40 jaar bezetting (3)

070704ekdemo-011.jpg

Beelden van de demonstratie op het Plein in Den Haag, afgelopen dinsdag.
De coalitie van organisaties die zich zorgen maken over de voortdurende bezetting – de initiatiefgroep “Herdenking 40 jaar bezetting” bood de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer een ‘motie van ontzetting’ aan. Spreekbuis voor de coalitie was Jaap Hambuger van Een Ander Joods Geluid.

070704ekdemo-014.jpg

070704ekdemo-015.jpg

070704ekdemo-025.jpg

070704ekdemo-026.jpg

070704ekdemo-028.jpg

070704ekdemo-030.jpg

070704ekdemo-035.jpg

070704ekdemo-044.jpg

070704ekdemo-040.jpg

070704ekdemo-047.jpg

070704ekdemo-051.jpg


Jaap Hamburger zei onder andere:

Om u gerust te stellen, meneer Ormel, de inhoud (van de Motie van Ontzetting) is radicaal noch onuitvoerbaar. Deze motie bevat de bescheidenste van alle verzoeken, namelijk om als voorzitter met uw commissie bij te dragen aan een beleid dat de internationale rechtsorde helpt versterken. Dat is zo weinig revolutionair en voor ene beschaafde moderne staat zo vanzellfsprekend, dat het zelfs als aansporing en verplichting is opgenomen in onze Nederlandse Grondwet. Artikel 90 luidt: “De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde.”

Het heeft er soms de schijn van dat voor Israel een blanco cheque is uitgeschreven, die het de regering daar veroorlooft om te doen en te laten wat haar goeddunkt, ook als de mensenrechten en het humanitaire oorlogsrecht op grove wijze wordt geschonden. Het is deze blanco cheque die er aan heeft bijgedragen dat de Israelische bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever vandaag precies 40 jaar duurt. Ook de ontmanetling van nederzettingen in de Gazastrook verandert daar niet aan.

070704ekdemo-056.jpg

070704ekdemo-069.jpg

070704ekdemo-071.jpg

070704ekdemo-075.jpg

070704ekdemo-088.jpg

070704ekdemo-097.jpg

070704ekdemo-104.jpg
(Jaap Hamburger)

070704ekdemo-107.jpg

070704ekdemo-110.jpg

Niet alleen de Palestijnen zijn van deze internationale opstelling de dupe, individueel en als volk, op een wijze die hartverscheurend en woedewekkend is voor wie zich er in verdiepen wil. Ook de internationale rechtsorde zelf. de Israelische samenleving en het vertrouwen van grote groepen mensen in onze contreien, in de onpartijdigheid van onze politici en hun vermogen om bij te dragen aan het oplossen van internationale conflicten lijden er onder.

Onze ontzetting geldt het feit dat de Palestijnen in de bezette gebieden nu al 40 jaar worden onderdrukt, verdeeld en verpauperd. Dat hun land wordt afgepakt en zij worden opgesloten in geisoleerde enclaves. Onze ontzetting geldt het feit dat het mogelijk blijkt dat onze politici 40 jaar lang bereid blijven te pappen en nat te houden, het recht te negeren en dubbeloe maatstaven te hanteren en er telkens weer in slagen om louter de Palestijnen verantwoordelijk te houden voor de huidige deplorabele toestand. Alsof de Palestijnen en niet de Israeli’s de bezetting moeten opheffen. Alsof Israel zich slechts verdedigt. Alsof de Israeli’s geen eigen agenda hebben, alsof zij niet doende zijn hun grondgebied uit te breiden, ten koste van de Palestijnen, ten koste van de internationale rechtsorde.

Zie voor de Motie van Ontzetting, en de organisaties die die onderschreven: hier.

7 gedachten over “40 jaar bezetting (3)

 1. Beste Anja,
  Mooie foto’s heb je gemaakt van een gedenkwaardig moment: 40 jaar bezetting, voor ons land was 5 jaar onder de Duitsers al erg. Maar wat ik niet wist, jij waarschijnlijk wel, is de toestand in Gaza, Gaza is zogenaamd niet meer bezet,maar wat daar gebeurt is helemaal niet te bevatten. Maandag was ik bij een presentatie van Mohammed Omer een journalist uit Rafah. Wat ik daar hoorde was erger dan ik ooit gehoord had. Daarom schrijf ik het hier op, omdat jouw weblog altijd goed gelezen wordt. Eén van de vele voorbeelden: zijn broer, een jongen van 17 wordt op weg naar school door 7 kogels gedood, vlak bij hun huis, de buurvrouw rent naar buiten buigt zich over het lichaam en wordt ook dood geschoten, haar man rent naar buiten en de kogels die hem treffen verwonden hem levensgevaarlijk, als tenslotte hun driejarig dochterje huilend bij het hoofd van haar gewonde vader gaat zitten, wordt ook zij getroffen door kogels die haar blijvend invalide maken, net als haar vader. Ongewapende burgers, die niet met geweld te maken willen hebben!
  En zo had hij vele verhalen met foto’s en video’s eigenlijk té afschuwelijk om naar te kijken. Ook kinderen, die door sluipschutters gedood werden, terwijl ze in de schoolbanken zaten en een groep jongeren, die een Palestijnse vlag op een verlaten wachttorentje zetten werden allemaal in koelen bloede doodgeschoten. Het was allemaal letterlijk bloedstollend. Kijk op zijn website: http://www.rafahtoday.org.

  Verder wil ik ook nog wijzen op de website: http://www.rememberthesechildren.org Die site laat heel schrijnend zien hoe ongelijk de strijd is. Sinds september 2000 zijn er 118 Israelische kinderen omgekomen en 943 Palestijnse kinderen.
  Een verhouding van 1 op 9! Overigens vermeld ik voor de duidelijkheid dat ik iedere dode er één te veel vindt aan welke kant danook.
  Israel schendt de mensenrechten en de Rechten van het Kind op grote schaal en mijn standpunt is: ZOLANG ISRAEL ALLE INTERNATIONAL WETTEN BOYCOT, MOETEN WIJ ISRAEL BOYCOTTEN!

 2. Helaas zijn er twee typefoutjes in mijn reactie geslopen: hierbij de goede zinnen: Ongewapende burgers, die niets met geweld te maken willen hebben! en
  ZOLANG ISRAEL ALLE INTERNATIONAL WETTEN BOYCOT

 3. Jammer het blijft fout gaan: typ je een puntig haakje, in plaats van een komma en dan breekt het programma de zin af, helaas.
  Hierbij de laatste poging:
  ZOLANG ISRAEL ALLE INTERNATIONAL WETTEN BOYCOT MOETEN WIJ ISRAEL BOYCOTTEN!
  Als je niets doet terwijl je iemand een misdaad ziet plegen dan ben je voor de wet medeplichtig. Wat dit betreft is ook de Nederlandse Regering in overtreding, want artikel 90 van de grond wet zegt: “De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde”.
  Zolang de regering niets doet aan het schenden van de internationale rechtsorde door de Israelische regering en het Israelische leger, schendt zij dus haar eigen grondwet.
  Wij zijn als goede burgers verplicht om de politiek leiders van de partij waarop wij stemmen hierop aan te spreken, laten we dat in grote getale gaan doen, want wie zwijgt, stemt toe!

 4. Al jaren ben ook ik bezig met protesteren tegen de bezetting en tegen het negeren van het internationaal recht door o.a Nederland.
  De Heer van Ormel heb ik aangesproken tijdens een debat over Europa waar hij sprak over Christelijk,Joods en humanistische waarden en normen. Hij had het over de uitbreiding van Europa en hoe goed het nu gaat met Spanje .20 jaar geleden zouden ze daar nog de wurgpaal hebben. Ik vertelde hem dat ik de film “Salvador”heb gezien en gelijk gezocht heb of Nederland Franco ooit heeft bekritiseerd. Natuurlijk niet zo ook de katholieke kerk niet. Hij vond dat ik hem dat niet kon verwijten waarop ik zei dat hij de Palestijnen niet de tweede wereldoorlog kon verwijten .Een reden van Verhagen om pro Israel te zijn is juist 40-45.
  Ik zou willen dat wij vanuit Nederland een oproep doen aan de Palestijnen om hun onderlinge geweld te stoppen en zich te richten op vrijheid en veiligheid.
  Ik ben mij ervan bewust dat het westen medeverantwoordelijk is voor deze ontwikkeling door hun verdeel en heersmethode en dat de bezetting een grote misdaad is. Vandaar dat ik dezelfde oproep met uitleg aan NL en EU wil doen,Verhagen zal binnen de EU het Israelische standpunt met hand en tand gaan verdedigen .Een boodschap/oproep van ons zal noodzakelijk zijn en blijven.

 5. Hamas schrijf je met een m, en het hangt er maar van af met welke Hamas persoon je spreekt en wat je onder bezetting verstaat, Yoram. Maar misschien spreek jij niet met mensen van Hamas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *