Dagboek 12 december 2006

Dinsdag. Den Haag dag.

De formateur gaat niet verder met onderhandelen met de SP. Te grote verschillen. Het was te voorzien. Het was te proberen. Bos zegt nu dat de SP het langer had moeten proberen. Tja. Mij lijkt het dat wanneer het duidelijk is, het duidelijk is.

Afschuwelijk bericht uit Gaza. Drie kinderen doodgeschoten in een auto, waarschijnlijk door iemand van Hamas. Kinderen van een man van Fatah. Dit is de eerste keer dat er moedwillig kinderen zijn doodgeschoten, en het zal heel Gaza intens schokken. Dat er onderling grote spanningen zijn is bekend. Maar nooit richtte zich dat tegen de kinderen van een tegenstander.

Er is geen excuus voor. Geen enkel. Wel is duidelijk wat we al zagen toen we de laatste keer in Gaza waren, en met een grote groep leidinggevenden werkten, die zich allemaal zorgen maakten over het toegenomen geweld in Gaza zelf, de samenleving dreigt te imploderen. Het is een sociologisch en psychologisch bekend verschijnsel, maar daarom nog niet minder erg als het werkelijk gebeurt, wanneer mensen op elkaar worden gedreven, zonder hoop op een betere toekomst, nemen de interne spanningen toe. Er is meer criminaliteit dan ooit te voren, mensen voelen zich onveilig op straat, en niet meer alleen door de mogelijke Israelische aanvallen, er is meer geweld in gezinnen. En nu is dus een ultieme daad gepleegd, tegen alle eigen waarden in, kinderen zijn het doelwit geworden van een aanslag. Hoe krijg je dat nog goed?

18 gedachten over “Dagboek 12 december 2006

  1. Tot nu toe verloopt het precies langs lijnen zoals ik heb voorzien. Kort samnegvat:
    -De “linkse coalitie” (PvdA, GL en SP) is onmogelijk.
    -Een coalitie van CDA, PvdA en SP is onhaalbaar, en m.i. ook onwenselijk.
    -Aangestuurd zal worden op een coalitie van CDA, PvdA en CU, eventueel met GL.

    Ik ben dus geenszins verrast door de ontwikkelingen. Met DIT CDA kan het SP nu eenmaal geen kersen eten. Wat zou er over zijn van de SP, als ze al haar tafelzilver zou moeten inleveren om aan de dis te worden toegelaten? Ik zie in de huidige omstandigheden een strijdbare SP in de oppositie voor me. En dan zal het kwaad kersen eten zijn voor het nieuwe kabinet!

  2. Sorry, ik was weer eens te haastig.
    Correcties:
    -Eerste blokje, 2e regel: hier moet staan “samengevat”.
    -Tweede blokje, 1e/2e regel: natuurlijk DE SP.

  3. Ja… Marijnissen heeft het nog langer volgehouden als ik dacht. Bos moet niet zo janken. Wil hij dan dat de SP alles inlevert om maar in de regering te kommen? Dat is misschien zijn stijl, maar niet de onze!

    Dat bericht uit Gaza… verschrikkelijk! Ik was echt geschokt toen ik het zag op tv, en dat terwijl ik door de jaren heen al behoorlijk ben afgestompt voor nieuws uit Israel/Palestina. Zal het daar ooit nog goedkomen?

  4. Over dat psychologische verschijnsel. Ik vraag me dat af. Is het niet óók een psychologische verschijnsel dat een volk, als het door externe omstandigheden onderdrukt wordt, zich als één achter een sterke leider schaart? Dat de steun van een dictator toeneemt als die van buiten wordt bedreigd, e.d.? Het verschil zal wel zijn dat er geen sterke Palestijnse leider is. Maar interne spanningen tussen de Palestijnen verbazen me eerlijk gezegd toch wel. Dat kan men zich nu niet veroorloven, lijkt me. Waarom?

  5. Ja Jan Breurs mits de cursus “leiderschap” wordt omgevormd tot cursus “lijderschap”. (hopelijk wordt deze poging tot relativeren niet als ongepast opgevat: als we niet meer kunnen lachen om onszelf is er geen hoop meer). Beste wensen voor jullie allemaal ..)

  6. Het sociale gezicht van CDA zal vanavond duidelijk worden. Wij hebben niets te zoeken bij dit CDA. Dat bleek al bij de stemming over het generaal pardon, geen ene CDA-er stemde voor. Dat zegt genoeg.Het CDA wil het beleid voortzetten. Dat kan nooit met de SP een beetje Neoliberaal denken moet er dan minimaal zijn. En dat vindt je niet bij de SP.

  7. Ik heb altijd geleerd: Alles komt goed! als je er maar iets voor doet. Dat is in Palastina dus niet het geval. Het blijft me verbazen hoe de Fatah partij blijft proberen de macht van de Hamas te ondermijnen met allerlei politieke spelletjes. Als dit spelletje nou ophield, en deze twee partijen nou eens als volwassen met elkaar om zouden gaan, en het belang van het volk nou eens bovenaan de agenda kwam te staan, dan komt het inderdaad goed.
    Aan de andere kant is Palestina een goed voorbeeld van hoe hypocriet de wereldgemeenschap in elkaar zit. Het land word aan haar lot overgelaten, totdat uiteindelijk de bevolking murw gebeukt is,en er een regering komt die de Amerikanen welgezind is, dan is men bereid in te grijpen.
    Echter, een regime is omver te werpen, een volk niet.

  8. Fijn dat je het altijd al hebt voorspeld, Olav. Maar even los van de SP die afziet van meedoen, hoe wil jij nu het beleid realiseren dat jij wil en ik ook wil? Of ga je in de kamer voorstellen van de PvdA (gesteld dat die nog mee wil regeren) waarmee je het eigenlijk eens bent, consequent torpederen met je “strijdbare oppositie”?

    Ik krijg uit de tamelijk triomfantelijke bijdragen hierboven de indruk dat het belang van de SP groter is dan het belang van een andere koers. En eerlijk gezegd vind ik het terugtrekken van de SP geen recht doen aan de verkiezingsuitslag. Noblesse oblige.

    Als de SP de poot had stijfgehouden en met PvdA samen de eisen overeind had gehouden had Balkenende in een lastig parket gezeten. Nu lacht’ie in zijn vuistje. Maar wat overblijft is een even onwerkbare situatie als met de SP.

  9. “Hoe krijg je dat nog goed?” – Dat krijg je niet meer goed. De voorwaarden voor het ontstaan van een hel zijn compleet en onwrikbaar. Een burgeroorlog is niet uitgesloten. Maar onder de huidige omstandigheden zijn de Palestijnen als volk hoe dan ook een kwijnend bestaan beschoren. Er worden nog steeds nederzettingen gebouwd, gedoogd en gelegaliseerd. Aan de andere kant worden er Palestijnse huizen afgebroken. Jeruzalem wordt langzaam etnisch veranderd. Tal van nederzettingen er omheen markeren de eindbestemming.

    De enige strategie die ik kan bedenken om dit tij te keren is een burgerrechtenbeweging van Arabische Israeli’s: Arabieren die zichzelf als Israeli’s beschouwen en die hun rechten als Israeli’s gaan opeisen. Maar ik weet zelfs niet of zo’n beweging ontstaat. Ik heb de indruk, maar ik kijk van ver, dat de Arabische Israeli’s zichzelf zo non-politiek mogelijk maken om maar met rust gelaten te worden; bang misschien ook dat ze geassocieerd zullen worden met Hamas. Ik heb bovendien gelezen dat de politie in het verleden meedogenloos optreedt tegen Arabisch-Israelische demonstranten.

    Misschien weet Trees hier meer van?

  10. Tjerk, voor uitspraken als ‘dat komt niet meer goed’ moet je echt meer weten. Je haalt zaken door elkaar. De politieke oplossing, en wat er intern aan spanningen plaats vindt. Die hangen wel samen maar vallen niet samen.
    En je kunt ook niet door elkaar halen wat de positie van Israelische Palestijnen is met die in de bezette gebieden.
    En ja, er is al een burgerrechtenbeweging onder Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap. En daar weet Trees uiteraard meer van. Of ze zin heeft om weer opnieuw te beginnen laat ik aan haar over.

  11. Je cynische toon is geheel misplaatst, Clara.
    Want als ik zeg dat ik het e.e.a. VOORZIEN heb (wat na te trekken is, vooral op het weblog van Jan Marijnissen), wil dat geenszins zeggen dat ik dat WENS. Een “linkse coaliti had, hoewel moeilijk, een mooi alternatief kunnen zijn.
    Als SP-lid sta ik uiteraard een politieke ontwikkeling voor, waarin zo veel mogelijk doelstellingen van de SP gerealiseerd kunnen worden. Dat lijkt me zonneklaar.
    Maar als realist analyseer ik ook de politieke situatie, om op grond van feiten en argumenten tot conclusies te komen over de werkelijke stand van zaken. Ik bouw nu eenmaal niet graag luchtkastelen op los zand. Uitsluitend op grond hiervan was ik het eens met CDA-er Hillen. Jij haalt constateren en politiek willen door elkaar.

    Niet voor niets heb ik SP-ers vele malen ervoor gewaarschuwd, niet de huid te verkopen voordat de beer geschoten is. Niet “halleluja!” te roepen voordat het gezang tot een einde komt.

    De SP zelf ziet in het geheel NIET af van meedoen. Je weet donders goed dat het CDA de SP NOOIT als coalitiepartner heeft willen accepteren, en dat er dus geen enkele reële opening was.

    Voorstellen van de PvdA die goed zijn moeten worden gesteund. Dat heeft de SP-fractie bij mijn weten dan ook altijd gedaan. Waar slaat die verdachtmaking op: “ga je in de kamer voorstellen van de PvdA …..waarmee je het eigenlijk eens bent, consequent torpederen met je “strijdbare oppositie”?”

    Jouw nogal rancuneus overkomend stukje met verdachtmakingen (waar ben ik b.v. “triomfantelijk”?) is dus volkomen misplaatst.

  12. En vergeet niet de rol van de israelische geheime dienst, die er elk belang bij heeft dat de palestijnen het onderling oneens blijven.

  13. @Anja; ik pretendeer ook niet veel van de zaak te weten, maar wat ik meen te weten is dit:

    Als men een staat wil opbouwen middels economische ontwikkeling moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

    1. Er moet een overheid zijn die orde en veiligheid kan garanderen.
    2. Er moeten mogelijkheden zijn tot kapitaalverschaffing, import en export.

    1. Die is er niet. Het geld is er niet en het komt er ook niet omdat noch Israel, noch Europa een organisatie zullen subsidieren die uit is op de vernietiging van Israel.

    2. De grenzen zitten op slot. Egypte heeft er geen trek in dat het geweld overslaat, en Israel laat geen haven of luchtverkeer toe omdat ze terecht vreest voor wapentransporten. Bovendien heeft ze geen belang bij een sterke vijandige buur naast zich, en wel belang bij een intern verzwakte vijandige buur.

    Hamas zelf heeft bovendien evenmin als eerste ideologische prioriteit de vrede en welvaart van haar burgers. Die prioriteit ligt bij de vernietiging van de staat Israel, dat in haar optiek de sleutel is tot de oplossing van de Palestijnse problemen. In feite gebruikt ze haar civiele populatie als uitvalsbasis en kweekvijver voor wat zij ziet als een verzets-/ bevrijdingsoffensief. Gesprekken met de VS zijn dus uitgesloten, terwijl die de enige zijn die Israel zouden kunnen dwingen de annexatie van Jeruzalem en de Westbank terug te draaien en met verschillende Arabische landen een fatsoenlijke regeling te treffen voor de vluchtelingen.

    Een ontontwarbare knoop van eisen, belangen, percepties, etc. etc. die er in resulteert dat de zaken gewoon zo doorgaan als ze gaan, met het gevolg dat de Palestijnen steeds meer teruggedrongen zullen worden in wat je met een vergelijking met de Indianen in N-Amerika ‘reservaten’ zou kunnen noemen.

    Daarom verleg ik mijn blik naar de Arabieren die in Israel wonen. Die zouden namelijk van binnenuit aandacht kunnen eisen voor het lot van de Palestijnen, en wat er feitelijk plaatsvindt. Maar voordat ze dat kunnen doen zullen ze moeten zorgen dat ze geaccepteerd worden als volwaardige burgers van de staat Israel en zo ook worden beschouwd door het Joods-Israelische publiek.

  14. Rustig maar, Olav, rustig. Alleen de eerste zin was inderdaad stekelig. De rest gewoon teleurgesteld.

    Op mij komt wat je schrijft vaak over alsof wat je schrijft datgene is wat je wenst.

    Ik snap jouw opmerking niet, dat de SP niet afziet van meedoen. Maandag zag de SP af van meedoen.

    En dat je mijn zorg (dat de SP als oppositie- en de PvdA als regeringspartij samen niet echt tot links beleid zullen komen) niet deelt, ja, daarover ben ik teleurgesteld.

  15. Tjerk, je laat alweer zien dat je er niet veel van weet. Dat is niet erg, maar schort je meningen dan een beetje op en ga er eerst eens wat meer over te weten komen. De Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap worden gezien als een ´vijfde colonne´, behandeld als tweederangsburgers, en die zouden aandacht moeten gaan ´eisen´ voor het lot van de Palestijnen in de bezette gebieden? Je hebt echt geen idee wat je zegt.

  16. @Anja, ik vind het niet erg dat je me wijst op mijn gebrek aan kennis, maar ik zou het dan wel prettig vinden als je dan alles in overweging neemt wat ik schrijf (zoals de laatste zin van mijn vorige post, die betrekking heeft op precies het argument dat je aanvoert).

    Mijn punt is ook niet dat ze het nu moeten doen. Misschien gaat er twintig jaar overheen, misschien vijftig. Zoals ik boven schrijf, de Arabische Israeli’s zouden eerst hun eigen strijd voor gelijke rechten moeten aangaan. Men zou dan advocaten, journalisten e.d. moeten opleiden die binnen de Israelische samenleving hun plaats als Israelische staatsburgers innemen. Maar je hebt gelijk, ik heb er inderdaad geen idee van hoe moeilijk dat is/ zal zijn.

    Dus laat me je een vraag stellen: wat is het in je ontmoetingen, in die vrouwenclubs en conferenties dat jou de hoop geeft dat er misschien wel een toekomst voor de Palestijnen in het verschiet ligt? Hm.. misschien een onderwerp voor een afzonderlijke post?

  17. Beste Tjerk, ik heb wat suggesties voor je. Misschien voor de Kerstdagen. In de bibliotheek kun je verschillende titels van me vinden. In het beroofde land, bijvoorbeeld, staat een uitgebreid hoofdstuk over de positie van Palestijnen in Israel.
    Verder heb ik op dit weblog al enige jaren ongeveer om de andere dag informatie gegeven over Palestina/Israel, wat je zo kunt vinden als je het zoekmachientje gebruikt en ligt er ook de SP nota getiteld Beloofd land of beroofd land, die binnenkort als boekje wordt uitgegeven.

    Zoals gezegd, ik neem het jou niet kwalijk dat je er nog niet veel van af weet, (wat opnieuw blijkt als je denkt dat er advocaten, journalisten e.d. opgeleid zouden moeten gaan worden en je kennelijk niet weet dat die er al zijn), maar het helpt de dicussie wel als je je beter informeert. Ik heb niet zo veel geduld meer, wat je kon merken, voor mensen die hier gaan vertellen wat de Palestijnen ‘moeten’ doen, als die niet heel goed weten waar ze het over hebben. En de mensen die het heel goed weten stellen zich bescheidener op, het is om te beginnen niet aan ons om hen te vertellen wat ze doen moeten. Wij leveren een veel grotere bijdrage aan hun positie als we hier mensen voorlichten, onze regering onder druk zetten, actie voeren, hen praktisch ondersteunen.
    En sorry, ik heb al zo veel geschreven en zal dat blijven doen, al het materiaal ligt meteen onder je neus, ik ga niet weer opnieuw bij het begin beginnen.

    1995. Dagen in Gaza
    2000. Het beroofde land
    2001. De tweede intifada
    2004. Habibi habibi
    2006. SP nota Palestina/Israel

  18. @ Clara (14):

    Zoals ik al eerder heb geschreven, vond ik de opstelling van Wouter Bos vóór de verkiezingen nu niet bepaald blijk geven van een duidelijke wil om een “linkse coalitie” te vormen.
    Hij liet zelfs voorkeur blijken voor samenwerking met het CDA (zonder een derde partij). En nu zou de SP het ineens laten afweten, terwijl Jan Marijnissen zich in mijn ogen heel open en kwetsbaar heeft opgesteld in de eerste besprekingen met de informateur.
    Het CDA liet daarentegen op allerlei mogelijke manieren blijken absoluut niet van zins te zijn de SP werkelijk als coalitiepartner te accepteren. Het is echt geen toeval dat CDA- goeroe Hans Hillen in het TV-programma “Het Elfde Uur” bij Andries Knevel heel duidelijk liet weten dat de winst van de SP het CDA geenszins noopte tot een coalitie met deze partij, en zijn voorkeur uitsprak voor een coalitie met de PVDA, de CU en GL. Op diverse gronden had ik zelf ook al geconcludeerd dat men hierop aanstuurde. En Balkenende heeft ook heel duidelijk laten horen niets te voelen voor regeren met twee grote linkse partijen, die een overwicht zouden vormen.
    Dus hoe kan de SP verweten worden het af te laten weten? Ik kan dit niet anders zien dan de Zwarte Piet toespelen.

    In de oppositie zal de SP zeker wel goede voorstellen van de regering steunen. Daarover maak ik mij echt geen zorgen. Wel over het feit, dat een coalitie met het HUIDIGE CDA wel eens met slechte voorstellen zou kunnen komen. En die moeten wel degelijk bestreden worden. Dat heb ik dus bedoeld met “een strijdbare SP in de oppositie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *