Impressie van Jaap

Te gast: Jaap Hamburger, spreker gisteren op de demonstratie.
Brief naar Tel Aviv.

Hallo Erella in Tel Aviv,

Je vraagt hoe de demonstratie tegen de zoveelste oorlog van Israël in Libanon en tegen de zoveelste inval in Gaza hier in Amsterdam verlopen is, gisteren. Wel, ik zal je mijn indrukken en gedachten geven, niet gefilterd door een andere behoefte dan subjectief te zijn.

Wel, het ging goed, qua opkomst -1500 man, schat ik, misschien iets meer- en sfeer. Geen uitwassen zoals destijds op 13 april 2002, die eigenlijk meer wissewasjes waren, opgeblazen door anderen. NOS-journaal slaagde er wel in om de enige kreet er uit te lichten, en met vertaling te laten zien, die van wat bedenkelijker allooi was en gescandeerd werd in het Arabisch- (hoewel ik er zelf geen seconde aanstoot aanneem, al was het maar vanwege de totale machteloosheid die eruit spreekt): Joden, pas op, het leger van Mohammed komt eraan.

Nou, dat zal me het leger wezen.

Verder veel oproepen tot staakt het vuren, Israël uit Libanon, Bush en Olmert die terroristen zijn (hoe komen ze erop), Bot die een hopeloze lafaard is, en van die inwitte hoofddoekenmeisjes die een bord droegen met een tekst in de trant van: Israël, wat gij niet wilt, dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet. Kan het vreedzamer, christelijk/joodser, geïntegreerder?

En natuurlijk de kreet: Hun strijd is onze strijd, Inter-na-tio-na-le So-li-da-ri-teit. Die had ik sedert 1968 niet meer gehoord, ik wist niet dat-ie nog bestond. Oh ja, en de yel: SO, SO, SO, SOLIDARITEIT. Dat was wel het repertoire. En: Power to the People (G’d verhoede)

Eerst dacht ik nog dat het Zo,zo,zo moest zijn, van Amsterdammers die de Z niet kunnen seggen, en dat ze bedoelden dat ze het allemaal maar zozo vonden, wat er in Libanon gebeurt, maar na een tijdje daagde het.

De EAJG toespraak viel goed, en ook Adam Keller heeft een paar maal applaus gekregen. Toen brak er ook boven Amsterdam Zomerregen los, van het soort waarvan de Israëli’s alleen maar kunnen dromen, met klappen en schichten, waarbij vergeleken de Zomerregen boven Beiroet kinderwerk is. De demonstratie was voortijdig ten einde, en iedereen vluchtte om beschutting te zoeken. De parallel met Beiroet was echter te opvallend om toeval te zijn. Er was geen rabbijn in de menigte, anders had hij ons kunnen uitleggen dat Jaweh hier heeft ingegrepen, om de verachters van het volk Israël een waarschuwende boodschap te geven: gij zult niet tegen onze generaals en politici protesteren, het elfde gebod.

Maar misschien komt het omdat het zaterdag was, de joodse rustdag, dat ik geen rabbijn heb gezien. Hoewel, in Holland kennen we helaas geen rabbijnen voor de mensenrechten, zoals de Rabbi’s for Human Rights. Hollandse rabbijnen verzaken hier hun zedelijke plicht, net als Bot, maar die is minister. Rabbijnen leven van morele oordelen en van wat mag en niet mag, hoort en niet hoort. Ze hebben altijd hun antwoorden op ingewikkelde vragen des moraal en des geloofs, maar als het eenvoudig wordt, zoals nu, als er burgers sneuvelen door een evidente schending van het Internationaal Recht, dan zwijgen ze, tenminste zolang die burgers geen Israëli’s zijn. Ze zwijgen, in een stilte die omgekeerd evenredig is, aan de knallende decibellen van de bommen en raketten in Beiroet en Tyrus, en zuidelijk Libanon, en waar niet in Libanon. Stel je voor dat de Imans zo zouden zwijgen, als hun woord nodig was om de gelovigen tot rede te brengen, Verdonk zou ze het land uitsturen, wegens plichtsverzuim, want Verdonk vindt altijd een reden om iemand weg te sturen, als ze wil.

Veel aandacht in de visuele media, maar natuurlijk kortstondig. Behalve NOS-journaal, AT5 en NOVA. Moslimomroep ook wel, denk ik, maar die heb ik niet gezien. Ik heb me nog uitgesloofd voor de camera van het Hart van Nederland van SBS 6, om uit te leggen wat EAJG van de situatie vindt, maar daar heb ik niets van teruggezien op de TV. Vermoedelijk nadien water in de lens gekregen, film verpest. Wel voor het eerst Hart van Nederland gekeken. Begrijp nu dat dat programma niet houdt van grote problemen, maar van klein vertier. Jammer.

Op internet wat krantenberichten, morgen nog de dagbladen, en dan gaan we weer over tot de orde van de dag: meer bommen en raketten, meer verwoesting, doden, onomkeerbare menselijke ellende. Alles opdat Israël in vrede en voorspoed leven mag.

Shalom, Salaam

Jaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *