7 gedachten over “Harry en Hamas

 1. Anja, je link klopt niet. achter http:// heb je nog een keer http// staan.

  Ik vind het aan de ene kant moedig dat Een aantal mensen uit de 2e kamer op bezoek zijn gegaan bij Hamas, maar aan de andere kant, vraag ik me ook iets af.
  Ze willen geen dialoog met Israël. Zover ik tenminste weet. Maar daar heb ik niet echt een oordeel over. Maar wat ik niet begrijp is hun geweldadige relatie met Fatah. Is het de bedoeling van de parlementsleden om een dialoog met zowel Fatah als Israël op gang te brengen?

 2. Als je bedoelt wat de relatie is tussen Fatah en Hamas moet je je daar een beetje in verdiepen, Patrick. Wat je kunt weten over de afgelopen periode, is dat Fatah bezig was om te proberen de leiding van Hamas uit te schakelen, en Hamas ze voor was. Wat de Hamasman in het gesprek met Harry zei klopt met wat ik er over weet.
  De vraag waarom Hamas minder ‘inschikkelijk’ is tegenover Israel dan Fatah was, of is, is weer een andere. Stel dat Israel helemaal niet uit is op een ‘dialoog’, stel dat Israel helemaal niet van plan is om een Palestijnse staat toe te staan, stel dat Israel al lang een plan heeft om de Palestijnen in zo klein mogelijke enclaves op te sluiten, gesioleerd van elkaar, omsingeld en economisch volstrekt afhankelijk, stel dat waar is, wat denk je dan dat Hamas zou moeten doen?

 3. Dat begrijp ik wel Anja, maar beide partijen, Israël en Hamas moorden. Burgers en – wat ik als onderwijzer het meest vreselijk vind – kinderen.
  Wie zegt overigens dat ik me niet heb verdiept in de relatie Fatah/Hamas? Ik heb moeite met die aanname.

 4. Uit het bovenstaande maak ik op dat je je er niet in verdiept hebt, Patrick. Je komt niet verder dan de mededeling dat beide partijen burgers vermoorden. De achtergronden zijn je dus kennelijk tot op heden ontgaan. Daar kun je wat aan doen. Te beginnen met lezen wat er op dit weblog al staat. En dat verwijst weer naar meer bronnen.

 5. Beste Anja,
  Patrick heeft nog niet gereageerd op uw vraag. Maar wat vindt u zelf; wat zou Hamas volgens u moeten doen, als aangenomen kan worden dat al uw stel-datjes van hierboven waar zijn?

 6. Ik ga er niet over wat Hamas moet doen, David. Daar gaan de Palestijnen over. Ik volg de ontwikkelingen zo goed en kwaad als ik kan, en ik vind dat we niet om Hamas heen kunnen. Als we iets bij willen dragen sla je niet de vertegenwoordiging van de helft van de bevolking uit. Ik stelde die vraag enigszins retorisch, omdat het hier nog steeds niet echt door wil dringen dat het Israel is die de sleutel in handen heeft. Zolang die gewoon doorgaan met hun bezettingspolitiek kan ook Hamas niet vreselijk veel meer doen dan zien dat ze het overleven en hun bevolking zo goed mogelijk daarbij te helpen. En in ieder geval niet ozal Abbas te zwichten en zich om te laten kopen om als politieagent voor Israel te fungeren. Hoewel ik ook dat geen reden vind om niet ook met Abbas te praten.
  Wat tot nu toe duidelijk is geworden is dat Israel geen moment afgeweken is van hun eigen doel, niet in de tijd toen Hamas aanslagen pleegde, niet toen ze een 18 maanden durende wapenstilstand aanhielden – Israel ging gewoon door met hun leiders te vermoorden, de nederzettingen uit te breiden, de muur verder te bouwen, de economie te ondermijnen, mensen verder op te sluiten. Na de verkiezingen, juist toen Hamas bereid was om aan het politieke proces deel te nemen en feitelijk afzag van gewapend verzet werd een groot deel van de Hamas parlementariers opgepakt en in de gevangenis opgesloten, waar ze nog steeds zitten. Het heeft dus helemaal niet zoveel zin om eisen aan Hamas te stellen, het is vooral tijd om dat met Israel te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *