Gaza, nieuws, geen nieuws

248gaza290707_ap.jpg

En dan Gaza. Israel laat weten Gaza nu als ‘vijandig gebied’ te beschouwen, wat een opmaat is tot de mogelijkheid om elektriciteit en brandstofvoorziening af te sluiten. Uiteraard heeft de VN, die nog steeds verantwoordelijk is om de bevolking in Gaza minimaal in leven te houden geprotesteerd. Dit komt neer op een oorlogsverklaring en een (nieuwe) oorlogsmisdaad. Zelfs Abbas, die in ieder geval de schijn op zich laadt Israel te helpen om Hamas te verslaan, noemde dit een onderdrukkende maatregel die het lijden van anderhalf miljoen inwoners zal vergroten.

Haaretz, hier.

Nu is het de vraag of er veel verandert. Feitelijk behandelt Israel Gaza al heel lang als vijand. Ook na de zogenaamde ’terugtrekking’ die niet meer was dan een hergroepering van het leger, is Israel gewoon doorgegaan met de stelselmatige afbraak, en het de bevolking volledig onmogelijk maken om nog enigszins in eigen levensonderhoud te voorzien. Haven en vliegveld waren al kapot gebombardeerd, de elektriciteitscentrale was al vernietigd, zodat de Gazaanse bevolking voor elektriciteit nu vrijwel geheel afhankelijk is van de levering door Israel, de grenzen zijn nu nog verder gesloten dan voorheen, tanks en bulldozers rijden nog regelmatig de grenzen over, de ’targetted killings’ gaan ook door. Wat veranderd is, is dat het nu wordt gelegitimeerd, dat er een oorlog gaande is tegen de in het reservaat opgesloten anderhalf miljoen mensen. Met als argument dat dit dient om Hamas op de knieën te dwingen. Ook al weet iedereen dat, wanneer je een bevolking nog verder de wanhoop indrijft, de radicalisering alleen maar toeneemt. Ondertussen hebben de schoolkinderen geen uniformen meer, en geen papier om hun schoolboeken op te drukken. Een groot deel van de winkels moest sluiten, omdat er geen aanvoer meer is en omdat de mensen geen geld meer hebben om iets te kopen. En nu is het wachten of daarbovenop opnieuw de elektriciteit uitgedraaid zal worden en of er nog iets komt van de verwachte militaire invasie.

En zo staat het in de Volkskrant. ‘De verklaring tot ‘vijandig gebied’ is een reactie op de voortdurende aanvallen met Qassam-raketten op plaatsen buiten Gaza’. Opnieuw worden hier oorzaak en gevolg omgedraaid, alsof het in Gaza wel in orde zou komen wanneer er geen raketten zouden worden afgeschoten, alsof deze omsingeling en uithongering van Gaza geen onderdeel is van een al vele jaren ingezet plan. Lees Ran HaCohen: dit zijn de drie onderdelen van de Israelische strategie: omsingeling op zo klein mogelijk gebied van de Palestijnse bevolking, een langzame etnische zuivering, en een opsplitsing van het Palestijnse volk. Hier. Garschagen van de Volkskrant heeft daat geloof ik nog nooit van gehoord.

Nog een mooie:

Israel ziet zichzelf niet langer als bezetter van de Gazastrook, omdat het zijn troepen en kolonisten er in 2005 heeft weggehaald. Het is een standpunt dat juridisch moeilijk te verdedigen is, aangezien Israel alle grenzen van Gaza nog in zijn greep heeft.

Tot hier toe in ieder geval kritisch, Israel wíl ons laten geloven dat er van bezetting niet langer sprake is. Maar dan:

Maar de regering vindt dat zij zich niet langer hoeft te houden aan de plicht zorg te dragen voor de basisvoorzieningen in het bezette gebied.

Wanneer, in de geschiedenis van de Israelische bezetting van de Gazastrook, heeft Israel ooit zorg gedragen voor de basisvoorzieningen, zoals zij dat volgens de Conventies van Geneve horen te doen? Helemaal nooit. Alles aan basisvoorzieningen, de voedselverschaffing, de basisscholen, de primaire medische zorg, de huisvesting van mensen die weer eens dakloos werden door de verwoestingen door het Israelische leger, dat is allemaal het werk van de VN, van de UNRWA dus. Wij betalen die rekening al vele jaren. Azmi Bishara zei dat eens: overal waar het kolonialisme zich terugtrok liet het bezettende land nog iets achter, scholen, kerken, iets van een infrastructuur. Waar Israel is geweest laat het niets anders achter dan puin en verwoesting.

Ik heb in Gaza gezien hoe het eruit zag nadat de kolonisten waren weggehaald. Alles vernietigd, tot en met de elektriciteitsdraden en de waterleiding. Puin, alleen puin. Nooit heeft Israel de zorg gedragen voor de basisvoorzieningen. En wij in Europa hebben toegekeken, niet geprotesteerd, en de rekening betaald. Zoals het de vraag is of we weer zonder protest toe zullen kijken terwijl er een langzame genocide wordt ingezet.

reactie van Gush Shalom:

Gush Shalom: The starving of the Gaza inhabitants is a crime and a folly

Mistreating a million and a half people will make them the most bitter of enemies.
Instead of a cruel policy of naked force, we should negotiate with all Palestinians – including Hamas

“With our own hands we are uniting a million and half people against us, in bitterness and hatred” says Gush Shalom (Israeli Peace Bloc). “The inhabitants of the Gaza Strip are completely dependent on Israel for their most basic livelihood. This complete dependence was created, consciously and deliberately, by all governments of Israel since 1967. The state of Israel cannot now just shrug off its responsibility for the fate of the inhabitants of Gaza.

The people of the Gaza Strip have already been living for a long time in terrible squalor, on the very edge of starvation. Now we push them even much deeper into hell. The state of Israel is today roughly trampling International Law, in indiscriminate collective punishments of a whole civilian population. We, too, will eventually pay the price.

This policy of force and oppression is also emptying of content the negotiations supposedly taking place with Abu Mazen and the leadership he heads, presenting him and his followers as accomplices in the terrible suffering caused to their people. There can be no peace without talking to and negotiating with the entire Palestinian people, with all its parts including the Hamas leadership, which has explicitly expressed its willingness to discuss a cease-fire and a mutual end to attacks on both sides of the Gaza border. This is the alternative to the policy of trampling force whose main proponent is Defence Minister Barak, formally leader of the Labour Party – effectively leader of the Extreme Right in Israel”.

13 gedachten over “Gaza, nieuws, geen nieuws

  1. Wellicht een klein detail, maar waarom vermeldt u niet dat Israel ertoe is overgegaan de Gazastrook tot vijandelijk gebied te verklaren nadat bij een raketaanval vorige week 69 Israelische soldaten gewond zijn geraakt?

    Wie schreef ook al op 5 september ook al weer dat Quassam raketten te primitief zijn om veel schade aan te richten? http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2007/09/05/dagboek-5-september-2007/#more-6729

    En wat de genocide betreft die er volgens u zou plaats vinden: hoe is het toch mogelijk dat de Gazastrook en de Westbank procentueel de snelst groeiende bevolking heeft ter wereld? Vindt u dat niet een beetje moeilijk te rijmen?

  2. Zoals ik al zei, ga ik er van uit dat de raketten een gevolg zijn van de bezetting, en de bezetting niet een gevolg van de raketten.

    Op het aantal dat er zijn afgeschoten richten ze inderdaad weinig schade aan. Niet te vergelijken met wat Israel afschiet in ieder geval. Het ging om lichtgewond en geschrokken. Hier nog even een feit: in de afgelopen twee jaar zijn er driehonderd keer zoveel Palestijnen omgekomen door Israelisch geweld als omgekeerd. Ook kun je gewoon statistisch vaststellen dat het Palestijnse geweld is afgenomen, terwijl het Israelische geweld is toegenomen. Waaruit nog eens blijkt dat je een beetje beter over oorzaak en gevolg na moet denken. Feiten komen overigens van Amnesty International.

    En ik had het over een langzame genocide. Inderdaad, de Palestijnen krijgen meer kinderen dan er vermoord worden.

  3. Onder het lemma genocide valt in De Grote Van Dale het volgende te lezen:
    “stelselmatige uitroeiing van een volk of volksgroep
    synoniem: volkerenmoord, groepsuitroeiing
    de door de nazi’s gepleegde genocide op de joden”

    Durft u werkelijk met droge ogen te beweren dat er in de Gazastrook een al dan niet langzame genocide plaats vindt?

  4. Wat zei ik nou, Kees?
    Als je in een gebied waar anderhalf miljoen mensen nauwelijks meer middelen van bestaan hebben, de ondervoeding al heel erg is, mensen al sterven omdat ze geen medicijnen of behandeling meer kunnen krijgen, er ook niet uit kunnen voor medische hulp, ook nog eens de elekriticteit en de brandstof af wilt sluiten, waardoor ook het water niet meer opgepompt kan worden, voedsel niet meer bewaard kan worden, in ziekenhuizen niet meer geopereerd kan worden, er dus willens en wetens volstrekt veel onschuldige burgers dood gaan, hoe wou je dat dan noemen? Langzame genocide lijkt me daarvoor een keurige omschrijving.

  5. Zal een héél voorzichtige olifant in deze porselijnkast zijn en proberen om zelfs niet op de langste tenen te trappen:
    Word er een beetje droef van als het geboortecijfer als excuus geldt om de dood van laten we zeggen meer dan redelijk veel mensen te vergoelijken, of minstens het oordeel daarover te verzachten.
    Ben geen deskundige in deze, maar vind het niet erg ethisch om bewust aan het vijgenboom-principe* te beginnen.
    *Dat is het principe, dat als een vijgenboom na een X-aantal jaren geen of weinig vruchten meer draagt, je de boom er toe kunt bewegen wwer vrucht te gaan zetten, door er flink in te gaan hakken. Het idee is dat de boom zich dan in zijn eigen voortbestaan bedreigd ziet en drive nr.1, voortbestaan v/d eigen soort beschermen, toepast in het voortbrengen van (mogelijke) nazaten.

  6. Beste Kees, je zou Anja eigenlijk dankbaar moeten zijn, want zij zorgt er mede voor dat wij nooit meer kunnen zeggen “Dat heb ik niet geweten”

  7. Geen idee, Louisa. Ze zijn zelf gemaakt, en kosten dus in ieder geval maar een fractie van het wapentuig waar Israel de Palestijnen mee bestookt. Maak je je ook druk over wie de Israelische gevechtshelicopters, bulldozers, straaljagers, pantservoertuigen en tanks betaald? Of wist je dat al?

  8. Hoe bedoel je, Louisa, omdat Israel een democratie zou zijn weet jij wie hun wapens betaalt? Hoe weet je dat? En wie dan? En hun kernwapens, die ook?

  9. Binnenkort ga ik weer naar Israel, naar mijn familie en hunPALESTIJNSE VRIENDEN en zal het eens vragen.
    Misschien krijg ik wel een Quassam op mijn hoofd en dan heb je geen last meer van me.
    Los daar van, ik reageer nu niet meer, ik heb meer te doen

  10. Ik heb geen last van je. Maar je stelt een insinuerende vraag over de Palestijnen en weigert vervolgens een vraag over de Israeli’s te beantwoorden. Dan zal ik het je maar even voorzeggen: het Israelische wapenarsenaal wordt grotendeels gefinancierd door de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *