Dagboek 13 september 2007

De volkskrant was vanochtend al vrijwel Jami-vrij, nog enige nakwaak in Trouw. Michiel Hegener, van ‘de steunverklaring’ doet samen met Roel van Duijn een futiele poging om duidelijk te maken dat zijn initiatief geheel onafhankelijk is van het tweepersoonscomité van Jami. Hij protesteert tegen een kop in Trouw die het had over de steunverklaring voor Jami. Hoe zou Trouw zich zo kunnen vergissen.

Beide initiatieven werden gelanceerd op 11 september, beide gaan over de ondersteuning van ex-moslims, wat de ondertekenaars betreft, zoals Ellian, komen we die prominent bij beide clubs tegen, maar nee, ze zijn geheel van elkaar onafhankelijk. ‘Wij horen niet thuis bij islamofoben die de profeet Mohammed gelijkstellen met Bin Laden of moslims met terroristen’, schrijven Hegener en Van Duijn in onschuld. Ik denk dat de subtiele verschillen tussen islamofobie en islamofobie wel meer mensen zullen ontgaan. Behalve dat, de kogel is al door de kerk. Het protest is te laat.

Het NRC (gisteravond) komt opeens tot de ontdekking dat vrijwel alle prominente spelers in het debat afkomstig zijn uit Iran: zowel Jami en Golriz, als hun adviseur Ellian, als hun tegenspelers Taebi en Jafari. Niet zo toevallig. De Nederlanders met Iraanse achtergrond zijn politieke vluchtelingen, gewend aan het debat, vaak hoog opgeleid, en met stevige meningen over de politieke islam die ze zijn ontvlucht. Al staan daarbij hun meningen vaak haaks tegenover elkaar, de een zet zich af tegen alles wat moslim is, de ander nu juist tegen die islambashers. We wachten nu af tot iemand op het idee komt om niet meer te waarschuwen tegen de islamisering maar tegen de Iranisering van Nederland. Ik heb al eerder op dit weblog over de migranten uit Iran geschreven. Hier. Hoe zouden we zonder hen hier nog een debat kunnen voeren?

Waarom hoor je zo weinig Marokkaanse, Turkse, Surinaamse moslims, vragen de verslaggeefsters zich in het NRC af. Nou, niet alleen omdat de moslims, meestal ex-moslims uit Iran gepokt en gemazeld zijn in het debat. Ook omdat de pers het niet interessant vindt wanneer Marokkaanse moslims bescheiden en beleefd komen vertellen dat zij niets tegen ex-moslims hebben. Zoals onlangs bleek. Hier. Het is de grote voorkeur van de media zelf voor extreme meningen, die maakt dat we zo weinig in de kranten terugvinden van die ‘zwijgende meerderheid’.

Aan de stofwolken in de media als het gaat om moslims en ex-moslims zou je het niet afzien dat de Nederlandee bevolking ondertussen stiekem wat gematigder over ‘buitenlanders’is gaan denken, trouwens. Die andere ‘zwijgende meerderheid’. Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat dat autochtonen minder moeite heeft met buitenlanders dan een paar jaar geleden. Op de stelling ‘er wonen teveel mensen met een andere nationaliteit in Nederland’, is het antwoord van 50% naar 40% gedaald. Met ongeveer hetzelfde percentage geven autochtone Nederlanders aan minder bezwaar te hebben tegen ‘mensen van een ander ras’ als buren. Altijd nog wel een fiks deel van de bevolking. (Volkskrant vanochtend).

gaza.jpg

Gaza. Er heeft een grote staking plaatsgevonden van de bevolking, tegen het repressieve optreden van Hamas. En Ramadan is ook daar begonnen. Als gebaar hebben de autoriteiten van Hamas tachtig gevangenen vrijgelaten. Het ziet er naar uit dat Hamas onder druk van de Gazanen in moet gaan binden.

Ons NCCR heeft een grote bijeenkomst gehouden voor hun gehandicapten en hun families. Een van de klachten was dat veel mensen geen toelage meer krijgen van het nu onder Hamas vallende ministerie van Gezondheid. Khaled Abu Zaid, jawel, mijn echtgenoot, heeft toegezegd dat er actie gevoerd gaat worden om het ministerie er toe te krijgen die toelagen aan de families met gehandicapten weer te betalen.

Verder is het niet eenvoudig om nieuws te krijgen vanuit Gaza zelf. We gaan er zo spoedig mogelijk weer heen.

Een kleine rapportage van Al Jazeera over Gaza. Hier.

En voor een van de weinige bronnen uit Gaza zelf. Zie Tabula Gaza, hier.

2 gedachten over “Dagboek 13 september 2007

  1. Zelf ben ik een afvallige Katholiek. Daar, nu weet eindelijk de hele wereld het. Ik wist het sinds mijn 16de zeker. En nu ben ik 58. En al die jaren heeft niemand me daarvoor met de nek aangekeken. Wedden dat er heel wat mensen rondlopen die allang geen Moslim meer zijn, maar waar niemand het van weet? Waarom al die heisa als het zo ook kan?

  2. Ik vond Jami dinsdagavond bij Pauw en Witteman ongenadig door de mand vallen. Hij had een riedeltje uit zijn hoofd geleerd, maar was te hooghartig en rancuneus om oprecht over te komen. We zagen een jongen die op zoek is naar een carriere. Een niet zo getalenteerde jongen trouwens. Een jongen ook die heult met Wilders. Geloofsafval moet, vind ik, verdedigd worden. Maar heulen met Wilders, die mensen criminaliseert, in de hoek zet, beledigt en uitsluit – dat vind ik niet te verdedigen.

    Jami lijkt zich ook aan te hebben gesloten bij het koor van de simplistische lofzang op de Verlichting/de ‘moderniteit’. ‘Het Westen’, zegt hij, heeft ‘de Verlichting’ gekend: ‘Nietsche en Kant’ haalde hij daarbij nota bene aan en je kon proeven dat Jami van de antimoderne denker Nietsche, laat staan van Kant, weinig kaas had gegeten. Het Westen kent in zijn ogen beschaving, de islam niet. Verschrikkelijk, wat een platitudes. De holocaust is vergeten; de Fransen in Algerije ook; de Amerikanen in Vietnam; de politionele acties; Hiroshima en Nagasaki, Apartheid. Alsof de Verlichting en moderniteit zo eenduidig zijn dat je er zo lichtzinnig mee om kunt gaan. Bah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *