Dagboek 19 maart 2007

Pater van Kilsdonk

Pater van Kilsdonk is 90 geworden. Ongeneeslijk katholiek, maar ook altijd zo dwars als wat. Zijn hart woog altijd zwaarder dan de katholieke dogma’s. In de Volkskrant staat vermeld hoe hij de opvattingen van het Vaticaan over voorbehoedmiddelen bestreed. Homoseksualiteit is een vondst van de Schepper, zei hij en daar is dus niets mis mee. ‘De pauselijke moraal is niet bindend. De paus is sowieso niet bindend’. En vloeken mag. ‘Vloek in godsnaam als je gelooft dat Hij je hoort, want er is veel mis. Voor mij is vloeken de hoogste acte van geloof’. Ik zie hem wel eens in mijn kerk op zondag, de Studentenekklesia. Dierbare man.


(Diederik Samsom)

Andere zaken. Diederik Samsom van de PvdA liet weten er in de toekomst wel wat voor te voelen dat SP en PvdA fuseren. Tja. Diederik is de kwaaiste niet, hij was een van de actieve mensen in het linkse overleg van kamerleden. Ik was ook altijd erg voor samenwerking en ben dat nog. Zie hier en hier en hier en hier. Veel leden van de PvdA wilden wel. Maar voor de verkiezing hield de partijtop van de PvdA elke toenadering af. En is het toevallig dat die toenadering er wel komt nu in twee peilingen de SP meer zetels zou krijgen dan de PvdA? (Bij bureau Interview/NSS SP 30, PvdA 27, bij Maurice de Hond SP 29, PvdA 27). Ronald van Raak, van de Tweede Kamer laat weten dat er voorlopig van een fusie geen sprake kan zijn. Laten we eerst maar zien in hoeverre de PvdA bereid is naar ons te luisteren, zegt Ronald. Laten we eerst maar eens zien in hoeverre er sprake kan zijn van samenwerking, zeg ik.

061213ek-079.jpg
(Ronald van Raak)

Neem Irak. Hans van Heijningen laat weten dat de SP een handtekeningenactie gaat beginnen, omdat de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak geen doofpottenkwestie mag worden. De PvdA was ook voor een onderzoek. En nu? Jan de Wit kondigt acties aan rondom de herkeuringen van WAOers. De PvdA vond voor de verkiezingen ook dat daar wat aan moest worden gedaan. En nu? Er dreigen kinderen uitgezet te worden. De SP vindt dat een heel erg slecht idee. Gaat staatssecretaris Albayrak daar nu wat aan doen? De Palestijnen hebben een nieuwe regering. De SP vond dat er nooit een boycot had mogen zijn, maar nu zeker dat die moet worden opgeheven. Wat gaat de nieuwe regering, plus PvdA doen? En dit was maar even met de natte vinger bij elkaar gedacht. Er zijn nog veel meer punten waarop we kunnen zien of we kunnen samenwerken, Diederik.

En nog heel wat anders: ik heb het gisteren het aantal reacties op dit weblog eens bijgehouden. Er kwamen 3641 bezoekers. Dat was voor de laatste verkiezing enigszins gedaald tot gemiddeld 3000, maar sinds 7 maart en de Wildersopwinding komt het af en toe boven de 4000. Gisteren heb ik 20 bijdragen geplaatst. Waaronder 3 van ’tegenstanders’. Helaas is het inmiddels zo dat je bij de eerste zin al zowat kunt zien of iemand voor of tegen is. De polarisatie, ten minste op het web, lijkt bijna compleet. Discussie tussen de twee groepen lijkt vrijwel onmogelijk. Meer dan gesteggel of gepingpong wordt het nooit.

Van 8 mensen heb ik de bijdrage niet geplaatst. Twee daarvan zou ik hebben geplaatst als het geen herhaling was – er zijn nog steeds mensen die niet lezen wat er al staat en een discussie gewoon weer opnieuw beginnen. De andere 6 zijn van het niveau je bent een NSBer, een antisemiet, Vuilnisbelt, een aanhanger van het islamofascisme dat ’tegen joden, homo’s en gewone nederlanders is’ (met een leuke Freudiaanse verspreking, joden en homo’s zijn dus geen gewone nederlanders) Een mevrouw wil me meedelen dat het land door mensen als ik naar de Filistijnen gaat, een meneer laat me weten dat hij me arrogant en elitair vindt, en iemand zegt een ‘ilussie’ armer te zijn omdat ik niet in een huurhuis woon, maar in een koophuis en dus ben ik een salonsocialiste. (Komt helemaal in orde hoor, na mijn verhuizing huur ik weer) Een boos typje pleurt er meteen 30 of 40 keer hetzelfde bericht op, heeft misschien nog niet door dat niemand behalve zijzelf kan lezen wat er op staat, en weet ook nog niet hoe simpel het deleten werkt. En een man loopt helemaal leeg in elf reacties van het niveau ‘He Jan stop een hemaworst in de kont van de halalmeiden vinden ze lekker en het mag ook nog want vrouwen mishandelen is daar heel gewoon’. En de aanhangers van Wilders maar blijven beweren dat te keer gaan tegen moslims geen racisme is. O ja, en dan was er nog 1 bijdrage van een ‘medestander’ die ik ook niet heb geplaatst, die zag even rood bij het noemen van Hans van Baalen. En die had ik al een keer gewaarschuwd. Doe dat nou niet, schelden. Doe dat thuis en in de kroeg. Gemiddeld plaats ik vaker bijdragen waar ik het niet mee eens ben, meestal is dat half om half en krijg ik minder van het soort bagger zoals hierboven. Het is een soort kraaienplaag, het komt met vlagen, alsof het is afgesproken.

18 gedachten over “Dagboek 19 maart 2007

  1. nu krijgt de sp straks zeker weer de schuld ervan dat we uit de onderhandelingen van de provincies zijn weggelöpen…
    opmerkelijk dat er alleen in noord brabant nog een kans is om in provincie bestuur te komen.

  2. Misschien weten niet alle weblog bezoekers dat het met de onderhandelingen in de provincies nog niet geweldig loopt, Jelle. Hoewel in alle gemeentes waarin is samengewerkt met de SP het stemmenaantal is verhoogd, waaruit je op kunt maken dat er met de SP best samen te werken valt, is er bij de andere partijen in de provincies nog veel koudwatervrees. Zie het stuk van Jan Marijnissen, hier.

  3. Ik hoorde het vanmorgen in het nieuws dat bijna in alle provincies de SP wordt weggehouden. Angst voor de SP speelt daarbij een hoofdrol, volgens mij. Hoe dom kunnen mensen zijn? Angst hebben voor het onbekende zou moeten inhouden dat je gaat kijken wat dat onbekende nou toch is. Mijn ervaring: doorgaans valt het reuze mee en vaak is dat onbekende, als dat eenmaal bekend is, hartstikke leuk en goed.
    Wat betreft de scheldkannonades, zoals je ze omschrijft hierboven, die tref je op allerlei fora en weblogs aan en bij de reacties op artikelen in het A.D. Waar we wel voor moeten oppassen is de sluipende tred van discriminatie en racisme. Dat begint onschuldig genoeg, maar ontaard in de meest vreselijke misdaden tegen de menselijkheid.

  4. “Doe dat nou niet, schelden. Doe dat thuis en in de kroeg.”
    Schelden in de kroeg ben ik ook niet zo’n voorstander van. Eigenlijk moet je gewoon helemaal niet schelden. Je mag je druk maken over dingen, maar als je blijft steken in schelden getuigt dat alleen maar van het feit dat je er niet over hebt nagedacht. Schelden is emotie, geen ratio.

    Verder; die opmerking van Samsom is inderdaad bedenkelijk. Ronald heeft er wat mij betreft perect op gereageerd. Laat de PvdA hun eigen problemen oplossen, in plaats van ze door middel van fusie over te hevelen naar de SP. Daar is niemand bij geholpen.

    Pater van Kilsdonk ken ik niet. Wat ik over hem lees spreekt me wel aan. Misschien een idee om de man wat meer aandacht te geven?

  5. Nou, Jan, ik ben zelf niet zo’n heilige boon en eens een ommetje flink schelden lucht mij op. Maar dat doe ik alleen in de omgeving van vrienden die weten dat ik me even moet ‘ontladen’. En ik probeer hier een beetje een niveau te handhaven, ook al heb ik zelf ook wel eens echt zin om gewoon recht voor z’n raap te zeggen wat ik denk. Het wordt er alleen niet beter van. Dus doe ik dat niet.

  6. Citaat: “Een mevrouw wil me meedelen dat het land door mensen als ik naar de Filistijnen gaat…”

    Waarschijnlijk is ze in de war met het feit, dat jij geregeld naar de Filistijnen (=Palestijnen) gaat, Anja. 🙂

  7. En is het toevallig dat die toenadering er wel komt nu in twee peilingen de SP meer zetels zou krijgen dan de PvdA?

    Wel volledig zijn, Anja, als ik het artikel goed heb gelezen is het interview gehouden voor de uitslag van de laatste verkiezingen.

    Los daarvan, ik ben en blijf als PvdA’er hartstochtelijk voorstander van linkse samenwerking (inclusief GroenLinks), maar vind het te vroeg voor denken aan een fusie. Dat heeft vooral te maken met de culturele verschillen tussen de linkse partijen, want die zijn er. Ik vind elk van die culturele ‘smaken’, de verschillende manieren waarop we in de politiek staan op dit moment even noodzakelijk en urgent voor het debat. Zowel het debat van links met links, als het debat van links gezamenlijk met rechts.

    Hoop verder vurig hier verschoond te blijven van een nieuwe ronde lekker afgeven op de PvdA. Dat schiet niet op.
    Overigens heb ik Jan Marijnissen op 9 maart persoonlijk een nette brief geschreven met de vraag, waarom hij toeliet dat op zijn eigen weblog over de PvdA werd gesproken op een manier die mij (en naar uit de reacties bleek ook SP’ers) vele malen te ver ging, maar heb nog geen antwoord gekregen.

  8. Hallo Anja,

    Een paar reacties:
    Pater van Kilsdonk ken ik niet persoonlijk, maar ik heb al sinds lang geleden over hem en zijn denkbeelden gelezen. Hij lijkt mij een man met een warm hart voor mensen en heel gezonde standpunten.

    Kun je Diederik Samsom voor mij geruststellen? De ‘fusie’ tussen de PvdA en de SP is allang aan de gang sinds steeds meer PvdAers individueel besluiten (Met Marcel van Dam als boegbeeld) dat de SP hen meer sociaals te bieden heeft dan hun eigen partij. Welkom aan alle ex-PvdAers die eindelijk het licht hebben gezien.

    Het gescheld van mansen op allerlei fora ergert mij ook heel erg. Ik ben blij dat jij daar duidelijk stelling tegen neemt. Juist voor ons als SP met voor een aantal buitenstaanders het imago van straatvechters is het belangrijk dat we ons laten zien als leden van een beschaafde, serieuze partij. Dit haalt de wind uit de zeilen van onze tegenstanders.

    Als laatste:
    De ‘gevestigde’ partijen zijn op dit moment in mijn ogen druk doende om onze campagne voor ons voor te bereiden. Hun duidelijke schoffering van de SP op alle niveaus maakt alleen maar dat wij munitie in handen krijgen om bij de volgende (hopelijk heel snel) verkiezingen aan de kiezers te laten zien dat in feite ZIJ geschoffeerd worden.

    Ik werk al bijna dagelijks met deze munitie en het werkt!!!

    Groet, Lydia Beerens

  9. Je hebt gelijk, Clara. Dat interview was voordat de cijfers bekend waren, en ik moest ook al toegeven dat Diederik net als ik al lang voor samenwerking was. Voor samenwerking ben ik nog steeds maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als een fusie. Daar zie ik voorlopig ook echt niks van komen.
    Ik ben nog steeds van plan om hier discussie over verschillen en wat ons niet aan elkaar bevalt niet te laten verzanden in gescheld en beschuldigingen waar niemand wat mee opschiet. Maar ik wil het wel hebben over de punten die ik boven noemde, Irak, de herkeuringen, waarvan ik weet dat de achterban van de PvdA daar zeker ook wat mee zou willen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de positie van de PvdA niet benijd. Gaan ze te veel mee met wat hun progressieve achterban wil dan krijgen ze ruzie met hun coalitiepartner, gaan ze te veel me met het CDA, dan ziet het er naar uit dat er meer PvdAers naar de SP over zullen stappen. Dat lijkt me ingewikkeld gemanoeuvreer. Sterkte er mee, dus.

  10. Tegen samenwerking met de PvdA, of in elk geval PvdA-leden en
    -vertegenwoordigers, waar mogelijk en nuttig, is natuurlijk niets, integendeel. Maar fuseren? Dat lijkt me geen realistische optie; de verschillen zijn groot. Tenzij de SP belangrijke programmapunten gaat opgeven. Als zo’n “volkspartij” tot stand zou komen, zou een afsplitsing ter linkerzijde m.i. het onvermijdelijke gevolg zijn.

  11. Misschien zouden we als partij kunnen beginnen de P.v.d.A.’ers te vragen hun salaris te storten in de SP pot, om hen daarna volgens onze normen daaruit te betalen.

    Met degenen die daartoe bereid zijn zouden we dan misschien kunnen gaan samenwerken. Van een fusie kan geen sprake zijn. Daarvoor zijn de politieke zowel als de culturele verschillen véél te groot.

  12. Beste mensen: er is nog een behoorlijk cultuurverschil tussen SP en PvdA.
    Bij de SP kom je uit overtuiging want voor het geld hoef je het niet te doen.
    Verder is buitenparlementaire actie er net zo belangrijk als parlementaire.
    Een folderaar net zo belangrijk als een raadslid.

  13. Er zijn best goede katholieken dat bewijst deze pater. Ik ken de beste man niet, maar zelf uit zo’n nest komende hij behoort tot de goede er zouden meer van moeten zijn. Mijn oma was ook een “voor die tijd” vooruitstrevende katholiek beatmissen waren leuk, maar te veel herrie. En omdat ze ruzie had met de pastoor ging ze naar een kerk waarvoor ze 9 kilometer moest lopen

    Wat mij betreft: geen fusie. Nu niet en nooit niet. Het is wel vreemd dat veel PvdA-politici uitspraken doen richting SP, maar bij veel onderhandelingen weten ze niet hoe snel ze de SP buiten spel moeten zetten. Het tij zal keren. Over 4 jaar praat de SP, als we zo door gaan, vanuit een machtspositie. Samson heeft met al zijn principes gekozen voor een goed salaris. En hij weet dat Krista van Velzen, die op zijn terrein zit, heel wat meer bagage heeft.

  14. Beste Anja,

    Pater van Kilsdonk lijkt me veel meer een oecomeen. In Delft hebben wij Paul van Bemmelem van de Fransiscanen monniken. Deze mensen denken altijd zeer ruimhartig over het geloof. Verder het geloof met je mond en handen belijden, is de beste manier van geloven.
    Een samenwerking tussen SP en PvdA lijkt mij geen optie. De PvdA hangt teveel neo-liberale standpunten aan om op te fuseren met de SP. Een paar voorbeelden. Het JSF project, 155 euro eigen bijdrage in de zorg en niet te vergeten de AOW belasting van Wouter Bos. Verder schrijft u terecht, dat deze regering, waaronder de PvdA. de Palastijnse regering nog boycot. Allemaal zaken die haaks staan op het beleid van de SP.
    Dan heeft u het over schelden. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik u ook al een paar keer schelwoorden heb zien gebruiken op deze weblog. Maar ik zelf zal scheldende mensen ook verwijdren van mijn weblog. Schelden getuigd van onmacht en kan nooit leiden tot een zinvole discussie.

    Met vriendelijke groet,

  15. Er zijn best goede katholieken dat bewijst deze pater.

    ????????????????????????

    Samson heeft met al zijn principes gekozen voor een goed salaris.

    ????????????????????????

  16. Irak
    wordt aan gewerkt
    de herkeuringen, waarvan ik weet dat de achterban van de PvdA daar zeker ook wat mee zou willen.
    klopt.
    Dat lijkt me ingewikkeld gemanoeuvreer.
    klopt.
    Sterkte er mee, dus.
    dank je.

  17. Anja, ik durf ook zeker niet te beweren dat ik nooit een scheld of een vloek loslaat. Maar in mijn contact met mensen vermijd ik dat toch liever. Tegenover ouders of vrienden laat ik wel wat stoom los over anderen (tot hun grote genoegen), maar daarna is het toch weer back to business.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *