9/11

Natuurlijk aan iedereen de vraag: waar was je op 11 september, vijf jaar geleden en wat ging er door je heen?

Ik was in San Diego. Bijna een grap: ging ik eens met een vriendin-collega naar een land zonder oorlog, even geen Joegoslavie, geen Gaza. Een grote conferentie over partnergeweld. Mijn vriendin kwam geagiteerd de hotelkamer binnen: kom gauw, er is een vliegtuig dat een toren aanvalt. Wat? Een vliegtuig dat een toren aanvalt. Duidelijker kon ze het niet zeggen. Naar de hal met de tv. Daar stonden al tientallen mensen te kijken, stil, iemand kreunde, iemand zei NO! De verbijsterende beelden. Herhaald, nog eens herhaald. Ik weet niet meer of de beelden van het tweede vliegtuig ook een herhaling was, of dat ik keek terwijl het gebeurde. Zo onwerkelijk. Ik dacht nog niet aan de mensen. Het leek nog niet echt, maar een film met special effects. King Kong. Een rampenfilm.

Eerste misselijkmakende gevoel: o god laten het geen Palestijnen zijn, want dan wordt Gaza helemaal platgebombardeerd. Tweede gedachte, toen duidelijk werd dat het een groot opgezette aanval was, dat kunnen geen Palestijnen zijn. Die kunnen dat niet en zouden het ook niet doen. Derde gedachte, o god, hoeveel levens zijn er nu weg. En wat gaat er nu gebeuren.

We wilden wat doen. Bloed geven voor de gewonden. Ik gaf me op. Tot we een paar uur later hoorden dat het niet hoefde: er waren vrijwel geen gewonden. Alleen doden.

De gesprekken om me heen. Wie hebben dat gedaan? Arabieren? Palestijnen? Waarom zijn ze zo tegen ons, terwijl wij ze nog geholpen hebben, zei een Amerikaanse vrouw naast me. Het leek me niet het moment om een discussie te beginnen over dat misverstand.

Die avond was er door de Native-Americans – Indianen – een praatcirkel georganiseerd. We gingen er heen. Een klein ritueel. Er werd een adelaarsvleugel doorgegeven, en als je die in je handen hield mocht je zeggen wat je wilde, vanuit je hart, zonder censuur of je in te houden. Ik vertelde over mijn angst, over mijn Palestijnse vrienden, over wat dit ging betekenen. Er werd geknikt. Hier vroeg niemand zich af hoe het kon gebeuren, en wat die mensen, het was inmiddels duidelijk dat het om islamitische extremisten ging, bezielde om Amerika aan te vallen. Ik keek de kring rond. Buitenlanders. En veel wat ze hyphenated Americans noemen, Amerikanen met een streepje, Afro-Americans, Native-Americans, Amerikanen met wortels in Mexico en Puerto Rico. Niet een blanke Amerikaan. Deze mensen hoefde je niet uit te leggen wat je toch tegen Amerika kon hebben, zij kenden de donkere kant van hun land maar al te goed en uit eigen ervaring. Er werd gehuild. En de adelaarsvleugel werd doorgegeven, net zo lang tot iedereen gezegd had wat hij wilde zeggen, en toen werd de cirkel afgesloten met een stil ritueel en de zegen werd gevraagd aan de Allerhoogste.

In de dagen erna probeerde iedereen weg te komen. Voor de Amerikanen waren er bussen, ze konden meeliften, want er werden geen vliegtuigen ingezet. Wij moesten nog dagenlang wachten in een steeds leger wordend hotel, met wel vijf zwembaden tot onze beschikking, tot er weer op Europa gevlogen werd. Ik las de Amerikaanse kranten. Overal diezelfde vraag; wat hebben ze toch tegen ons, en niet een begin van een antwoord. Er waren honderden professionele Amerikanen op dit congres, mensen met een hoge opleiding, krantenlezende mensen, en van niet een van hen, van de blanken, heb ik iets gehoord dat er op wees dat ze ook maar enig idee hadden van de rol van de VS in de wereld.

31 gedachten over “9/11

  1. Toen ik het zag bleef ik er opvallend rustig onder. Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de mensen die familieleden, vrienden of wat dan ook zijn kwijtgeraakt die dag, maar voor mij als persoon had het vrijwel geen invloed. De constante dreiging van terrorisme is er altijd.

    Waarom zou je jezelf afvragen wat diegene tegen je hebben? Ze hebben niks tegen je, ze proberen alleen hun boodschap op een veels te extreme manier duidelijk te maken.

  2. Tsja,

    Ik zat in een Centrale Ondernemingsraad (Shell Nederland) vergadering in (of all places) Moerdijk. Aangezien mijn Japanse autootje alleen een “deze is al gajat gat” bezat (géén autoradio) zag ik het pas bij thuiskomst s’avonds bij het eten.

    Wat mij vooral bezighield, naast de eventuele politieke implicaties, was hoe het mogelijk was dat de WTC torens in elkaar stortten (ja, ik ben o.a. een techneut …).

    Daar heb ik later redelijke verklaringen over gelezen. Dit zette ik er gisteren over in m’n weblog.

    Mazzel & broge, Evert

  3. Anja,
    wat een stuitend verhaal, wat een arrogantie en wat een disrespect voor de doden. Als ik je goed begrijp, ben jij zo ver verheven boven die hoogopgeleide Amerikanen, omdat jij wel snapt waarom een stel terrorsiten in een wolkenkrabber vliegt. Wat zijn ze toch dom allemaal hè Anja, die vervelende witmannen. Maar jij niet hoor, jij snapt alles.

  4. Het waren ook witvrouwen die er niets van snapten, Clojo. En ik snap niet alles, maar wel wat er tegen Amerika in te brengen is.

  5. Ik ging die dinsdagmiddag om een uur of half twee naar een joodse vriendin, die ik al een hele tijd niet meer had gezien. De thee was nog niet gezet, toen er telefoontjes binnenkwamen: kijk naar de tv. En dus hebben wij samen zitten kijken. Woordenloos. Om half zes ging ik – nog steeds verbijsterd – naar huis. Op de Plantage Middenlaan werd ik bijna van de sokken gereden door een scooter. “Kut Marokkaan, flikker op naar je eigen land”, dacht ik, al mijn woede over wat ik die middag had gezien samengebald. Even later stonden we samen bij het stoplicht. “Kun je niet opletten?”, zei ik, terwijl ik hem in het gezicht keek. “Kutwijf”, riep hij, terwijl hij er met die klere-scooter vandoor ging. Het was geen “kut Marokkaan”, maar een “kut autochtoon”. Tja. En ik moet zeggen: het relativeerde wel – tijdens al die media-opwinding daarna.
    Hulde trouwens voor mijn joodse vriendin – oorlogswees – die ik niet op 9/11 en ook niet in de weken en maanden daarna heb gehoord over “kut-islamieten”.

  6. @Anja,

    Er is zat tegen de Amerikanen in te brengen. En nog veel meer tegen de hindoes die worden opgeblazen in India, de boeddisten die worden onthoofd in Thailand, de christenen die worden afgemaakt op de Filippijnen, de animisten die worden neergemaaid in Sudan. Oei, dan ben ik nog heel wat mensen vergeten.

    Om over de talloze moslims die door moslims worden gedood nog maar te zwijgen.
    Daar zal ook wel wat tegenin te brengen zijn; misschien bidden ze te weinig.
    Volgens geestelijk leiders als Rizwi en Siddiqui (gezellig op bezoek in Nederland) zijn moslims die niet op tijd bidden óók kafir.
    Daar valt dus heel wat tegenin te brengen.

    Maar volgens mij is er nog véél meer in te brengen tegen gelovigen die genocide en slavernij als essentieel onderdeel van hun geloof zien. En die hun overtuiging met geweld aan ons op proberen te dringen.

  7. Anja,
    Als jij beweert dat niemand van de niet-blanke Amerikanen zich afvroeg wat die extremisten bezielde om Amerika aan te vallen, geloof ik je niet.Laat ik het anders zeggen: of je liegt, of je maakt jezelf wat wijs.
    Ook zeer veel niet-blanke Amerikanen zijn trots op hun land en voelen zich op hun ziel getrapt door die aanslag.
    En bij die aanslag zijn ook talloze niet-blanken omgekomen, dat feit alleen al zegt mij meer dan genoeg.
    Er is veel racisme en achterstelling van bepaalde bevolkingsgroepen in Amerika, maar ik ben er van overtuigd dat juist deze aanslag de Amerikanen in gelijke mate heeft aangegrepen.
    Misschien is het wel een beetje racistisch om dat in twijfel te trekken.

  8. Een indrukwekkend verhaal Anja. Als redelijk kenner van de Bijbel moest ik 9/11 denken aan het stuk in de bijbel dat over de eindtijd, het toekomstvisioen gaat.
    Die gruwelijke hoogmoedige stad van gewetenloze kooplieden zal instorten omdat er de humaniteit verloren is gegaan. Jij weet vast wel wat ik bedoel.

  9. Arend, het gaat er niet om de Olynpische spelen van welke volken er de ergste daden hebben gepleegd. Waar het om gaat is dat veel mensen in het Westen, en zeker in de VS, geen idee hebben wat al die Arabieren toch tegen ze zouden kunnen hebben. En dan wijten we het maar aan het ‘islamitisch extremisme’ of zelfs ‘islamo fascisme’, alsof dat zomaar uit de lucht is komen vallen of bedacht door de mensen die de koran nog even goed hebben gelezen. Waar het om gaat is dat er aantoonbare redenen aan te voeren zijn waarom de Arabische wereld geen vertrouwen heeft in de ‘goedheid’ van Amerika.

    En dat je mij niet wilt geloven, Monfer. Jammer dan. Ik heb niets anders gedaan dan een impressie geven van wat ik toen meemaakte in een conferentie van een paar honderd voornamelijk goed opgeleide Amerikanen. Wat ik waarnam is dat er niet een blanke Amerikaan bij was die enig idee had waar de aanval uit voort had kunnen komen. Als die er bij waren heb ik dat in ieder geval niet gehoord. De vrouw naast me aan tafel zei nog verbaasd, maar we hebben toch zoveel voor de Palestijnen gedaan. Die wist dus echt van niks. In de kring met de buitenlanders en de gekleurde Amerikanen was dat anders. Die leven met aanzienlijk minder illusies ten aanzien van de ‘goedheid’ van Amerika, denk aan de Native-Americans die niet vergeten dat ze vrijwel zijn uitgeroeid, denk aan de Afro-Americans die de slavernij nog niet vergeten zijn, denk recent, aan wat er boven tafel kwam door Katrina.

    Wat ik waarnam wordt overigens bevestigd door Phyllis Bennis, die ik gisteren sprak en vandaag op dit weblog aan het woord laat. Amerikanen zijn in doorsnee heel erg slecht op de hoogte van wat hun land elders uitspookt. Een meederheid gelooft echt dat de VS een schone missie hebben in het voeren van ‘de oorlog tegen terreur’ en het brengen van democratie naar achterlijke landen. Al begint daar door de beelden van de Iraakse bezetting en de oorlog in Libanon wel enige verandering in te komen.

    En inderdaad, er zijn ook niet-blanken omgekomen, maar dat heeft dus niets te maken met wat ik hier schrijf: de eerste reactie op de beelden van de aanslagen. En iets anders zie je ook over het hoofd: iedereen was aangegrepen, dat spreekt vanzelf. Waar ik het over heb is het verschil in reactie – de blanken die ik sprak waren verbijsterd dat het kon gebeuren, de Amerikanen met een kleur die ik sprak wisten absoluut beter dat een aanval op Amerika tot de mogelijkheden hoorde. Die hadden aanzienlijk minder last van ‘blanke onschuld’.

    En nog eens, dit was geen onderzoek maar een impressie van wat ik die eerste dag meemaakte. Het zal best dat er niet-blanken zijn die trots zijn op hun land. En iedereen vond het vreselijk. Dat neemt niet weg dat het vooral de blanken waren die het helemaal niet aan hadden zien komen, omdat ze graag de illusie koesteren dat hun land niet tot onrecht in staat is.

    En Nico, ik heb bij dat alles geen moment aan de bijbel gedacht.

  10. Fijn dat je als eerste aan je Palestijnse vrienden dacht, en niet aan de vele dodelijke slachtoffers in de torens. RESPECTLOOS!

  11. @Anja,

    ‘De Arabische wereld heeft geen redenen om te geloven in de goedheid van Amerika’.
    Inderdaad, een land dat zelfs miljoenenhulp aan haar vijanden geeft (Iran, Noord-Korea) moet je nooit vertrouwen.
    Zeker niet als ze ook nog democratie brengen en scholen bouwen in landen als Irak.
    Die oliesheiks helpen toch ook geen ongelovigen?

    Het gaat hier niet om de Olympische Spelen, het gaat om een internationaal fenomeen.
    De nazi-beweging groeide destijds niet alleen in Duitsland, maar ook in de rest van Europa. Communisme (een nog grotere moordenaar) idemdito, wereldweid.

    De mensen achter 9-11 plegen aanslagen in heel de wereld, en die aanslagen worden goedgepraat door talloze Arabische media, websites, geestelijk leiders enz.
    Onder andere door die meneer Siddiqui die gezellig op bezoek was in NL.
    Maar moordpartijen in Algerije of Nigeria hebben niks met de VS te maken.

    Als de VS nooit hadden bestaan was het islamisme nog steeds net zo intolerant en agressief geweest als de profeet zelf.
    Zolang er binnen de islam geen mensen zijn die na willen denken over hervormingen blijft de islam steken in de donkerste middeleeuwen.

  12. @Nico,

    In heilige boekjes als bijbel en koran komt Amerika nog niet eens voor. Omdat de bedenkers van die boekjes niet wisten dat Amerika bestond.
    Ik zou niet te veel afgaan op dat soort sprookjes, een mooier woord voor profetiën.

    @Saleh,

    Ook dol op sprookjes, zoals loosechange911, zie ik?
    Ach, hier mag dat, en het houdt de mensen leuk bezig.

  13. Ik geef het geheel toe, beste Henk, mijn gedachten waren op dat moment niet politiek correct in hun volgorde. Ik dacht eerst aan de mensen die mij het meest nabij zijn. Mea culpa, mea culpa, mea verschrikkelijk culpa, ik zal er bij de volgende ramp voor zorgen dat mijn gevoelens zich in de juiste volgorde af zullen spelen. Maar fijn toch, dat ik je de gelegenheid heb geboden om mij weer eens terecht te wijzen.

    Arend, jij draait gewoon de mantra’s van rechts weer eens af. Je wilt niet weten waar de VS verantwoordelijk voor is, maar lees straks even het verslag van Phyllis Bennis.
    De VS heeft democratie gebracht in Irak en daar fijn scholen gebouwd? Je moet wel de stekeblinde laatste der Mohikanen zijn om dat vol te kunnen houden. Zelfs rechtse Amerikanen hebben het maar liever niet meer over die democratie, gezien het feit dat het in Irak een rampzalige bende is geworden, en het toch langzamerhand wel duidelijk wordt dat je nergens een democratie er in kunt bombarderen.
    Je wilt bovendien niet zien dat de opkomst van de islamistische bewegingen van zeer recente datum is en helemaal niets uitstaande heeft met de middeleeuwen. Dat is een bekende, volstrekt onfeitelijke en apolitieke wijze van denken.
    En daar schiet dus niemand iets mee op.

  14. Ahrend
    Natuurlijk komt de VS in de bijbel niet voor, de Palestijnen overigens ook niet.
    In de bijbel gaat het over oorzaak en gevolg in alle tijden.
    Geweld roept geweld op en naar de arme wordt niet geluisterd.
    Je kunt het zien als een waarschuwing verpakt in gelijkenissen.
    Je ziet wat je wilt zien maar is dat niet vaak zo?

  15. Toch maar even eens tukje schrijven, hoewel als ik sommige reacties hier leest, ik me afvraag of mijn reactie wel begrepen zal worden. ten eerste vind ik niet dat anja respectloos spreekt over de slachtoffers van 11/9, integendeel. dat kan je nergens uit halen. nonsens. Ik las de dag na de aanslag talloze fora’s en wat mij opviel was dat de palestijnen ook maar even op de grote hoop van terroristen gegooid werden. het werd allemaal in een zucht genoemd. En dat vond ik inderdaad verschrikkelijk. Ook ik dacht, als het maaar geen palestijnen zijn die eht gedaan hebben. net zoals ik dacht bij de moord op Pim Fortuin en Theo van Gogh, laat het geen marokkaan zijn. De moordenaar van Pim Fortuin was dus een hollander en van Theo van Gogh een allochtoon (of hoe noemen we ze ook alweer). Ik denk neit dat 11/9 veel verandering heeft gebracht in de wereld, als er al dingenv eranderd zijn, dan allen negatieve. Amerika heeft geprobeerd om irak er voor op te laten draaien. Nou ja, we weten nu allemaal wel dat irak er niets mee te maken had, dat sadam de pest had aan Osama , maar toch is men dat land binnen gevallen. Weten jullie wat ik respectloos vind, dat over de rug van de slachtoffers van 11/9 er oorlogen worden begonnen, er mensen opgepakt worden en vervolgens opgesloten worden zonder dat we nog iets van ze horen. Bush en consorte hebben deze ramp, want dat was het, alleen maar gebruikt voor hun eigen
    gewin. En dat vind ik respectloos.Het blijkt dat amerikanen daar ook achter aan het komen zijn. 50% gelooft het allemaal niet meer (zembla gisteravond).
    Ook vraag ik me af, hoe komt het dat amerika’s most wanted man , osama dus, nog steeds op vrije voeten is. Een van de dingen die me nog heel helder voor ogen staan van die dag was de opname dat Bush ergens op een school iets aan het voorlezen was, er werd iets in zijn oor gefluisterd, het nieuws over de aanslag, en hij bleef er kalm onder, alsof er niets aan de hand was. vervolgens was hij een dag of zo verdwenen.
    het was een absurde gebeurtenis, en inderdaad een dag die we niet licht zullen vergeten, maar na 11/9 zijn er ook weer andere rampen gebeurd, Tsunami, aardbevingen, iedere dag sterven er in irak alleen al tientallen mensen, de oorlog in libanon, Darfur. vedienen de slachtoffers van deze (natuurlijke en anderszins)rampen niet hetzelfde respect?
    Ik ben 3 jaar geleden op ground zero geweest, met een bloemetje, ik ben nogal een emotioneel mens, maar ook andere slachtoffers verdienen een bloemetje.

  16. Toen ik hoorde van wat er gebeurde was ik op mijn werk. Ik dacht eerst dat het wtc in amsterdam getroffen was en keek uit het raam( ik werk er schuin tegenover). Daarna toen ik hoorde wat er zich werkelijk afspeelde was mijn eerste gedachte laat het alsteblieft niet door Palestijnen gedaan zijn. Want de represailles op de rest der palestijnen zla verschrikkelijk zijn. Het waren Godzijdank geen palestijnen ,maar de gevolgen voor hen zijn desalniettemin desastreus. Bij het zien vande beelden ’s avonds op televisie werd het pas er=cht reeel en moest ik denken aan de mensen die daar binnen zaten. Deerste week heb ik niets anders gedaan dan televisie kijken en me bezorgd maken ove r het lot van moslims en Palestijnnen als gevolg van deze aanslagen en ik heb de daders vervloekt.

  17. nico @ 08.18
    Die ‘gruwelijk hoogmoedige stad’ is opgebouwd door straatarme (voornamelijk christelijke)immigranten uit alle hoeken van de wereld, die stad is misschien wel het beste voorbeeld van multiculturalisme dat de wereld kent.

  18. @Arend (13): Ik moest even lachen om je reactie – over Amerika’s “miljoenenhulp” aan haar “vijanden”. Een paar miljoenen dollar hulp misschien wel, maar (tot vandaag) 313 miljard (!!!) dollar om Irak binnen te vallen en bezetten. Zie je daar overal scholen verrijzen? Zie je daar de bevolking delen in de “Amerikaanse droom”? Of is Abu Ghraib misschien de “Amerikaanse droom”, Arend?

    Ja… Amerika heeft meer dan een paar miljoen dollar over voor haar “vijanden”. Of misschien eerlijker gezegd “strategische belangen”. Of misschien nog eerlijker: om haar rijkdom te beschermen.

    Want laat ons niet vergeten: Saddam Hussein was vroeger Amerika’s beste vriend in het Midden-Oosten. Zo een goede vriend zelfs dat de Amerikaanse regering maar een paar woorden mompelde toen Saddam duizenden onschuldige Koerden liet vergassen. Maar ja … wat moet je anders als Amerika zelf chemische wapens aan zijn bewind heeft geleverd – hoewel natuurlijk eigenlijk bestemd voor gebruik tegen de Iraniërs. En die waren zeker ook bedoeld om Iran te helpen, Arend?

    En de meer dan 100.000 dode Irakeze burgers en een land dat letterlijk in puin ligt? Is dat vriendelijke hulp vanuit de “the good old USA”? Niet te vergeten de (nu) 2.667 Amerikaanse militairen die gesneuveld zijn in een onnodige oorlog. Een oorlog verkocht aan het Amerikaanse publiek met doelbewuste leugens.

    O, wat zouden veel mensen op deze aardbol graag “Amerikaanse hulp” willen missen Arend…

  19. Vijf jaar nadat moslimextremisten (feit) de twins invlogen (feit) en Bush de oorlog verklaarde aan het terrorisme (feit) en dus Irak binnenviel (feit) op oneigenlijke gronden (onlangs toegegeven feit) en daarbij grote aantallen burgerslachtoffers aan Irakese en Amerikaanse zijde veroorzaakte (feit) en Nederland de kant van USA koos (feit) en de oorlog in Irak nu bijna ontaardt in een burgeroorlog (feit) en Bush in Afghanistan achter alkaida aanging (feit) en Bin Laden niet kan vinden (feit) en er nu veiligheidstroepen in Afghanistan zijn gestationeerd (feit) en Nederland weer meedoet (feit) en Israel met goedvinden van USA Libanon binnenviel nadat Hezbollah Israelische krijgsgevangenen had gemaakt (feit) en Israel gans Libanon in een hopeloze ruïne veranderde, waarbij honderden burgers zijn gedood (feit) en er nu weer een vredesmacht heen moet (feit) waaraan Nederland niet meedoet (feit) en in de bezette Palestijnse gebieden vrije verkiezingen werden gehouden (feit) waarbij Hamas won, maar dat was niet de partij die Amerika en Israel aan de macht wilden zien (feit) dus werden er door USA en Europa economische sancties ingesteld (feit) met steun van Nederland (feit) en werden er aanvallen uitgevoerd op Gaza nadat een Israelische soldaat werd gevangengenomen (feit), aanvallen die leidden en leiden tot honderden doden en verschrikkelijke en inhumane omstandigheden in de bezette gebieden en aan de grensovergangen (feit) en Palestijnse vrijgekozen parlementsleden nog steeds door Israel gevangen worden gehouden (schandalig feit) en Israel ook nog de grootste energiecentrale platgooide (feit) en er grote stakingen in de bezette gebieden zijn omdat de salarissen niet kunnen worden uitbetaald (feit) en ga nog maar even door –
    constateer ik dat er van het oorspronkelijke doel van USA: democratie importeren in het Midden-Oosten (feit) en het terrorisme uitbannen (feit) niets maar dan ook niets terecht is gekomen (Feit). Alleen maar enorme aantallen doden aan weerszijden (feit) die het aantal doden van de twins bijna evenaren (feit). Plus dat ik mijn vertrouwen in de USA Administration door alle leugens, het disproportionele optreden, de demagogie en de enorme disbalans die is ontstaan, finaal heb verloren (feit).

    Dus wat kan het mij wat schelen dat Amerika niet in de bijbel voorkomt (feit). Daar gaat het niet om. Het is sinds de aanslag op de twins wereldwijd een grote puinzooi. Het gebrek aan balans en verstandig leiderschap heeft van de wereld een levensgevaarlijke plek gemaakt. Waarin voorgoed een beeld is gevestigd dat islam, koran en moslims synoniem zijn met gevaar en dreiging (feit). Wat volstrekte onzin is (FEIT).

    Op zo’n rottende voedingsbodem kunnen extremisten van welke snit dan ook hun wilde gang gaan.

  20. @Anja,

    Inderdaad, allemaal rechtse mantra’s; de aarde is rond, e=mc2, god bestaat niet en wie namens allah gebouwen opblaast is een gevaarlijke gek.

    Je hebt gelijk dat Saddam Irak beter onder controle had dan de VS. Niet dat dat qua slachtoffers veel uitmaakte, overigens.
    Maar het zijn niet de VS die in Irak moskeeën opblazen en hulpverleners vermoorden.

    Hetzelfde geldt voor de rest van de wereld; aanslagen in Pakistan, onthoofdingen van kinderen in Aceh, pogroms in Nigeria, slavernij in Mauretanië, genocide in Sudan,…,…
    Het is niet de VS die oproept alle ongelovigen te doden.
    Zelfs Bush heeft meermaals benadrukt dat de meeste moslims vrede willen, en dat wraakacties tegen moslims worden afgestraft.

    De huidige golf van extremisme is pas 100 jaar oud, maar de oorsprong is veel ouder. Dat begon bij een gewelddadige slavenhandelaar die ooit alle andere religies in het tot dan toe multiculturele Mekka verbood.
    Via genocide en onderdrukking verspreidde zijn ideeën zich over Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
    Dat er tussendoor ook periodes van relatieve rust waren, neemt niet weg dat wie de ideeën van Mohammed letterlijk neemt, heel snel uitkomt bij bot geweld.

    Elke cultuur kent perioden van beschaving en barbarij. Maar alleen een cultuur die openstaat voor (zelf)kritiek kan die barbarij voorkomen.
    De islam accepteert geen enkele kritiek. Ook in Nederland worden islamcritici bedreigd of vermoord, in tegenstelling tot critici van de kerk of de ‘breatharians’.

    Er is niks apolitieks aan de feiten.

  21. @Nico,

    Als een verhaaltje maar vaag genoeg is, kun je altijd zeggen dat het klopt.
    Een waarschuwing, verpakt in gelijkenissen, zo je wilt.

    Op die manier zijn ook de profetiën van Nostradamus, Lou de palingboer, de oude Kelten en Azteken ‘echte’ voorspellingen.
    Voor wie het wil is zelfs Suske en Wiske een leerzame reeks profetiën.

  22. @9 Nico
    Dat stuk uit de Openbaring slaat hoogstwaarschijnlijk op het toenmalige Rome en mogelijk de toenmalige keizer Nero, maar het is frappant hoe iedere generatie de apocalyps in haar eigen tijd of nabije toekomst plaatst.

    Het is bekend dat in de VS jammer genoeg veel informatie door de media gekleurd wordt gebracht waardoor men geen goed oordeel kan vormen.

    Ik denk ook dat de meeste Native Americans en Afro Americans achteraf ook tegen deze aanslagen zijn geweest. Velen hebben wel een hekel aan de regering maar niet aan de VS en haar inwoners.
    Uiteindelijk zijn dezen het ergst getroffen en ik weiger dan ook begrip op te brengen voor die aanslagen vanuit het idee dat de ‘Amerikanen’ met ‘imperialisme’ op hun beurt zoveel ellende in de wereld hebben gebracht.

  23. Je dramt maar door, Arend, en je geeft geen antwoord op de kritiek die jij op je beurt krijgt, behalve die gewoon te ontkennen. Over zelfkritiek gesproken. Die schijnen de moslims niet te hebben. Jij wel?
    ‘De islam accepteert geen enkele kritiek’. Wel eens dit weblog gelezen, Arend, of wil je deze plek alleen gebruiken om je geijkte anti-islampraatjes te dumpen?
    Wel eens met moslims gepraat, Arend?
    Wel eens de moeite genomen kennis te nemen van alle verschillende stromingen?
    De afgelopen tijd ook eens kennis genomen van de verschillende visies op ontstaan van extremisme?
    Of rammel jij liever de cliche’s tot in den treure af?
    In dat geval kan ik je nog wel een paar websites aanbevelen waar je beter tot je recht komt dan hier.

  24. Edward, ik heb geen begrip voor de daders met hun martelaarsfanatisme maar de Amerikaanse hoogmoed en nationalisme vind ik een eng verschijnsel. Natuurlijk is er ook het andere Amerika, maar daar horen we niet veel over. In Foam in Amsterdam is een schitterende fotoserie over het landelijke vooroorlogse Amerika. Straatarme hardwerkende boeren.

  25. waar ik was zal ik nooit meer vergeten,ik was op m’n werk waar ’n colega me riep en zei er is iets met het WTC en na een paar minuten begon al het verhaal te cirkelen over ’n aanslag en na dit verhaal werden we na een tijdje bruut op de werkelijkheid gewezen,2 vliegtuigen boren zich in het WTC,een word bewust door heldhaftige passagiers de grond in geboord in penssylvania en nog een boort zich in het Pentagon,op m’n werk werd toen al de naam genoemd van Osama Bin Laden door allochtonen medewerkers en dit werd ook bevestigd door deze gek zelf,maar wat mij nog meer bezig hield was hoe deze torens kunnen instorten,warmte stijgt tenslotte op en deze torens zijn gebouwd om orkanen te kunnen weerstaan en een inslag van een vliegtuig,zou het donkerste vermoeden dan toch wel eens waarheid kunnen worden door dat er meer achter zit dan alleen deze extremisten die helemaal losgeslagen zijn,het is n.l. zo een gebouw wat kaarsrecht in elkaar zakt na een hoop gebulder en gerommel kan normaal alleen met explosieven,wat als de CIA of een andere instantie in de USA hier meer mee te maken heeft(remember JFK 1963) om alleen maar groen licht te krijgen om alles plat te gooien in het midden-oosten en waarom viel de USA eerstIrak binnen en niet Afghanistan waar meneer Bin Laden zich ergens schuil houdt,ik hoop dat dit niet zo is maar ik begin wel steeds meer te twijfelen aan de heer George W. Bush en ik hoop dat als het zo is ze het nooit kunnen bewijzen want dan breekt echt de pleuris uit.

  26. Gisteren hebben we toch allemaal weer kunnen zien hoe het ranke gebouw werd beschadigd en in brand gestoken. Staal kan slecht tegen hitte. Dan wordt het, zoals we weten, slap.
    Een deskundige zij dat het hem verbaasde dat die gebouwen het nog zo lang volhielden. Ik heb nog geen enkele deskundige iets anders horen zeggen maar sommige mensen fantaseren kennelijk graag.
    Laat je toch niet gek maken.

  27. @Anja,

    Bij mijn weten heb ik alle kritiek weerlegd, al zijn niet al mijn postings doorgekomen.
    Mocht ik toch wat vergeten zijn dan hoor ik het wel.

    En verder begrijp ik dat je me niet goed kent.
    Ja, ik ken diverse moslims.
    Ja, ik ben met heel wat moslims (gematigd en radicaal) in discussie gegaan.
    Ja, tegen racisten of christelijke extremisten ben ik net zo fel als tegen islamofascisten.

    Ik draai geen cliché’s af, ik geef de feiten zoals ze er liggen; dat Al-zarqawi moskeeën opblaast, en dat Bush dan de schuld krijgt.
    Als ik uit probeer te leggen dat dat niet helemaal klopt vind jij dat een cliché.
    Maar is het niet meer clichématig om steeds maar weer Israël en de VS overal de schuld van te geven?

    Mensen vluchten nog steeds van Iran naar de VS, niet andersom.
    Net zoals ze destijds vluchtten uit nazi-Duitsland, de USSR, Vietnam, Cuba en al die andere heilstaten.
    En wij, vanuit het vrije westen, maar steun betuigen aan al die heilstaten, die het slachtoffer zijn van het ‘Amerikaanse imperialisme’…

  28. ‘Maar volgens mij is er nog véél meer in te brengen tegen gelovigen die genocide en slavernij als essentieel onderdeel van hun geloof zien. En die hun overtuiging met geweld aan ons op proberen te dringen’.

    Ik neem aan dat je het weer over de islam hebt. Waar, in Nederland, is die massa moslims die bezig zijn met geweld hun mening aan ons op te dringen? Welke Nederlandse moslims kun jij noemen die genocide en slavernij als essentieel onderdeel van hun geloof zien? Wie zijn dat? Waar zitten die?

    ‘Inderdaad, een land dat zelfs miljoenenhulp aan haar vijanden geeft (Iran, Noord-Korea) moet je nooit vertrouwen.
    Zeker niet als ze ook nog democratie brengen en scholen bouwen in landen als Irak’.

    Ik neem aan dat je het over de VS hebt. Hoe krijg je het voor elkaar om nog steeds te beweren dat Amerika ‘democratie’ brengt in Irak, als de meest rechtse Amerikanen daar ondertussen hun mond liever over houden, omdat ze wel weten dat dat faliekant mislukt is? En welke ‘miljoenenhulp’ gaat er naar Iran? Kun je dat aantonen?

    ‘Elke cultuur kent perioden van beschaving en barbarij. Maar alleen een cultuur die openstaat voor (zelf)kritiek kan die barbarij voorkomen’.

    Dat is het bekende cliche van onze ‘zelfkritische’ cultuur tegenover die ‘niet-zelfkritische van de ander’. Dat kun je alleen volhouden wanneer je je ogen volstrekt sluit voor de kritische stromingen binnen de islam, en jezelf uitroept tot lid van een superieure cultuur – nou, jouw zelfkritiek, en de kritiek op onze geweldige cultuur hebben we nog niet gezien. Het valt mij nu juist op hoe volstrekt onkritisch de tegenstanders van de islam naar hun eigen cultuur kijken. Of past alleen de ’tegenstanders’ zelfkritiek?

    ‘De huidige golf van extremisme is pas 100 jaar oud, maar de oorsprong is veel ouder. Dat begon bij een gewelddadige slavenhandelaar die ooit alle andere religies in het tot dan toe multiculturele Mekka verbood. Via genocide en onderdrukking verspreidde zijn ideeën zich over Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Dat er tussendoor ook periodes van relatieve rust waren, neemt niet weg dat wie de ideeën van Mohammed letterlijk neemt, heel snel uitkomt bij bot geweld’.

    Dat is een uitgesproken kwaadaardige en ongedocumenteerde versie van het begin van de islam. Je geeft ook geen bronnen aan, want dan zou spoedig duidelijk zijn dat het om de bekende anti-islamitische propaganda gaat. Je negeert bovendien miljoenen moslims die de ideeen van Mohammed, (niet die van jou over Mohammed) letterlijk nemen en heel ergens anders uitkomen dan bij ‘bot geweld’. Zie de overgrote meerderheid van de moslims in Nederland. Zie de vele interpretaties van de koran, zoals die ook al uitgebreid op dit weblog hebben gestaan. Zie bijvoorbeeld het Topkapi Manifest, vandaag op dit weblog.

    ‘De islam accepteert geen enkele kritiek’.

    Idem. Je slaat alle kritische stromingen binnen de islam eenvoudig over.

    ‘Als de VS nooit hadden bestaan was het islamisme nog steeds net zo intolerant en agressief geweest als de profeet zelf. Zolang er binnen de islam geen mensen zijn die na willen denken over hervormingen blijft de islam steken in de donkerste middeleeuwen’.

    Dat weet je dus niet. Dat kun je ook niet waar maken. Het islamisme zoals we dat nu kennen heeft niets uitstaande met de middeleeuwen, maar is een modern verschijnsel. Daar hebben al heel wat knappe koppen hun visie over gegeven. Die sla jij gemakshalve ook maar allemaal over, omdat jij zo hecht aan je vooroordeel ‘de islam is gewelddadig en altijd al geweest’. Wat je ook overslaat is al het geweld dat eeuwenlang voortkwam uit onze ‘superieure cultuur’. De kruistochten, het kolonialisme, de slavernij, en de huidige pogingen om het gehele Midden Oosten onder de controle van de VS te brengen. Inclusief de gewelddadige heerschappij van Israel over de Palestijnen. Je slaat ook volledig over dat de opkomst van het islamisme is ontstaan in wisselwerking met het neo-kolonialisme van het Westen. Zoals ik al zei: wat jij hier presenteert is een a-politieke en a-historische visie.

    Dat, Arend, zijn je eigen uitspraken. Die wijzen op een dogmatisch en ongefundeerd anti-islamisme. Dat zijn geen feiten, dat zijn oordelen die je in hun algemeenheid niet waar kunt maken. Je bent ook niet bereid naar de rol van de VS te kijken, en gelooft nog steeds dat die het zo goed doen in Irak.

    Het is niet clichematig om Israel en de VS de schuld te geven van hun daden. Niet overal van, wel van hun daden, aantoonbare daden. Daar staat net een uitgebreid verhaal over op dit weblog van Phyllis Bennis. Daar ga je uiteraard niet op in, want dan zou je je moeten verdiepen in de mening van een ander, en onderkennen dat die mening, anders dan de jouwe, goed gedocumenteerd is. Zoals je op geen enkel moment ingaat op al het materiaal dat al vele afleveringen is verzameld op dit weblog dat ingaat tegen jouw mening. Je negeert het eenvoudig, en draait weer jouw anti-islamitische riedels af.

    Dat wordt dus vervelend, Arend. Zoals je kunt merken is op dit weblog ruimte voor mensen die er anders over denken – je hebt nu ruimschoots de kans gehad – maar wel op voorwaarde dat je niet zo autistisch maar doorgaat met het afdraaien van je mening zonder werkelijk in te gaan op die van anderen. Dat geeft niet meer dan wellis-nietis en daar is mijn weblog te goed voor. Met andere woorden: wanneer jij wat hier al is verzameld niet serieus kunt nemen, en niet bereid bent tot enige zelfkritiek, tot het toetsen van je meningen, dan hoef je niet te verwachten dat ik op mijn beurt jou nog serieus neem.

  29. interessante reakties/inzenders, leuk om te lezen
    waar was ik op die datum? boodschappen doen. ik stapte net in de auto toen een wat oudere mevrouw (70) me aanklampte en zei:’er breekt een nieuwe wereldoorlog uit’
    iedereen bekijkt angsten vanuit eigen perspectief en verleden.
    heb gewoon respect voor elkaars mening, visie, oorsprong etc.
    groeten, marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *