Dagboek 19 juni 2007

Dinsdag, Den Haag dag.
Dus vandaag even kort. Israelisch minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni is even bij de EU ministers langs geweest om ze instructies te geven. Die luiden: Hamas en dus nu Gaza, blijven boycotten, en Abbas ondersteunen. En het ziet er naar uit dat de EU zal doen wat Israel van ze wil.

Dit is dus de voortzetting van Israels verdeel-en-heers politiek, precies die politiek die een fikse aanleiding was voor de huidige scheuring en de machtsovername. En zo te zien gaat de EU daar blind in mee. Om het nog een beetje erger te maken. Israel heeft de Palestijnen opgedeeld in de goeie Palestijnen, die luisteren naar Israel en geld en wapens aan willen nemen van de VS om als politieagent voor Israel op te treden, en de slechte Palestijnen die vinden dat ze zelf uit moeten maken hoe ze hun land besturen en hoe ze zich verzetten tegen de bezetting. Die laatsten heten nu de extremisten, ook al is het voor de hele wereld duidelijk dat Hamas een grote stap heeft genomen met afzien van gewapend verzet, deelnemen aan de verkiezingen, en het zoeken van een politieke in plaats van een gewapende oplossing.

Om het goede voorbeeld te geven is Israel van plan het belastinggeld dat al van de Palestijnen was, zo’n 400 miljoen euro, over te dragen aan de helft van de Palestijnen, onder Abbas. En de andere helft te laten verhongeren.

Daarmee wordt uiteraard niets opgelost. Want twee feiten blijven: je kunt Gaza niet onder de ogen van de wereld werkelijk laten creperen. Al is er al een aardige poging in dei richting gedaan. Bovendien, deze les zou nu langzamerhand wel eens geleerd kunnen worden, daar ‘verzwak je de extremisten’ niet mee, zoals minister Livni beweert, daarmee veroorzaak je extremisme.
En je kunt nu wel beloningen uit gaan delen aan Abbas, die toen hij aan de macht was nog geheel werd genegeerd, maar nu ondersteund wordt als de beste kans op een marionettenregering die onder bevel komt te staan van Israel en de VS, maar die ‘beloningen’ die nu uitgedeeld gaan worden zijn poppenkast. Israel is niet van plan de bezetting van de Westoever, de voortschrijdende annexatie te stoppen. De bevolking op de Westoever, die het nu nog even beter heeft dan de bevolking in Gaza, ervaren nu al dagelijks aan den lijve wat de afsluitingen, de nederzettingenbouw en de muur voor hen betekenen. Ook als ze nu misschien even meer adem kunnen halen als er symbolisch een paar checkpoints worden opgeruimd, of er toestemming wordt gegeven aan de EU om mee te helpen de bezetting te financieren door te doen wat Israel hoort te doen met een bevolking onder bezetting, medische hulp, onderwijs en voedsel te verschaffen, ook die bevolking blijft in verzet, en terecht. En dat kan Abbas ook niet oplossen. En de EU ook niet, zolang ze niets meer doen dan hun geweten sussen door de goeie Palestijnen geld te sturen en de slechte Palestijnen te blijven boycotten.

16 gedachten over “Dagboek 19 juni 2007

  1. En de Israelische terreur tegen de Palestijnen gaat elke dag weer gewoon door, met steun van het Westen en zonder dat de westerse commerciele massamedia hier aandacht aan besteden. Ik kreeg net deze email van Israelische vredesactivisten:

    ‘Opposite Makassed Hospital, near Gethsemane. Now. Bulldozers are there.
    Call Ibrahim Abu Hawa for directions: 0505 548 105

    Angela Godfrey-Goldstein, Action Advocacy OfficerThe Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD), Jerusalemangela@icahd.org; http://www.icahd.org/ http://www.angelajerusalem.wordpress.com/
    stan

  2. het blijkt dit keer niet te gaan om de vernietiging van een palestijns huis, maar om de vernietiging van een olijfboomgaard. godzijdank steunen fatsoenlijke israeli’s de palestijnen door tussen de protesterende palestijnse families en het leger te gaan staan en de palestijnen te beschermen. het israelische leger schiet niet bewust op joods israeli’s wel op palestijnen, zelfs op palestijnse kinderen, zoals ik zelf van nabij gezien heb.

  3. Onze padvinder Balkenende vliegt vliegtuig in vliegtuig uit om uit alle macht te voorkomen dat Europa een eigen vlag en een grondwet krijgt.

    Zelf was hij eerst vóór een democratisch Europa met een vlag en een grondwet. En zelfs een volkslied. Maar omdat wij tegen zijn, ligt hij nu Europees dwars.
    Het lijkt hem nog te gaan lukken ook. Waar een klein land groot in kan zijn.

    Maar eigenlijk had hier natuurlijk moeten staan:

    Onze padvinder Balkenende vliegt vliegtuig in vliegtuig uit om uit alle macht te voorkomen dat de Palestijnse staat voorgoed de eigen vlag en grondwet wordt ontnomen.

    Zelf was hij eerst tegen een democratische Palestijnse staat met een vlag en een grondwet. En zelfs een volkslied. Maar omdat wij vóór zijn, ligt hij nu Europees dwars.
    Het lijkt hem nog te lukken ook. Waar een klein land groot in kan zijn.

    met groet,
    alma oostenwint

  4. Het is werkelijk weerzinwekkend, de VS-Israël-EU-politiek met betrekking tot Palestina. Nu weer die C. Rice die de loftrompet uitsteekt over Abbas! Hoe bruin kan je het bakken…..

    Gisteren las ik verontrustende berichten, dat Israël een grootscheepse militaire aanval op Gaza voorbereidt om Hamas -maar in feite dus de gehele Palestijnse bevolking daar- een genadeklap te geven! De Sunday Times heeft, op gezag van hooggeplaatste Israëlische militairen, gemeld dat de nieuwe minister van defensie hiervoor 20.000 militairen wil inzetten. De brandstoftoevoer aan Gaza is inmiddels al gestaakt, terwijl ook voedsel en medicijnen schaars zijn door de opschorting van de steun van de EU.
    Groot alarm moet worden geslagen!

  5. Anja, ik zou eens met Erik Meijer gaan praten. In de uitzending van NCRV’s stand.nl van afgelopen vrijdag 15 juni verkondigde hij standpunten die tamelijk dicht liggen bij wat jij hier noemt het ‘blind meegaan’ met de tips die de Israël lobby de EU voorhoudt. In ieder geval heeft een deel van de SP achterban zich hieraan gestoord. Erik wekte de indruk het SP rapport van Harry van Bommel en jou slechts diagonaal doorgelezen te hebben en slecht op de hoogte te zijn.
    Het kan ook zijn dat hij zich bewust was op eieren te lopen omdat je bij een ferm standpunt nou eenmaal het risico loopt om of de ene helft van de mensheid of de andere van je te vervreemden. Dat zou ik dan niet kunnen waarderen. Als een tweedeling onvermijdelijk is, zorg dan dat je aan de goede kant staat. (voor Clara: dat heeft niets met verkokering te maken)

  6. @4 Ze bereiden dus de finale ethnische schoonmaak voor. En de wereld zal er bij staan en toekijken of er zelfs bij juichen. Om kotsmisselijk van te worden

  7. “De gevechten in Uruzgan tonen aan dat het noodzakelijk is dat de internationale gemeenschap actief is in Afghanistan”, zegt minister van buitenlandse zaken Verhagen. Een perfecte logica. Zo is het verzet van de Palestijnen tegen de bezetting van hun gebieden door Israël het bewijs voor de noodzaak dat Israëlische militairen daar actief zijn. Verhagen, wat zouden wij zonder uw licht moeten doen!

  8. Je wou mij adviseren om aan de goede kant te gaan staan, Hermie? Nou dank je wel. Zonder jouw advies zou ik niet op die gedachte zijn gekomen.

  9. Michel Warschawski betoogt in dit artikel dat de crisis in Gaza ‘made in Israel’ is. Hij gaat onder andere in op de democratische legitimiteit van Hamas. Het is niet alleen schandalig, maar ook heel erg dom dat bijvoorbeeld de EU – met haar mooie verhalen over democratie – weigert in te zien dat Hamas democratisch gekozen is en breed gesteund wordt. Ik ben ook niet bepaald een fan van Hamas, maar daar kun je toch niet blind voor zijn?

    Anyway, het artikel van Warschawski op http://www.alternativenews.org:

    http://www.alternativenews.org/blogs/michael-warschawski/the-crisis-in-gaza-made-in-israel-20070618.html

  10. Hermie, als ik het geen verkokering mag noemen dan noem ik het maar gewoon hardnekkig en als dat ook niet mag, maak er dan maar dom van.

    Overigens vinden tegenstanders ook altijd dat ze aan de goede kant staan.

  11. “Leven uit liefde tot de daad en laten leven uit begrip voor andermans wil is het leidmotief van vrije mensen.” Rudolf Steiner, 1893. Misschien ligt daar een sleutel voor “de goede kant”. Veel mensen in het westen hebben er geen enkel begrip voor dat Palestijnen überhaupt iets willen.

    Groet,

  12. Stan van Houcke schreef: “het israelische leger schiet niet bewust op joods israeli’s wel op palestijnen, zelfs op palestijnse kinderen, zoals ik zelf van nabij gezien heb.”

    Kan Stan van Houcke daar wat meer over vertellen. Op zijn weblog zie ik veel Engelstalige artikelen maar geen persoonlijke verhalen zoals hier.

  13. de eerste keer was, ik denk, een jaar of vijftien geleden, tijdens de eerste intifadah, toen ik samen met Anneke Jos Mouthaan van Een Ander Joods Geluid, en een Israelische vredesactiviste door Gaza reisde. Toen ik Palestijnse kinderen interviewde op geluidsband begonnen Israelische militairen op die kinderen te schieten. Op de band is te horen hoe een van de kogels tegen een ijzeren rolluik weerkaatst. Gelukkig deed een apotheker zijn rolluik omhoog waardoor we konden vluchten. De tweede keer was in 2002 tijdens de tweede intifadah toen ik met de toen nog in Palestina wonende Gert de Bruijne bij de Israelische wegversperring in El Bireh zag hoe een Pelestijns kind in het hoofd getroffen werd en bloedend werd afgevoerd door zijn vriendjes. De Israelische scherpschutters zaten op de bovenste verdieping van een gesloten hotel op ongeveer 400 meter afstand. In diezelfde tijd interviewde de journaliste Amira Hass van de Israëlische kwaliteitskrant Ha’aretz, die in tegenstelling tot de Nederlandse correspondenten op de Westoever woont, een van de Israelische militaire scherpschutters. ‘Wanneer de officieren te velde de scherpschutters opdracht geven te vuren, dan is de intentie om het hoofd te raken, want als hij schiet, doet hij dat om te doden… Twaalf jaar en ouder mogen we neerschieten,’ aldus de Israëlische militair. Hij gaf overigens toe dat het moeilijk is om leeftijden te schatten. ‘De richtlijnen… veranderen elke dag, soms zelfs meermalen per dag. Wanneer er aan Israëlische zijde doden vallen, mogen wij meer schieten.’ Over het aantal Palestijnse doden zei hij: ‘Zes per dag is normaal, het kunnen er ook veel meer zijn.’ Het alleen verwonden van kinderen wordt doorgaans als ondoeltreffend beschouwd, want ‘verwondingen hitsen de gemoederen veel meer op.’ Bij mijn terugkeer in Nederland schreef ik in Vrij Nederland dat het bijna vijf weken duurde voordat het NOS-Journaal voor het eerst meldde dat ‘de Palestijnen de Israëlische militairen er al vaak van hebben beschuldigd dat ze schieten met het doel mensen te doden.’ Kennelijk was die beschuldiging voorheen niet interessant genoeg om te vermelden, laat staan om de correspondent in Israël te vragen zelf polshoogte te gaan nemen. Ik bezocht ook het grootste Palestijnse ziekenhuis in het bezette Oost Jeruzalem waar een in Nederland opgeleide chirurg me rondleidde langs bedden waarin neergeschoten Pelestijnse kinderen lagen. Een van hen was met een zogeheten rubberkogel, dat wil zeggen: een metalen kogel met een rubberlaag erom heen, op zijn achterhoofd geraakt en lag al enige tijd in coma. zijn moeder stond naast hem toen de arts mij in het nederlands vertelde dat de verwachting was dat de jongen zou sterven. De kamer rechts ervan lag een kind dat door maar liefst twee hoge snelheidskogels was geraakt toen hij op het balkon van zijn huis naar de vurende Israelische militairen keek. Deze terreur, er is geen ander woord voor, wordt economisch, politiek en zelfs militair door het Nederlands kabinet gesteund en door de meerderheid van de Nederlandse volksvertegenwoordigers geaccepteerd.
    stan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *