RozeLinks

Bericht van RozeLinks, de homogroep van GroenLinks. Sta ik achter, dus vandaar.

‘Stop de Heksenjacht’

Het debat over de dubbele nationaliteit lijkt niet te stoppen. Bijna elke dag gaan er nieuwe stemmen op die de schaduwkanten van een dubbele nationaliteit belichten. De rode draad in het hele debat is dat mensen met een dubbele nationaliteit in de verdediging gedrukt worden.

Het gaat echter over meer dan een dubbele nationaliteit. Het gaat over ménsen en hun identiteit. En het gaat over Tolerantie en begrip voor elkaar. Als lesbo’s, transen, bi’s en homo’s weten wij wat intolerantie is. Wij weten hoe het is om op je identiteit te worden beoordeeld én hoe belangrijk het is als je daarbij met respect wordt behandeld. Degenen die pleiten voor afschaffen of loslaten van de dubbele nationaliteit hebben geen idee wat het betekent als je iemand vraagt om een deel van haar of zijn identiteit op te geven.

Hoe zullen alle mensen met een dubbele nationaliteit zich voelen door de huidige heksenjacht? Voelen ze zich welkom in het ’tolerante’ Nederland? Of voelen ze zich aangevallen omdat ze niet-loyaal zouden zijn?

Deze brief is bedoeld als blijk van steun aan iedereen met een dubbele nationaliteit. Wij vinden dat niemand in Nederland zichzelf zou hoeven te verloochenen vanwege haar of zijn identiteit. Dit soort intolerantie mogen we niet accepteren. Wij willen gezamenlijk een lans breken voor tolerantie. Voor een kleurrijk en divers Nederland!

1) Mathieu Heemelaar (TK-kandidaat GroenLinks)
2) Niels Spierings (voorzitter RozeLinks)

10 gedachten over “RozeLinks

  1. Wat vaak in de discussie vergeten wordt is dat de Hoge Raad verschillende malen heeft aangegeven dat het tegen de grondwet is om genaturaliseerde Nederlanders anders te behandelen dan Nederlanders die door geboorte de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen.

    Er staat ook niets over dubbele nationaliteit in de grondwet. Een Nederlander is altijd 100% Nederlander. Dit is trouwens volkomen logisch. Waarom zou Nederland de status van zijn onderdanen afhankelijk maken van een vreemde mogendheid? Stel dat een willekeurige land zou besluiten de Nederlandse premier een staatsburger te verklaren. Als men een wet over dubbele nationaliteit voor bestuursleden zou hebben, zou de premier in principe meteen moeten aftreden.

    Verder is Nederland gebonden aan de European Convention on Nationality waarin staat:

    Article 5 – Non-discrimination

    1. The rules of a State Party on nationality shall not contain distinctions or include any practice which amount to discrimination on the grounds of sex, religion, race, colour or national or ethnic origin.
    2. Each State Party shall be guided by the principle of non-discrimination between its nationals, whether they are nationals by birth or have acquired its nationality subsequently.

    en

    Article 14 – Cases of multiple nationality

    1. A State Party shall allow:
    1. children having different nationalities acquired automatically at birth to retain these nationalities;
    2. its nationals to possess another nationality where this other nationality is automatically acquired by marriage.
    2. The retention of the nationalities mentioned in paragraph 1 is subject to the relevant provisions of Article 7 of this Convention.

    en verder

    Article 17 – Rights and duties related to multiple nationality

    1. Nationals of a State Party in possession of another nationality shall have, in the territory of that State Party in which they reside, the same rights and duties as other nationals of that State Party.

    Verder geldt in Nederland de principe dat iedereen die aan de eisen van de kieswet voldoet ook geacht wordt een politieke functie te kunnen vervullen. Het is zelfs zo dat men met een lange strafblad gekozen kan worden en als gevolg daarvan een bestuursfunctie kan vervullen. Hier vertrouwt men op de democratische proces. In de praktijk worden bekende criminelen niet gekozen of tot bestuursfuncties benoemd, omdat de kiezers dat niet willen. Ook wordt bekeken voordat een volksvertegenwoordiger in een gemeenteraad, provinciale staten of de tweede kamer zitting neemt of er belangenverstrengelingen zijn.

    De discussie is daarom ernstig vervuild en dient alleen ertoe een tweetal democratisch gekozen staatsecretarisen met een islamitische achtergrond aan te vallen. Als volksvertegenwoordigers echte democraten zijn dan zou het hun sieren (of een dikke plus extra opleveren) als ze daarmee op zouden houden.

  2. Bij mijn weten heeft bijvoorbeeld oud-wethouder van Rotterdam, Ronald Sörensen, zijn Scandinavische herkomst nooit verloochent, ookal heeft hij een enkelvoudig en dus ondubbelzinnig Nederlands paspoort. Je hebt geen buitenlands paspoort nodig niet te verloochenen waar eens je wieg (of die van je ouders) heeft gestaan. Voor landsbestuurders als Kamerleden, ministers en staatssecretarissen dient iedere schijn van belangenverstrengeling vermeden te worden en zullen zij niet anders kunnen dan afstand te nemen van hun oude nationaliteit. Overigens: In Denemarken kan men zich de Deense nationaliteikt slechts verwerven als je je meer dan tien jaar voor je nieuwe land Denemarken verdienstelijk hebt gemaakt. Paspoort op basis van verdienste dus! En daar moet je je oude paspoort voor inleveren. Niets mis mee. Denemarken kent een hoog ontwikkeld sociaal vangnet voor de echte zwakkeren. Dat heeft een hoge prijs. En daar zijn de Denen zeer aan gehecht en heel erg zuinig mee. Over het feit dat buitenlanders een lagere uitkering ontvangen dan de Denen hoort men niemand moord en brand schreeuwen. Want buitenlanders in Denemarken zijn geen gelukszoekers, maar hard werkende, ambitieuze arbeiders die geen uitkering nodig hebben, omdat ze een wekker hebben!

  3. Gaan we weer. Er zijn veel verschillende redenen om een tweede paspoort aan te houden, meneer de geallieerde, en er heeft nog niemand aangetoond dat het hebben van een tweede nationaliteit iemand minder betrouwbaar of loyaal zou maken.
    En wil je hier niet aan komen zetten met ‘buitenlanders’ als ‘gelukzoekers’ alsof jij anders zou zijn. En ook niet alsof alle mensen met een uitkering mensen zijn die ‘geen wekker hebben’. Vooroordelen! Niet doen!

  4. Misschien een idee voor “de geallieerde”( geallieerd aan wat trouwens??) om naar Denemarken te immigreren.Wel met inlevering van zijn Nederlands paspoort in dat geval. Om het goede voorbeeld te geven etc.

  5. @ Charles (1):

    Geheel met je eens!
    Intussen ben ik zo moe van de discussies op Jan Marijnissens weblog (“Interview Telegraaf” van 31 maart jl.) dat ik het hier verder maar laat.
    Wat me nog het meest verbijstert, is, dat iets wat in wezen een non-issue is (en dat altijd is geweest), nu tot mythische proporties wordt opgeblazen. Niet door degenen, die kritiek hebben op het “één-paspoort-standpunt”‘, maar door degenen die twee paspoorten een (min)punt vinden. Het feit van dit opblaasproces als zodanig is wél degelijk een issue, nl. meedeinen met de gevaarlijke onderbuikstromingen in Nederland.

  6. @Ina,

    Dit gebeurt al, Nederland ‘loopt leeg’. Mensen die de mogelijkheid hebben verlaten dit tranendal omdat ze de laakse houding van onze bestuurders zat zijn.
    Zij zoeken hun geluk elders. Wat blijft erover?

  7. Ja, Kees,
    Ook RozeLinksers zoals ik blijven gezellig hier, om te knokken voor meer respect voor iedereen die op wat voor manier dan ook anders is. Anja heeft dat prachtig verwoord bij het convenant tegen de weigerambtenaar. Of je nou homo & Nederlander, of moslim & Nederlander, of Turk & lesbisch & Nederlander bent, je moet je hier welkom voelen. Daar gaat het ook om!

  8. Misschien een idee voor “de geallieerde”( geallieerd aan wat trouwens??) om naar Denemarken te immigreren.Wel met inlevering van zijn Nederlands paspoort in dat geval. Om het goede voorbeeld te geven etc.

    Zoals je weet: Dat duurt tien jaar. Naturalisatie op basis van verdienste en niet op basis van asielig gevonden te moeten worden. Los daarvan: Als je voor het gevoel van behoud van je eigen culturele identiteit zoveel waarde hecht aan je vreemde paspoort, dan moet je het niet kunnen verwerven van het paspoort van het land waarin je woont maar op de koop toenemen. Het een of het ander. Een reële discussie zonder taboes (Taboeïseren getuigt van ideologische bekrompenheid!) en verdachtmakingen naar hen die de moed hebben taboes te doorbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *