Gaza twintig doden

gaza_kids.jpg
(foto Palestine Chronicle)

Ik had graag weer eens een wat luchtiger onderwerp aangesproken, maar het gaat nog even niet. Gisteren het nieuws: 17 doden in Gaza. Inmiddels zijn dat er volgens al Jazeera 20. Een record, sinds een jaar waren er niet zoveel doden op één dag.

Het was de bedoeling. Israelische elitetroepen drongen Gaza binnen, tot in al Zeitoen, een wijk buiten Gazastad die al vaker werd geteisterd. Hier. Hier. Hier, mijn foto’s na een aanval. Uiteraard kwam het plaatselijk verzet in actie, maar die zijn, tegenover de Israelische tanks en de luchtartillerie die ingezet werd geen partij. Onder de doden was ook een zoon van al Zahar, die in Gaza gezien wordt als de belangrijkste man van Hamas. Een andere zoon van hem werd bij een aanslag op Zahar zelf gedood.

tumwater2185.jpg
(foto Volkskrant)

Bij de doden waren minstens vijf burgers.

De ziekenhuizen kwamen weer vol gewonden te liggen. Onze teams in Gaza krijgen het weer druk: veel amputaties, veel mensen die gehandicapt zijn en straks rolstoelen nodig hebben.

De legeractie zet Abbas voor het blok. In toenemende mate wordt hij gezien als een collaborateur van Israel, die vriendelijk doorgaat met glimlachen en handjesschudden met Olmert, die ondertussen stelselmatig de Palestijnen in Gaza uithongert en moordpartijen uit laat voeren. Het is dus de vraag of Abbas daar mee door kan gaan. En dat kan precies de bedoeling zijn. Olmert kan – de geschiedenis herhaalt zich – dan wederom beweren dat er met die Palestijnen niet te praten valt.

Andere berichten morgen weer.

2 gedachten over “Gaza twintig doden

  1. Dat is niet helemaal waar. Er zijn tweeduizend mensen die de hajj wilden maken Gaza uitgelaten, waaronder veel Hamas mensen – meer wil Saudi Arabie niet hebben – de grote moeilijkheid was dat ze Gaza niet weer in werden gelaten. Uiteindelijk heeft Egypte wel de grens opengedaan.
    Het probleem op dit moment is dat er niemand meer uit mag en dat ook goederen en benzine er niet inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *