Dagboek 1 maart 2007

Terug in de actualiteit van Nederland.
Vandaag een interessante dag in de Tweede Kamer. Voor het eerst krijgen we te zien hoe de oppositiepartijen al of niet gaan samenwerken, en zo komt het dat Marijnissen samen met Rutte van de VVD gaat proberen om de AOW-heffing voor gepensioneerden te verijdelen. In mijn ervaring aan de overkant, toen Rutte nog staatssecretaris Sociale Zaken was, is hij de beroerdste niet. Viel mee te praten, anders dan met … nee haar naam hoop ik even te kunnen vergeten.

En gelukkig, want anders was er echt iets mis met mijn wereldbeeld, zal Marijnissen zonder steun van de VVD aandringen op een onderzoek naar de politieke steun van Nederland voor de inval in Irak in 2003. Er komt vandaag een SP boekje over uit, Van Harry van Bommel en Guido Leemput, Onverantwoord goedgelovig of bewust misleidend? Zie hier.

De vraag is nu wat de PvdA gaat doen. Want eens waren ze daarvoor. Maar nu, in de nieuwe coalitie, is het punt afgevoerd van het regeeraccoord. Klaas de Vries, aanstaand Eerste Kamerlid, heeft al met Eric Jurgens, vertrekkend Eerste Kamerlid afgesproken dat als het in de TK niet lukt het dan maar in de EK aanhangig gemaakt moet worden. Maar daar is PvdA fractievoorzitter Han Noten weer niet zo gelukkig mee, want het is niet de bedoeling dat in de EK nog eens over gedaan wordt wat in de TK niet is gelukt.

Kortom: in de komende tijd gaat het wat duidelijker worden wat er wel en wat niet kan in het nieuwe krachtenveld. En dan aanstaande woensdag de verkiezingen die vooral gezien kan worden als commentaar op de coalitie. Die is niet onverdeeld gunstig. Voor de coalitie dus. Het geen-vlees-geen-vis karakter heeft in ieder geval niet geleid tot een verhoogde belangstelling voor PvdA en CDA. En nu wordt het dus spannend of de coalitie een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer.

De peilingen zijn het weer eens niet met elkaar eens. Bij Maurice de Hond maken CDA en PvdA een flinke duikeling, wint de VVD weer wat terug, en staat de SP op 26 zetels. Wilders haalt er wat stemmen bij. Maar zijn partij doet niet mee in de komende verkiezingen en het is mogelijk dat de VVDfractie in de Eerste Kamer daar wel bij zal varen. Maar bij Nova blijven PvdA en CDA praktisch gelijk, wint de VVD een beetje, zou Wilders weer een zeteltje verliezen, evenals de SP.
We zullen zien.

Ik ga naar Den Haag om mijn nieuwe mobieltje op te halen en de geur weer even op te snuiven.

2 gedachten over “Dagboek 1 maart 2007

  1. Sorry, van Leemput. Ik deed het ook al met van Middelkoop. Kreeg ik nog een standje over van de voorzitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *