Gaza

mw-gaza-gazacity-sunset-20071112-8604.jpg

Foto, opgestuurd door Mohd: zo mooi zou Gaza kunnen zijn, zo mooi is Gaza bij de zee, als de zon ondergaat. Je ziet het vissershaventje, waar onze flat op uit kijkt.

Maar nu is het niet mooi in Gaza. Bij een enorme herdenkingsbijeenkomst voor Arafat, waren volgens Al Jazeera 200.000 mensen op de been. Natuurlijk was het tegelijk een protestdemonstratie tegen het gedrag van Hamas. Die nog eens liet zien hoe ze denken orde te houden in Gaza: zeven doden en vele gewonden toen ze inschoten op de massa.

De vraag is hoe lang Hamas het nog vol gaan houden nu het protest onder de bevolking, ook onder hen die op Hamas stemden stijgt. Het Palestinian Research Intstitute zegt dat de steun voor Fatah weer is gegroeid van 30,6% naar 40%, en voor Hamas is gedaald van 29,7% naar 19,7%. Voorman Haniya, die geldt als een redelijke man, die nooit de bedoeling had om de partijen zo tegen elkaar op te zetten is nog steeds populair, maar intern is hij uitgeschakeld. Het verhaal gaat dat hij af wilde treden, maar onder bedreiging is aangebleven. De man die nu aan de top van Hamas staat is Ahmed al-Ja’abari.

Eind van de maand ga ik er weer heen, met een ploeg Kifaia mensen.

6 gedachten over “Gaza

  1. Wat mij nou zo opvalt Anja is de extreme verontwaardiging als de Israelis schieten op Palestijnen en deze 7 doden worden weggezet als een bedrijfsongeval(moet je maar niet protesteren).

  2. Je blaft wederom tegen de verkeerde boom, Dirk. Ik zet de 7 doden niet weg als bedrijfsongeval, integendeel, ik was bij mijn weten in Nederland de eerste die het had over hoe erg het is wat Hamas doet. Je zult met je verontwaardiging dus ergens anders heen moeten, want wie die mensen zouden zijn die zeggen dan moet je maar niet protesteren is mij een raadsel, en ik ben het in ieder geval niet.

  3. Je kunt altijd geld overmaken op de girorekening van Stichting Kifaia, wij zorgen dan dat het daar terecht komt. Giro 8207589, ten name van Stichting Kifaia, Amsterdam

  4. En Israel lacht in zijn vuistje…
    Hoeveel energie zou b.v. de Israelische geheime dienst er in gestoken hebben om de verschillende Palestijnse groepen tegen elkaar op te zetten? Dat kost hen minder geld dan fysieke strijd, en ze hoeven slechts handenwrijvend af te wachten tot de Palestijnen elkaar uitmoorden.

  5. het is erg wat Hamas doet,en het is erg wat Fatah doet. Gisteravobnd op aljazeera een paar interviews met wat Fatah leiders. Ik werd er misselijk van. Ze zijn verdomme vergeten wie de echte vijand is.Het is het hele palestijnse “leiderschap” waar niets van klopt. Welke partij het ook is. Dirk, uiteraard is er extreme verontwaardiging als Israel Palestijnen dood, maar ik ben nu meer verontwaardigd,oomdat men zich voor eht karretje laat spannen van Israel, die is hier wel gelukkig mee. laat ze met elkaar knokken en dan gaan wij ze daarbovenop ook nog even uithongeren. wat een ellende allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *