Dagboek 6 november 2006

img072.jpg

Twee grote feesten gemist: 3.500 leden van de SP bijeen in Arnhem. Huub Oosterhuis, die ik ’s ochtends in de kerk trof ging er wel heen, hij zou spreken.
En evenzeer met spijt me niet gevoegd bij de 7.000 mensen die het concert bijwoonden van Sami Yusuf, een islamitisch popidool met een vredelievende boodschap.

Ik loop met te veel dingen achter om me dagelijks in het feest- en strijdgewoel te werpen, er moet ook nog wel eens wat af. Ik moet mijn reis naar Gaza voorbereiden – als die doorgaat. Leiderschapstraining voor honderd mensen. En ik moet ‘mijn’ wetten voorbereiden: de inburgering, de arbowet. En ondertussen krijg ik vandaag de sleutel voor mijn nieuwe woning. Mijn oude huis is nog niet verkocht, dus het duurt nog even voor ik echt over ga, maar er moet van alles, vloerbedekking, boeken opruimen.

Ondertussen proberen de media nog enig nieuws te persen uit de lijstrekkersdebatten. Bos heeft zich gerevancheerd op Balkenende, lees ik in de krant. Volgens de Volkskrant doet hij nu een nummertje ‘Marijnissen-Light’, onder Balkenende zijn de rijken rijker geworden en de armen armer. Jawel. Volgens nog steeds de Volkskrant is het de strategie van Bos om zoveel mogelijk stemmen bij de SP weg te plukken, elders zijn ze niet meer te halen. Hij rekent er dus op dat er nog potentiele SP-stemmers bereid zijn om ‘strategisch’ te stemmen. Zo ziet dat strategisch stemmen er volgens een cartoon in Trouw uit:

img071.jpg

De grap hierboven komt ook uit Trouw.

Vijfduizend mensen demonstreerden voor een generaal pardon, en voor een humaner asielbeleid. Het NOS nieuws vond het niet de moeite. RTL4 had een miniem itempje. Trouw en Volkskrant vonden het ook niet belangrijk. Kijk ook even bij Hanneke Groenteman.

En mijn hart is zwaar: onder de lieflijke naam ‘herfstwolken’ heeft het Israelische leger bij invallen in het noorden van Gaza 47 mensen gedood, waaronder een kind van 4, een man van 72, twee van de vrouwen die probeerden hun mannen en zoons vrij te krijgen uit een moskee waar ze verschanst zaten. En twee jonge medewerkers van de Rode Halve Maan, toen ze probeerden de gewonden te redden.

Gisteren herdachten we Greg Summers in mijn kerk. De ter dood veroordeelde die 14 jaar in de dodencel zat. Hij is geexecuteerd. En we hielden een extra collecte voor een van die vele illegaal gemaakte asielzoekers, die, zoals de man die zich over hem ontfermt, ‘op het droge getrokken moet worden’.

En zongen:

Wij, tussen moed en wanhoop. Waarom weten
wij wel wat leven is maar leven niet?
Soms gaan wij op de vleugels van een lied
en durven onze zwaartekracht vergeten.

Verlangen, pijn van onbekende duur:
turen de verte in, niet kunnen laten een
stad te zien, een tuin, doorschijnend water
dan valt de nacht over het middaguur.

Maar voorgevoel van liefde duurt het langst,
heugenis van woord in den beginne,
licht – ongebroken valt het bij ons binnen.
Even zijn wij ontkomen aan de angst.

Twee gasten op dit weblog vandaag:
Farsia, een moderne Nederlander, en Maartje Kok, over de laatste dagen van Greg Summer.

5 gedachten over “Dagboek 6 november 2006

  1. Anja,

    Huub Oosterhuis daagde Balkenende uit tot een debat op de tv over het uitzetbeleid van ‘dit kabinet’. Nu er geen krant naar heeft gekraaid kan de Minister-President de uitdaging voor ‘niet gehoord’ houden. Heeft het zin om een lobby te beginnen? Een handtekeningenactie? Dat de uitdaging wel gehoord zou worden?

  2. @ 1e cartoon

    Heel goed gevonden. Dat iemand als Verdonk behalve niet links, niet rechts, wel rechtdoorzee, maar ook nog eens VROUW is, past natuurlijk niet in het beeldschone feministische straatje, waar een vage, maar heerlijke linkse geur te onderscheiden is. Deze cartoon verklaart Verdonk simpelweg tot man. Ook weer opgelost!

  3. De SP zal hoe dan ook een fors aantal zetels winnen. Daaraan twijfel ik niet.
    Sommigen lijken echter te vergeten, of bewust te verdoezelen, dat het NIET gaat om de verkiezing van een premier, maar alleen om Tweede Kamerzetels. Het is de politieke praktijk dat de grootste fractie het inititief neem bij de kabinetsformatie. Dat wordt dus ongetwijfeld de PvdA of het CDA.
    Als het CDA de grootste fractie wordt, krijgen we hoogst waarschijnlijk een kabinet Balkenende IV met als partner de PvdA. (Want met de VVD en klein rechts valt niet of nauwelijks geen werkbare parlementaire meerderheid te behalen).
    Wordt de PvdA de grootste fractie, dan krijgen we hoogst waarschijnlijk ook een PvdA/CDA-kabinet (o.l.v. Bos). Bos heeft immers duidelijk te kennen gegeven dat zijn eerste voorkeur NIET uitgaat naar een links kabinet, terwijl het ook nog zeer de vraag is of dat getalsmatig haalbaar zal zijn.
    Dus waarschuw ik her en der voor irreële en overspannen verwachtingen. Dan kan de teleurstelling -ondanks zetelwinst voor de SP- alleen maar heel heftig zijn.
    De conclusie moet dus zijn: stem SP en niet z.g. “strategisch” PvdA, want dat loopt uit op een fikse kater!Een versterkte oppositie o.l.v. de SP is ook veel waard!

  4. Helemaal mee eens Olav. RTL4 voorspelt vanavond 25 zetels, waarmee de SP zelfs groter zou worden dan de VVD.. Maar ja gut, dat is natuurlijk geen nieuws voor b.v. ‘Met het oog op Morgen’ waar op dit moment Bos de buitenlanders kritiekloos mag paaien over de Armeens kwestie en waar Ayaan Hirsi Ali weer eens in de lucht wordt gestoken.. Waar waren de verslagen over de bijeenkomst in Den Haag afgelopen zaterdag, waar duizenden mensen protesteerden tegen het vluchtelingenbeleid?? Of in b.v. de Volkskrant vandaag over de 3500 SP’ers die bijeenkwamen in Arnhem om te laten zien waar zij voor staan? Liever natuurlijk een fijne foto van het VVD-partijtje waar geen normaal lid te zien was en een zuur stuk over de SP die vast wel “leeggegeten” zal worden door de PvdA. Wat een arrogantie voor het verstand van weldenkend Nederland! En dan ook nog zeuren dat de lezers/kijkers weglopen en om subsidie bedelen bij de overheid.
    Overigens kan ik iedereen “Dood van een gezonde roker”, van Ian Buruma aanraden. Prachtige analyse over liberaal en sociaal-democratisch Nederland dat gezamelijk afscheid neemt van de tolerantie en het geeft een adembenemend inzicht in de gedachtenwereld van Mohammed B.

  5. Oh ja Anja, dat vergat ik nog: maar Arend van Dam is wel de huis-cartoonist van de Tribune hoor en deze tekening is speciaal gemaakt voor de Tribune van deze maand! Maar omdat wij nu eenmaal vooral de boodschap willen verspreiden, vonden we het niet erg dat ie ook elders staat! En natuurlijk staat er in de Tribune ook een groot verslag over de demo in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *