40 jaar bezetting (4)

082.jpg

Een checkpoint

De foto’s zijn afkomstig uit het meest recente rapport van Amnesty International, Enduring Occupation. Voor wie wil weten over welke mensenrechten en welk internationaal recht we het hebben wanneer we Israel verwijten die te schenden, in dit rapport staan de koude feiten op een rijtje. En de gevolgen.
Hier.

121.jpg

De muur

02.jpg

Palestijns dorp op de Westoever

01.jpg

Een nederzetting

06.jpg

Deze foto laat zien hoe Palestijnen op de Westoever via achterafwegjes en geitenpaadjes hun goederen te voet dragen om ze dan aan de andere kant weer in een auto te laden, die niet door de checkpoints mag. Ik heb een paar jaar geleden zelf gezien hoe met die sluipwegen de checkpoints te omzeilen zijn. Het spreekt vanzelf dat het de mensen veel tijd kost om elke keer zo’n omweg te maken. Maar het maakt ook iets anders duidelijk: die muur is er niet vanwege de veiligheid van de Israeli’s. Wie de tijd en de energie heeft, en kwaad in zijn zin heeft, gaat niet in de rij voor de checkpoints staan tussen de kinderen die naar school moeten, de boeren die van hun land afkomen, de moeders met kleine kinderen, de ouderen die naar huis willen en de mensen in rolstoelen, die loopt dus om.

3 gedachten over “40 jaar bezetting (4)

 1. Hoi Anja,

  Ik ben het sterk eens met de boodschap uitgedragen op dit weblog, genuanceerd en met verwijzing naar de relevante bronnen. Ongelooflijk veel bewondering voor de mensen die ondanks alle onrecht in Israel en de Palestijnse gebieden hun leven proberen te leven is op zijn plaats. Als ik me probeer te verplaatsen in hun situatie (wat in wezen natuurlijk onmogelijk is), rijzen me echt de haren te berge. Hoe het mogelijk is dat er in zulke vreselijke omstandigheden toch nog kinderen zijn die opgroeien tot vredelievende burgers is een raadsel, net zo ongrijpbaar als het raadsel van de schepping zelf.
  Ik erger me dan ook in toenemende mate aan het afschuwwekkende, rechts-reactionaire geluid van Verhagen en al het andere schuim ter rechterzijde. Ongelooflijk hoe stompzinnig die lui (zie bijv. ook Nausicaa Marbe in de Volkskrant gisteren; wat vind jij daar nu van?) hun pro-Israel plaatje grijsdraaien. Hoe kan dit alles nou niet bij meer mensen tot verontwaardiging leiden? Het is zeker voor een groot deel apathie, en voor een deel natuurlijk ook de vastgeroeste gedachtewereld van de oudere generatie die is opgegroeid in een tijd met een heel andere werkelijkheid. Afijn, gelukkig is de SP er nog om ons wakker te maken en te houden. Ga in elk geval nog lang door met de strijd en zet hem op Anja!
  Hartelijke groet,

  Johan

 2. Dank je johan. Wat ik van het stukje van Nausicaa Marbe vind, wat je zegt, ongelooflijk stompzinnig. En daarom niet de moeite om er op te reageren. Met politici, soms ook ongelooflijk stompzinnig, vind ik dat nog anders. Die moeten we wel op de vingers tikken, want die zijn verantwoordelijk voor wat er (niet) gebeurt.

 3. Over mensenrechten gesproken
  De andere partij kan er ook wat van.

  De strijdende Palestijnse partijen Hamas en Fatah maken zich schuldig aan schendingen van het humanitaire volkenrecht die in sommige gevallen neerkomen op oorlogsmisdaden. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een verklaring.

  HRW wijst op het executeren van gevangen strijders, het vermoorden van burgers die niet deelnemen aan de gevechten, het vechten in ziekenhuizen en het misbruiken van onderscheidingstekens van de pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *