstoeslag: wat willen ze nou toch? Schulden van de mensen gaan betalen of zo? Want daar komt het dan wel op neer. Bezopen! Niet dat ik die mensen niet van harte gun dat ze uit de schulden komen, maar moet dat dan met overheidssteun, terwijl het geld eigenlijk bedoeld is voor de broodnodige lucht en rek van het dagelijks leven? Krankjorum. Ook die gedachte dat het pas na VIJF jaar mag en niet na DRIE jaar. Zo ongelooflijk betuttelend. Daarnaast moet je ook zien dat men ouderen verplicht aan het werk of vrijwilligerswerk wil hebben. Liefst werk, dan zijn ze uit de uitkering. Met een fantastisch inkomen op of net boven het minimumloon en loop je in Rotterdam tegen de Rotterdam Wet aan. En nog iets leuks: je belandt in de armoedeval, omdat ze Zorgtoeslag onmiddellijk verlaagd wordt, zo niet verdwijnt; de Huurtoeslag verdwijnt hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk en alle andere kwijtscheldingen verdwijnen ook: OZB/Reinigingsheffing en Hoogheemraadschap. Als je geen betaald werk kunt of hoeft (te) vinden, dan mag je verplicht vrijwilligerswerk gaan doen. Jaja, een rare taalconstructie. Is het geen pleonasme of zo?
    En dan heb je natuurlijk nog de infamous – eh… onbeschofte?? huisbezoeken van bijstandsgerechtigden. Op 14 juli is er een Kort Geding van advocaat Kuypers in Amsterdam namens 70 mensen tegen de Staat der Nederlanden, wegens gebruik van een veel te zwaar middel en de wijze waarop, waardoor ook de Europese Rechten van de Mens worden aangetast. Er is dringend goede jurisprudentie nodig en ik hoop dat de Sociale Diensten wordt gesommeerd die Huisbezoeken op zijn minst op te schorten of alleen uit te voeren bij een redelijke verdenking van fraude. Anders niet.

  3. Clara, van pubers kan je dit nog wel verwachten. Van een “volwassen” man toch zeker niet? Uiterst misplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *