Iran’s joden in gevaar

Wat denkt de gemiddelde lezer bij de bovenstaande kop?
Natuurlijk, met die jodenhatende Ahmadinejad zullen de joden die nu nog in Iran leven het vast niet makkelijk hebben. En een ander zal denken: wonen er dan nog joden in Iran? Hoe is dat mogelijk?
Vandaar ook de verbazing in sommige kranten (Parool, Trouw) dat er in Iran op de tv een serie speelt die lijkt op Schindler’s List. Hoe kan dat, in het land van Ahmadinejad die ‘Israël van de kaart wil vegen’?

Dit is wat Israel (en de VS) ons willen laten denken: Iran is de nieuwe nazi-staat, vergelijkbaar met het Duitsland van toen, en Ahmadinejad is de nieuwe Hitler. In Israel was het Netanyahu die de vergelijking maakte: het is 1938 en Ahmadinejad is Hitler. En de nieuwe Hitler bewapent zich met kernwapens om een nieuwe holocaust voor te bereiden voor de joodse staat. Ook Israels nieuwe president Shimon Peres spreekt over de mogelijke Iraanse kernwapens als ‘een vliegend concentratiekamp’ en ook Olmert zegt dat Ahmadinejad spreekt als Hitler destijds toen die de vernietiging plande van het gehele joodse volk.

Zegt Jonathan Cook, in een artikel getiteld Israel’s Jewish problem in Tehran. (hier.) Het is volgens hem duidelijk: het is de bedoeling dat wij geloven dat Ahmadinejad zich opmaakt om aan genocide op de joden te beginnen, zo gauw hij in het bezit is van kernwapens. De vraag, zegt Cook, is dan waarom er 25.000 joden in Iran wonen, die ondanks alle pogingen van Israel om ze daar weg te krijgen liever willen blijven?

De mythe, dat Iran van plan is ‘om Israel van de kaart te vegen’ is al zo eindeloos gerecycled, ook door Bush, dat bijna niemand zich meer afvrraagt of Ahmadinejad dat ook werkelijk heeft gezegd. Dat heeft hij niet. Experts in het Farsi die de band nog eens hebben afgeluisterd horen wat anders. Ahmadinejad citeerde de Ayatollah Khomeiny die tegen supporters van de Palestijnen zei dat het zionistische regime in Jeruzalem zou verdwijnen van de bladzijden van de geschiedenis. Hij dreigde niet om joden te vernietigen, hij dreigde zelfs niet met de vernietiging van Israel. Wat hij wel deed was de Israelische bezetting van de Palestijnen te vergelijken met andere illegale overheersingen, inclusief die van de sjahs die eens over Iran regeerden, de apartheid van Zuid-Afrika en het Sowjet rijk. Daar kun je het mee oneens zijn, maar over ‘vernietiging’ is niet gesproken. Toch is die foutieve interpretatie een eigen leven gaan leiden, en is aan alle kanten voor propagandistische doeleinden uitgebuit.

Ondertussen zijn de 25 duizend Iraanse joden niet van plan om te vertrekken. Ze zijn de grootste joodse gemeenschap in het Midden Oosten buiten Israel, en ze waren er al drieduizend jaar geleden. Het is zeker waar dat ze als niet-moslim minderheid last hebben van discriminatie, maar, zegt Cook, ze zijn niet slechter af dan de Palestijnse burgers van Israel en zeker heel veel beter dan de Palestijnen van Gaza en de Westoever onder Israelische bezetting.

1187351473.jpg

De Iraanse joden hebben weinig invloed op de politiek, ze nemen nauwelijks deel aan de macht, ze bekleden geen hoge posten in het leger of in de bureaucratie van Iran. Maar verder hebben ze een grote mate van vrijheid. Ze hebben een gekozen vertegenwoordiger in het parlement, ze mogen hun godsdienst openlijk beleiden, hun liefdadigheidsinstellingen worden ondersteund door joden in de diaspora, ze mogen vrij reizen, onder andere naar Israel. Er zijn in Teheran zes koshere slagers en dertig synagoges. Onlangs gaf Ahmadinejad een donatie aan een joods ziekenhuis in Teheran.

Zoals Ciamak Moresadegh, een iraans joodse leider zei: “Als je denkt dat judaisme en zionisme hetzelfde zijn, is het alsof je zegt dat de islam en de Taliban hetzelfde zijn”. Iraanse leiders zetten zich af tegen het zionisme, die ze verantwoordelijk achten voor de slechte behandeling van de Palestijnen, maar ze hebben herhaaldelijk gezegd dat ze geen moeite hebben met joden, met het judaisme, of zelfs met het bestaan van de staat Israel. Ahmadinejad die afgeschilderd wordt als een antisemitische duivel, vraagt om een ‘regime change’, hij heeft voorgesteld dat er een volksreferendum gehouden zou worden onder alle bewoners van Israel en de bezette gebieden, inclusief de oorlogsvluchtelingen, over wat voor een regering ze zouden willen hebben. Onwaarschijnlijk dat dat er ooit van zou komen, maar niet hetzelfde als ‘vernietiging’.

Ondanks het feit dat de Iraanse joden helemaal niet vinden dat ze in Iran bedreigd worden, is de Israelische regering al een hele tijd aan het werk om te proberen hen naar Israel te krijgen. Tot nu toe is het gelukt om 152 Iraanse joden naar Israel te laten verhuizen, en de meeste van hen gingen om economische redenen. Israel heeft nu donors gevonden die elke joodse Iraanse familie 60 duizend dollar biedt als ze naar Israel willen emigreren, bovenop de voordelen als goedkope leningen en hypotheken en gegarandeerde huisvesting die elke joodse emigrant kan krijgen. Maar ze willen niet. “De identiteit van Iraanse joden is niet te koop. Joden horen bij de alleroudste Iraniers. We houden van onze Iraanse identiteit en van onze cultuur”, was het antwoord.

Het is bekend dat Israel bang is om de joodse meerderheid in de regio te verliezen, en er alles aan doet om joden uit andere landen toe te bewegen naar Israel te emigreren. Zo werden er duizenden joden (plus niet-joodse aanhang) uit Rusland gehaald, en werden er met veel fanfare Ethiopische joden met vliegtuigen over gebracht. Maar andere pogingen wilden nog niet erg lukken. Een paar jaar geleden, toen de economie in Argentinie slecht stond, werden Argentijnse joden die naar Israel zouden emigreren 20 duizend dollar per persoon geboden. Niet lang daarna verschenen de berichten over een toename van anti-semitische aanvallen in de Israelische media. Een causaal verband is niet aantoonbaar.

Maar eerder heeft Israel andere methoden ingezet dan de belofte van financiele beloningen om joden te bewegen naar Israel te komen. In 1954 recruteerde Israel een groep Egyptische joden om een serie bomaanslagen te plegen, om Engeland te ontmoedigen om zich van het Suez kanaal terug te trekken. Uiteraard maakte dit de gehele joodse gemeenschap in Egypte tot verdachten, en twee jaar later, na de inval van Israel en de bezetting van de Sinai, zette Nasser 25 duizend Egyptische joden het land uit. En nadat anderen gevangen genomen waren en van spionage werden beticht verdween ook de rest.

Nog bekender werd wat Israel er aan bijdroeg om de toen grootste joodse gemeenschap te laten vertrekken uit Irak. In 1950 veroorzaakte een serie bomaanslagen op Irakese joden in Baghdad een vlucht van 130 duizend joden naar Israel, die er van overtuigd waren dat er Arabische extremisten aan het werk waren geweest. Pas later bleek het het werk geweest te zijn van de zionistische ondergrondse, geholpen door de Israelische regering.

Nu is het de vraag wat Israel gaat doen wanneer de joodse gemeenschap in Iran weigert daar weg te gaan. Er gaan geruchten, sommige van journalisten als Seymour Hersh, dat Israel probeert om het vrije reizen van joden tussen Israel en Iran te gebruiken om Iraanse joden in te zetten voor spionage over het mogelijke gebruik van kernenergie voor wapens in Iran. Wat daar het gevolg van kan zijn is niet zo moeilijk te voorspellen. Tot op heden zijn de joden in Iran niet beschuldigd van het hebben van ‘dubbele loyaliteiten’, maar mocht er aan het licht komen dat leden van de gemeenschap zich voor spionage hebben laten gebruiken dan kan daar snel een einde aan komen. En dan is het de vraag hoe lang de joodse gemeenschap in Iran nog veilig zal zijn.

En mocht Israel er in slagen om Iraanse joden te recruteren voor spionage doeleinden, mocht dat – heel toevallig natuurlijk – uitlekken, en mochten de Iraanse joden het land uitmoeten, dan heeft Israel een tweede overwinning gescoord, want er is hen veel aan gelegen om de wereld te bewijzen dat het voor joden niet mogelijk is om samen te leven met moslims. Voor degenen die de ‘clash of civilisations‘ propageren, is die drieduizend jaar oude geschiedenis van de joodse gemeenschap in Iran een obstakel in de oorlog.

Zegt Jonathan Cook. Vergezocht? Cook heeft wel vaker gelijk.

Zijn complete artikel in het Engels, hier.

21 gedachten over “Iran’s joden in gevaar

 1. Goh, ik heb altijd gedacht dat het Iraanse regime ‘pure evil’ is. Ik ben nog steeds niet overtuigd van de absolute goedheid van Ahmedjinedad, maar dit plaatst hem wel in een ander (beter) daglicht.

  Moet je nagaan dat zelfs een Amerika-criticus als ik nog zo beinvloedbaar is voor hun propaganda. Niet zo gek, als dat het enige beeld van Iran is dat je voorgespiegeld krijgt…

 2. Jan, vergis je niet, ook als Ahmadinejad geen ‘pure evil’ is, althans, wat joden betreft, maakt dat hem nog geen ‘good guy’. Dus dit wil ik in ieder geval niet gezegd hebben, dat hij het toonbeeld zou zijn van absolute goedheid. Zie hierover onder andere Taebi, die zelf als Iraan politiek vluchteling is. Hier.

 3. Zit veel waars in het artikel volgens mij, wel twee kanttekeningen:

  – Wat de president van Iran ook heeft gezegd, hij blijft de schijn wel tegen zich houden. Ik zal niet snel het beeld vergeten van een VPRO-documentaire waar de journalist van het vliegveld op weg naar Teheran is en langs de weg staat een enorm bord met de mededeling: ‘Israël must be destroyed”
  -Als de joodse inwoners het niet slechter hebben dan palestijnse inwoners van Israël moeten we dus concluderen dat òf het voor de palestijnse israëlis allemaal wel meevalt òf dat joden in Iran het slecht hebben. Andere smaken zijn er niet.

 4. Anja,wat doe je met de holocaust-denial conferentie door Iran georganiseerd,waarbij zelfs een Amerikaanse ku klux klan leider niet alleen was uitgenodigd,maar ook door de Iraanse president met eer is ontvangen?

 5. Verwar alsjeblieft ‘joodse mensen’ niet met ‘Israel’. Het beoordelen van mensen op basis van wat ze voor etniese of religieuze achtergrond hebben, heet gewoon racisme. Dat staat volkomen los van wat je denkt / weet van de politiek van een land. In ieder geval is duidelijk, dat de politiek van Iran tov joden in z’n algemeenheid genuanceerder is dan t.o.v. de staat Israel. Onverlet hoe de figuren aan de touwtjes, in elk van die twee landen, het verder politiek doen.

 6. Is het bekend,wat de laatste jaren is gebeurd met de ca 1.4 miljoen Arabische bevolking in het zuiden van Iran die massaal zijn weggevoerd , waarbij talloze slachtoffers zijn gevallen.Is het bekend.hoe duizenden politieke gevangenen de laatste tientallen jaren voor religieuze rechtbanken werden beschuldigd van afvalligheid en vervolgens geëxecuteerd? Het feit,dat het met de joden van Iran relatief minder slecht gaat dan sommigen zouden willen of zouden verwachten,betekent niet,dat de huidige president op maar enige welwillende benadering zou mogen rekenen van welk ethisch denkend mens.

 7. Inderdaad, niet alle joden zijn zionisten en akties tegen een staat is niet per definitie hetzelfde als akties tegen personen of bevolkingsgroepen. Toevalligerwijs heb ik in beide landen familie wonen. Aangezien ik zelf niet joods ben en in NL woon is het lastig om over deze zaak een gefundeerde mening te hebben. Wat ik wel weet is het volgende:
  – Dat Israel probeert draagvlak te creeeren om Iran op termijn aan te vallen.
  – Dat mijn naaste familie in Iran door de regering vermoord is vanwege hun politieke- en geloofsovertuiging.
  – Dat Bush en de USA ook niet mijn favoriten zijn. Helaas kan het niet anders dan dat er één land nummer 1 is en dan maar liever de USA dan Rusland of China.

  Kortom, politieke propaganda is wijd en zijd verbreid. Ik kan geen keuze maken wie de minst slechte is.

 8. Anja, ik hoop niet dat ik gesuggereerd heb dat ik zou denken dat jij de absolute goedheid van Ahmedinejad propageerde. (Kan die zinsconstructie nòg moeilijker).

  Je hebt niets meer of minder gedaan dan de Amerikaanse propaganda voorzien van de broodnodige nuances.

  Sebastiaan, je weet niet of het ‘Israel must be destroyed’-bord daar in opdracht van Ahmedinejad is geplaatst. Op schiphol heb ik ook eens een lichtbalk gezien waarop de tekst ‘save the planet, don’t have kids’ voorbij kwam. Ik geloof niet dat het toenmalige kabinet (paars II) verantwoordelijk is voor die tekst.

  Wat betreft over je conclusie over Palestijnen en Iraanse Joden, zo vatte ik die regel niet op. Iraanse Joden worden gediscrimineerd – staat in de tekst -, maar de omstandigheden aldaar zijn niet erger dan de omstandigheden voor de Palestijnen in Israel. Mijn conclusie: Iraanse Joden hebben het misschien niet fijn, Israelische Palestijnen nog minder. Wellicht is er dus toch een andere smaak?

 9. Tsja,

  Daarbij, deze z.g. uitspraak van Ahmadinejad, ben ik een dik jaartje geleden ook vernacheld.

  Ik ben dus nog iets voorzichtiger geworden met “goedgelovigheid”. Overigens: Ik had beter moeten weten. Als kranten schrijven over (technische, bèta-achtige) zaken waar ik ècht wat verstand van heb, tref ik vaker wel dan niet (soms aperte) onjuistheden aan …

  Dus waarom zou dat hier niet (mogelijk) ook zo zijn?

  Mazzel & broge, Evert

 10. Willem, ik geloof dat het punt dat Cook maakte bij jou niet helemaal is overgekomen. Het is geen kunst om nog eens op een rijtje te zetten wat er aan het huidige regime in Iran niet deugt, er is ook niemand die beweert dat het van die leuke jongens zijn. Ik verwijs ook naar een bijeenkomst over Iran, en ik ken genoeg politieke vluchtelingen uit Iran om te weten dat ze niet voor niets zijn gevlucht – maar waar Cook op wijst, is dat er een mythe wordt gebouwd door Israel en de VS, met als doel een mogelijke aanval op Iran te rechtvaardigen, en mogelijk ook te proberen de joden daar, die niet wegwillen, onder druk te zetten te vertrekken. Dat is wat Cook zegt en dat is het onderwerp.

 11. Waarom zouden de VS en Israel daarmee bezig zijn? Hebben beiden niet voldoende problemen? Doe niet zo simpel; Israel haalt mensen niet uit hun huizen om de immigratie te bevorderen, dat klinkt heel mooi, maar is “jammergenoeg” niet nodig.

  De meest recente immigratiegolven zijn voornamelijk het gevolg van geweld. Van Bunos Aires tot Casablanca, Istanbul en Frankrijk in al deze steden zijn er aanslagen gepleegd op Joden. (Of zit Israël daar ook achter?)
  Als je het zou willen weten: Hezbollah in Argentinië en Al-qaida in Casablanca of voel je je nu al voorbereid op een oorlog tegen beiden?

  Niemand is bezig met het aanzetten tot oorlog tegen Iran, behalve het Iraanse regime zelf. Niemand wil oorlog met Iran, het enige dat nog erger is dan oorlog tegen Iran is een nuclear Iran. Stop de beschuldigingen en kijk naar de feiten!

 12. Daarover is Israel zelf het niet met je eens, Guy. Het is een probleem dat er minder joden naar Israel komen dan er weg gaan. Vandaar dat er nu geld wordt geboden. Ik heb dat niet verzonnen.

  En dat we klaar worden gestoomd voor een eventuele aanval op Iran lijkt me ook niet uit de duim gezogen, maar je kunt dat natuurlijk ook eenvoudig ontkennen.

 13. Als ik het goed begrijp, worden we op dit moment klaar gestoomd voor een aanval op Iran. Wat houdt deze voorbereiding dan in?

  – Op het nieuws de nucleaire technologische ontwikkelingen in beeld brengen?

  Ik hoor graag van je,
  guy

 14. Staat er al, Guy. We worden klaargestoomd om Iran te zien als de grootste vijand van Israel. Zie ook de link naar de studiedag over Iran die ik heb aangegeven.

 15. Anja, wat zou je er van vinden als we je tekst van hierboven wijzigden in:
  “De VROUWEN hebben weinig invloed op de politiek, ze nemen nauwelijks deel aan de macht, ze bekleden geen hoge posten in het leger of in de bureaucratie van NEDERLAND. Maar verder hebben ze een grote mate van vrijheid. Ze hebben een gekozen vertegenwoordiger in het parlement, ze mogen hun VROUWZIJN openlijk beleiden, hun liefdadigheidsinstellingen worden ondersteund door ANDERE VROUWEN , ze mogen vrij reizen, onder andere naar HET BUITENLAND. Er zijn in AMSTERDAM zes VROUWENBOEKHANDELS slagers en dertig VROUWENHUIZEN. Onlangs gaf DE PREMIER een donatie aan een VROUWENziekenhuis in AMSTERDAM.”

  Zou je daar genoegen mee nemen? Ik denk het niet, je verleden als feministe kennende.

 16. Het gaat er helemaal niet om waar ik genoegen mee zou nemen Francis. Ik ken veel mensen die uit Iran gevlucht zijn, en als ik daar als vrouw had geleefd was het heel goed mogelijk dat ik ook gevlucht zou zijn. Maar je slaat het punt waar het om gaat geheel over, en dat is dat Iraanse joden zelf bepalen of ze in Iran willen blijven. Ook al is de situatie daar voor hen verre van ideaal, het is er voor hen ook niet zo erg als de buitenwereld graag wil denken, ze prefereren dus nog steeds hun eigen land boven Israel.

 17. Guy spreek alsjeblieft niet over een nucleair Iran. Israel laat sinds de jaren ’50 geen atoominspecteurs toe! Er wordt door inlichtingendiensten geschat dat Israel’s nucleaire bommenarsenaal ongeveer even groot is als die van India.
  Als we een oplossing willen vinden voor de Israel-Palestina kwestie vind ik dat een groot voorbeeld moet worden genomen, hoe de Ottomanen er destijds hebben geregeerd. De Ottomanen hebben hier geregeerd als een soort derde partij, een soort scheidsrechter, waardoor alle geloofsgroepringen (joden, moslims, christenen) hun geloof konden beleiden en in bescherming werden genomen door verscheidene wetten. Dit zelfde geldt voor de Balkan, waar sinds de terugtrekking van de Ottomanen bloedige strijden zijn geleverd tussen de verschillende bevolkingsgroepen

 18. Waarom janken al deze zieligerds over Iran. Iran heeft het Westen nooit gebombardeerd. Hoe vaak heeft het Westen andere landen niet gebombardeerd?
  En dan twijfelen ze nog zogenaamd over de goedheid van Ahmadinejad en Iran. Laat me niet lachen man.

  Iraanse studenten mogen niet alle studies volgen die ze willen volgen.
  Iran wordt constant bedreigd door de hele wereld
  AMerika gebiedt Pakistan om de stamgebieden te bombarderen, want anders gaat Amerika nog meer bombardementen uitvoeren op Pakistan. Amerika gebiedt Pakistan dus om zichzelf te vernietigen.

  Nederland steunt de afslachting van meer dna 1 mijoen moslims in Irak.
  Het Westen heeft zich nooit uitgesproken tegen de massale destructie van Libanon recentelijk en ook niet in 1982. Ook niet tegen de recente bombardementen in Syrië. Ook niet tegen de confrontaties met Iran op de wateren.

  Wat een stelletje zieligerds hier.

  Ik voel me beter dan al deze mongolen in dit land die zich oh zo geweldig voelen.

 19. Hoi Omer

  Een opmerking op jou geliefde rijk der Ottomaanse heersers(lees Islam).

  Er zijn behoorlijk wat mensen van een andere religie afgeslacht tijdens dit regime:
  Het Millet-systeem mocht dan een zekere mate van autonomie aan de grootste religieuze groepen in het rijk geven (vormgegeven als erkenning van hiërarchisch religieus gezag in ruil voor het heffen van bepaalde belastingen middels deze hiërarchie) het gaf geen bescherming tegen regelmatig terugkerend geweld tegen deze groepen. In het algemeen werd dit geweld, wanneer massaal uitgeoefend, georchestreerd door de overheid. Zo zijn tussen 1822 en 1915 de volgende pogroms/bloedbaden aangericht (niet volledig) onder christenen: (alleen doden worden vermeld, bij alle gebeurtenissen werden tevens kinderen en jonge vrouwen in slavernij afgevoerd). Andere niet-christelijk minderheden zoals Koerden zijn hierbij niet meegeteld, de aantallen gedode Koerden door systematisch geweld in dezelfde periode bedragen ten minste 500.000. De onderstaande opsomming[5] per jaar betreft uitsluitend ongewapende burgers:

  * in 1822 op Grieken op het eiland Chios: 50.000 doden
  * in 1850 op Armeniërs en Nestorianen in Koerdistan: 12.000 doden
  * in 1860 op Maronieten en Syriers in Damascus en Libanon: 11.000 doden
  * in 1876 op Bulgaren: 15.000 doden
  * in 1877 op Armeniërs tijdens de Russische-Turkse oorlog: 6.000 doden
  * in 1892 op Yezidis in Armeens Koerdistan bij Mosul: 8.000 doden
  * in 1894 op Armeniërs met name te Sassoun: 12.000 doden
  * in 1895-1896 op Armeniërs, algemene pogrom: 300.000 doden
  * in 1896-1897 op Grieken op het eiland Kreta: 55.000 doden
  * in 1909 op Armeniërs te Adana en omgeving: 30.000 doden
  * in 1915 op Armeniërs, algemene pogrom en deportatie: 600.000 tot 1.500.000 doden

  Bron wikipedia maar ook het lezen van boeken om het te toetsen op waarheid.

  vergis je niet… een land/samenleving is nooit van buitenaf te vernietigen.
  Allen van binnen kan je het uithollen tot een niets zeggend geheel… religie … dat gaat zijn laatste fasen in. beter dat Anja zich daar op focust. Stel je eens een wereld zonder die onzin is voor…

  dit is alleen te historische info.
  met vriendelijke groet,
  Menneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *