Zo ziet dood er uit

killed-boy-in-gaza.jpg

Als we in de Nederlandse media al doden zien, dan zijn die meestal netjes dood. We worden geacht te gevoelig zijn voor het werkelijke gezicht van gewelddadige dood. In Gaza is er voor de mensen niet veel mogelijkheid om niet te zien wat er gebeurt met een mens die net nog levend was, en daarna niet meer. Het gebeurt bijna dagelijks, gewoon op straat. De liquidaties worden meestal uitgevoerd met artillerie vanuit de lucht. Dat geeft geen nette dood, maar een smerige, slordige. De beelden die wij meestal niet te zien krijgen, maar die elk Palestijns kind tot in hun nachtmerries achtervolgen. Voor wie er niet tegen kan, ga hier niet verder.

killed-in-gaza.jpg

palestinian-kids-watching-remains-of-flesh-of-someone-who-was-killed.jpg

injured-in-gaza.jpg

half-body-in-gaza-by-israeli-rockets.jpg

in-gaza.jpg

human-flesh-of-different-people-arraived-at-the-hospital.jpg

23 gedachten over “Zo ziet dood er uit

  1. Nee, ik word er niet onpasselijk van, maar ik ben ooit leerlingverpleegster geweest in mijn jonge jaren en kan wel tegen bloed. Daarom heb ik de foto’s GOED bekeken. Juist… deze doden liggen er niet netjes bij, maar ik stukken en stukjes. Gruwelijk en om nog bozer te worden. Mijn petje af voor de dappere mensen die alles bij elkaar rapen. Op TV zag ik dat ze met hun blote handen uit grote plassen bloed stukjes vlees en bot zaten te vissen. Noodzakelijk werk en ‘iemand’ moet het doen, maar ik hoop dat ze er geen nachtmerries (meer) van krijgen. De Dood discrimineert niemand… Hoe kunnen we dit nu stoppen?

  2. Ik mag niet vloeken, dus doe ik het niet. Maar intussen loopt onze eigen minister van BuZa daar rond en had volop de kans, een werkelijk historische stap te zetten en met Haniyeh te gaan praten. Daar had Verhagen de boeken mee gehaald.

    Maar ik las in de Volkskrant van vandaag dat hij letterlijk zei: (in het vervolg van het artikel, staat niet op internet) “Het is een feit dat het gezag in Gaza door Hamas wordt uitgeoefend. De mogelijkheden voor mij om daar iets te doen zijn dus vrijwel nihil. Ik wil niet en ik ga niet en ik zal niet met Hamas om de tafel gaan zitten.

    Ja, dan houdt het op. Ik mag niet vloeken, dus doe ik het niet.

  3. En zo lost ene Dimitri zonder achternaam op een donderdagmorgen in alle vroegte een van de grootste en meest complexe problemen van 2008, waar de hele wereld bij betrokken is, met drie simpele woorden op.

    Het zijn gewoon terroristen.

    Fijne dag verder, Dimitri.

  4. Nou nee, Dimitri, wat dat is niet zo en dat kun jij ook weten. Tenzij je er van uit gaat dat elke Palestijn, ook een jongen zoals hierboven, ook de vrouw die bij de laatste aanval werd gedood, ook alle gewonde kinderen ‘gewoon terroristen’ zijn.
    Je kunt het weten, want dat stond pas nog op dit weblog: een flink deel van de doden zijn burgers.
    Je kunt ook weten, want dat is al tig keer herhaald: volgens elk internationaal recht mag een bevolking zich weren tegen bezetting, ook gewapend. Er is dus een onderscheid tussen ‘gewoon verzet’ en terrorisme, dat wil zeggen aanslagen op burgers. Die gaan volgens het internationaal recht over de schreef en dat geldt zowel voor de Palestijnen als voor Israel.

    En wat ik weet, en jij waarschijnlijk niet wilt weten omdat je liever alles gelooft wat Israel ons wijs wil maken, is dat een flink deel van de liquidaties nu juist waren op Palestijnse leiders die tot de gematigden gerekend konden worden, mensen die liever een wapenstilstand zagen dan verder te vechten en het verder te laten escaleren.

    De boodschap die het Israelische leger luid en duidelijk overbrengt op de Palestijnen in Gaza is dat ze van geen kant geinteresseerd zijn in een wapenstilstand. Wat ze willen en denken te kunnen is geheel Hamas op de knieen te dwingen door de leiding uit te roeien, en de bevolking tegen Hamas op te zetten door ze uit te hongeren. Een kind kan je vertellen dat dat niet gaat lukken. Het enige effect dat het heeft is een verdergaande radicalisering, jongens die haast hebben om groot te worden en het verzet over te nemen.

    Neem al Zahar, die gold als een van de Hamasleiders waar absoluut mee te praten viel. Eerst werd zijn ene zoon gedood bij een Israelische aanslag die voor hemzelf was bedoeld, pas werd zijn tweede zoon gedood. Wat denk je dat er met die man is gebeurd? Die is daar niet vriendelijker van geworden. Om zijn eigen leven geeft hij nu geen zier meer, hij is al ‘dood’. Dat bedoel ik met radicalisering.

    Ik zal nog eens herhalen wat een Palestijn mij zei, in de tijd dat er nog zelfmoordaanslagen op Israelische burgers werden gepleegd, hij zei: er zijn twee manieren waarop je de aanslagen kunt voorkomen. De eerste is dat de bezetting wordt opgeheven. De tweede is dat wij een leger krijgen. Als wij Jeruzalem kunnen bombarderen zoals zij het met Gaza doen, als wij met tanks Tel Aviv binnen konden rijden, zoals zij dat doen met ons, denk je dat dan nog een jonge man bereid was om zichzelf op te blazen?

  5. Wat triest is het toch dat zoveel Nederlandse burgers gehoorzaam bang zijn geworden voor alle Moslims in de hele wereld. Dankzij onze eigen regering nog wel. Dus nu zijn ze overtuigd dat alle Moslims terroristen zijn. Het getuigt niet alleen van een domme angst, het is ronduit beledigend. In de redenering van Dimitri zijn alle Nederlanders dus bang van Moslims? Na de documentaire The Power of Nightmares weet ik gelukkig beter. Dat Dimitri en zoveel landgenoten zo denken zegt veel over hun eigen angst voor wat ze niet kennen. Als ik de beelden zie van Palestijnen die een muur omver geblazen hebben om eten te bemachtigen in Egypte dan zie ik de zwart/wit foto’s die we op school aan de muur hadden hangen over de hongerwinter, weer voor me. Mensen die soms honderden kilometers liepen om aan eten te komen, omdat de Duitse bezetting geen voedsel meer doorlieten. Dit is een oorlogsmisdaad en grenst aan genocide wat mij betreft. Kunnen we iets doen, Anja? Pakketten sturen via Egypte of zo?

  6. Voedselpaketten sturen werkt niet, Lydia. Er is geen post, pakketjes zonder begeleiding komen de grens niet over, en je moet dit bedenken: wat het zou kosten om het te sturen is meer dan wat er aan inhoud in zit. Geld is dus altijd beter dan paketten, en geld komt nog aan en kan makkelijker meegenomen worden als het moet. Het is saai en jammer voor mensen die iets willen doen en weinig geld hebben, maar het is niet anders.

    Voor wie geld over wil maken, wij kunnen er voor zorgen dat het daar komt. Stichting Kifaia, Amsterdam, giro 8207589. Een paar euro is ook goed hoor, als je bedenkt dat de meeste mensen moeten leven van minder dan een euro per dag.

  7. Januari is ten einde (bijna) en dan komt er een kortere maand. Ja, ik denk wel dat er iets van naar jullie toe kan. Zal even zien, hoeveel, want ik spaar ook voor een verhuizing en ik moet € 79,- betalen aan het SUWR (urgentie-aanvraag kantoor in Rotterdam) voor een medische keuring. Dat is inclusief statiegeld voor de gemeente Rotterdam. Maar ik denk wel dat ik eens een keer wat meer kan doen dan de vorige keer.
    Dit niet plaatsen hoor… 😉

  8. Ik vind het goor maar ik ben pas 11 dus dat is voor mij eng mensen in stukken :S Ze zijn zeker op een landmijn gaan staan of ze zijn in het slachthuis geweest ja, of ze zijn allemaal in stukken gesneden door moordenaars

  9. ik vind het erg voor de kindren en oudres das echt erg alles ik nieuws kijk dan moet ik mee huilen ik vind het egt voor hunnen die kannen niet mee feesten alles het oferfeest is of andren feesten ik wil hunnen helpen maar ik kan dat niet ik ben 14 jaar ik kan niks aan doen

  10. vreselijk om zoiets te zien vooral als je zelf doormidden wordt gescheurt en als je dat nog voelt is afschuwelijk!!!
    respect voor deze mensen en ook voor de mensen die zo met hun handen in het bloed durven te zitten!!

  11. Vorig jaar tijdens de aanvallen heb ik meningen van Nederlandse klasgenoten gehoord. Zij vonden dat het de schuld van de Palestijnen zelf was en dat ze verdienden op zo een manier dood te gaan( ook het volk). Ik was echt geschokkeerd en zij steunden Israel ook. Nu ik sommige reacties lees, ben ik toch blij dat er mensen zijn die de waarheid zien en durven te zeggen. waaaaaaaarommmmmm word er gewoon niet stop gezegd tegen Israel. Hoe kunnen wij in ” het Westen” zo vrij leven, zeggen wat we willen en doen wat we willen terwijl de palestijnen gewoon zitten opgesloten. Er mag geen voedsel en medische hulp binnenkomen. Ook via eygpte doen ze moeilijk tegenwoordig.

    Ik hoop dat de mensen die hier ook maar een beeeeeeetje aan de kant van Israel staan branden in de HEL.

    Ps. ik zeg dit zeker niet alleen als moslim maar ook als MENS. Ze doen de Palestijnen aan wat Hitler met hun heeft gedaan in de 2e wereldoorlog.

  12. Het is waar dat erg veel mensen in Nederland gewoon niet weten waar het over gaat, Meryem. Ik weet zeker dat wanneer ze een keer in Palestina waren geweest of zelf Palestijnen kenden ze er anders over zouden denken. Maar een van de grote moeilijkheden nu is dat ze nu vooral horen dat Palestijnen terroristen en enge fanatieke moslims zijn. En niet gewoon mensen zoals jij en ik.
    Er valt nog veel te doen.
    Maar fijn dat jij het wel begrijpt, Meryem.

  13. Zo ziet dat er uit als mensen worden gebombardeerd of opgeblazen, dat krijg je alleen in het beschaafde Nederland niet gauw te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *