Dagboek 7 februari 2007

Gisteren EK. Tineke deed de geneesmiddelenwet. We hadden een paar Duitse collega’s van die Linke, PDS op bezoek. Ik zat bij een gesprek met minister Nicolai over de Antillen, die nu uiteen zijn als Aruba, Curacao, Sint Maarten en de Bes-eilanden. Nicolai gaat dit weekeinde weer erheen, er worden nu ferme afspraken gemaakt voor samenwerking. In de EK zelf veel journalisten en tv camera’s. Belangstelling voor Van Middelkoop, van de CU, is hij ministeriabel? Er wordt veel gespeculeerd in de wandelgangen.

Tijdens de lunch zat Hanny van Leeuwen te vergaderen met Saskia Noorman en haar ploeg, over de nieuwe wet voor de alleenopvoedende ouders. Die gaat er wel komen. Hanny ook gelukkig, op de valreep, aan het einde van haar lange carriere in de EK kan ze nog even haar sociale hart laten spreken, ze was er helemaal vrolijk van.

Ondertussen weten we nu half waar het regeeraccoord over gaat. Ook Marijnissen had liever even de tijd gehad om het gehele accoord goed door te werken, maar natuurlijk stond de tv al klaar voor de eerste reacties. Natuurlijk ziet het er uit als een reeks aardige cadeautjes, tegelijk is het duidelijk dat het niet meer kan zijn dan een compromis, want alle drie partijen moesten terug kunnen naar hun achterban met de mededeling dat ze er voldoende uit hadden gesleept om regeringsdeelname te rechtvaardigen. Dit is in ieder geval winst: het wordt een beetje socialer, en de slogans over ‘eigen verantwoordelijkheid’, vertaal: ‘u bekijkt het maar, mevrouw, meneer’, zijn van de baan.

Allereerst: het generaal pardon komt er, en wordt redelijk ruim opgevat. Hoera! Dat is voor veel mensen die zich daar jaren lang voor in hebben gezet, en uiteraard voor de mensen die al die tijd in ondragelijke spanning hebben gezeten in ieder geval een grote opluchting.

Verder een greep: alleenopvoedende ouders hoeven zolang de kinderen jonger dan vijf zijn niet te solliciteren. Er wordt wat gerepareerd aan de herkeuringen van arbeidsongeschikten, nu blijkt, wat we al hadden voorspeld, dat teveel van hen, en zeker de ouderen, niet aan het werk komen. De leeftijdsgrens wordt verlaagd, en vijfenveertigplussers die al waren herkeurd volgens het nieuwe systeem kunnen zich opnieuw laten herkeuren. Veel gedoe dat niet had gehoeven, maar okee. Er komen brugbanen voor oudere afgekeurden. Maar de selectieeisen blijven even streng. En dus is het probleem nog lang niet opgelost voor de mensen die nu van WAO in de WW en dan de bijstand terecht komen. Ook de kwetsbare groep die maar een lichte arbeidshandicap heeft, en die geacht wordt te kunnen werken maar geen werk krijgt is nog niet verder geholpen.

Integratie wordt ondergebracht bij wonen. En er gaat meer gedaan worden aan de ‘probleemwijken’. Goed dat integratie weggehaald wordt bij justitie, waar het nooit goed zat. Ook goed dat er meer wordt geinvesteerd in het de vernieuwing van wijken. Als dat maar niet betekent dat er te weinig aandacht komt voor integratie bij onderwijs en arbeidsmarkt. En ook voor vrouwenemancipatie mag er wel meer aandacht komen, want dat waren de heren vergeten.

Of de vijf dagen bedenktijd bij abortus nu ook wordt ingevoerd bij overtijdsbehandelingen, duidelijk een punt dat de CU wilde scoren. Slechte zaak. Met zorgvuldigheid heeft dat niets te maken, die is niet gediend met een langere bedenktijd, en het kan wel betekenen dat de termijn wordt overschreden dat het nog met medicatie kan in plaats van met een ingreep.

Schaalverkleining in verpleeghuizen en minder bureaucratie – heeft de SP al lang voor gepleit. Niet slecht. Maar voldoende?

Marijnissen gisteren in de tv uitzendingen liet alvast weten het accoord wat armoedebestrijding betreft absoluut onvoldoende te vinden, en de coalitie heeft zich niet gewaagd aan een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Zie ook zijn eerste, ‘halve’ reactie op zijn weblog.

Kortom: het kon slechter, maar de linkse oppositie krijgt de handen nog vol. Zo te zien. Op het eerste gezicht. We komen er nog uitgebreider op terug, uiteraard.

6 gedachten over “Dagboek 7 februari 2007

  1. En wat gaat er verbeteren voor de alleenstaanden? En wordt de korting op de Huurtoeslag weer teruggedraaid? Ik ben, voor zover ik er over gehoord heb, matig tevreden. Meer niet. 🙁

  2. De grote vraag is wat de nieuwe Nederlandse regering gaat doen wanneer de Bush-administratie Iran aanvalt. Want het is duidelijk dat Bush, Cheney en de neo-conservatieven van de “New American Century” dat wel van plan zijn. En een Amerikaanse aanval lijkt nu bijna onafwendbaar, tenzij het Amerikaanse congress de geldstroom daarvoor dichtknijpt, wat helaas niet erg waarschijnlijk is gezien de opstelling van belangrijke Democraten als Hillary Clinton.

    Er lijkt nog onvoldoende besef in Nederland te bestaan over een dringend gevaar dat steeds reëeler wordt.

    Het feit dat het CDA en Balkenende geen enkel kritiek op de rol van Nederland in de Irak oorlog willen aanvaarden stemt mij niet vrolijk. Een duidelijke Europese “nee” is nodig, maar zal er niet komen terwijl Blair en Balkenende zich als schoothonden van Bush gedragen. Ik vrees dat hier geen verandering in zal komen, en de PvdA na enkele grote woorden van verontwaardiging bij zal draaien, zoals die partij steeds weer gedaan heeft. En omdat de CU om religeuze redenen Israel steunt, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat tegengas uit die hoek komt.

  3. Korting Huurtoeslag wordt teruggedraaid…. in 2009!!! Schandelijk. Ik verdenk Uriah Heep Maxime Verhagen er sterk van dit erdoor te hebben gedrukt. Nare, enge en stiekume man is dat toch. 🙁

  4. @ Lydia (3):

    Maxime Verhagen wordt mogelijk de nieuwe minister van buitenlandes zaken. Daaraan moet je toch niet denken?
    Thomas von der Dunk heeft hem (vlak na de verkiezingen) omschreven als “een permanent gifgas verspreidend serpent”. Misschien kan benoeming van hem dus worden tegengehouden met het argument dat daarmee internationale verdragen zouden worden geschonden?

    Charles (2):

    Het valt te hopen dat met name de leden van de coalitiefracties zich niet laten ondersneeuwen door de “slikken-of-stikken”-aanpak van het regeerakkoord. De Tweede Kamer kán het wel: zo heeft zij immers direct na de verkiezingen het “Generaal Pardon” (een verkeerde naamgeving overigens) voor een specifieke groep asielzoekers veilig gesteld. Een heel slechte zaak is het inderdaad, dat Wouter Bos de eis van een parlementair onderzoek naar de wijze, waarop Nederland de oorlog in Irak is ingerommeld, heeft verkwanseld. De Tweede Kamer kan dat onderzoek, als zij zelf wil, gelukkig tóch verrichten. Maar het zal nu wel even duren, voordat het zo ver is, vrees ik.

    Hoezeer de Nederlandse regering is gedresseerd als werkhondjes van de regering-Bush (die niet eens een commando hoeft te geven: een vingerwijzing is al genoeg), blijkt wel uit de “ambassadeursbrief”: zes ambassadeurs in Rome, onder wie de Nederlander Egbert Jacobs, hebben Italië opgeroepen om actief te blijven in Afghanistan. Dit initiatief blijkt te zijn uitgedacht door Condoleezza Rice. Eerder werd beweerd dat de brief een spontaan initiatief van de betrokken ambassadeurs was.

    Je hebt er gelijk in, dat Iran nu het volgende doelwit zal zijn van de neo-cons. Overigens dacht ik dat Hillary Rodham-Clinton weliswaar aanvankelijk achter de aanval op Irak heeft gestaan, maar inmiddels haar inzichten heeft veranderd en een eind aan de bezetting van Irak wil. En dus ook geen aanval op Iran.

  5. @Olav (4):

    Helaas, helaas, zie Hillary Clinton’s speech aan de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) vorige week.
    http://clinton.senate.gov/news/statements/details.cfm?id=268474&&

    U.S. policy must be clear and unequivocal. We cannot, we should not, we must not, permit Iran to build or acquire nuclear weapons. And in dealing with this threat as I have said for a very long time, no option can be taken off the table.

    Ik weet niet of ik hierom moet lachen of huilen:

    That is why we stand with Israel because it is a beacon of democracy in the region; that is why we stand with Israel because its very existence is a defiant affront to anti-Semitism; that is why we stand with Israel because in defeating terror because Israel’s cause is our cause. And that is why we stand with Israel because of our shared values and our shared belief in the dignity of men and women and the right to live without fear or oppression.

    Ik daag Senator Clinton uit dezelfde speech te geven voor een Palestijnse publiek. Ik daag haar uit de bewoners van Gaza te proberen wijs te maken dat Israel voor hun recht opkomt zonder angst en onderdrukking te leven. Over “historical revisionists” gesproken!

    Haar speech is een hoop pro-Israelische propaganda met als enig lichtpunt dat ze schijnbaar “meer engagement” met Syrië en Iran voorstaat. Hoewel ze daar ook de Amerikaanse propaganda propageert dat Syrië en Iran zich met Irak bemoeien (en impliciet mede verantwoordelijk zijn voor de burgeroorlog in dat land). Terwijl nota bene haar eigen land Irak binnengevallen heeft en bezet houdt.

  6. @ Charles (5):

    De inhoud van deze speech kende ik niet. Omineus, inderdaad. Maar dit gaat over Israël en Iran. Ik neem toch wel aan, dat Hillary terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak wil.

    Ten overvloede nog weer eens een bewijs ervan welke criminele vervalsers de Amerikaanse regering vormen (zie link). Een reden te meer dat de Tweede Kamer toch moet doorzetten met het dringend gewenste onderzoek naar het Nederlandse “rommelpad naar Irak”.

    http://www.ad.nl/buitenland/article1073650.ece

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *